Shock!

április 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

CD kritika

Cathedral: Caravan Beyond Redemption

Cathedral: Caravan Beyond Redemption

Az új Cathedral ÁLLAT! Bár alapra Sabbath-osak még mindig, viszont igazi erő van bennük. A nyitó Voodoo Fire akkora riffel indít, hogy - ahogy az infólap is írja a Fu Manchu csak álmodozik arról, hogy ilyet írjon. Ez egy kicsit erős azért, de valóban nagy löketet ad az indításhoz.

 

The Gathering: How To Measure A Planet?

The Gathering: How To Measure A Planet?

Azon filóztam, hogy most elég lenne egyetlen szót írnom, hogy jellemezzem az albumot, mégpedig ezt: TÖKÉLETES. De ebből nem derülne ki, hogy a holland csapat visszavett a rockból, hogy utat engedjen a samplereknek és mindenféle fura effektnek, hűen tükrözve az album témakörét, mely a végtelen űr világába kalauzol el minket.

Overkill: Necroshine

Overkill: Necroshine

Ha most pontoznék, akkor látatlanban máris a maximumot vésném az Overkill név hallatán. Nem is tévednék. A Nechroshine akkora erővel támadta meg a dobhártyámat, hogy belesüppedtem a padlóba. Szénné alázzák a fiatal modernkedő csapatokat Blitzék. Már megint...

Uranus: Heathendome

Uranus: Heathendome

Görögország mélyén tevékenykedik az öttagú Uranus. Igazából nem tudom eldönteni, milyen stílust képviselnek, mert a zene lehet szintis black metal, szimfonikus metal, az ének thrash/death-be hajlik, a szövegek pedig pogány dolgokról szólnak. Ja, és a női ének is bejátszik. Jó kis egyveleg...

Hateplow: Everybody Dies

Hateplow: Everybody Dies

Csodálkoztam volna, ha a System Shock nem egy újabb death remekművet nyújt a mit sem sejtő hallgatók felé. Jelen esetben egy kurva szar borítóval és gyenge hangzással remeklő csapatról van szó. A projekt jellegű formáció hamisítatlan brutális death metalja az anyazenekarok (Cannibal Corpse, Malevolent Creation) jellegzetes stílusjegyeit magukon hor...

Crack Up: Heads Will Roll

Crack Up: Heads Will Roll

Festett vicsorgó koponya tekint reám zordan a borítón. Na, ettől nem sok jót várhatok. A hangzás kitűnő, azt már a javára írhatom az albumnak az első hangok után. Mert utána már nem sokat... Amolyan punkos töltésű dalocskák sorjáznak a korongon, hörögve (!) előadott vokalizációval, ami egy elég bizarrá teszi az összképet.

Aurora Borealis: Praise The Archaic Lights Embrace

Aurora Borealis: Praise The Archaic Lights Embrace

Wow! Olyan lendülettel indít az inkább undergroundban ismert Aurora Borealis, hogy egyből felrázott a félálmomból. Technikás, brutális, lendületes death metal, s nem fulladnak ki a tika-tika dzsss-dzssss ismételgetésében, jó kis húzós pillanatokat csempésztek a nótákba a srácok. És csak hárman vannak egy ilyen erőteljes zenéhez. Nem rossz!

Eldritch: El Nino

Eldritch: El Nino

Számomra a '98-as év legjobb albumai között szerepel az Eldritch El Nino című albuma. Pedig a borítót nézve eléggé kakukktojásnak tűnt, mert ilyen rémes fedlapot rég láttam (pedig a billentyűs alkotta, Oleg Smirnoff. Erre mondják, hogy a cipész maradjon a kaptafánál).

Faith No More: Who Cares A Lot? - The Greatest Hits

Faith No More: Who Cares A Lot? - The Greatest Hits

Zokogott a lelkem, mikor a Faith No More feloszlásáról értesültem. Ilyen csapat nem lesz még egy. Retro-csapatokat kreálni meg fölösleges, mert úgysem lehet a nyomukba érni. Eredetiek voltak minden porcikájukban. A legnagyobb slágerek... Lehet szó itt külön slágerekről, mikor pl. a The Real Thing album maga a tökély az összes nótájával?

Evoke: Dreaming The Reality

Evoke: Dreaming The Reality

Erről a névről nekem az Endor bolygón élő ewokok jutottak eszembe, nem egy kő-death csapat. Teljesen szkeptikusan pillantottam ezek után a borítón lévő festett koponyára: 1.sz. klisé. Na jó, adok egy esélyt a zenének. Abszolút Cannibal Corpse kópia, amit művelnek a fiúk. Néha hallottam az "eredetit". Kínos..., 2.sz. klisé. 0 ötlet, 0 eredeti gondol...

Vader: Kingdom

Vader: Kingdom

Hatszámos EP-vel jelentkezett legutóbb a lengyel death horda, melyen az Incarnation videoklipje is megtalálható a multimédia kedvelők számára. Ezután három új dal nyitja a korongot, mely a szokásos slayeres darálás mellett dallam-kezdemények is megbújnak az intenzív tempót kiegészítve.

Angel Dust: Border Of Reality

Angel Dust: Border Of Reality

Német hard/heavy metal. úgy az első két dal erejéig. Most úgyis divatos lett ez a vonal, erőre kaphatnak a germán csapatok újra, például az Angel Dust is felfrissült alaposan. (Merthogy ők sem mai csirkék...)

Sentenced: Frozen

Sentenced: Frozen

Az öt nyelvtörő nevű tagot számláló finn Sentenced friss albumán az előző (Down) album vonalát viszi tovább, méghozzá remekül! Nekem a Down is tetszett, így érdeklődve kezdtem hallgatni a Frozen dalait. Dallamosak maradtak a témák, egy-egy "zakatolósabb" szám színesíti csak a palettát. A különös hangú énekes (Ville Laihiala) témái érdekesek és fülb...

In Extremo: Weckt Die Toten!

In Extremo: Weckt Die Toten!

Kíváncsi lennék, hogy hányféle tipp érkezne arra, hogy e csapat milyen zenét játszik. Azt hiszem senki nem nyerne. A CD hátsó borítóján megszemlélhetjük a zenekart. Hosszú bőrköpönyegekben, szoknyában - egyébként meztelen felsőtesttel -, felkunkorodó orrú bőrcsizmában, kopaszon, ill. rövid hajjal. Látok még a képen 3 dudát is. Sejteni kezdtem, hogy...

Noir Désir: One Trip One Noise

Noir Désir: One Trip One Noise

Hogy lehet az, hogy már az első hangból meg lehet állapítani, hogy francia előadókról van szó? Ha nem tudtam volna ezt, a franciául megszólaló ének előtt lefogadtam volna bármibe... A Noir Désir egy francia zenekar, és ezen album az ő dalaikat tartalmazza, különböző előadók által újramixelve.

U2: The Best Of 1980-1990

U2: The Best Of 1980-1990

A U2 egy olyan ritka tulajdonsággal bíró csapat, akik nem a tagcserékről, hanem a jó lemezeikről voltak - és remélem lesznek - híresek. 10 év legjobb dalait hivatott összeállítani eme válogatás. Szép kerek a 10-es szám, de azért nem ártott volna a későbbi évek terméséből is válogatni szerintem. De sebaj, attól még tetszik ez a válogatás.

Raise Hell: Holy Target

Raise Hell: Holy Target

Piros szörppel bemázolt felsőtesttel, nyakig szegecsben riogatják a hallgatót a minden kétséget kizáróan északi fiatalok. Igazi harcos black metal - már csak a bombákkal telerajzolt borítót nézve is. De ez rögtön kihallatszik a zenéből is, agresszív, kíméletlen darálás, amiből árad a fékezhetetlen düh.

Metallica: Garage Inc.

Metallica: Garage Inc.

Az oly sok vitát kiváltott Load és Reload után James-ék a könnyebb utat választották, feldolgozáslemezt készítettek, melyen többek között a ritkaságnak számító The $5.98 EP is helyet kapott. Lássuk előbb az új nótákat - a teljesség igénye nélkül. Van miből csemegézni, mert 11 dalt rögzítettek.

Metal Church: Live

Metal Church: Live

AAAARRRGGHHH!! Oké, oké. Máris megmagyarázom a lelkesedésemet. Tehát: az örömordításom annak kapcsán hangzott el, hogy újra összeállt legkedvencebb power metal fogatom, a stílus elindítójának és alapkövének számító seattle-i Metal Church, méghozzá a legendás első két albumot elkészítő eredeti felállásban. Az új korong jövőre érkezik, addig pedig az...

V/A: Bride Of Chucky

V/A: Bride Of Chucky

Aki nem hallott volna még róla, Chucky az az idióta baba, aki gyilkolászik a bugyuta filmjeiben. Legújabb opusza nemtommikor kerül be hozzánk - remélem jó sokára - viszont a filmhez válogatott zenék felülmúlják minden várakozásomat. Ez legalább valamit ér... Két kiadatlan nóta szerepel a korongon, a többi megjelent már valahol.

Little Feat: Under The Radar

Little Feat: Under The Radar

Szokásos kis infómentes tokocska. A zene blues-os, némi esztrád hatással, gazdagon hangszerelve. Lefogadom, hogy amerikaiak, ez nem kétséges. Ilyesmi zenét európai képtelen csinálni. Eric Clapton nem hagyhatta hidegen az illető(ket). Meg Alvin Lee és tsai.

Alexi Lalas: Ginger

Alexi Lalas: Ginger

Ettől a névtől felvettem az értetlen arcot, majd a Dark Clouds vokalistája, Tauszik Viktor felhomályosított, hogy valószínűleg egy focistáról (!) van szó, aki szabad idejében zenélget. Hogy hősünk-e a dalszerző is vagy csak énekel (?), gitározik (?) az titok maradt, mert a promóborítón még a számcímek sincsenek rajta.

 

C.A.F.B.: Zanza

C.A.F.B.: Zanza

A négy arcból álló budapesti C.A.F.B. 14 számos albuma laza, feelinges zenét tartalmaz. Sok a dallam, fontosak az ironikus szövegek, melyek különböző súlyos témákat taglalnak. A negatív érzés az uralkodó. Greg énekhangja igazán "rock and rollos", durva, reszelős. Mint köztudott, mindenki Lukácséhoz (TCS) hasonlítgatja, de azért van különbség.

Der Untermensch: The Man In The Planet

Der Untermensch: The Man In The Planet

Bizarr egy borító, bizarr egy zenekarnév. Valami apokaliptikus muzsikára számítottam, ami nagyrészt be is jött. Sötét hangulatú zenét rejt ezen angol csapatnak a korongja, igazából nem nagyon lehet műfaji korlátok közé beskatulyázni őket, valamiféle metal, fura hangulatokkal, effektekkel néhol, talán a Neurosis áll valamelyest közel hozzájuk.

KISS: Psycho Circus

KISS: Psycho Circus

Hopp-hopp, megérkezett a maszkos Kiss legújabb remeke. A külcsín szemet gyönyörködtető, dimenziós borító kívül-belül, elsőrangú a design, ezt el kell ismerni. Van ám multimédia is a CD-n - ha már trappolunk a XX.sz. vége felé -, ám ez elég gyengusz, pl. egy szimpla slide-show-t pakoltak fel néhány fotóval képernyővédő gyanánt.

Kispál és a Borz: Holdfényexpressz

Kispál és a Borz: Holdfényexpressz

Igazából én csak az első három Kispál lemeznél voltam képben, így a viszonyítási alapom enyhén szólva ősi. A Holdfényexpresszen így is találtam egy kevés "kispáltalan" zenei megoldást, főleg a Tesis a világot meghallva váltam egy nagy kérdőjellé, ám hamarosan egy nevető felkiáltójellé változtam. Alaposan kiszínesedett a hangszerelés, hallhatunk itt...

King Diamond: Voodoo

King Diamond: Voodoo

King Diamond energiái kimeríthetetlenek. Mintha valami ősi erő táplálná, aminek misztikumát csak őt ismeri, őt vezérli. Alig fejezte be a Voodoot, zenésztársakat cserélt, és nekiállt az új Mercyful Fate album felvételeinek, ami ugye testvérek közt is legalább két pirospont egy ilyen öreg rókától. Legközelebb állítom szimultán készül majd a két anya...

220. oldal / 224
Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.