Shock!

július 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

tankcsapda_rmdAki nem vak, az tudja, hogy a Tankcsapda Agyarország vezető rockbandája, a Világ proletárjai számára ők egyszerre a Kezdet és vég, a Föld és ég. Mindent elértek már, amit ebben a rock-közegben el lehet: anyagaik aranylemezek lettek, megtöltötték a legnagyobb csarnokokat, lefutották a legnagyobb turnékat, róluk szólnak a hírek, velük van tele a sajtó. Sokak szemében ellentmondást nem tűrően ők lettek a Vezér, amiből csak Egy van, egyetlen egy. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nekik már Ezen a földön Nem kell semmi, hiszen nagyon is jól tudjuk: az élet A legjobb méreg, ami mindig szolgálhat meglepetéssel, semmi garancia nincs arra, hogy ez a párját ritkító sikerszéria tényleg Örökké tart. Meg amúgy is, ebben az életben Mindenki vár valamit, nemcsak a hallgatók, hanem a zenekar tagjai is. Lehet akármilyen Rohadt a hely, az egészen biztosan A civilizáció vége lenne, ha az emberek nem törnének új és újabb csúcsok felé!

megjelenés:
2012
kiadó:
Tankcsapda Music
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 147 Szavazat )

Na de Félre a tréfát! - hiszen az elmúlt években Kicsikét döcögni látszott az a bizonyos szekér, a 2003-as Élni vagy égni nagylemez óta mintha a debreceni trió átállt volna egy tömegtermeléssel járó biztonsági játékra. Néha úgy éreztem: Baj van!!, a srácok ugyanazt A négy számot adják ki lemezről lemezre, és nem értettem, hogy Hová lettek? az igazán fajsúlyos mondanivalóval rendelkező, de azért kellően himnikus slágerek – nyilván nem vártam én új Mérget, vagy Jönnek a férgeket, pláne nem egy Rock & Roll rugóját, elég lett volna olyasmi, mint anno a Bárány, vagy épp a Senki nem menekül voltak. Emellett a koncertek izgalom-faktora is megcsappanni látszott. Jó, persze, a hangosítás, a fények, a Füst és lábdob meg minden egyéb körítés mindig a helyén voltak, de az olyan típusú fazonoknak, akiknek A zene a minden, ez nem elég. Engem Nem érdekel, hogy a Discókban anno mennyit forgott a Mennyország Tourist, én élvezni akarom ezt a Rock and rollnak hívott szart. A mélyütést aztán a Minden jót lemez vitte be három évvel ezelőtt. Mind a mai napig úgy gondolom, hogy néhány kivételtől eltekintve – Csapda vagyunk, Minden jót, Nézz szét belül, LAX – sajnos az egy Szemétre való korong volt. Laci, Laci, Nem ismerek rád – gondoltam akkoriban.

Tavasszal aztán jöttek a hírek: majd húsz év közös munka után Molnár Levente, azaz a jó öreg Cseresznye továbbállt, a felek állítólag kiszerettek egymásból. Nem volt nagy sárdobálás, Laciék nem úgy búcsúztak el tőle, hogy Legyen az ördögé, Cserkó sem üvöltötte Fejesnek, hogy Fordulj fel!, állítólag csak szépen lassan megfáradt a dolog, és végülis Kit érdekel?, hogy miért történt így, a lényeg, hogy a csapat úgy érezte, rájuk egy Új nap vár, és a fényt Az alagút végén nem más jelentette, mint a Zanzibár/Mafia gitáros Sidlovics „Sidi" Gábor. Túl sok mindent nem tudtam róla, csak azt, hogy szép hosszú rasztái vannak, és igazi rajongója Zakk Wylde-nak és a Black Label Societynek. Ez pedig jó pont. És 2012. november 8-án bizonysággá vált, hogy a Szappanopera folytatódik, hiszen újra Itt vannak a Tankok, egy igencsak furcsa elnevezésű anyaggal, amit kizárólag MOL benzinkutaknál lehet beszerezni kemény 990 aranyforintét.

Hát igen, először a különös név, ez a Rockmafia Debrecen, aztán az ultragagyi borító azokkal a csökött koponyákkal, a debreceni Nagytemplommal, meg a lángnyelvekkel – na mondom, nekem meg Mitől legyen jó kedvem? És ez az érzés sajnos a lemez első negyedében még tartotta is magát. Nem tudom, Tiszta fejjel miként gondolhatták komolyan, hogy az anyagot ezekkel a dalokkal kell indítaniuk... Az első négy számból ugyanis szerintem kettő helyből ott van a korong leggyengébbjei között. A nyitó 1000 ördög még elég keménykötésűen kezd, de aztán a refrén már indokolatlanul – újkori csapdásan – dallamosra vált, de az igazi pofon a kettes Nincsen semmi. Hát a dalban valóban nincs, ez bizony egy muzikális szempontból végtelenül Egyszerű dal, olyan szinten szájbarágósan didaktikus szöveggel, hogy úgy éreztem, rögvest Meg kell halnom. Sovány vigasz, hogy az utána következő Pokol a mennyből már egy jobbfajta rock and roll tétel, csak hát ez meg egy az egyben ugyanarról szól, mint korábban a Rock a nevem, vagy a Füst és lábdob. A négyes Kirakatszív vette el szinte majdnem végleg a jó kedvemet: ez a füttyös bevezetővel nyitó, majd sehonnan sehová nem tartó, egymásra dobált szavakból álló szövegű dalocska olyan, mintha még a Ha zajt akartok lemezről maradt volna le, mondjuk a Szívbörtön ikertestvéreként. Ébresztő fel! – gondoltam fásultan, és itt aztán egy csapásra fordult is a kocka.

Jött a korábbról már ismert Mi a fasz van? - új időknek új Csapda himnusz jár, és ez éppen optimális is erre a szerepre. Húzós, keménykötésű, van neki mondanivalója is (már ahol), lehet rá dühödten öklöket rázni – hát mi kell még? Csak neked megsúgom, hogy legelőször kevésbé jött be, mára viszont ez lett az egyik favoritom az anyagról. Érkezik a Lejárt lemez, ami teljesen megdöbbentő módon egy balladisztikus tétel, de nem ám olyan smúzolós módon, mint korábban az Új nap vár, vagy az Örökké tart esetében, itt bizony Minden szó a helyén van, ha nem lenne megmosolyogtató, azt mondanám, még az Omentől lesték el, hogy kell egy power balladát írni. A hetes Én meg a rock n roll azon a vidám rock and roll vonalon mozog, mint a Rock and roll rugója, vagy még inkább a Törölköző teniszütőkkel, zongora is felbukkan benne, felhőtlen, energikus darab, a refrén szövegén meg jókat röhögtem.

A soron következő Bíbor köd ismét meglepő tétel. Nem, nem Hendrix feldolgozás azért, inkább egy keserédes dal az elmúlásról, hiszen folyamatosan minden Múlik lassan – ennek megfelelően a dal is jó súlyosan, komótosan áramlik előre. Amúgy egy teljes versszak latinul hangzik el benne, és ez egy olyan csapattól, aki pályája kezdetén arról énekelt, hogy Éjszaka részegen haza, meg Terrorista vagyok, több mint meglepő. A kilences track az abszolút kedvencem: Kapcsolj ki, fajsúlyos zene kimondottan elgondolkodtató szöveggel, ami leginkább Az ember tervezt juttatta eszembe, mármint a dalt és a lemezt egyaránt. A Biorobot később többnek szeretni látszani, mint ami, újraértelmez néhány sort Petőfi Egy gondolat bánt engemet... művéből, de engem Nem ver át: ez bizony csak a futottak még tételek között foglal helyet. A végére jutott még két lukácsosan moralizáló gyöngyszem: mind a Hatalom nélküli rend, mind pedig a Számolj vissza ismerős lehet már, jó súlyos darabok ezek is Irgalom nélkül, és tudom, hogy Pazarol a világ, de az ilyen igazgyöngyöket akkor is hiba lenne sárba hullni hagyni.

A fenti szövegáradatból is jól látszik, hogy mind a Csapda, mind pedig én továbbra is azok vagyunk, Akinek látsz, de most újra kereszteztük egymás útját, és kábé az Agyarország óta nem sült el ilyen jól a dolog. És ez egészen mámoros érzéseket kelt bennem, kicsit olyan, mint mikor Be vagyok rúgva. De ha te is Szabadon, előítéletek nélkül hallgatod meg a lemezt, végül tuti Megkapod, ami jár! És ne Szívd a fogad, mert nehogy aztán az legyen, hogy Hiába szóltam. Késő van már, ennyit mára, vagy van még valami? Még Mire vagy kíváncsi? Kérdezz! Ja, hogy a pontszámra, hát az ennyi.

 

Hozzászólások 

 
#22 Horváth Róbert 2022-09-21 12:57
Szerintem jó a kritika! Ízlések és pofonok. Úgy mint a lemez. Jó album,de az ez után kiadott Urai vagyunk a helyzetnek jobban sikerült! Vannak jó pillanatai az albumnak,de 1-2 dalt kiadás elött ujragondolhatta k volna. Ebböl a lemezből többet is ki tudták volna hozni! Összességében a pontszámmal is egyetértek!
Idézet
 
 
-1 #21 Somogyvári Ákos 2017-08-29 14:33
Idézet - pumpika666:
ez a kritika eddig kimaradt az életemből, de qrvajó lett, ellentétben a lemezzel
az a baj, hogy a csapda olyan pozícióban van, mint az edda, vagy az ossián, hogy konkrétan szart is kiadhatnak(meg is teszik ezt már évek óta becsületesen) ,azt is bekajálja a rajongótábor, a régi rajongók morognak, háborognak(én is), de eljárnak a bulikra, max. az utolsó pár lemez dalai alatt mennek el sörért/pisálni/egyéb
a fiatal rajongók meg nem értik igazán, hogy miért őrülnek meg a taták azokra a számokra, amiket ők apa, vagy a nagyapa lemezgyüjtemény ében láttak utoljára :)


Ötletes kritika egy ötlettelen lemezről. :D
Idézet
 
 
+3 #20 cápaidomár 2014-11-25 05:20
De hát a Bárány az kurva jó! Pont ezt kellett kiragadnom mi? :-)
Szóval a bárány az egyik legjobb Csapda szám amit valaha írtak, de az Ember Terveztől kezdve szerintem valami elakadt bennük. Tudom, hogy sokakkal ellentétes vagyok. Azóta is csináltak zsír nótákat (Bárány - haha), de albumot már nem. Hát, a kritikát mindjárt végigveszem, de ez egy csöppet... Nem, kicsikét... Izé. Szóval ilyen... Erőltetett - ez az! Fárasztó, mint az újkori Csapda, és az újkori Csapda meg már sajnos nem tud érdekelni.
Idézet
 
 
+9 #19 pumpika666 2013-09-08 14:20
ez a kritika eddig kimaradt az életemből, de qrvajó lett, ellentétben a lemezzel
az a baj, hogy a csapda olyan pozícióban van, mint az edda, vagy az ossián, hogy konkrétan szart is kiadhatnak(meg is teszik ezt már évek óta becsületesen) ,azt is bekajálja a rajongótábor, a régi rajongók morognak, háborognak(én is), de eljárnak a bulikra, max. az utolsó pár lemez dalai alatt mennek el sörért/pisálni/egyéb
a fiatal rajongók meg nem értik igazán, hogy miért őrülnek meg a taták azokra a számokra, amiket ők apa, vagy a nagyapa lemezgyüjtemény ében láttak utoljára :)
Idézet
 
 
+5 #18 Tankcsapda fan 2013-09-08 12:23
Hát,nem is udom hova álljak. A kritikában az a sok cím idézés idegesítő és szàmomra semmit mondó. Szerintem a borítóval nincs baj ,a Mol meg a Soproni kicsit engem is irritál de ha azt nézzükk hogy eladták e magukat, a Gibsonok,Line 6-ok,Ibanezek, meg többi màrkás cuccokkal márrég.a számoknak a fele ,három negyede mondható jónak,a többi bekem olyan mintha minnél gyorsaan össze csaptak volna valamit. De a ami jó abból is csak 3-at tudnék rocknak nevezni. De amúgy egy olyan csapda lemez nincs amiről nekem mind tetszett volna,ebből a szempontbol hogy jó album e nem lóg ki a sorból,csak abból ha úgy nézzük hogy csapdàs e. Ez az én véleményem,szer intem is egyik leg rosszab lemez( mondjuk Lukácsnál ez még mindig 10-es skálán 10-es,mert pl a Mindig péntek meg egy 25-öst) de hallgatható,kis seb hangulat változás után(szerintem egy szomorkásabb ember jobban meg tudja hallgatni mint egy tomboló egyén). De amúgy ez egy lemez,mennyi volt és mennyi lessz még,koncerteken is öltözködést nem nézve ugyan az a csapda.
Idézet
 
 
+4 #17 Chinomoreno 2013-01-02 12:27
A kilencvenes években nagy Csapda-rajongó voltam,aztán a kétezres évek elejétől elmaradt a rajongás.Pár hónapja kezdtem ismerkedni az elmúlt évtized albumaival.Volt pár szám ami bejött,főleg az Agyarországról.Azt reméltem az új gitárossal újabb hangzás jön.Reménykedtem sokkal húzósabb,metálo sabb anyagban.Ennyi idő után már igazán újíthattak volna,csak nyertek volna vele.Sajnos ők is biztosra mentek.
Idézet
 
 
-14 #16 Fernando 2012-12-08 20:41
Lukács Laci zenéjét, és főleg szövegeit ezen a színvonalon kritizálni enyhén szólva is arcpirító... Kedves Andor ! Kicsit kapja össze magát, ha ekkora fába vágja a fejszéjét !
Idézet
 
 
+13 #15 harmundo 2012-11-27 22:30
Nekem nagyon bejött a lemez. A kritikát egyszerűen nem voltam képes végigolvasni a számcímezés miatt. Sorry skacok, de ez rettentő bénán sült el :-).

8/10
Idézet
 
 
+16 #14 Máté89 2012-11-26 18:08
uramatyám, annyira irritáló lett pár bekezdés után ez az erőltetett számcímezés, hogy nem bírtam tovább olvasni. többet ilyet ne, könyörgöm.
Idézet
 
 
+2 #13 oblint 2012-11-19 13:16
még viccnek is szar, hogy az új tankcsapda ugyanannyi pontot kap, mint az új graveyard.
Idézet
 
 
+4 #12 Oldboy 2012-11-15 20:43
Persze, gáz a borító, de fricskaként/utalásként is felfogható, hisz nem gyengén emlékeztet a Stallone - féle The Expendables (A Feláldozhatók) filmplakátjára... :)
Idézet
 
 
+5 #11 Nagy Andor 2012-11-15 15:32
Idézet - torta:
ha-ha, de kurva jopofi, ahogy regi szamok cimeibol fuzted ossze a kritikat errol a gyenge kozepes biztonsagi jatek-albumrol.

remelem, egyszer majd moby dick vagy osszian (esetleg rozsaszin pittbull)-lemezrol is irsz ilyen vicces cikket!


Persze, a nagy sikerre való tekintettel egy teljes sorozatot tervezünk!! Amúgy a kritikának csak annyi célja volt, hogy megmutassa, hogy nem vesszük magunkat mindig halálosan komolyan, és ti se tegyétek. Ennyi.
Idézet
 
 
+3 #10 torta 2012-11-15 12:50
ha-ha, de kurva jopofi, ahogy regi szamok cimeibol fuzted ossze a kritikat errol a gyenge kozepes biztonsagi jatek-albumrol.

remelem, egyszer majd moby dick vagy osszian (esetleg rozsaszin pittbull)-lemezrol is irsz ilyen vicces cikket!
Idézet
 
 
+5 #9 Funci 2012-11-14 19:26
Én azt nem értem hogy ha az író szerint az albumon van öt elég gyenge tétel mért kap 7/10-es értékelést.
Idézet
 
 
+2 #8 Kotta 2012-11-14 19:00
szerintem meg jópofa írás, legalább nem sablonos, kell ilyen időnként, ne hagyd magad! :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.