Shock!

július 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Depeche Mode - Budapest, 2013. május 21.

Depeche Mode BudapestSoha nem gondoltam volna, hogy egy magyarországi Depeche Mode koncert kezdése előtt alig egy órával lazán végig lehet sasszézni az erősen szellős küzdőtéren, de úgy látszik, fogyóban van a harmincas-negyvenes korosztály azon része, amely számára a Depeche Mode az A ZENEKAR, amelynek minden budapesti fellépése kötelező látnivaló. A lassan gyülekező, kalocsai mintás fekete inget és Avenged Sevenfold pólót egyaránt felvonultató közönség nagy része persze oda sem bagózott az előzenekar technós setjére, amely ugyan szerintem cseppet sem volt rossz a maga nemében, de félórányi agyszaggatás után azért már én is majdnem elkezdtem várni a legálmosítóbb Mode tételeket is.

Ilyenekből pedig akadt bőven, hiszen a korrekt, de nem túl izgalmas Delta Machine-ről nem kevesebb, mint hét tételt is beillesztettek a programba, sőt, rögtön két új számmal indítottak, amelyek alapján legalább rögtön meg lehetett állapítani, hogy Dave Gahan hangja szerencsére jó formában van. A frontember egyébként látványilag továbbra is tökéletesen hozta a korosodó hiú világfi szerepét: már az első szám végén levetette a bőrdzsekijét, hogy aztán a kétórás show-t végigtekeregje a szokásos szexi csípőmozgásával. Egyértelműen látszott rajta a lelkesedés, és mivel karizmája mit sem kopott, összességében méltán odahelyezhető a legnagyobb rock frontemberek (Mick Jagger vagy David Bowie) mellé. Kicsit hátrébb a három kivetítőn mutatott, Anton Corbijn által biztosított klipek és háttérképek előtt a zenekar szürke eminenciása, Andy Fletcher is megtette a magáét, (ez ugye az ő esetében annyit tesz, hogy végig ügyesen tapsolt és integetett.)

időpont:
2013. május 21.
helyszín:
Budapest, Puskás Ferenc Stadion
Neked hogy tetszett?
( 117 Szavazat )

Christian Eigner kompetens, technikás dobos, így valószínűleg sokan nem fognak velem egyetérteni, de szerintem a '80-as évek-beli klasszikusoknak egész egyszerűen nem áll jól az élő dob: konkrétan a Policy Of Truthnál határozottan rosszul esett az eredeti verzió hideg, mechanikus ütemeinek hiánya. Ráadásul érzésem szerint Eigner egy-két dal végét kifejezetten szétdobolta, amely nem lett volna zavaró, ha nem egy olyan zenekarba hívják játszani, amely precízen megkomponált zenei alapokra építi számait.

Depeche Mode Budapest

Ami a másik fájó pont volt számomra: Martin Gore sajnos szinte végig úgy ragaszkodott a gitárjához, mintha legalábbis John Lee Hookerként csinált volna karriert az elmúlt három évtizedben. Bár a meglepően giccses háttérképekkel kísért Precioust követően (amely persze igazából alig több, mint egy közepesen sikerült Enjoy The Silence feldolgozás) ugyan végre hátramászott a szinti mögé az egyik csúcspontnak számító Black Celebration kedvéért, a magam részéről végig az motoszkált a fejemben, hogy a kétségtelenül profi show gyenge pontjai – legalábbis részben – a zenekarvezető egotripjének, vagy legalábbis téves ítéletének következményei. Hiszen alig hogy sikerült felpörgetni a rajongókat olyan klasszikusokkal, mint a Policy Of Truth vagy a Barrel of A Gun (utóbbi hiába a Mode történetének egyik legizgalmasabb hangzású slágere, itt nem igazán jöttek át azok a hátborzongatóan bizarr effektek), máris következett a Martin által dominált set, amellyel alaposan leültette a hangulatot. Értem én, hogy több okból is muszáj Gore-nak is énekelnie, de szerintem a teljes Depeche Mode életmű egyik legunalmasabb lemezéről előkapart When The Body Speaksnél vagy az erősen giccsbe hajló Home-nál sokkal izgalmasabb dalok is lapulnak a tarsolyában (például egy Somebody tutira megtette volna a hatását.) Hangja ezzel együtt tagadhatatlanul kiváló formában volt, és bevallom, jó volt látni, amint egy ízben széles mosolyra fakadt, de a fentiek tükrében mégsem tudtam maximálisra értékelni a teljesítményét.

Depeche Mode Budapest

És hát a setlist... Bár kétségtelenül elismerésre méltó, hogy egy ilyen szintre jutott zenekar nem (csak) a régi slágereiből akar megélni, az új lemez számai közül a legforróbb reakciót kiváltó Soothe My Soul mellett egyedül a Secret To The End tűnt megfelelő választásnak, a maradék öt új, alacsony BPM-ű tétel aligha marad benn a programban a következő lemezt kísérő turnén. A Delta Machine majdnem felének szerepeltetése azért is kevéssé érthető, mert mindeközben két klasszikus lemezüket (Music For The Masses és Some Great Reward) összesen egyetlen szám erejéig sikerült megidézniük. A „Reach out, touch faith" persze meghozta a kellő hatást, de például az Enjoy The Silence valamiért nem tudta annyira lázba hozni a közönséget, mint ahogyan azt várni lehetett. A keverés is furcsa volt helyenként: arra a kérdésre például azóta is keresem a választ, hogy mi értelme egy olyan Depeche Mode koncertnek, ahol pont a Never Let Me Down szintitémáit nem hallani rendesen... Szerencsére Gahan végig kézben tartotta a show-t, sokat mosolygott és kommunikált, így némiképp csökkentette a felmerülő hiányérzetet.

depeche_mode_k2013_04

Martin Gore hercig szoknyácskája és sminkje mellett tehát továbbra is Dave színpadi jelenléte a legfőbb oka annak, hogy a Mode nem indult el a nyugdíjas bárzenekarrá válás útján. Igazságtalanság lenne ugyanakkor elhallgatni, hogy a hiányosságok ellenére azért mégis csak korszakos dalszerzők munkáiból kaphattunk ízelítőt. Örüljünk hát annak, hogy (ismét) láthattuk őket, és bízzunk benne, hogy senki sem árulta el Fletchnek, hogy most sem volt bedugva a szintije.

További fotók:
Depeche Mode

 

Hozzászólások 

 
-3 #41 DRAZSEN 2016-08-23 14:48
Uramisten,ez a beszámoló,cikk, kritika vagy minek nevezhető,katas ztrofálisan szar. Ertem én,hogy mindenáron bemesélted magadnak,hogy publicista leszel,de az emberiség igényes zenéket szerető részének érdekében kérlek hagyj fel vele!Nyergelj át a horgászatra,vag y írj a Dörmögő Dömötörbe,de ezt így tovább könyörgöm ne.Talán még az Ossian,Lord,ten gelyre rá tudnál kapaszkodni ott egy pici fény van az alagút végén
Idézet
 
 
+1 #40 DM4ever 2013-07-29 21:35
Kedves Attila!
Szerintem te örülj hogy eljuthattál egy ilyen fantasztikus koncertre. Mások mit meg nem adtak volna csak azért, hogy láthassa (az általad lebecsmérelt) Andy Fletchert. Ez volt az első koncertem, de remélem hogy még vagy hússzor meg nézhetem őket. A közönség témához pedig annyit szólnék (az egyik ismerősöm a lelátón ült, Ő mesélte nekem), hogy egy-egy régi szám után tömeges kivonulás volt, de egyáltalán nem voltak kulturálatlanok .
Idézet
 
 
-1 #39 lab 2013-07-08 12:41
ez a kritika undorító ès szar :) hihetetlen élmény volt amit sosem feledek el . Sajnos már egy ehhez hasonlóan szar kritikában is azt olvastam, hogy Gore számai amiket szoloban adott elő mennyire fölöslegesek voltak. Ahogy ezt olvasom úgy érzem, hogy az adott illető nem volt jelen a koncerten..Vagy csatk nekem tűnt föl, hogy a "Home" után az egésy stadion áriázott vagy két percig a banda meg röhögve nézett a színpadon? Az egész koncert talán legcsodálatosab b része volt. Egy lemezbemutató koncerten pedig nem kell sírni, ha 7 új számot is játsyanak
Idézet
 
 
+1 #38 NIKI75 2013-07-02 11:41
Abszolút egyetértek minden előttem szólóval... Kifogástalan volt a koncert és a közönség is...

Kedves Tímár Attila!
Kívánom, hogy találd meg a saját zenei stílusod, amit élvezni tudsz és ne menj többet Depeche Mode koncertre!!!! (egy kb 40es)
Idézet
 
 
-4 #37 B.B 2013-05-27 09:59
Idézet - Cate:
Idézet - Peischl Andrea:
Szerintem nagyon jó volt a koncert! Imádtam minden másodpercét, ha tehetném minden helyszínen ott lennék! Nekem EZ A ZENE!!!!!!!

Ezt mondom én is,a zene itt kezdődik és itt ér véget....
Minden másodpercét élvezni lehetett,és aki azt mondja hogy nem jo az új album,hazudik. Igen is fülbe mászó !!! Februárban meg nézzen Bécsben őket,es ha van rá remény talán jövőre ismét dupláznak nálunk ;)Az bizony, fülbe mászó!!!! Azt sem tudom néha, melyik dalt dúdoljam, most éppen a Secret to the end jár a fejemben.
Idézet
 
 
-3 #36 Cate 2013-05-26 19:36
Idézet - Peischl Andrea:
Szerintem nagyon jó volt a koncert! Imádtam minden másodpercét, ha tehetném minden helyszínen ott lennék! Nekem EZ A ZENE!!!!!!!

Ezt mondom én is,a zene itt kezdődik és itt ér véget....
Minden másodpercét élvezni lehetett,és aki azt mondja hogy nem jo az új album,hazudik. Igen is fülbe mászó !!! Februárban meg nézzen Bécsben őket,es ha van rá remény talán jövőre ismét dupláznak nálunk ;)
Idézet
 
 
+4 #35 Peischl Andrea 2013-05-26 18:07
Szerintem nagyon jó volt a koncert! Imádtam minden másodpercét, ha tehetném minden helyszínen ott lennék! Nekem EZ A ZENE!!!!!!!
Idézet
 
 
-3 #34 pumpika666 2013-05-26 12:36
Idézet - Scholsey:
Több, mint 32 ezer jegy fogyott. Az szellős neked, haver? Mondj még egy bandát, aki ekkora és ilyen nézőszámmal bíró koncertet ad itt Magyarországon..

ha jönnének, akkor metalicska, u2, madonna, roger waters, rolling stones, bonjóska stb
csak persze ezek nagy részét nem hozzák ide, mert sokat kérnek
Idézet
 
 
+1 #33 Scholsey 2013-05-26 12:17
Több, mint 32 ezer jegy fogyott. Az szellős neked, haver? Mondj még egy bandát, aki ekkora és ilyen nézőszámmal bíró koncertet ad itt Magyarországon..
Idézet
 
 
-7 #32 asdasd 2013-05-24 20:27
+1Idézet - Takács Attila:
Idézet - asdasd:
Idézet - Takács Attila:
Idézet - asdasd:
Idézet - Takács Attila:
Azon röhögök, hogy a '80-as években a metalosok meg a depeche mode-osok mindennap egymást verték, mára meg kiderül hogy mekkora nagy együttes és minden metal zene hallgatóra mekkora hatással volt a depeche mode! Ezekszerint otthon minden rocker hallgatta "suttyomban" öket, csak azért pofoztatta magát a depeche rajongókkal hogy olyan szép piros legyen az arca mint a bazsarózsa!


Szerintem itt nem sok ember pofoztatta magát a '80-as években. A '90-esekben meg már nem volt ilyen.


Akkor az apjukat pofozták, azért lettek a gyerekek "keverék" zenei ízlésűek!


Az nem lehet, hogy valaki szereti mind a kettőt, csak úgy, alapból?


De lehet! Csak ezt a '80-as évekbeli tényt, mint érdekesség vetettem föl! Hátha valaki nem tudott róla! Meg a metal berkekben ennek az együttesnek a szeretete nálam mindig ezeket a konfliktusokat juttatja eszembe! De volt pl. metal vs bros eltérés is nagyon sűrűn! Mondjuk mindenképp érdekes hogy az akkori "nagy" popzenekarok mint a-ha, alphaville, stb rajongóival nem volt semmi gond! Persze azért mert nekik nem volt ezekszerint olyan fanatikus rajóngói bázisuk!
"88-ba 16 évesen olyan mokkákkal jártam haza hogy anyám is a csodájára járt! Szóval én ezért szoktam megmosolyogmi ha metalos berkekben a depeche mode-ot szeretik! Nem akartam én ezzel semmi rosszat mondani! Karakteres stílusok, fanatikus emberekkel és így van ez jól!


+1
Idézet
 
 
#31 Takács Attila 2013-05-24 19:59
Idézet - asdasd:
Idézet - Takács Attila:
Idézet - asdasd:
Idézet - Takács Attila:
Azon röhögök, hogy a '80-as években a metalosok meg a depeche mode-osok mindennap egymást verték, mára meg kiderül hogy mekkora nagy együttes és minden metal zene hallgatóra mekkora hatással volt a depeche mode! Ezekszerint otthon minden rocker hallgatta "suttyomban" öket, csak azért pofoztatta magát a depeche rajongókkal hogy olyan szép piros legyen az arca mint a bazsarózsa!


Szerintem itt nem sok ember pofoztatta magát a '80-as években. A '90-esekben meg már nem volt ilyen.


Akkor az apjukat pofozták, azért lettek a gyerekek "keverék" zenei ízlésűek!


Az nem lehet, hogy valaki szereti mind a kettőt, csak úgy, alapból?


De lehet! Csak ezt a '80-as évekbeli tényt, mint érdekesség vetettem föl! Hátha valaki nem tudott róla! Meg a metal berkekben ennek az együttesnek a szeretete nálam mindig ezeket a konfliktusokat juttatja eszembe! De volt pl. metal vs bros eltérés is nagyon sűrűn! Mondjuk mindenképp érdekes hogy az akkori "nagy" popzenekarok mint a-ha, alphaville, stb rajongóival nem volt semmi gond! Persze azért mert nekik nem volt ezekszerint olyan fanatikus rajóngói bázisuk!
"88-ba 16 évesen olyan mokkákkal jártam haza hogy anyám is a csodájára járt! Szóval én ezért szoktam megmosolyogmi ha metalos berkekben a depeche mode-ot szeretik! Nem akartam én ezzel semmi rosszat mondani! Karakteres stílusok, fanatikus emberekkel és így van ez jól!
Idézet
 
 
-3 #30 asdasd 2013-05-24 17:58
Idézet - Takács Attila:
Idézet - asdasd:
Idézet - Takács Attila:
Azon röhögök, hogy a '80-as években a metalosok meg a depeche mode-osok mindennap egymást verték, mára meg kiderül hogy mekkora nagy együttes és minden metal zene hallgatóra mekkora hatással volt a depeche mode! Ezekszerint otthon minden rocker hallgatta "suttyomban" öket, csak azért pofoztatta magát a depeche rajongókkal hogy olyan szép piros legyen az arca mint a bazsarózsa!


Szerintem itt nem sok ember pofoztatta magát a '80-as években. A '90-esekben meg már nem volt ilyen.


Akkor az apjukat pofozták, azért lettek a gyerekek "keverék" zenei ízlésűek!


Az nem lehet, hogy valaki szereti mind a kettőt, csak úgy, alapból?
Idézet
 
 
-5 #29 Takács Attila 2013-05-24 17:47
Idézet - asdasd:
Idézet - Takács Attila:
Azon röhögök, hogy a '80-as években a metalosok meg a depeche mode-osok mindennap egymást verték, mára meg kiderül hogy mekkora nagy együttes és minden metal zene hallgatóra mekkora hatással volt a depeche mode! Ezekszerint otthon minden rocker hallgatta "suttyomban" öket, csak azért pofoztatta magát a depeche rajongókkal hogy olyan szép piros legyen az arca mint a bazsarózsa!


Szerintem itt nem sok ember pofoztatta magát a '80-as években. A '90-esekben meg már nem volt ilyen.


Akkor az apjukat pofozták, azért lettek a gyerekek "keverék" zenei ízlésűek!
Idézet
 
 
-2 #28 asdasd 2013-05-24 17:42
Idézet - Takács Attila:
Azon röhögök, hogy a '80-as években a metalosok meg a depeche mode-osok mindennap egymást verték, mára meg kiderül hogy mekkora nagy együttes és minden metal zene hallgatóra mekkora hatással volt a depeche mode! Ezekszerint otthon minden rocker hallgatta "suttyomban" öket, csak azért pofoztatta magát a depeche rajongókkal hogy olyan szép piros legyen az arca mint a bazsarózsa!


Szerintem itt nem sok ember pofoztatta magát a '80-as években. A '90-esekben meg már nem volt ilyen.
Idézet
 
 
-2 #27 Takács Attila 2013-05-24 17:35
Azon röhögök, hogy a '80-as években a metalosok meg a depeche mode-osok mindennap egymást verték, mára meg kiderül hogy mekkora nagy együttes és minden metal zene hallgatóra mekkora hatással volt a depeche mode! Ezekszerint otthon minden rocker hallgatta "suttyomban" öket, csak azért pofoztatta magát a depeche rajongókkal hogy olyan szép piros legyen az arca mint a bazsarózsa!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.