Shock!

április 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

CD kritika

Majestic: Abstract Symphony

Majestic: Abstract Symphony

Sssssz... amint felcsendült az első néhány hang, biztos voltam benne, hogy északi zenekarral van dolgom. Ennél skandinávabb már nem is lehetne a muzsika! A játék neve: dallamos metal, progresszív hatásokkal. Na ja... Olyan kicsit malmsteenes (főleg a tekerős típusú gitárszólók), kicsit drímszatyoros (a virtuózabb hangszeres szólók és nótafelépítések), és még sorolhatnám.

 

Mactätus: Provenance Of Cruelty

Mactätus: Provenance Of Cruelty

Szinte olvashatatlan logó, mi is lehetne más a megfejtés, mint black metal? A dallamosabb fajtából, de még nem annyira kommersz, mint plö a Dimmu Borgir. Nagy szerepet kaptak a billentyűk, leginkább erre épül a zene. Érzésem szerint a gitárokat túlságosan is alulkeverték, és a cineket is soknak érzem.

Hypocrisy: Hypocrisy

Hypocrisy: Hypocrisy

Kár lett volna, ha a Hypocrisy feloszlik. Többek között azért, mert akkor nem hallgathatnánk az új remekművet a svéd death mesterektől. Már a borító is baromi jól néz ki, előrevetítve az album témakörét, mely a sci-fi világába kalauzol minket.

Iced Earth: Alive In Athens

Iced Earth: Alive In Athens

A promo változat csak egy 1 cd-s válogatás a 3-ból, sajna, de talán a legjobb nótákat pakolták rá, hehe. A felvétel január 23-án és 24-én készült Athénban, mint azt a lemez címe is jelzi. Itt is és a végleges változaton is az első nóta a Burning Times, mely nóta meghallgatása után heveny Iced Earth koncertnézhetnékem támadt, és rohantam volna megve...

Lake Of Tears: Forever Autumn

Lake Of Tears: Forever Autumn

A Forever Autumn sokkal kevésbé fémes, mint az eddigi LOT lemezek, egy sokkal letisztultabb, nyugodtabb, érettebb produkció. Amint felcsendült a So Fell Autumn Rain, már az első hangok hallatán bele lehet feledkezni a muzsikából áradó mélységes bánatba. Utána a Hold On Tight, ha lehet, még depressziósabb ösvényekre evez.

Therapy?: Suicide Pact - You First

Therapy?: Suicide Pact - You First

Kicsit kételkedve vettem kezembe ezt a korongot, hisz számomra - s talán még elég sok ember számára - az utóbbi Therapy? lemezek nem hozták azt, amit az ember megszokott addigi munkásságuk alatt. A Troublegum után megjelent Infernal Love és Semi-Detached lemezek nem produkálták, hozták azt a jellegzetes stílusukat, amiért megszerettük - már aki -, ...

Testament: The Gathering

Testament: The Gathering

Nem tagadom, hogy a Testament az szívem egyik csücske, annak idején a thrash zenék hatottak rám leginkább, és ez a szerelem máig nem múlt el. Végigkövettem a csapat fenomenális és kevésbé sikerült albumait, és már a hírtől borsódzott a hátam, mikor kiderült, hogy az új anyagot Dave Lombardo fogja feldobolni és James Murphy játszik majd szólógitáron...

Kick: Sweet Lick Of Life

A legcsupaszabb promo cd-k egyike, ami csak létezik. Átlátszó műanyag tok, cd-n épphogy a számcímek rányomva meg a kiadó, semmi haszontalan információ, amivel terhelhetnénk a szürkeállományt. Szerencse, hogy a neten rá lehet bukkanni a csapat honlapjára, mely szintén csak a leglényegesebb infókat tartalmazza, vagy azt sem...

Six Feet Under: Maximum Violence

Six Feet Under: Maximum Violence

Szerény egy lemezcím... Chris Barnes legújabb death remeke a műfaj híveinél méltán számíthat elismerésre. Ami változott az előző - Warpath - albumhoz képest: jelen korongon nyoma sincs a füves hangulatú elszállásnak, ami talán megrettentette azon a rajongókat, itt a gyors, illetve lassabb death témák váltakozása az egyeduralkodó.

Jefferson Starship: Windows Of Heaven

Jefferson Starship: Windows Of Heaven

Számítógépes grafikával készült borító, és amerikai country/southern rock. Ssssz, ez szerintem totál nem illik össze. Ja-ja, haladni kell a korral, de azért bizonyos normákat, határokat nem ártana figyelembe venni. Elég a papolásból, lássuk a muzsikát.

Irigy Hónaljmirigy: Selejtező

Irigy Hónaljmirigy: Selejtező

Elő a berozsdállt rekeszizmokat, mert Mirigyék idén is megtornáztatják alaposan. A médiák által agyonsztárolt (ám tehetséges voltukat megkérdőjelezendő) eredeti előadókat ismét telitalálattal figurázzák ki, sőt, még Mirigy himnuszt is rögzítettek. Hogy kerül a Fekete Vonatba Pink Floyd? Hehe.. hallgasd meg...

Freedom Call: Stairway To Fairyland

Freedom Call: Stairway To Fairyland

A Freedom Call A Gamma Ray-es Dan Zimmermann dobos projektje, és ebből azt hiszem, mindenki sejti, hogy a műfaj a heavy metal. Himnikus dalok, szárnyaló dallamok, hősies szövegek, profi zenészek, minden együtt van a sikerhez. Az anyabanda hatását kár tagadni, és nem is akarják.

Spin Doctors: Here Comes The Bride

Spin Doctors: Here Comes The Bride

Hú, de nagyon lerí már az első nótánál, hogy mely zenekar hatott leginkább a Spin Doctors-ra az utóbbi időben: a Jamiroquai. Ami nem is lenne baj, mert jó zene hatása szülhet pofás végeredményt, csak sajna itt elég szürke lett a termés.

Immolation: Failures For Gods

Immolation: Failures For Gods

Van pár csapat, aki töretlenül készíti újabb és újabb lemezeit, fikarcnyit sem törődve az éppen aktuális trendekkel. Az death metalban utazó Immolation is ilyen. Idei korongjukkal sem vettek vissza a tempóból, hihetetlen intenzitással nyomják a brutalitást az arcunkba.

Slaughter: Back To Reality

Slaughter: Back To Reality

Őszintén szólva a csapat egyik gitárosának (Tim Kelly) halála után nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan talpra állnak, ráadásul egy ennyire életerős lemezzel. A promo tasakon nem volt semmi felirat, hogy ismét multimédiás anyagot készítettek a srácok, így kellemes meglepetésként ért a menü bejelentkezése.

Skyclad: Vintage Whine

Skyclad: Vintage Whine

A Martin Walkyer vezette brit folk-metalosoknak ez már a sokadik albuma, de még mindig izgalmas tud lenni, amit csinálnak. Az előző két korongon a srácok (plusz az egyszem lány) minden eddiginél folkistább hangzást produkáltak, de most újra viszanyúltak a jó öreg metal gyökerekhez.

Hollow: Architect Of The Mind

Hollow: Architect Of The Mind A tavalyi bemutatkozó album - a zeneileg kiváló, de hangzásilag pocsék - Modern Cathedral után itt az újabb progresszív hatású vérbeli power metal korong, az Architect Of The Mind. Reménykedtem, hogy észbe kap a kiadó, és többet áldoz a csapat stúdiómunkálataira, de sajnos csalódnom kellett.

Heavens Gate: Menergy

Heavens Gate: Menergy

Nem tévedek, ha azt mondom, hogy a progresszív hajlamokkal bíró dallamos zenék kedvelői a szívükben hordják a német Heavens Gate nevet. Az emberi érzéseket, míves gondolatokat előtérbe helyező csapat Menergy című korongja erősen gépellenes szövegei nem hagynak kétséget afelől, hogy számukra a mostanában elharapódzó egymástól való elhidegülés ellen ...

Harlot: Üzletszerű kéjelgés

Harlot: Üzletszerű kéjelgés

Nézzük, mi szól a Harlot legfrissebb anyaga mellett! Természetesen a rendületlen hard rock, dallamos zene iránti imádat. Képesek úgy átvészelni a nagy divathullámokat, hogy szinte semmi, de semmi nem ragadt rá zenei koncepciójukra. Megállt az idő a Harlot felett, néha már-már a '90-es év Sex Action korszakába képzelem magam, annyira egybevágnak egy...

In Flames: Colony

In Flames: Colony

A göteborgi hullám vezető csapata, az In Flames idei lemezével sem okozott csalódást. Dallamokban gazdag, rifforientált, és mégis brutális muzsikájukat hallgatva megint meg kellett állapítanom, hogy igazán jó nótát írni nehéz, de nem lehetetlen. Példa erre ez a 11 szerzemény is.

Hypocrisy: Hypocrisy Destroys Wacken

Hypocrisy: Hypocrisy Destroys Wacken

A tavalyi Wacken fesztiválon rögzítette ezt a 11 számos felvételt A Hypocrisy, amely a szó szoros értelmében átgyalogol az ember agyán. Nemhogy koncertfelvételnek, még stúdióanyagnak is megfelel ez az erőteljes, minőségi hangzás.

Motörhead: Everything Louder Than Everyone Else

Motörhead: Everything Louder Than Everyone Else

Minden igazi Motörhead fan joggal várta ezt a dupla koncertalbumot, melyen összesen 25 nóta szerepel. A lemez hangzása meglepően jó - vagy csak én vagyok egy kicsit szkeptikus a Judas Meltdownja után, mely hangzásilag nem az élő albumok gyöngye? -, és szinte érezni lehet, amint forr az ember körül a levegő, a jobbnál-jobb Motörhead klasszikusokat h...

Sinergy: Beware The Heavens

Sinergy: Beware The Heavens

Hát, lehet, hogy néhányan lesznek, akiknek nem tetszik majd a véleményem, de szerintem - patinás névsor ide vagy oda - a Beware The Heavens egy meglehetősen felejthető produkció. Pedig a mikrofonnál Kimberly Goss énekesnő tevékenykedik, továbbá itt van gitáron Alexi Laiho is a Childen Of Bodomból meg Jesper Strömblad az In Flamesből, a basszust ped...

Evensong: Path Of The Angels

Evensong: Path Of The Angels

Vannak még csodák, ezt mutatja a magyar Evensong példája is, mert a csapatnak a holland Displeased Records jelentette meg bemutatkozó albumát. Az erősen érzelmi töltésű dalokat a természet ihlette. Szabó Mihály hörgős énektémái mellett a csilingelő hangú Tóth Ágnes dallamai nyújtják a felüdülést (azért néha bátrabban is kiengedhetné a hangját Ágnes...

C.A.F.B.: Minden-Ható

C.A.F.B.: Minden-Ható

Nagyon nehezen fogtam hozzá az új C.A.F.B. album meghallgatásába, hiszen az a tudat, hogy Szakácsi Greg távozott a zenekarból, sőt az országból, rossz érzéssel töltött el. Greggel egy olyan alkotó, zeneszerző, szövegíró tűnt el, akinek a helyét nehéz lesz pótolni.

Axel Rudi Pell: The Ballads II

Axel Rudi Pell: The Ballads II

Rá kell hangolódni erre a 10 számra, plusz Jimi Hendrix Hey Joe átiratára, ezért nekem mindjárt az elején több nekifutásra sikerült csak végighallgatnom.

Hangnail: Ten Days Before Summer

Hangnail: Ten Days Before Summer

Stoner rock a lendületesebb fajtából. A hetvenes évek feeling megvan, minden a recept szerint készült, a zene, a hangszerelés, a hangzás, az énekdallam és a hang is, hozza is a hangulatot magával.

218. oldal / 224
Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.