Shock!

május 06.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

CD kritika

Spiritual Beggars: On Fire

Spiritual Beggars: On Fire

Mire ezt az írást olvassátok, már 2003-at írunk, erre Mike Amott gitáros (lásd még Arch Enemy) és az ő lelki koldusai új lemezükön is mintha valahol 1973-ban járnának... Hiába, attól, hogy valami modern, még nem szükségszerűen jó. A legkorszerűbb samplerekkel, effektekkel, satöbbivel súlyosbított megahangzás sem ér önmagában sokat, ha nem sikerül lélekkel, érzéssel megtölteni.

 

Tyrant Eyes: The Darkest Hour

Tyrant Eyes: The Darkest Hour

Német zenekar olasz kiadónál - tökéletes nemzetközi true metal kooperáció, távolról sem tökéletes végeredménnyel. Szerencsére nem a harmincezredik (vagy háromszázezredik, mittudomén!..) Hammerfall-, netán Rhapsody-epigonnal van dolgunk.

Voodooshock: Voodooshock

Voodooshock: Voodooshock

Uwe Groebel, a német Naevus egykori gitáros-énekese hozta létre ezt a formációt, amelynek első teljes albumát még tavaly jelentette meg a Hegedűs Márk vezette magyar-osztrák PsycheDOOMelic kiadó. A Voodooshock egészen korai felállásában End Of Green muzsikusok tevékenykedtek Uwe mellett, a mostani tagság pedig két svájci doomsterrel vált teljessé.

Rotten Sound: Murderworks

Rotten Sound: Murderworks

Finnország talán legelvetemültebb grindcore bandája már tíz éve dolgozik, a Murderworks pedig a kilencedik kiadványuk. K (polgári nevén Kai Hahto) dobos közel olyan mértékű pusztítást visz véghez a szerkóján, mint a borítón látható, véráztatta ruhájú hentes a vágóhídon és a torokszaggatóan ordító G sincs különösebb tekintettel az ember dobhártyájár...

Room With A View: First Year Departure

Room With A View: First Year Departure

Négytagú olasz bandáról van szó, akikről már az avítt borító láttán is sejthető, hogy nem hétköznapi mjuzikkal állnak elibénk. A legalább körülbelüli érthetőség kedvéért idéznem kell az anyaghoz küldött ismertetőből: "avant-garde dark gothic". Mi több: érdekességként megtudhatjuk még, hogy a Katatonia stílusát vegyítik bizonyos new wave és darkpop ...

Zandelle: Twilight On Humanity

Zandelle: Twilight On Humanity Ha klasszikus power metalról van szó, alighanem én vagyok az a lény, aki a leggázosabb anyagból is megpróbálja kimazsolázni a legcsekélyebb pozitív, értékelhető részeket is, hogy minél magasabb pontszámot kicsikarjon egy-egy albumból.
Azt hiszem, most vért fogok izzadni!

Árnyak: Éjszakai utazás

Árnyak: Éjszakai utazás

Az Árnyak megifjodott! Vagy nem is tudom, mindenesetre mintha friss élet költözött volna a csapatba. Az igaz, hogy nem követtem mindig figyelemmel a csapat ténykedését, a demós korszakuk tetszett, aztán jött nálam egy kis szünet, majd a Nehéz csend, amivel nem nagyon tudtam mit kezdeni. Valahogy elment mellettem a zene, pedig próbálkoztam vele. Ezé...

V/A: Loudspeaker Presents Speech Lessons For The Dumb

V/A: Loudspeaker Presents Speech Lessons For The Dumb

Brit kiadó válogatás cd-jét takarja a fenti kissé erőszakos cím. Figyelemfelkeltő, az tény. Bár 2001-es kiadás, mostanában jutott el hozzánk és nagyrészt feltörekvő nu metal csapatok zenélnek rajta.

Nile: In Their Darkened Shrines

Nile: In Their Darkened Shrines

Az amerikai Nile felbukkanásával új színnel lett gazdagabb az extrém zenék palettája. Karl Sanders énekes/gitáros és társai az Amongst the Catacombs of Nephren-Ka címet viselő bemutatkozó albumukon máris kialakult egyéniségről, kiforrott zenei és szövegi koncepcióról, valamint magas szintű hangszeres tudásról adtak számot.

Spock's Beard: Snow

Spock's Beard: Snow

Már úgy vágtam neki Spockék új duplájának meghallgatásába, hogy tudtam, a zenekar "agya", Neal Morse énekes-szintis-gitáros megtért, és a zene helyett a lelki életet választotta... Nos, lelke rajta, pedig ezzel a lemezzel (is) marha sokat adott a progresszív zenei világnak.

Paradise Lost: Symbol Of Life

Paradise Lost: Symbol Of Life

A Paradise Lost Symbol Of Life című lemeze a megjelenés óta a kezem ügyében van, rengeteget hallgattam azóta, mégis sikerült elodáznom a kritikát. Pedig... Pedig a zenekar visszatért arra az ösvényre - na jó, nem teljesen az eredetire, de ezt senki nem várta tőlük - amin mindig is járniuk kellett volna a One Second óta.

V/A: Somewhere In Hungary - Tribute To Iron Maiden Part I.

V/A: Somewhere In Hungary - Tribute To Iron Maiden Part I.

A Denevér Stúdió gondozásában jelent meg tavaly a Somewhere In Hungary. Cserfalvi "Töfi" Maiden-mániáját ismerve nem ért meglepetésként senkit, hogy Iron Maiden tribute lemezt készítettek.

Cracktorch: ...Is Not The Problem

Cracktorch: ...Is Not The Problem

Aszongya a promó CD kísérőlevele, hogy ez az amerikai banda az, amire a világnak szüksége van. Hűha. Gondolkozom erősen, hogy akkor én kívül esem az általuk ismert világegyetemen? Ufó vagyok? Mivel sajnos nekem abszolút nem hiányzott ez az ötlettelen rakenról.

Zanzibar: Ugyanaz vagyok

Zanzibar: Ugyanaz vagyok Már hallom is a hangokat: kifelé a teremből! Bevallom, először én is azt gondoltam, hogy el kell hagynom a termet a pózolókkal együtt, de azért nem eszik olyan forrón a kását! A Zanzibárt először olyan lájtos Vénusznak gondoltam, itt is két faszi bazsevál a gitáron, láttak pár rock klipet és az alapján mozognak a gitárral, mert ami gitár itt van, ...

Deinonychus: Mournument

Deinonychus: Mournument

Jaj, de hülye neve van ennek a zenekarnak. Betűzd ki vagy mondd ki... Az infólap szerint a csapat ötödik lemezét tartom a kezemben, természetesen rendkívül egyéni stílusú formációról van szó. Indítsuk. Két és fél perc eltelt, eddig csak vmi mormogást hallottam meg halk akusztikus gitárt, jön a szintiszőnyeg, hú, itt érzésem szerint szomorkodni fogu...

Centinex: Diabolical Desolation

Centinex: Diabolical Desolation

Ez a svéd csapat a vérbeli underground hozzáállást, a küzdeni tudást és a zene iránti maximális elkötelezettséget példázza. 1990-es megalakulása óta jó pár anyagot kihozott már pocsékabbnál is pocsékabb kiadói háttérmunkával (ezek a kiadványok hol teljesen elkallódtak, hol újrakiadásra kerültek évek múltán), miközben a tagság is gyakorta cserélődöt...

Zuhatag: Mindentfelőrlő

Zuhatag: Mindentfelőrlő Egy basszusgitáros/énekes, egy gitáros és egy dobos - ebben az összeállításban dolgozik a fegyverneki Zuhatag, a Mindentfelőrlő pedig az aktuális anyaguk. Egyébiránt a játékidő és a felvétel minősége (Denevér stúdió!) alapján nyugodtan beszélhetünk teljes albumról. A tíz nóta egy-egy tömör, de velős rock'n'roll igazság, valódi életérzés; kit érdeke...

Dark Clouds: Global Depressing System

Dark Clouds: Global Depressing System

Furcsa átalakuláson ment keresztül a Dark Clouds az évek folyamán. A lassú doom/death csapatból valamiféle fura metalt játszó, erősen társadalomkritikus brigád lett. A debütáló lemez, a Nadir után elég sok huzavona akadt a második lemez kiadása körül, a Nephilim kiadó ugye eltűnt, mint szamár a ködben, így a srácok ott maradtak egy lemezanyaggal, a...

Hammerfall: Crimson Thunder

Hammerfall: Crimson Thunder

Megérkeztek az "öregek"! Készíthetik a bukszát mindazok, akik elkötelezett hívei a svéd muzsikusok munkáinak! Nagy meglepetésekre senki se számítson - a Hammerfall inaszakadtáig kitart az eredeti úton, hajszálnyit sem tér le a kitaposott ösvényről.

Dies Irae: The Sin War

Dies Irae: The Sin War

Ha az egyszeri death metal rajongó esetleg nem tudja, mi fán terem a Dies Irae, őket hallgatva akkor is hamar rávágja, hogy nem gyengén Vaderes a banda zenéje. Hát igen, a rettegett lengyel kivégzőosztag énekes/gitárosát, Mausert (itt csak gitározik) és dobosát, Doc-ot rejti a Harag Napja nevű formáció.

Deströyer 666: Cold Steel... For An Iron Age

Deströyer 666: Cold Steel... For An Iron Age

Az ausztrál Deströyer 666 trió nem egy mindennapi társulat. Bőrszerkók, szegecses csuklószorítók, töltényövek láthatók rajtuk, meg minden egyéb, ami a thrash metal nyolcvanas évekbeli virágkorának kísérőjelensége volt. Ugyanígy a muzsika is leginkább európai ízű retro thrashként írható le, amelyből a mai black hordák is rengeteget merítenek.

Supernem: K-k-kétszer

Supernem: K-k-kétszer

Pop-punk. Pattogós. Olyan, mintha a Green Dayt valaki orvul jókedvre derítette volna. K-k-két d-d-dal, illetve egy dal magyar és angol verziója található ezen a m-m-maxin, melyet Papp Szabolcs bőgős-énekes-dadogós, Mozsik Imre dobos és Pulius Tibor giterátor követett el.

Thy Majestie: Hastings 1066

Thy Majestie: Hastings 1066

Szép történelmi témát választott magának a hatosfogat, mint második albumuk alapötletét. Hosszabb, teljes egészében nagyzenekari bevezetővel indítanak, a Rerum Memoriaval, amely tüstént visszaröppent bennünket a tizenegyedik század véres-elkeseredett küzdelmeinek színhelyére, a hastingsi csatamezőre, ahol Harold körmeszakadtáig fenekedett a csúf no...

Symphorce: Phorcefulahead

Symphorce: Phorcefulahead

Amennyiben hagyományőrző, egyszersmind mai igényű power/heavy metalról van szó, Andy B. Franckra mindig lehet számítani! A 2001. év egyik legütősebb albuma feltétlenül a Brainstormhoz fűződik, most pedig saját csapatával, a Symphorce-szal alkotott kimagaslót a stuttgarti srác.

Yngwie J. Malmsteen's Rising Force: Attack!!

Yngwie J. Malmsteen's Rising Force: Attack!!

Először reménykedtem, hogy nem ez a körben vörösre pingált szem lesz a borítón - sajnos nem lett igazam. Talán csak lusta volt a grafikusuk, a fene tudja, vagy Malmsteen egója a borító koncepciójára is kiterjedt. Eredeti egy ötlet... (Egyébként a hivatalos honlap hasonlóan botrányronda.)

Andy West With Rama: Rama 1

Andy West With Rama: Rama 1

Andy West a Dixie Dregs-ből összetrombitált néhány túlképzett prog. rock zenészt, hogy rántsanak fel vele egy lemezt. Ez így elég sarkos, de igazából simán el tudom képzelni, hogy bármelyik híres-neves prog. muzsikus a kisujjából kiráz egy hasonló lemezre való - valljuk be -, ezerszer hallott megoldást, futamot, kiállást, szólót, idegtépő disszonán...

Crowhead: Frozen

Crowhead: Frozen

A Crowhead két tagot takar, nem írom le a nevüket mert olyan karaktereim nincsenek, ugyanis norvégok a srácok. A Shadow Dancers kultikus gótikus metal csapat tagjai voltak, ami szépen feloszlott és ők megalkották a Crowheadet. Gótikus metalban annyira nem vagyok otthon, az anyacsapatot nem ismerem, viszont a Crowhead egész korrekt albumot tett le a...

191. oldal / 224

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.