Shock!

május 06.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

CD kritika

Cosmosquad: Live At The Baked Potato

Cosmosquad: Live At The Baked Potato

Nemrég írtunk épp Shane Gaalaas dobos-multiinstrumentalista szólólemezéről, így itt az idő, hogy egyik projectje, a Cosmosquad nevű trió 2001-es koncertfelvételét is bemutassuk.

 

Wurdulak: Severed Eyes Of Possession

Wurdulak: Severed Eyes Of Possession

Killjoy (Necrophagia), a Mayhemes Maniac és az Immortalból ismert Iscariah szűrte össze a levet, ennek eredménye ez a nyersen megszólaló, nem egészen negyven perces Wurdulak durvulat. Nem a gyors és még gyorsabb tempók halmozása jellemző (természetesen akadnak ilyenek is), az átgondolt black-thrash témázás legalább ennyire meghatározó, ének címén p...

Rage: Unity

Rage: Unity

A Ghosts albumnál állt össze, a Welcome To The Other Side-ra érett valódi, együtt dolgozó csapattá, és mostanra találta meg igazán a közös hangot a Rage jelenlegi tagsága. Ebből pedig nem is sülhetett volna ki más, mint egy újabb kimagasló anyag!

Warhammer: Curse Of The Absolute Eclipse

Warhammer: Curse Of The Absolute Eclipse

Motörheadből, Venomból és az ősi európai speed/thrash zenékből táplálkozó, blackeskedő metal a legkezdetlegesebb fajtából.

Cadaveres De Tortugas: Castaway

Cadaveres De Tortugas: Castaway

A legutóbb remix maxi után nem meglepő, hogy készült még egy. Az viszont már meglepő, amilyen bátran belenyúltak a remixelőemberek a CDT dalokba. Hat friss verzió került a korongra, az első dal az utolsó sorlemez egyik legjobbját, a Syco I-t szabdalja szét kissé, elkövető DJ Seek a Korogból.

Bloodbath: Resurrection Through Carnage

Bloodbath: Resurrection Through Carnage

Tipikus olvashatatlan logó, mázli, hogy feltüntették a zenekar weblapját a promótasakon, lássuk... Nem túl infódús, biográfiát például nem találtam, biztos annyi a történet, hogy jól összejöttek anno és kitalálták le kellene zúzni az ember arcát egy kicsit, elég volt az anyazenekarok melankóliájából. És lőn.

Beyond The Sixth Seal: Earth And Sphere

Beyond The Sixth Seal: Earth And Sphere

Zongoraszóval indul a lemez, ebből még akármi is lehet, love metal is. Bár azt azért kétlem, a Lifeforce kiadó arra nem vetemedne érzésem szerint. Aztán rövid idő múlva - épp kezdtem elandalodni - felráznak a riffek azonnal. Bostoni zenekar, dallamos death metalt játszanak, mindenféle európai - főleg svéd - csapatra hivatkoznak, hogy.

Asgaroth: Red Shift

Asgaroth: Red Shift

Spanyolhonból származik a black metalos Asgaroth. Hazájukban elég ismertek (a hírek szerint), ráadásul ez a lemez már meg is jelent ott 2000-ben, de a Peaceville elég fantáziát látott a zenekarban ahhoz, hogy újra megjelentesse, és világszerte elterjessze őket két évvel később. A csapat amúgy hét éve létezik, letettek már néhány hanghordozót az asz...

Asgaard: XIII Voltum Lunae

Asgaard: XIII Voltum Lunae

Az északi mitológiában a viking mindenséget alkotó kilenc világ egyikét hívják Asgaardnak, míg Lengyelországban egy hattagú dark/gothic/black banda viseli ezt a nevet. A kiadótól kapott információ alapján ez egy dinamikusabb dalgyűjtemény az eddigi korongokhoz képest, és míg korábban az Arcturus volt a minta, ma már a Dimmu Borgirhoz is ugyanúgy hú...

Therion: Live In Midgard

Therion: Live In Midgard

Egy bizonyos: a Therion teljesen egyedülálló zenekar a maga nemében, stúdióban csakúgy, mint színpadon. Önmagában már az a tény is elismerésre méltó, hogy a lemezekre rögzített monumentális, szimfonikus hatásokkal teletűzdelt dalokat döbbenetes hatásossággal tudják visszaadni a koncerteken. Egy Therion koncertet nem csupán lát és hall, hanem átél a...

Aebsence: Unusual

Aebsence: Unusual

Na, ezt is megértük. Megjelent az első Aebsence lemez. Kissé keserű a szájíz mellé, ugyanis szerzőiben voltak kénytelenek a népre szabadítani eme 11 dalt (10 + intro helyesebben). Hiába no, nincs pallosuk, de még csak nem is talpig tréningben koncerteznek, fura rastás, fonott tincsekkel. (Bár az énekesnek, Budai Péternek nehéz is lenne hirtelen tin...

Abaddon Incarnate: Nadir

Abaddon Incarnate: Nadir

Hűha. Ez aztán az agy-gyalu! 24 trackes írországi death/grind. Szerencsére abból a fajtából, aminek van húzása is. Nem is kicsi. A gitárokat mélyebbre hangolták, tehát ha a death-et értékelem benne, akkor inkább a Morbid Angel-féle reszelés a mérvadó. Súlyos...

Transport League: Grand Amputation

Transport League: Grand Amputation

A koncert (lásd a megfelelő rovatban) előtti, illetve utáni ereklyegyűjtés során nem hagyhattam ki a svédek idei anyagát sem. Két évvel a Pavement Musicnál kihozott Satanic Panic lemez után saját kiadásban jelent meg ez az öt számos (plusz intro és outro), roppant ötletes kivitelezésű digipack CD, egyrészt a rajongók éhségét csillapítandó, másrészt...

Arachnes: Apocalypse

Arachnes: Apocalypse

A talján bandát 1995-ben alapította a Caruso testvérpár, s azóta már több albummal is megörvendeztették a világot, számomra azonban ez a munkájuk az első - s mivel nincs összehasonlítási alapom, önmagában nézegetem s hallgatom. Speed power metal, közli velem az ismertető, s nem is állít valótlant.

Thine: In Therapy

Thine: In Therapy

A Peaceville kiadó némelyik csapatát elég nehéz kategóriákba gyömöszölni. Például a Thine-t. Akiknek első lemezükkel vajmi kevéssé tudtam megbarátkozni, lévén túlságosan is eklektikusak, illetve nem éreztem az isteni szikrát az eklektikusság mögött. Ezért kicsit félve kezdtem hallgatni az új korongot, az In Therapyt.

Theory Of A Deadman: Theory Of A Deadman

Theory Of A Deadman: Theory Of A Deadman

Hja kérem, így könnyű... és ezt a Theory Of A Deadman is pontosan tudja. Akinek olyan barátai vannak, mint a nickelbackes Chad Kroeger, akit egy sikeres lemez után zenei nagymogulként tartanak nyilván. Hiába, a biznisz az biznisz...

Terry Bozzio & Billy Sheehan: Nine Short Films

Terry Bozzio & Billy Sheehan: Nine Short Films

Két ekkora név egy lemezen, mi sülhet ki ebből? Kicsit tartottam tőle, hogy abszolút hallgathatatlan elszállt virtuózkodás, DALOK nélkül, de kellemesen csalódtam, habár elég időm nem volt még megemészteni a zenét, de nem kell hozzá sok idő, hogy az ember rákattanjon e két "elmebeteg" zenész játékára.

V/A: Taz-mánia: Jubileum

A hely, ahol tatákat bányásznak: Tatabánya. Ez már a harmadik TAZ-mánia CD, aki még nem tudná, a Peron Music Alapítvány és a Tatabányai Zenészegylet közös szervezése ez a "mozgalom", melyben helyi (és környéki) zenekaroknak próbálnak bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

Dark Tranquillity: Damage Done

Dark Tranquillity: Damage Done

Skydancer, Of Chaos And Eternal Night, The Gallery, Enter Suicidal Angel, The Mind's I, Projector, Haven és most pedig itt van a Damage Done. Nem mindennapi lemezcímek egy nem mindennapi zenét játszó, nem mindennapi csapattól. Hihetetlen, hogy tíz év távlatából is milyen friss még a legelső, nyilván nem tökéletes lemezük.

Supersuckers: Must've Been Live

Supersuckers: Must've Been Live

Joey DeMaio annyival intézte el egy interjúban a Faith No More-t, hogy amit ők művelnek, az nem metal, hanem country. Ezt olvasva sok jó érzésű zenerajongó röhöghette könnyesre a szemét annak idején, most viszont ne nevessetek, a Supersuckers valóban country muzsikát nyomat ezen a maratoni, 19 nótás koncertanyagon!

Motörhead: Hammered

Motörhead: Hammered

Túl a Motörhead 26. születésnapján és a maga 56. életévén, Lemmy rendületlenül nyomul tovább! Miért is hagyná abba, ha még mindig érzi magában az alkotókedvet és nem is sikertelenül teszi a dolgát? Lehet, hogy az Ace Of Spades album időszaka (hm, az sem éppen tegnap volt!..) számított a csapat aranykorának, de Lemmy ezen már nem izgatja magát. Ő ne...

Sugarcoma: Becoming Something Else

Sugarcoma: Becoming Something Else

A kiadó már hónapok óta potyogtatja aktuális üdvöskéjének dalait ilyen-olyan maxikon, tehát nagyon jól is tudtam mire számíthatok a teljes lemezen. Punkos, kicsit nu metalos, modernkedős formáció, három csaj plusz egy dobos srác, halvány énekhanggal, erőltetett üvöltéssel.

Overkill: Hello From The Gutter

Overkill: Hello From The Gutter

Ennek a dupla CD-nek az apropója a napnál is világosabb: így tesz eleget az SPV felé végső szerződésbeli kötelezettségének a Metal-Is/Sanctuary-hez távozó zenekar. Egy tízpontos életmű alaposnak mondható áttekintése a Hello From The Gutter és a 'kill fanatikusok közül bárki képes volna belehallgatás nélkül ismertetőt írni róla.

The Fallen: Front Toward Enemy

The Fallen: Front Toward Enemy

Egyből "egyenesen az ellenség felé" rontok és azzal kezdem, hogy az utóbbi hónapok általam egyik legtöbbször meghallgatott lemeze a Front Toward Enemy. Az egylemezes bandát a Metal Blade karolta fel, és sikerült is nekik egy mocskos erős, állat hangzású lemezt kreálniuk.

Skinlab: reVoltingRoom

Skinlab: reVoltingRoom

A Skinlabbel valamiért eddig úgy voltam, hogy jó-jó, ám mindig is túlságosan az aktuális nagyobb extrém metal bandákat lehetett belőlük kihallani. Ettől függetlenül ha olyan hangulatom támadt, hallgattam/hallgatom őket. Még akkor is, ha az első két lemezből egy árva riffre nem emlékszem.

Sir Hedgehog: Sir Hedgehog

Sir Hedgehog: Sir Hedgehog

Pihent agyú egy társaság lehet, az biztos - ilyen névvel: Sir Hedgehog. A lemezt szinte teljesen puritán módon fehérbe burkolták, középkori rajzokkal tarkítva, maga a CD korong pedig sima fehérre meszelt, még egy árva számcím sincs rajta, nemhogy más információ. Amúgy teljesen szimpatikus az ilyen design számomra.

Heimdall: The Almighty

Heimdall: The Almighty

Csizmaország ifjai 1994-ben hozták össze a bandát, melynek nevét egy északi istenségtől kölcsönözték, aki az égbolt ura, valamint a Bifrost híd őrzője, amely összeköti a halhatatlanok világát az istenek birodalmával. A The Almighty a harmadik albumuk, 44 és fél perc hosszúságú. Sajna...

192. oldal / 224

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.