Shock!

március 20.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

CD kritika

S.L.A.N.G.: Megoldás(?)

S.L.A.N.G.: Megoldás(?)

A székesfehérvári S.L.A.N.G. (Sex, Love And New Generation) már 1993 óta színen van, első műsoros kazijuk azonban csak tavaly jelent meg a fenti címmel. A srácok a dallamos rockzenére esküsznek, fülbemászó melódiák és gitárriffek jellemzik nótáikat.

 

Six Feet Under: Warpath

Six Feet Under: Warpath

Chris Barnes és csapata egy nagylemez és egy EP után '97 tavaszán hadiösvényre lépett, és meg sem állt a floridai Morrisound stúdióig, ami ugye garancia arra nézve, hogy a hangzás bezúzza az ember koponyáját, főleg, ha figyelembe vesszük Brian Slagel producer, Metal Blade főnök érdemi közreműködését.

Sinister: Aggressive Measures

Sinister: Aggressive Measures

Sejtelmes intróval kezd a Sinister legújabb korongja. Rápillantok a CD játszóra, s már nem is csodálkozom, hogy fél óra brutalizálást kapunk az arcunkba a lehető legtipikusabb módon. Embertelen, torkot nem kímélő hörgés, vérpezsdítően gyors dobolás, megállíthatatlanul zizegő rifftenger, agressziótól csöpögő szövegek.

Old Man's Child: Ill-Natured Spiritual Invasion

Old Man's Child: Ill-Natured Spiritual Invasion

1993-ban, Norvégiában alakult death banda, mely később black metalba nyergelt át, mit megtűzdelt a mostanában oly divatos heavy metal elemekkel (már megint...). Ezt jól is teszik, mert nem lett belőlük tucatbanda, hanem hangulatokban gazdag albumot tettek le az asztalra újfent.

Cross Borns: The Book Of Lost Tales

Cross Borns: The Book Of Lost Tales

A tehetséges 4 tagú heavy metal brigád egy 12 számos albummal rukkolt elő a semmiből. A kazi kivitelezése igényesre sikerült az énekes/gitáros Somlói Ferenc jóvoltából. S akkor elkezdtem hallgatni a zenét.

Cradle Of Filth: Cruelty And The Beast

Cradle Of Filth: Cruelty And The Beast

A Cradle Of Filth is egyre szélesebb rétegeket nyer meg minőségi black metal muzsikájával, amire legfrissebb albumuk kiváló prezentáció. A rengeteg klasszikus metal elemmel felvértezett nóták most Báthory Erzsébet életét jelenítik meg vérpezsdítő előadásban.

Sear Bliss: The Haunting

Sear Bliss: The Haunting

Érdekes, hogy aki nem ismerte a srácok eddigi munkáit, azokat elsőre lenyűgözte a Haunting. Viszont akik az előző anyagokra esküsznek, azoknak nem, vagy csak lassabban jön be ez az új Sear Bliss. Általában. Én az első csoportba tartozom, rögtön belopta magát a szívembe a zene. Hogy milyen jelzőket találtam elsőre? Monumentális, atmoszférikus, érzel...

Without Warning: Step Beyond

Without Warning: Step Beyond

Az infólapon nagy betűkkel ez áll a Without Warning muzsikáját jellemezve: a Savatage találkozik a Dream Theaterrel! Nos, annyival feltétlen ki kell egészítenem ezt a mondatot - mielőtt elijeszt valakit -, szó sincs másolásról, ez egy kitűnő, önálló, progresszív album!

Sackrace: Palm In The Fist

Sackrace: Palm In The Fist

Ilyen zenéket hallva álmodozom, hogy milyen csodás lenne, ha csúcsminőségben rögzíthette volna a zenekar! De azért ez sem kutya... Ha azt mondom, hogy hetekig hallgattam, miután megkaptam, az jelez valamit. Minőséget. Profizmust. Eredetiséget. Hihetetlen, hogy ezek a dalok 10 éve készültek! Teljesen frissek, minden porcikájukban kiválóak még mindig...

Cantara: Fields Of Everlasting Serenity

Cantara: Fields Of Everlasting Serenity

Egy holland kvintettel állunk szemben. Ez a CD a '92-ben alakult zenekar 1995 és 1997 közötti időszakába ad betekintést, öt kiadatlan számot hallhatunk. Zenéjük "feszes" death metal "éles" hangzással. Rengeteg akusztikus részt és gitárszólót építettek be a nótákba, melyek kissé svéd beütésűek.

Cadaveres De Tortugas: Ready II Rumble

Cadaveres De Tortugas: Ready II Rumble

Az itthon tisztességes sikert hozó Our Way után '98-ban megjelentették második albumukat is a székesfehérvári fiúk. A piros színben pompázó borító 10 szám szövegét rejti a szokásos igényes tálalásban.

Broken: Skytorn

9 számos, 97-es felvétel az angol Broken jelen korongja. A borító elég gázos, de ez ne tévesszen meg senkit, a zene annál erőteljesebben dörren meg. Borongós hangulatú, doom-szerű metal, jó dalokkal.

Bolt Thrower: Mercenary

Bolt Thrower: Mercenary

Négy év szünet után jelentették meg Bolt Throwerék a lassan gyilkoló death metalt tartalmazó Mercenary címet viselő albumukat a kitartó rajongóknak. Piszok módon brutkó a lemez annak ellenére, hogy a nóták nem ultragyorsak még mindig, viszont a riffek hömpölygő özöne ellenállhatatlanul magával sodorja a hallgatót. A mélyen dohogó dallamok, a kíméle...

V/A: Blitzkrieg Over You! - A Tribute To The Ramones

V/A: Blitzkrieg Over You! - A Tribute To The Ramones

Ez egy tök felesleges tribute album, Ramones klasszikusok ide vagy oda. Miért? Mert halál szarok a kiválasztott bandák (tisztelet a kevés kivételnek) és halál szarok maguk a feldolgozások is. Mondjuk ez valahol egyenes következmény...

Richie Sambora: Undiscovered Soul

Richie Sambora: Undiscovered Soul

Sorra jelentetik meg "bondzsoviék" a szólólemezeket. Most épp Richie Sambora adta ki második önálló albumát, melyen a stílus nem túl sokat változott az első óta, olyan rádióbarát "ámerikás" dalok sorjáznak rajta, pont 12 db. Egy ilyen lemez arra jó, ha az ember egy kietlen országúton autózik, a pusztán és néhány fán kívül nem sokat lát, valami szól...

Arch Enemy: Stigmata

Arch Enemy: Stigmata

Atyaég! Hogy ez az album milyen piszok jó, azt nehéz szavakba foglalni! Földbe döngölően brutális, mellette csodálatosan dallamos, és még komplex is. Ha valaki nem tudná, az Arch Enemy az ex-Carcass/Carnage gityós Mike Amott és öccse Christopher zenekara, hol a szintén ex-Carnage vokalista Johan Liiva ereszti ki reszelős hangszálait és egy olyan fa...

Ahriman: From The Dark Nature

Ahriman: From The Dark Nature

Ez egy EP tulajdonképpen, nem is demó és még '97-ben készült. Viszont mindenképpen érdemes írni róla, mert itthon ebben a műfajban alig-alig létezik ilyen remek produkció. Ráadásul igényes a borító is. Külön tetszik maga a logo, állati jól néz ki az Ahriman felirat a gyertyákkal a tetején.

Portishead: Portishead

Portishead: Portishead

Egy album, mely felkavar. Egy album, mely átadja összes fájdalmát. Az album, mely tengernyi érzést vált ki és nem lehet szabadulni tőle. Csak hallgatni. Belefeledkezni. Fájni. Érezni. Van aki "betépős" zenének hívja, van aki hangulatzenének. Én zenének.

Molotov: Dónde Jugarán Las Ninas?

Molotov: Dónde Jugarán Las Ninas?

Nem, nem káromkodtam a fenti sorokban! A Molotov egy mexikói (!) csapat, és rendíthetetlenül nyomják a rap-metalt, kis funkyval fűszerezve. A spanyol dumához már szokva vagyunk ugye a CDT által, így az nem keltett nagy meglepetést.

Metallica: Reload

Metallica: Reload

Nehéz írnom erről az albumról, hiszen annak idején a Metallica volt az egyik olyan csapat, akik nagy hatással bírtak rám, és miattuk (is) ástam bele magam mélyebben a jófajta zenékbe. Akkoriban sosem gondoltam volna, hogy egyszer kritikát fogok írni az új lemezükről. Szóval nehéz dolgom van, mert hiába szeretnék lelkendezni, hogy hú, mekkorát alkot...

192. oldal / 192
Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wendigo - Budapest, Süss Fel Nap, 2004. november 23.