Shock!

március 31.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Mercury Tide: Why?

E germán csoportosulás legfőbb ismérve talán az lehet, hogy énekesi posztjukat az Angel Dust frontembere, Dirk Thurisch tölti be. És mellékesen talán az is, hogy a négyhúrost a Tiamat zenésze, Anders Iwers pengeti. Dirk a Mercury Tide-ot afféle szóló-projectként kezeli, amely zeneileg jelentősen eltér az Angel Dust által képviselt világtól.

megjelenés:
2003
kiadó:
Century Media / Record Express
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Amikor Dirket a banda stílusáról kérdezték, titokzatosan úgy válaszolt: az biz sokrétű. Hatott rájuk a metal épp úgy, mint a grunge, a gótikus zene, vagy akár a pop. No, ezek után lássuk, mit is tartogat számunkra a Miért? album...

A címadó Why? egy kellemes zongorafutammal indító, majd lendületesen bedurranó nóta. Melódiája nagyon is fülbarát. A This Never Ending Dreaming egy részben elszállós, alapvetően lírai, mégis erőteljes szerzemény pompás, markáns vokálokkal. A Lost and Torn, illetve a Back to Reality a kemény-feszes vonalat képviseli acsargó bulldogként haripdáló gityóival, de a dallamközpontúságból itt sem engedtek a fiúk. Az Óceán lelkei (Souls of the Ocean) ismét érzelmes húrokat penget, illetve billentyűz, s a nóta csupán a végén indul be. A hangsúly érzékelhetően Dirk előadásán, valamint a kidolgozott vokálokon nyugszik. Szintén lírai a Save This World. A gyorsabb-lassúbb nóták váltakozása megkönnyíti a Mercury Tide két arcának, hangulatának könnyebb nyomon követését. A Set me Free friss, lendületes tempója, modern hangzásvilága beindítja minden porcikámat s hevesen hullámzok ültömben, miközben csépelem a klaviatúrát.

Az Another One úgy dörög elő a hangszórókból, mint egy jól fejlett csillagromboló, melynek a vonzó arcélű Mr. Vader áll a parancsnoki hídján. A My Dear Enemies újfent jól megharapdálja a fenekünket lehangolt húros szekciójának rohamaival. Az albumot záró Alone című tétel csendes, szelíd, akusztikus sompolygással úszik be az éterbe, aztán erőre kap és aránylag bonyolultabb, kevésbé direkt tétellé bontakozik ki.

Ajánlott a dallamos, cseppnyi komor-szigorú árnyalatokat hordozó metal kedvelőknek. Nincs sok köze az Angel Dust világához - és ez így is helyes.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.