Shock!

május 23.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Moonsorrow: Kivenkantaja

Előkurkásztam, miket írtam e finn dallamos black horda előző albumáról - ám ennek ellenére félő: nem tudok sok újdonsággal szolgálni. Ami persze csak jó, mert azt jelenti, hogy akinek eddig bejött a skacok erősen folkos, tipikus északi muzsikája, azoknak most sem kell tövig rágniuk a lábkörmeiket izgalmukban.

megjelenés:
2003
kiadó:
Spinefarm / HMP
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 6 Szavazat )

Ők a dorombolók. Ők azok, akik nem kapkodják el a dolgukat, engedik nótáikat ráérősen, terjengősen hömpölyözni. Ők azok, akik csodás melódiáikkal szinte táncba hívogatják a hallgatót. Hörögnek, morognak, ám nótáik szépségéből ez mit sem von le. Hat tétel található az anyagon, a legnyurgább öt perces, a legkitartóbb pedig tizennégy. Ezúttal sincs értelme szétszedni és egyenként szemlélni, elemezgetni őket, hisz tökéletes egységet alkotnak. Szépségük mesés, szilajságuk egyszerre andalító és vérpezsdítő. Epikus és szenvedélyes ez a muzsika, az erőteljes férfikórusok - mintegy ellenpontozva Ville Sorvali szilaj hörgését - álomian áradnak át rajtunk.

A Moonsorrow csodát művel hallgatójával: elszakítja a való világtól, fennkölt melódiái szárnyán elrepíti a komor, fagyos finn hegyek hófödte lankáira, ahol jeges szél süvít, a lecsupaszodott erdők mélyén éhes farkasok sompolyognak, ám ha megfordulunk, a közeli dombon felfedezünk egy hívogatón lobogó tábortüzet, melyet elvadult külsejű, de mosolygós nomád vándorok ülnek körül, kezükben dorombbal, szájharmonikával és kopott hegedűvel.

A varázshoz elég lehunynod a szemed. Csalódás kizárva.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.