Shock!

október 15.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Junkies: Hat

Még egyszer ugyanaz. Kábé ez volt az első érzés, mikor elkezdtem hallgatni az új korongot. Az Üzenet A Föld Alól címezetű nyitónóta ugyanis egy az egyben olyan (mondhatni ugyanolyan), mint a teljes Junkies életmű. Punkos, rockos tikatika, egyszerű alap, még a szöveg ritmizálása is egyből ismerős.

megjelenés:
2003
kiadó:
Magneoton / Warner
pontszám:
4 /10

Szerinted hány pont?
( 6 Szavazat )

Kár, mert ugyebár ez feelinges zene lenne, csak hát, csináltak már ugyanilyet. A második dal már egy fokkal kísérletezőbb, mondhatni zeneibb, bár itt meg kissé szétesik az összkép. Az Olga címezetű halál szimpla punk zakat után jön egy punkba oltott ska, amelyben a srácok kifejezik olthatatlan vágyukat mindenféle égetett szesz iránt. Juhé. Aztán megint tikatika, megint zakat... Tudom, jópofák meg pökhendiek akarnak lenni a fiúk, meg lazák, de a lemez 90 százaléka pont ezért unalmas.

"Már nincsenek igazi sztárok, csak előre gyártott slágerek" - pont ők mondják, pedig nekik kéne odafigyelni erre. A hatos track viszont meglepett. Kicsit grunge-os, kicsit régi Black-Outos, kicsit alteres melankólia a Miért Ne? címezetű opusz, ezen hallatszik, hogy tényleg agyaltak rajta a fiúk, nem csak A-dúr, C-dúr D-dúr, poénos szöveg, két perc ötven, oszt' jónapot. De sajna ahogy kezdene hatni a zene, jön az Apám, Vegyél Nekem Egy Lakást címmel megáldott világnézeti állásfoglalás, és visszasüllyedünk a szabvány punkba. Kár. Azt hallom az ilyen dalokból és szövegekből, hogy "írjunk tíz ilyen nótát, legyen benne pár randa szó is, hadd énekelje a tizenöt éves Józsika félrészegen Csikósretkesen a talponállóban"...

Na, közben lement a Make Me Perfect című Templom Richárd (Riki Church) műremek, ami - mint megszokhattuk - kilóg a sorból, egy kissé indusztriális, de harmatgyenge Manson epigon. Aztán vissza a punkba, meg a semmitmondásba, bújunk ezerrel a vicces ámde minden jelentést nélkülöző rímpárok (AABB vagy ABAB, semmi bonyolítás) mögé.
Konklúzió? Hmmm, érdekesen tudom megfogalmazni, ha megy egyáltalán.

Kiváló iparosmunka a megcélzott közönség (12-25 éves műpunkok és műlázadók) számára, jól szól, pörgős, én viszont - mint a célközönségbe nem tartozó létforma - csak elhallgatom kicsit, de mikor e kritika legvégére odateszem a pontot, kiveszem a CD-t és asszem, porosodni fog... Bocs. (Ja, a CD másolásvédett. Pedig tőlem nem kellett volna félni ilyen téren...)

 

Hozzászólások 

 
+2 #1 Venomádi 2015-04-29 01:36
Pedig az Ahogy én akarom baszottul működött a 120dB-n anno. Itt még csak meg sem említette BZ, számomra a fél lemezt legalább elviszi a hátán.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.