Shock!

február 24.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Morbid Angel: Illud Divinum Insanus

Morbid Angel: Illud Divinum InsanusMár hosszú napok óta tombol a hálón az a fékevesztett véleménytornádó, amelyet a legendás death metal úttörő Morbid Angel idézett elő régóta várt, nyolcadik nagylemezével. A hagyományoknak megfelelően „I"-vel kezdődő album olyan szélsőséges indulatokat vált ki a rajongókból, amihez hasonlóra már rég volt példa a metal világában, ám a felhajtás ezúttal nem valami marketingfogás eredménye. A mintegy nyolc év elteltével ismét színre lépő alakulat friss művével rendkívül merészen teszi próbára az extrém zene úgynevezett lojális rajongóit, akik bizony csúfos kudarcot vallanak.

Az Illud Divinum Insanus egyfajta állásfoglalás arról a képmutatásról és begyepesedett gondolkodásmódról, ami manapság nemcsak a tágabban vett közéletet és azon belül a „rocker közösség" nagyobb részét is jellemzi. Ez a patinás amerikai csapat nem átallott olyasmit művelni, mely manapság majdhogynem példátlan, és már-már a pofátlanság határát súrolja: olyan zenét írtak, amely fittyet hány mindenféle külső elvárásra. Ez a négy fickó olyan lemezzel rukkolt elő 2011-ben, amikor állítólag mindenki toleráns és képes értékelni a művészetet, amellyel bebizonyítják, mennyire csökött és arrogáns a ma embere.

megjelenés:
2011
kiadó:
Season Of Mist
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 159 Szavazat )

De miről is beszélek? A lemezt nyitó intro hangulatkeltése utáni első szerzemény hallatán a magukat Morbid Angel rajongóknak nevezők heveny betűokádmányaikkal terítették be a különböző zenei fórumokat, mondván, ez már nem a Morbid Angel, ez egy szemét, s hogy a zenekar elárulta saját örökségét és a rajongóit. Mert a mindent tudó rajongók nem ezt várták el tőlük. És valóban, a Too Extreme! hallatán akaratlanul is felszalad mindenkinek a szemöldöke mindenkinek, aki valamennyire is tisztában van a csapat munkásságával. Csakhogy ez nem elég ide, mert aki igazán behatóan ismeri Trey Azagthothék korábbi lemezeit, az jól tudhatja, hogy a kísérletezés soha sem állt távol a zenekartól, de tény, hogy ilyen kíméletlen módon még egyszer se nyilvánították ki ebbéli irányultságukat. A Too Extreme! egy erős indusztriális alapokra épülő darab, vagyis nem olyasmi, amit egy death metal csapattól várnánk. És a kulcsszó ismét csak felbukkan: elvárás.

Az Illud Divinum Insanus hallgatása közben elgondolkodtam azon, mi is a művészi alkotás lényege. Vajon az nevezhető szabad alkotásnak, amikor az alkotó mások, esetünkben a rajongók igényeit figyelembe véve alkot? Ez lenne a kreativitás lényege: az igények kielégítése? Avagy az önkifejezés számít, tekintet nélkül mások elvárásaira és véleményére? Ezzel a lemezzel a zenekar elég egyértelműen tette világossá, mit is gondolnak minderről. Ez a korong nem a szűk látókörűeknek való, s azok is kerüljék el igen messzire, akik úgy gondolják, ők jobban tudják, milyennek is kell lennie egy Morbid Angel lemeznek. A nyitottabbak pedig folytassák a lemezzel való ismerkedést. Biztosan lesznek olyanok is, akiknek az olyan hagyományosabb dalok, mint az Existo Vulgoré, a Blades For Baal, a Nevermore vagy épp a Beauty Meets Beast, elsőre szimpatikussá válnak, s ez valószínűleg a legtöbb death metal-hívő esetében így is lesz. Ám az olyan, a csapattól szokatlan darabok, mint az I Am Morbid, a Destructors Vs. The Earth/Attack, a Radikult vagy mondjuk a már említett Too Extreme! a keményvonalas death metalosokból vélhetően nem fognak egyebet kiváltani, mint mélységes undort. Indusztriális vagy épp rockos hatások bukkannak fel ezekben a dalokban, igen vastagon, vagyis csak óvatosan járjunk ezen a veszélyes területen. Álcázott aknák ezek a szerzemények, amelyekre rálépve egyesek darabokra fognak robbanni, míg mások szakértelemmel hatástalanítják, hogy aztán tüzetesebben is szemügyre vételezhessék e gyilkos szerkezeteket.

Az Illud Divinum Insanus élvezetéhez nem elég death metalosnak lenni: ide a tág értelemben vett extrém zene szeretete szükségeltetik. Lehet persze úgy okoskodni, hogy a tizenhat év után ismét a mikrofonnál hörgő David Vincent Genitorturersben tett kalandozása nyomta rá a bélyegét erre az anyagra, ám mindez csak féligazság. A kísérletezhetnék mindig is ott ólálkodott a Morbid Angel zenéjében, folyamatosan meg is kapták miatta a magukét, nem is lehet olyan lemezt kiemelni a munkásságukból, amely előtt egyöntetűen borult volna térdre szakmabeli és rajongó. Aki bedől a fórumlovagok badarságainak, igen gyilkos megszólalású korong élvezetétől fosztja meg önmagát, ahol a hangszeres munka is csúcsligás. Vincent hangja a régi fényében pompázik, jellegzetes stílusát senki sem pótolhatja, a remek keverésnek köszönhetően pedig basszusjátéka is alaposan megcsodálható. A hátfájdalmai miatt pihenőre kényszerült Pete „Commando" Sandoval helyén ütő Tim Yeung teljesítménye ezúttal is száz százalékos, ő bizony erre a mészárszék intenzitású zenére született. Gitáron az alapító Trey Azagthoth mellett a Zyklonból is ismert Destructhor (Thor Anders Myhren) hivatott vastagítani Trey védjegyszerű témáit, ám emellett a szólók terén is besegít a kultikus figurának.

Felerészt hagyományos, felerészt radikális a Morbid Angel friss alkotása, összességében viszont minden ízében szabad szellemű, és a szó szoros értelmében extrém, talán még az effajta zenét szeretők számára is. Ez annyit tesz, hogy képes megbotránkoztatni, bizonyos gyomrokat megülni, vagyis olyasmi, ami már rég kiveszett az egyébiránt szélsőségesnek nevezett zenei stílusokból. Aki nem érti, vagy fél az újtól, az ki fogja nevetni zavarában, és sznobnak bélyegzi majd meg azt, aki szembe mer menni az általános vélekedéssel. Pedig meg kellene tanulni nem úgy tekinteni a zenekarokra, mint holmi ingyenes gyorséttermi intézményekre.

 

Hozzászólások 

 
#42 Ricsi40 2014-03-14 19:26
Idézet - Galambos János:
Sosem voltam nagy Morbid Angel fan.De elhiszem hogy ez van ekkora sokk,mint nekem anno a Celtic Frost Cold Lake-je.Viszont annyiban megvédeném ezeket a legendás bandákat a mellényulásuk miatt,hogy a mai zenekarok 99%-a mögött nem állnak alapművek.Teljesen felesleges leirni még teljesen őket,részben a múltjuk miatt,részben mert a borzalmakat azért messze összeszedetebb albumok szokták követni(Outcast után Endorama,Cold Lake után Vanity/Nemesis)Én bizok még bennük azért.Valahogy ezeket hajlamosak vagyunk elfelejteni,hog y voltak a heavy metal történetben nagy talpra állások is.Az I am Morbid pl akármilyen elcsépelt és közhelyes azért keményen oda lett téve,tehát mégiscsak van egy nóta,ami tetszik róla.Ha lenne még 10 ilyen kreativ nóta,akkor lefosnám a bokám,de nincs.


Azért az Outcast szerintem egy igen jó albuma a Kreatornak, nekem inkább az Endorama volt arculcsapás, de azért azt is szeretem, mert az van ráírva, hogy: KREATOR!
Idézet
 
 
+2 #41 Terror tarol 2013-08-27 21:25
NEm vagyok nagy death metal/grindcore rajongó. Inkább industrial/trash/heavy.
Ez az album már egy eléggé hallgatható darab lett. Ekkor jön jól,ha kisérletezgetne k, változnak a közel hallgathatatlan alap albumaik után a death metal zenészek, és átváltanak valami mainstreamebb, jobban emészthető, kevésbé hörgős, tisztább ,élesebb súlyosabb hangzású zenébe. A Napalm death-el is kb. ez történt. Morbidék most egy nekem tetszetősebb irányba tévedtek ezzel a hangzással. Remélem ezen az úton haladnak tovább.
Idézet
 
 
-1 #40 Flagellator1974 2013-08-16 16:47
Ez van most MA ügyben. Annak idején a Tormentor is tett az elvárásokra, mára el lett felejtve. Ott a már említett Mayhem: kénytelen voltam beszerezni a fémdobis cd-t, mert akkora lemez lett szerintem, mint a De misteriis... Csak az a trükk vele, hogy hangosan kell hallgatni, akkor lehet érezni igazán. A művészi szabadság netovábbjának tartom továbbá (az Illud mellett) azt, amit az ACperDC, a Nunslaughter meg a countryzenészek csinálnak: ugyanazt, amit addig. Említette itt valaki, hogy a MA azért is kultikus, mert a rajongók beállították ezt a mércét korábbi zseniális lemezeik miatt. Csakhogy: ha nincs MA, akkor nincs rajongója se, a többiek meg verhetik a Cryptopsy-ra, meg a Suicide Silence-re.
Idézet
 
 
+1 #39 M 2011-07-12 21:02
Idézet - otherwheres:
nálam ilyen:

http://cycoz.blog.hu/2011/07/03/morbid_angel_illud_divinum_insanus_2011


hát ez tele van nagyobbnál nagyobb túlzásokkal. de nyilván ezt mindenki maga dönti el, az azonban h ez az év lemeze lenne, erősebb sokk, mint maga a lemez
Idézet
 
 
-2 #38 otherwheres 2011-07-08 09:26
nálam ilyen:

http://cycoz.blog.hu/2011/07/03/morbid_angel_illud_divinum_insanus_2011
Idézet
 
 
-10 #37 fülenagy 2011-07-02 07:50
szerintem az egyik legjobb death metal album ami a cannibal corpse (The Bleeding (1994) ) után a piacra jött .maga a tökély.
Idézet
 
 
-1 #36 Draveczki-Ury Ádám 2011-06-14 12:03
Idézet - M.A.:
ha úgy adnám a kezetekbe, hogy nem tudjátok, hogy Morbid Angel

Helyben vagyunk: valószínűleg azonnal rájönnénk. Tudom, hogy a többség nem így gondolja, de én például nem hallom ANNYIRA egetverőnek a változásokat, mint sokan. Más néhol a hangszerelés, a hangzáskép, de a zene maga ott is jellegzetes, a dallamosabb dolgok (Destructos, Radikult) meg szintén folyományai a vincentes régi cuccoknak ezen a vonalon. Igazából azon szoktam elgondolkodni, hogy a fikázók többsége hallotta-e például a Laibach Remixes EP-t annak idején...
A másik: ez a lemez nyolc év szünet után érkezett, és ennyi idő alatt minimum két albumnak kellett volna kijönnie. Vagyis két lépcsőfok kimaradt, így nem csoda, hogy arcbamászóbbak a változások.
Idézet
 
 
+9 #35 M.A. 2011-06-14 11:51
Szerintem vicc ez az album...
Mos őszintén, ha úgy adnám a kezetekbe, hogy nem tudjátok, hogy Morbid Angel, akkor is ilyen pontokat, értékelést kapnának??
Idézet
 
 
-2 #34 kislippi 2011-06-13 09:01
Idézet - Dr. Cuntor:
A Hereticben nincsen semmi érdekes, egy Formulas második rész, sőt még annál rosszabb is, mert több a felesleges és unalmas átkötő hülyeség. Ráadásul, szerintem a témák sem voltak annyira jók, mint a Formulas-on, számomra az a lemez egy egyértelmű visszalépés volt a Gateways-hez képest.

Érdekes amit irsz, azok a felesleges és unalmas átkötőhülyesége k 10 pontos hangulatbombák. Ennek tükrében furcsa hogy egy ostoba terrordrome alap trey - középszintü - gitártémáival meg zseniális. És hogy Formulas 2 lenne? Death metal - death metal végülis... Persze izlések és pofonok, béke.
Idézet
 
 
#33 Galambos János 2011-06-12 23:37
Sosem voltam nagy Morbid Angel fan.De elhiszem hogy ez van ekkora sokk,mint nekem anno a Celtic Frost Cold Lake-je.Viszont annyiban megvédeném ezeket a legendás bandákat a mellényulásuk miatt,hogy a mai zenekarok 99%-a mögött nem állnak alapművek.Teljesen felesleges leirni még teljesen őket,részben a múltjuk miatt,részben mert a borzalmakat azért messze összeszedetebb albumok szokták követni(Outcast után Endorama,Cold Lake után Vanity/Nemesis)Én bizok még bennük azért.Valahogy ezeket hajlamosak vagyunk elfelejteni,hog y voltak a heavy metal történetben nagy talpra állások is.Az I am Morbid pl akármilyen elcsépelt és közhelyes azért keményen oda lett téve,tehát mégiscsak van egy nóta,ami tetszik róla.Ha lenne még 10 ilyen kreativ nóta,akkor lefosnám a bokám,de nincs.
Idézet
 
 
#32 Galambos János 2011-06-12 23:21
Egyébként nem a modern dolgok ellen van kifogásom.
Jól mondta például Kerry King hogy a Stain of mind óriási nóta,hiába van benne csak két téma.Érdemes megnézni,ahogy előadták a War of the Warfield felvételen.Mig pl a Diaboloust kifejezetten utáltam megjelenésekor, nálam az már egy stabil 8 pontos lemez lett.Az Illud-ot viszont az sem menti,ha 40-szer meghallgatod.
Idézet
 
 
+2 #31 Dr. Cuntor 2011-06-12 15:39
Idézet - kislippi:
Idézet - Dr. Cuntor:
Ez eddig a legjobb kritika a lemez kapcsán. Gratulálok!

Szerintem mondjuk nem 10 / 10, mert a Domination és a Gateways megelőzi, és azokhoz mértem nem annyira jó, de az előzőnél sokkal jobb.


Pusztán kiváncsiságból: mi van ebben a lemezben ami a Hereticben nincs meg? Az a lemez sugárban hányta magából a hangulatot, zseniálisan elvetemült riffek, beteg szólók... Egyedül a hangzásába lehet belekötni de véleményem szerint az a száraz megszólalás ad neki egy olyan pluszt amitől mindenek felett állóvá válik.


A Hereticben nincsen semmi érdekes, egy Formulas második rész, sőt még annál rosszabb is, mert több a felesleges és unalmas átkötő hülyeség. Ráadásul, szerintem a témák sem voltak annyira jók, mint a Formulas-on, számomra az a lemez egy egyértelmű visszalépés volt a Gateways-hez képest.
Idézet
 
 
#30 kislippi 2011-06-12 08:34
Idézet - Dr. Cuntor:
Ez eddig a legjobb kritika a lemez kapcsán. Gratulálok!

Szerintem mondjuk nem 10 / 10, mert a Domination és a Gateways megelőzi, és azokhoz mértem nem annyira jó, de az előzőnél sokkal jobb.


Pusztán kiváncsiságból: mi van ebben a lemezben ami a Hereticben nincs meg? Az a lemez sugárban hányta magából a hangulatot, zseniálisan elvetemült riffek, beteg szólók... Egyedül a hangzásába lehet belekötni de véleményem szerint az a száraz megszólalás ad neki egy olyan pluszt amitől mindenek felett állóvá válik.
Idézet
 
 
+5 #29 Galambos János 2011-06-11 23:40
Most képzeljétek el azt,hogy a barátnőtök szeretne hallgatni egy Massive Attack albumot és a nyitó track egy I hate you grindcore felvétel.Kb ezeket a soha nem felejthető perceket éled át,amikor felhangzik a Radicult,Too Extreme,Desthru ctors.Én nem nevettem,de még ez a borzalom sem nélkülözheti a Morbid Humort...
Idézet
 
 
-1 #28 Dr. Cuntor 2011-06-11 20:32
Ez eddig a legjobb kritika a lemez kapcsán. Gratulálok!

Szerintem mondjuk nem 10 / 10, mert a Domination és a Gateways megelőzi, és azokhoz mértem nem annyira jó, de az előzőnél sokkal jobb.
Idézet
 
 
+5 #27 Galambos János 2011-06-10 22:37
Mindenki azt hallgat,amit szeretne.A művészet meg a lemezkritka egy nagyon szubjektiv valami,nem kivánom magyarázni.Mindenesetre nálam ezt a lemezt senki sem tudja kidumálni,mert szerintem a legrosszabb,ami vel életemben találkoztam.
Idézet
 
 
#26 suizidium 2011-06-10 22:08
Eszébe jut a sok nyitott gondolkodású ember eszébe az a szó hogy 'kontextus'? Rajongóként közelíteni egy produktot elfogultság. Az egész alkotói tevékenység szépsége abban rejlik hogy mást, máshogy és más kontextusban 'bocsátasz áruba' - a Covenant elvileg a legtöbb példányban elkelt death metal lemez - a MA magasról tesz az elvárásokra. A kommentekben nem egy ember dobál más sztem is minőségi referenciákat - Mayhem: Declaration - én spec az Ordo ab chao-tól pipultam be kegyetlenül, mai napig istenkáromlás volt a Chimera után kiadni sztem. DE: ott van a Mayhem sorlemezek közt. Elektrozenés ismeretekkel valóban másképp esik le az Illud lemez mint bekövesedett hörgőmetálbuzik ént:-) Az sem biztos h jó megközelítés ha utólag igazol valamit az idő meg a közönség jóváhagyása: hány soha fel nem fedezett kib..ott nagy lemezetek van? biztos tudtok példálózni. az Illud talán nem egy kor nélküli klasszikus. Dehát egy Formulasnál ki tudna jobbat alkotni??
Idézet
 
 
+3 #25 Galambos János 2011-06-10 19:05
Köszi,"kislippi"
Ami mind a három lemezt összeköti,az a megváltozott vokalizálás.Mind három zenekar rájött arra,hogy lassabb-középtempós kimunkáltabb dalokhoz éretebb vokál kell,nem a szokásos ordibálás-károgás.Zeneileg persze nincs sok közük egymáshoz,de mind alapmű nálam.
Grand Declaration of War is nagyon jó lemez,nagy ujdonság volt a Spiral Architectes duett is.
Morbid Angel-nél sajnálom a megváltozott vokalizálást is.Pedig hogy kitűnt anno Vincent az elkárhozott sikolyaival,nem az a bugyborékolás ment mint a death zenekarok 99%-nál,egyből be tudtad azonositani,kik zenélnek,volt karakterük.
Persze nem azt akarom mondani,hogy az extrém vokalizálás nem helyénvaló.De az egész South of Heaven zsenialitását aláásta volna,ha Araya mérgesen üvölt,ehelyett énekelt.Mig a Reign-re passzolt a dühös vokál,erre egyáltalán nem.
Ilyen szempontból édes mindegy,hogy goth rock vagy gridncore:megje gyezhető,örök érvényű nóták kellenek,amire emlékszel.
Idézet
 
 
+1 #24 kislippi 2011-06-10 18:25
Remek példák!
Én idesorolnám még Mayhem Grand Declarationjét (megjelenésekor jutottam hozzá és egyböl letaglózott - pozitiv értelemben - a totális megujulás)
Idézet
 
 
+3 #23 Galambos János 2011-06-10 16:00
Még egy adalék,hogy mennyire dijazom,ha egy zenekar bele mer nyúlni valami egészen újba,csak legyenek erős dalok:

Legnagyobb kedvenceim:
Slayer-South of Heaven
-Emlékszem anno ezt nyálasnak(!)las sunak kiáltották ki,azóta mondhatom,minde nki legnagyobb kedvence lett
Bathory-Destroyers of Worlds
-Quarthon miért nem maradt a black metalnal? Miért akarta megmutatni a thrash metal és viking metal ötvözését? Zseniális,szeri ntem

Dark Tranquillity-Projector
-Gótikus refrének,kisért eties akusztikus pengetések,magá val ragadó hangulat? Igen.


Ennyi zenekari jellegzetessége kre fittyet hányó,remek album után azt hiszem mondhatom,nem vagyok szűklátókörű.
Idézet
 
 
+4 #22 Galambos János 2011-06-10 15:37
Ha MA-ék egy olyan avantgarde lemezt csinálnak,mint pl az Into the pandemonium,akk or nem szólok egy szót sem.Azonban itt nem azért van indusztriál elemek,mert az annyira jól bele van rakva,hanem mert nem jutott más eszükbe csak ez a csörömpölés.A death-es számok is szimplán gyengék,mig mondjuk egy Bolt Thower jól tud groove-os riffeket irni,ez nem nekik való,nem értenek hozzá.Az into the pandemonium-on is minden volt,de hangulati egységben,bival yerős számokkal.

De nem olyan rossz ez a lemez.Mert van nála kettő rosszabb
a Kreator féle Outcast,meg a Cold Lake a CF-től.Bár ha azt veszem azokon volt egy-egy szám ami jó volt,még ha nevetséges is volt a stilusváltás(Le ave this world behind,Juices Like Wine).Kiváncsi leszek egy MA Best of on legalább egy dal bekerül e innen.A legrosszabb,ami t valaha hallottam.
Idézet
 
 
#21 kislippi 2011-06-10 09:37
Amúgyis süt az ajnározó lemezismertetök böl és hosszászolásokb ol (akár neten, akár ujságokban) a mindenki hülye csak én vagyok normális felfogás, valoszinüleg a lemezt legalább egyszer meghallgatok 95%a szüklátokörü és buta és 5% TUDJA hogy ez pedig egy tetöpontja a morbid angel életútnak. Steve Tuckert vissza.
Idézet
 
 
+3 #20 kislippi 2011-06-10 09:37
Emberek! Az eddigi ÖSSZES morbid lemeznek volt egy zseniális atmoszférája amit csak rájuk volt jellemző, ez most csak a metál számokban fedezhető fel néhol, nagyon apró nyomokban... Senki sem az újítást fikázza hanem hogy közepes vagy gyenge szinvonalu számok születtek. Ez a nyitott vs szüklátókörü kérdés meg egy baromság, én speciel elektronikus zenéből rendszeresen tolok junglet, drumfunkot, dnbt, goát de egyszerüen BÉNÁK ezek a hardcore technos baromságok. Formulas, Gateways, Heretic ambient számai egyszerüen tökéletesek, nem az elektronikával van itt a gond...
"Pedig meg kellene tanulni nem úgy tekinteni a zenekarokra, mint holmi ingyenes gyorséttermi intézményekre."
Ez meg nettó faszság. 8 év sehol nem gyorsétterem másrészt meg ez oda-vissza müködik a zenekar és rajongó közt. Bár ha nekik megérte ez a "müvészi kibontakozás" hogy sárba tiporják a saját kultuszukat ami nem mellesleg a hallgatóságnak köszönhető... Áldás rá.
Idézet
 
 
+9 #19 M 2011-06-09 21:38
aztán pár év múlva kiderül, h azért is direkt ilyenre csinálták, h jókat lehessen rajta vitatkozni. arról nem is beszélve, h remek reklám ez nekik...

a lemez meg egy erős 6-os, gyenge 7-es (nálam)
Idézet
 
 
#18 A 2011-06-09 21:05
Idézet - Oravecz Zoltán:
A lapra felkerült cikkből sajnos lemaradt egy félmondat: "A többiek, a szellemileg nyitottabbak pedig folytassák inkább a lemezzel való ismerkedést,
s ha pedig nem tetszik az, amit hallanak, hát semmi gond, álljanak tovább, s keressenek nekik tetszőt." - vagyis eszemben sincs lenézni azokat, akiknek ez a lemez nem jön be, azokról írtam, akik szerint a csapatnak nincs joga olyan zenét szereznie, amilyet akarnak. Egy külföldi kritikában a cikkíró egyenesen kijelentette, hogy azért szar ez a lemez, mert nem 100%-osan death metal...

Rendben, így teljesen korrektnek tartom.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.