Shock!

április 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Interjú

Evergrey: közérthetőbb szürkeség

Evergrey: közérthetőbb szürkeség

A legrosszabbra is felkészültem az Evergrey kapcsán, a zenekar ugyanis bennfentes információk szerint nem volt éppen a legjobb kedvében a Kultiplexben tartott koncert előtt, Tom S. Englund énekes/gitáros/agy és Fredrik Larsson, az interjú elkészítése óta a Hammerfallba visszaigazolt basszusgitáros azonban kifejezetten kedélyesen és laza hangulatban fogadtak minket, miután elfogyasztották a vacsorát. A zenéjük lehet, hogy szomorú és sötét, de hogy a fazonok igazi rock’n’roll partyarcok, az egészen biztos…

 

Exodus: sztárallűröktől mentesen

Exodus: sztárallűröktől mentesen

Gary Holt, az Exodus alapító gitárosa láthatóan nagyon jó formában van fizikailag, és az esze is úgy vág, mint a borotva, ozzysan hibbant tekintetén és vigyorain azonban még akkor is nyomot hagyott az a végigdrogozott másfél évtized, ha legendás egykori gitártesójával, Rick Hunolttal ellentétben ő már évek óta teljesen tiszta.

Beyond Fear: Ripper saját zenekara

Beyond Fear: Ripper saját zenekara Elképzelni sem tudom, milyen lehet, amikor az embernek valóra válik a legnagyobb gyermekkori álma, majd néhány mámoros, de igen kemény év után hirtelen egyik pillanatról a másikra nagyot koppan a földön. Tim „Ripper" Owens ugyan azt mondja, semmi keserűség nincs benne a Judas Priestben történtekkel kapcsolatban, de a szeméből mást olvas ki az ember...

Disillusion: szertefoszló ábrándok, kanyargó folyók és táncoló földönkívüliek

Disillusion: szertefoszló ábrándok, kanyargó folyók és táncoló földönkívüliek

A 2006-os év egyik legmodernebb és legváltozatosabb metal lemezét egy német trió (azóta Jens Maluschka dobos kilépésével már duó) szabadította a világra. Bár a Gloria című remekmű csak a Disillusion második kiadványa, de esetlenségnek és útkeresésnek nyoma sincs a számos stílust felvonultató, de alapvetően a sötétebb, experimentális zenék kedvelőin...

Backyard Babies: party everyday

Backyard Babies: party everyday Dregen Svensson nem semmi figura. Valahogy mindig olyannak képzeltem a Backyard Babies gitárosát, mint aki folyamatosan be van állva, és ha nincs szerencséd, egy ép mondatot nem lehet belőle kihúzni, a helyzet azonban távolról sem ez. Az alacsony kis fickó bizonyára tényleg nagy party vadállat, de lerí róla, hogy amikor kell, akkor nagyon is képben...

Ektomorf: akiknek sikerült

Ektomorf: akiknek sikerült

Régi mondás, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában. 1997 elején, amikor megjelent az Ektomorf debütáló lemeze, a Hangok, alighanem kevesen gondoltuk volna, hogy egy évtized sem telik bele, és a mezőkovácsházi zenekar a legismertebb magyar metal banda lesz a világon. Márpedig ez a helyzet: a csapat a kilátástalannak tűnő hazai viszonyok mia...

Green Division: a másik oldal

Green Division: a másik oldal

Egy kettészakadt zenekar vallomásai – adhatnánk a címet ennek, illetve a korábban megjelent Ámok interjúnak, melynek megjelenése után keresett meg a Green Division frontembere, Bob Macura, hogy adjunk helyet az ő véleményének is.
Nos, íme.

The Gathering: megvalósult álom

The Gathering: megvalósult álom

Azt hiszem, egy álom aligha valósulhatott volna meg tökéletesebb formában, mint ahogy az az idei Sziget ötödik napján történt. Ezen sorok írójával ugyanis a The Gathering főállású énekes- és istennője, Anneke Van Giersbergen ült le kettesben, és válaszolgatott kedvesen annak átszellemült tenyészborjú tekintettel feltett kérdéseire.

Fear Factory: „Soha ne mondd, hogy soha”

Fear Factory: „Soha ne mondd, hogy soha” Azok az énekesek, akik a színpadon véresre üvöltik a torkukat, a magánéletben általában csendes, visszahúzódó és barátságos emberek hírében állnak. Burton C. Bellre is tökéletesen passzol ez a megállapítás: a Fear Factory frontembere kimondottan oldott hangulatban válaszolt minden kérdésre a zenekar második magyarországi koncertje előtt a Szigeten....

Korpiklaani: finn mesék

Korpiklaani: finn mesék A finn folk metal zenét erős bulihangulattal ötvöző Korpiklaani - akiket joggal nevezhetünk a Finntroll unokatesójának, nemrég fergeteges bulit adott Magyarországon, és bizony lehet újra készülni a táncra, hiszen hamarosan ismét hazánkba látogatnak. Közben megjelent új lemezük, a Tales Along The Road című album. Ennek kapcsán az énekes/gitáros Jonn...

Strapping Young Lad: a kanadai mágus kipakol

Strapping Young Lad: a kanadai mágus kipakol Sokféle születésnapi ajándék létezik, a tűzijátékos tortától a plüsspingvinen át a névre szólóan gravírozott kolbásztöltőig. Nekem idén többek között igen exkluzív dolog jutott: serdülőkorom egyik meghatározó muzsikusa, Devin Townsend csörrent fel az íróasztalom szélén egyensúlyozó telefonon. Ennek örömére jól ki is faggattam, nem csak az új Strappi...

Replika: „Lehet normálisan is lázadni”

Replika: „Lehet normálisan is lázadni” Pár héttel az új, élő Replika cd és dvd kombó, az Igazi kép megjelenése után, egy jó adag finom kaja mellett ültem le a csillaghegyi Krisna templomban egy kötetlen beszélgetésre Csató Petivel, életről, vallásról és persze zenéről. Mint később kiderült, mindennek megvan a maga miértje.

Derek Sherinian: a billentyűk Caligulája

Derek Sherinian: a billentyűk Caligulája Idén is ránk zúdít egy lemezt a "billentyűk Caligulája", ezúttal Blood Of The Snake címmel – természetesen most is kiváló zenészek közreműködésével. Az interjú előtt figyelmeztettek, hogy Derek mester igencsak szűkszavú, ezért egy mogorva, nyögvenyelős faggatózásra számítottam. Ám azon túl, hogy tényleg nem egy nagy mesemondó a fiatalember, mégis j...

Ámok: gótikus erotika a Nevergreen után

Ámok: gótikus erotika a Nevergreen után Az Ámok projekt ötlete már azelőtt megszületett Matlári Miklós fejében, mielőtt a Nevergreen tavalyi szakadása megtörtént volna. A kettéválás után mindkét csapat (Ámok, Green Division) teljes erővel vetette bele magát a zenélésbe, lemezt adtak ki, noha kicsit eltérő stílusban.

Casketgarden: hagyj nyomot magad után

Casketgarden: hagyj nyomot magad után Tiszteletbeli svédjeinknek pár hónapja a boltokba került a második lemezük, melyre itthon és külföldön is nagyrészt pozitív kritikákat kaptak.
Az elmúlt időszak történéseiről a csapatból Tóth Balázs gitáros, és olykor Cseh István vokalizátor is válaszolt.

In Flames: „Mindenhol jó játszani”

In Flames: „Mindenhol jó játszani”

Alighanem maga Jesper Strömblad, a csapat alapító gitárosa sem gondolta volna egy évtizeddel ezelőtt, hogy milyen sokra viszi majd az In Flames, de tény, hogy a modern metal hangzás egyik megteremtője ma népszerűbb, mint valaha, amit a közel teltházas PeCsa-koncert is fényesen bizonyított.

Sepultura: „Nem azt kell nézni, mi volt régen”

Sepultura: „Nem azt kell nézni, mi volt régen” Aligha mondhatni, hogy a Sepultura számára könnyű lett volna az elmúlt 8-9 év: tagcsere, kiadóváltás, kevés pozitív visszhangot kiváltó, nem túl sikeres lemezek fémjelezték az ezredforduló környékét a legendás brazil banda életében, ráadásul Max távozása után jelenleg úgy tűnik, meghatározatlan időre a másik Cavalera, Igor is lelécelt a csapatból. E...

Steel Attack: támadnak a svéd fémarcok

Steel Attack: támadnak a svéd fémarcok Az új Steel Attack album, a Diabolic Symphony megjelenésének kapcsán alkalmam adódott néhány kérdést intézni a svéd power banda frontemberéhez, Ronny Hemlinhez. Az imigyen összehozott diskurzust most megosztjuk veletek is.

Narnia: Carl Johan Krónikái – Az oroszlán, a gitárhős és a megváltógép

Narnia: Carl Johan Krónikái – Az oroszlán, a gitárhős és a megváltógép A kereken egy évtizedes múltra visszatekintő Narnia zenekar immár ötödik lemezét tette le az asztalra, amely a hangzatos Enter The Gate címet viseli. Interjúnk alanya az oroszlános borítókkal operáló svéd csapat főnöke, a tizenéves korában neoklasszikus gitárhősként beharangozott Carl Johan Grimmark.

Soilwork: turnézás és riffgyúrás

Soilwork: turnézás és riffgyúrás A márciusi Metalmania fesztiválon csíptük el a Soilwork két oszlopos tagját, a megfontoltabb Sven Karlsson billentyűst és az egészségesen lökött, torzonborz egyetemistát utánzó Ola Flink basszusgitárost, hogy jól kifaggassuk őket. Két-két Dreher sör társaságában érkeztek, de udvariasan nem akartak a beszélgetés előtt belekortyolni.

Nevermore: „Fel kellett ébrednem”

Nevermore: „Fel kellett ébrednem” Sokadik találkozásom és második interjúm volt ez a Nevermore énekesével, de még a színpadon látottak után is megdöbbentem, mekkora változáson ment át Warrel az elmúlt évek krízisei után.

Helloween: a göröngyösebb úton

Helloween: a göröngyösebb úton

Szűkre szabták az interjúkat a Petőfi Csarnokba tartott Helloween koncert előtt, de ennek ellenére kellemesen elbeszélgettem a csapat egyik “őstagjával”, a máig ugyanolyan bongyor hajú Markus-szal, akinek ugyan nőtt pár aprócska bőrönd a szeme alá, de kellemes csalódásként ért, hogy ő igenis még mindig odavan a rock’n’rollért és a koncertezésért.

Moby Dick: 25 év thrash

Moby Dick: 25 év thrash A Moby Dick zenekar fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepli a Petőfi Csarnokban február 10-én. Ez alkalomból tartottak sajtótájékoztatót a Back Stage Pubban a fiúk, ahol minden lényeges információt megtudhattunk a nagyszabású buliról.

Varso: „Semmi sem elképzelhetetlen”

Varso: „Semmi sem elképzelhetetlen” Majdnem egy évtizedes együttmuzsikálás, egy demo, egy nagylemez és egy EP megjelentetése után a miskolci srácok úgy döntöttek, határozatlan időre jegelik a zenekart. Az utolsó pesti Varso koncert után, a Marco Polóban ültünk le az énekes Pál Viktorral és a gitáros Kovács Attilával, hogy kitárgyaljuk a miérteket.

Opeth: melodikus és kemény

Opeth: melodikus és kemény

A 2005-ös év utolsó nagy metal koncertjének estéjén ültem le a PeCsa labirintusszerű backstage-rendszerének egy félreeső sarkában Per Wiberg billentyűssel, aki az akusztikus Damnation lemezt követő turné óta a zenekar tagja.

Iron Savior: „Túl sok a jó banda”

Iron Savior: „Túl sok a jó banda”

Már jó pár hónappal a koncert előtt meghívást kaptunk a német Iron Savior turnéjának bécsi állomására. Mivel Bécs gyönyörű Karácsonykor, Pálinkás kollégával nem sokat haboztunk, kocsiba vágtuk magunkat, és félnapnyi városnézés után meglestük a bandát a Planet Musicban.

Remorse: mindhalálig harc!

Remorse: mindhalálig harc! Thrashben a 2005-ös év legjobb megjelenése számomra egyértelműen a Remorse-é, az meg külön öröm, hogy hazai csapatról van szó, akik elég viszontagságos utat jártak be e röpke 18 év alatt, míg ide eljutottak. De meséljenek minderről a srácok.
24. oldal / 37
Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.