Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

CD kritika

Kapel Maister: Into Salvation

Kapel Maister: Into Salvation

A banda legfőbb különlegességét az adja, hogy Argentínából szalajtották őket. (Bár írhatnám, hogy a muzsikájuk teszi őket spécivé, de ez sajna lódításnak minősülne...) A gyerekcipőben járó angolsággal megírt, rém precíz ismertető olyasmikkel dicsekszik, hogy a fiatalok előbandaként játszottak egy "Nightwith" koncerten. Nos, váljék jobbulásukra.

 

Das Scheit: Superbitch

Das Scheit: Superbitch

Német gótikus darkos szemkifestős metal zenekar, állítólag stílusukban a legjobbak, akik 1996 óta léteznek és ha jól sejtem ez a harmadik lemezük. Az első dal nem annyira rémületes, mint vártam, súlyosnak tűnő gitárokkal megspékelt elektronikus puttyogások, a vokál olyan tipikus szenvedős gót ordítás, érdekes módon a második nóta máris egy feldolgo...

Swan Christy: A Decent Album

Swan Christy: A Decent Album

Jaj, Black Lotus a kiadó - már behúzott nyakkal, aggódva lesek a hangfalak felé. A műfaji meghatározás ez: Swan Christy zenei orgiája. Ó. Puttyogva indul a zene, a címet ismételgeti hősünk kétszázszor (Rehearsal Recording), aztán dalra is fakad, már más szöveggel szerencsére.

Supreme Majesty: Elements Of Creation

Supreme Majesty: Elements Of Creation

Tájfutó térkép és iránytű helyett álljon itt jelzésértékűen néhány vezetéknév: Olsson, Svensson, Andersson... Aki ennyiből nem talál el becsukott szemmel, harántfekvésben Svédországig, az magára vessen! A hat fővel működő Supreme Majesty immáron harmadik komplett munkáját dobta piacra.

Dark Nova: Sivilla

Dark Nova: Sivilla

A görögök át akarják venni a svédektől a metal-uralmat, ontják a csapatokat. Jókat-rosszakat, bár többnyire sajnos rosszakat. A Dark Nova 1987-ben (!!!) alakult, még Dark Devils néven és akkor még tisztán heavy metalt játszottak. '91-ben jelent meg az első lemezük, a második viszont '99-ben. Érdekes karrier.

Ajattara: Tyhjyys

Ajattara: Tyhjyys

Ez ittend a harmadik Ajattara album, amely formációról tudvalevő, hogy az Amorphis tavaly távozott énekese, Pasi Koskinen egyik zenekara. Elég sok mindennel foglalkozik a srác, jelenleg még ugye az erősen doom Shape Of Despair, illetve a még erősebben grindcore To Separate The Flesh From The Bones frontembere is. Itt Ruoja néven tevékenykedik és gi...

Godiva: Call Me Under 666

Godiva: Call Me Under 666

Remélem, mindenki illendőn rinyál egy efféle riasztó cím láttán! Na, azért!... A svájci Godiva tagsága most éppen úgy próbál meg boldogulni (felszínen maradni?), hogy új énekessel nyomul. A friss arc pedig nem más, mint a patinás múlttal rendelkező Fernando Garcia. Az a bizonyos Garcia: a Victory egykori frontembere.

The Gathering: The Musical History Tour (feat. Wim Kratsborn)

The Gathering: The Musical History Tour (feat. Wim Kratsborn)

Nem meglepő, ha Wim Kratsborn neve a legtöbb zenehallgató számára ismeretlenül cseng, elsőre magam is valami underground DJ-re asszociáltam, aki Amsterdam zöld füstben úszó klubjaiban szolgáltatja a talpalávalót véreres szemű triphopperek részére. Ezzel szemben személyében egy történész professzort tisztelhetünk, aki előadásait audiovizuális eszköz...

Nile: Annihilation Of The Wicked

Nile: Annihilation Of The Wicked

Hosszú idő telt el a 2002-ben megjelent utolsó Nile album, az In Their Darkened Shrines óta, és mivel az 1998-ban kiadott debütalbum óta ez "csak" a negyedik lemez, kitűnik, hogy ezek a zenészek a mennyiség helyett a minőségre teszik a hangsúlyt.

Raintime: Tales From Sadness

Raintime: Tales From Sadness

Bizonyos kiadóknak jó szimatuk van ahhoz, hogy a mai metal-dömpingben is kiszúrjanak egy-egy igazán figyelemreméltó csapatot. Olyanokat, akiknek az albumait hallván kénytelenek vagyunk hosszabban kotlani, ha érzékeltetni szeretnénk, miként írható le az általuk létrehozott muzsika.

Pagan's Mind: Enigmatic: Calling

Pagan's Mind: Enigmatic: Calling

Két éve nagyon odavágott nekem a Pagan's Mind Celestial Entrance című lemeze. Az a fajta prog-power muzsika volt, ami minden körülmények között megdobogtatja a szívemet, ráadásul minden szempontból hibátlan anyagot tett le a norvég banda az asztalra.

Fear My Thoughts: Hell Sweet Hell

Fear My Thoughts: Hell Sweet Hell

A Fear My Thoughts előző lemeze igencsak betalált nálam, igaz, akkor sem a gigantikus eredetiségről híresült el a zenekar, de jólesett energikus zúzdájuk. Az új lemezért kevésbé tudok lelkesedni. Először is megalkották A TÖKÉLETES DOBOZHANGZÁST. Nem tudom, hogy és hol vették fel (vagyis ez utóbbit tudom, csak, hogy miért ilyen, azt nem értem), de r...

Fates Warning: Awaken The Guardian (újrakiadás)

Fates Warning: Awaken The Guardian (újrakiadás)

Le kell, hogy boruljak a Metal Blade előtt, már ami klasszikus lemezek újrakiadására vonatkozó politikájukat illeti. Engem ez idáig három ilyen kiadvány érintett, az Armored Saint Symbol Of Salvationjének re-release verziója, a Psychotic Waltz-sor és az Omen Anniversary Box. De amennyire tudom, volt Voivod is, sőt, legutóbb kevésbé régi cuccokat is...

Inactive Messiah: Inactive Messiah

Inactive Messiah: Inactive Messiah

Erőteljes, electro-nu death metal. Képzeljétek el. Azt is képzeljétek hozzá, hogy a dobos egy csaj. Igaz, nagyjából csak a kettő-négyet tudja hozni végig, de legalább van csaj a zenekarban. Izé.

Origin: Echoes Of Decimation

Origin: Echoes Of Decimation

Bevallom, először megrémültem az Origintől, már épp hullani kezdtek a cinikus gondolatok cirkalmas agytekervényeimből, aztán rápihentem és kis odafigyelés után kezdett kibontakozni, hogy ez csapat nem viccel. Mármint a tök értelmetlen zúzda-grind mellett azért van itt más is, amiért érdemes meghallgatni a cd-t, de csak azoknak, akik az extrém zenék...

Holy Moses: Strength, Power, Will, Passion

Holy Moses: Strength, Power, Will, Passion

Hosszabb kihagyás után, 2002-ben tért vissza Sabina Classen csapata a Disorder of the Order lemezzel. Az egy jófajta, a modern időknek is megfelelő, lélektelen, száraz hangzású anyag volt, amit bevezetésképpen még megelőzött a Master of Disaster EP. Három évvel később itt az új lemez, az egyfajta hitvallásként is felfogható, beszédes című Strenght,...

Sinisthra: Last Of The Stories Of Long Past Glories

Sinisthra: Last Of The Stories Of Long Past Glories

A Sinisthra egy ideig Nevergreenként működött öt hosszú évig (nem, ez egy finn Nevergreen, de pl. a mi Nevergreenünk miatt is gondolták úgy, hogy ideje a névváltoztatásnak), majd új nevet találtak maguknak, rájöttek sohazöldből akad a világon két tucat is tán.

Olen'k: Silently Noisy

Olen'k: Silently Noisy

Elég, ha csak ennyit írok: remek zene, menj és vedd meg?... Az Olen'k nevű csapatra egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet: valószínűleg tetszeni fog nekem, és ezek szerint ismeri az ízlésemet, mert azonnal beleszerettem a zenébe. Nem, ez nem metal, nem rock, ez valami más.

Cryonic Temple: In Thy Power

Cryonic Temple: In Thy Power

Visszatértek a nem annyira babaarcú, mint inkább lelkes svédek! Előző albumuk, a Blood, Guts & Glory kapcsán sok szépet és jót lejegyeztem a legénység stílusáról, de frissítésként megismétlem a főbb ismérveket: gyakorta trappjellegű, ikergitáros, duzzadóan dinamikus és merőben dallamos true/power metalban utaznak.

Settle The Score: Five Knuckle Philosophy

Settle The Score: Five Knuckle Philosophy

Jajj, de nagyon nagy szükség volt még egy ilyen bandára. Hogy milyenre? Hát, kicsit félve írom csak le, hogy metalcore, mert inkább HC ez, amiben azért a gitáros néhol metal-közelien riffel, a dobos szegel rendesen, az énekes viszont egy az egyben old school témákat hoz.

Naer Mataron: Discipline Manifesto

Naer Mataron: Discipline Manifesto

57 másodpercig egyetlen hang szól valami szütymörgő hangszínen. Ezzel indul e kiváló black horda felvétele, így van időm szemügyre venni a borítót és a promólapot. 1994 óta léteznek. Szépek. Legalábbis a fehér alapon pandamacira mázolt gitáros fotója alapján ez egyre biztosabb. Százas szögek a csuklón, terepszínű kommandós gatya, elszánt "akarom a ...

Courageous: Inertia

Courageous: Inertia

Nem hinném, hogy itthon túl sokaknak mondana valamit a számunkra kissé nyelvtörő Courageous név, de talán néhány emberrel sikerül megkedveltetni őket. (A cd-t ezúton is köszönöm Vörös Andrásnak, mivel a zenekar rajta keresztül szórta meg országunkat némi hallgatnivalóval.)

Kaipa: Mindrevolutions

Kaipa: Mindrevolutions

Sok progresszív rock rajongónak a Flower Kings jut azonnal eszébe, ha a Roine Stolt nevet meghallja, pedig a svéd gitárosnak jókora "előélete" volt a Virágkirályságot megelőzően is: a Kaipa ugyanis, melynek Hans Lundin billentyűssel alapítótagjai, már a hetvenes évek legelejétől játszanak együtt.

Continuo Renacer: Continuo Renacer

Continuo Renacer: Continuo Renacer

Az idei év egyik kellemes meglepetése az ismeretlen csapatok közül a Continuo Renacer cd-je. A csapat Spanyolországból származik és fogalmam sincs, hogy náluk mennyire népszerű a műfaj, amit művelnek, mindenesetre elképesztően ügyesek.

Comaah: The Beautiful Empty

Comaah: The Beautiful Empty

A Comaah-ra egy ideje felfigyeltem, különleges honlapjuk miatt, szeretem az igényes grafikával készült weblapokat, mely mögött talán titkok rejlenek. A Comaah osztrák és el nem tudtam volna képzelni, hogy léteznek ott ilyen zenekarok.

Life Of Agony: Broken Valley

Life Of Agony: Broken Valley

Nagy bajban lennék, ha kedvenc zenekaromról faggatnának. Feltéve, hogy válasz megtagadása esetén megölnek, vagy - ami még rosszabb - végig kell néznem egy komplett Koltay Gábor filmográfiát, hosszas gondolkodás után a Life Of Agony nevét nyögném ki. Ennek tükrében pedig azt hiszem, nem okozok nagy meglepetést, ha elmondom, hogy számomra ez az év(ez...

Sacred Heart: Lay It On The Line

Sacred Heart: Lay It On The Line

Az 1994-ben alakult angol csapat nem indult el rossz úton, de sajnos az más kérdés, egyenesen és jó felé haladnak-e rajta. Angolszász hard rock az irányvonal, Whitesnake és társai - ez idáig rendben is van. Ahogy nézem, koncerten Quireboys és Saxon feldolgozásaik is akadnak, még ez is oké.

157. oldal / 224
Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.