Shock!

október 28.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Alanis Morissette: The Collection

Mit lehetne írni egy olyan válogatáslemezről, amely egyébként is tökéletes lemezek legjobbjait hivatott összegyűjteni? Mondjuk, hogy tökéletes. Persze sok mindenbe bele lehet ilyenkor kötni, hol ez a nóta és miért inkább az van rajta, és ez ugyan nagyobb videós sláger volt, annak viszont szebb a szövege. Meg miért nincs kis könyvecske Alanis lábnyomával, valamint aláírt gitárpengető...

megjelenés:
2005
kiadó:
Warner
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

Igazából egyetlen igazi hibát találhatnánk a gyűjteményben, miszerint ez is az 1995-ben kiadott Jagged Little Pill, tehát az első nemzetközi siker óta válogat, pedig a művésznőnek volt még pár korai zsengéje, melyek csak Kanadában jelentek meg - az viszont tény, hogy a 11 és 14 éves korában (!) megjelent első két lemezét még "megírták neki", és butácska popslágereket nyekergettek el vele. Tehát végül is talán mégiscsak nyertünk azzal, hogy ezekről nincs semmi...

Persze a legnagyobb slágerek (kronológiailag az You Oughta Know-tól az Everything-ig) mellett olyan dalok is helyet kaptak itt, amik eddig csak filmzenealbumokon voltak hozzáférhetőek: itt van az egyik kedvenc Alanis dalom, az Angyalok Városának szívfacsaró tétele, az Uninvited. Emellett megtaláljuk a Let's Do It, Let's Fall In Love-ot is, mely egy feldolgozás a De-Lovely című moziból, és a Dogma (ahol Kevin Smith karikatúrája, ahol Alanis magát Istent alakította) betétdala, a Still is elhangzik jól.

A legcsodálatosabb extra mégis egy vendégszereplés: Jonathan Elias kísérleti-szimfonikus lemezéről, a The Prayer Cycle-ról a Mercy című tétel kapott helyet a korongon. A spirituális töltésű műben megannyi vendég énekelt és zenélt, ráadásul a tibetitől a mali nyelven át egészen a magyar nyelvig sokfélén megszólalnak a szereplők. Itt jön a slusszpoén: A mellékelt dalban Alanis szólal meg magyarul: "Semmik vagyunk... Mindenek vagyunk... Én senki vagyok, de mindenki én vagyok" - ráadásul állítólag ő maga fordította a szöveget. Igaz, kissé nehezen felismerhető, de mégiscsak szép, még az én világpolgár szívemcsücskének is. Alanis ugyanis magyar édesanyával büszkélkedhet, aki anno '56-ban meg sem állt Kanadáig. A hihetetlen sikereket elérő Jagged Little Pill lemezt pedig épp egy borzalmas korszak vége ihlette: csak 14 éves volt, mikor a sóbiznisz belesodorta egy jóval idősebb "szakember" hálójába, aki évekig liliomtipró kapcsolatra kényszerítette.

Nem csoda, hogy az első "igazi" Alanis lemez igazi vádirat, hangos és keserű, kiábrándult, cinikus és odamondó. Érdekes végignézni, hogy változott ez a szinte feldolgozhatatlan lelki káosz ("are you thinking of me when you fuck her") kifinomult, értelmes és érzelmes stílusgyakorlatokká, amikben azért még mindig átsejlik a trauma, de már bársony mögé rejtve, okosan.

Na, nem lehet tovább ömlengeni egy olyan lemezről, ami magáért beszél. Tíz hatalmas pont, és vége.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.