Shock!

április 28.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

CD kritika

Skinny Puppy: Back + Forth Vol. 5 Live In Dresden

Skinny Puppy: Back + Forth Vol. 5 Live In Dresden

Most biztos jól felhúztátok a szemöldökötöket, hogy mi a fenét keres a Shock!-ban Skinny Puppy. Azt, amit a Portishead mondjuk. Jó zene és kész. Ráadásul jelen zenekar nem kis hatással volt olyan csapatokra, akik a metalfejek körében elég tetemes népszerűségre tettek szert.

 

Ozzy Osbourne: Down To Earth

Ozzy Osbourne: Down To Earth

Egy Ozzy album megjelenése óriási esemény a világ rockéletében. Lehet, hogy nem is baj, ha az Őrült nem ragaszkodik foggal-körömmel a Black Sabbath-sztori folytatásához; történjék bármi, az a legenda a négy tagtól függetlenül is éli önálló életét. Ozzy szólópályájának viszont, immár hat évvel az Ozzmosis lemez után, tovább KELLETT mennie!

Machine Head: Supercharger

Machine Head: Supercharger

Ígéretes intróval nyit a negyedik Machine Head lemez, majd egy igazán lendületes riffel csalogatnak maguk után. Aztán Robb Flynn énekel, üvölt, énekel, üvölt, de inkább már énekel. Rapnek nem sok nyomát lelni, a Burning Red hip-hop hatású tételei a múlt ködébe vesztek.

Shockwave: Over The Threshold

Hogy kikből, mikor és miért alakult a Shockwave, az megtalálható az interjúban. Annyit érdemes tudni, hogy cirka 4 hónap után állt össze a zenei anyag ének része, így rögtön kiviláglik az EP gyenge pontja. Báder Zoltán énekesnek nem is a hangjával van bajom, hanem leginkább az angol kiejtésével, tény, hogy ennyi idő alatt képtelenség nulláról valam...

Shallow: 16 Sunsets In 24 Hours

Shallow: 16 Sunsets In 24 Hours

Biztos megvan az igen nyomós oka annak, miért van még mindig/már megint ennyi stoner csapat. A Shallow is az, mondjuk a borítóból erre nem jöttem rá, a piros és a fosbarna árnyalatait felhasználó téglákat (asszem) ábrázoló kép elég fantáziátlan. Bár ki tudja, lehet, hogy valami vízió szülte, mint ahogy a zenét is - gondolom.

Niacin: Time Crunch

Niacin: Time Crunch

Niacin... de idétlen egy zenekarnév. Olyan mintha valami antibiotikum lenne. Majdnem az egyébként, tök véletlenül bukkantam rá, hogy mit takar a niacin. Egy vitaminos könyvet bogarásztam a minap és mit ad az ég... pont ott nyílt ki, ahol a niacinról írtak.

Neurosis: A Sun That Never Sets

Neurosis: A Sun That Never Sets

Az önirónia sok zenekart megmentett már a nevetségessé válástól, olyat azonban csak egyet ismerek, amely a humor tökéletes hiánya mellett is abszolút komolyan vehető. Ez pedig nem más, mint... (hatásszünet) ...igen, az Ossian. Ja, nem.

Cross Borns: Kalandozás Középföldén

Cross Borns: Kalandozás Középföldén

Angolul már kalandoztak egyet középföldén Cross Bornsék, de az még nem volt elég, gondolták magyarul sem ártana megtenni a hosszú utat, meg kell semmisíteni azt a fránya gyűrűt még egyszer, egy kicsit átdolgozva ugyan és új szereposztással.

Secret Sphere: A Time Never Come

Secret Sphere: A Time Never Come

A Titkos Szféra tökéletesen teljesítette küldetését: olyannyira sikerült titokban tartaniuk önmagukat, hogy sosem hallottam róluk, mielőtt kezembe került a munkájuk, holott odaadón búvom az illetékes médiákat! Ám ha ez az anyag továbbra is titokban maradna, az megbocsájthatatlan hiba volna!

Alice Cooper: Dragontown

Alice Cooper: Dragontown

Alice Cooper számomra Ozzy után a legmegbízhatóbb rocklegenda. Azt hiszem eme állításomat a Dragontown után is tartom, igaz, kezdeti lelkesedésem az új lemez iránt mára már alábbhagyott. Picit langyos és lapos.

Catastrophic: The Cleansing

Catastrophic: The Cleansing

Arcbamászó gyilkos riffek, akárcsak anno az Obituaryban, nem véletlen a hasonlóság, Trevor Peres death metal alapkő reszel a gitáron, a többi hangszeres és a hörgőember a Pyrexia nevű csapatot gazdagította korábban.

Jag Panzer: Mechanized Warfare

Jag Panzer: Mechanized Warfare

Bombasztikus hatású old school heavy metalt sokan és sokféleképpen játszanak manapság, ám az amerikai Jag Panzer egyedülálló jelenség ebben a stílusban. A kora 80-as években, a műfaj világméretű diadalának hajnalán már létezett a csapat és bár az ő pályájukban is jött egy földbeállós időszak, az elmúlt évtized közepére ismét felpörögtek.

Dream Theater: Live Scenes From New York

Dream Theater: Live Scenes From New York

Úgy tűnik, végleg megalomániába esik a Dream Theater. Hisz nem is olyan rég jelent meg a dupla koncertalbumuk, nyakunkon az új dupla stúdióalbum, közben pihenésképpen ez a tripla koncert... van mit emészteni.

Brainstorm: Metus Mortis

Brainstorm: Metus Mortis

Valahonnan ismerős a név? Akkor jó. A német Brainstorm egyszer már megfordult Budapesten, méghozzá három éve, az Iced Earth vendégeként, akkor még Henne Basséval (a mai Metalium-frontember) a mikrofonnál. Ez itt a negyedik Brainstorm album a sorban, és egyúttal a második, amelyen már Andy B. Franck énekes szerepel.

V/A: Vol.10 Fanzine: válogatás

A 12-es Vol.10 fanzine-hez cd melléklet jár, melyen 5 zenekar szerepel 3-3 számmal.

Bloodflowerz: Diabolic Angel

Bloodflowerz: Diabolic Angel

Németország déli részén éldegél a Bloodflowerz. Négy srác + egy fonott tincsekkel, piercingekkel és szegecses kutyanyakörvvel rendelkező lány alkotja a formációt. Az infólapon felsoroltatott három sor magasztos jelző (pl.: édes melankólia), valamint olyan képi elemekkel dobálóznak, miszerint jelen zeneanyag hallgatásakor szinte érezni az esőcseppek...

Rough Silk: Symphony Of Life

Rough Silk: Symphony Of Life

Furcsa egy szerzet ez a német társaság! Alapjában véve progresszív színezetű, dallamos muzsikát tolnak, amelynek összetétele egészen speciális. Kiindulópontnak nyugodtan vehetjük a jelenkori Savatage stílusát, soundját, ám ha úgy tartja Ferdy Doernbergék kedve, akkor a modern, elektronikus hangzásokkal kísérleteznek (Mephisto album), most meg akár ...

Rise: Divine Aeternum

Rise: Divine Aeternum

Az amerikai illetőségű, de egy magyar taggal is büszkélkedő - név szerint István Lendvay, gitár és vokál - Rise friss albuma a death metal keretein belül mozog, friss albumukat a Nephilim vette szárnyai alá. A nyitó, bő 7 perces dal - Resurrection - a szélvészgyors darálástól kezdve a megjegyezhető dallamos részekig mindent tartalmaz, István tipiku...

Replika: Másik világ kapujában

Replika: Másik világ kapujában

Az új anyag hangvétele meglehetősen eltér az eddigiektől, sokkal dallamosabb, fogyaszthatóbb lett, de azért igazi Replika lemez ez is, sőt... Jóval több hatás - mind zenei, mind szellemi - érvényesül itt, mint az eddigi anyagokon összesen és mégis... talán ez az eddigi legegységesebb munka, amit a zenekar letett az asztalra.

Mandragora Scream: Fairy Tales From Hell's Caves

Mandragora Scream: Fairy Tales From Hell's Caves

Ránézésre, meg a cím alapján valami újabb COF és Dimmu ösvényen lépkedő black metal zenekarnak tippeltem a Mandragora Screamet, aztán persze nem olyan. Mikor ismerkedni kezdtem az anyaggal, úrrá lett rajtam a tanácstalanság.

Madder Mortem: All Flesh Is Grass

Madder Mortem: All Flesh Is Grass

Most kezdek neki úgy ötödszörre a kritikának. Ez a zene úgy csúszik ki az ujjaim közül, mintha egy tó közepén szeretnék kézzel halat fogni. És nem azért, mert nem lehetne mit írni róla. Különös, megfoghatatlan a Madder Mortem világa, mikor már sikerült belekapaszkodnom egy vezérdallamba, a következő dalnál megint nem tudom hol vagyok.

Bathory: Destroyer Of Worlds

Bathory: Destroyer Of Worlds

A legendás Bathory visszatért, azaz Quorthon ismét megörvendezteti a rajongókat egy szokásosan szar dobozhangzású lemezzel. A nyitó Lake Of Fire az epikus időket idézi, már csak a tenger morajlása hiányzik. A második, egyben címadó tételnél még marad az előző hangulat, bár a vokál hangzása elég gyér, még a többihez képest is.

Evergrey: In Search Of Truth

Evergrey: In Search Of Truth

Hatalmas meglepetésként ért a svéd Evergrey harmadik albuma. Az első kettő lemezanyag más-más kiadónál jött ki, jómagam az elsőt ismerem, akkor azt a "kellemes hallgatnivaló, de még nem nélkülözhetetlen" kategóriába soroltam. Amolyan power/doom zenét tartalmazott. A másodikról halvány sejtelmem sincs, sőt, azt sem tudtam, hogy egyáltalán létezik e ...

Art Of Butchery: Flashback

Art Of Butchery: Flashback

Kicsit megkésve találkoztam a nagykanizsai (és környéki) Art Of Butchery második lemezével, de megérte a várakozást. A zenekar első lemeze még anno '99-ben jelent meg elég underground (értsd: saját kiadás) körülmények között, de ahogy nézem, a Nephilim kiadóval sem jártak sokkal jobban.

Carnal Forge: Please... Die!

Carnal Forge: Please... Die!

Ugye milyen barátságos cím? Nekem is rögtön megtetszett, hát még azután, hogy betettem a lejátszóba a '97-ben alakult, eredetileg svéd zenekar új korongját. Azért mondom, hogy eredetileg svéd, mert mostanra a két gitárt a finn Kuusisto testvérek kezelik, nem is akárhogyan.

Ancient: Proxima Centauri

Ancient: Proxima Centauri

Sátán, pokol, vér és halál! A szupersztárságig emelkedett Dimmu Borgir és Cradle Of Filth bűvkörén kívül itt az idei album egy vérbeli black csapattól az ismertebbek közül. A fentieknél kevésbé földöntúli az Ancient zenéje, leginkább sebességcentrikusan agresszív, és nem is céltalanul az.

Anathema: A Fine Day To Exit

Anathema: A Fine Day To Exit

Sokan elfordultak az utóbbi évek belassult, egyre szárnyalóbb, Pink Floydosabb Anathemájától. Sokan viszont pontosan ezért szerettek bele egyre jobban a zenéjükbe. Mert fájnak, éreznek, ég és pokol között cikáznak, már az új lemez első dalával kézen fognak és nem engednek egy másodpercre sem, mesélnek a magányról, az utolsó kétségbeesett kérdésről,...

203. oldal / 224
Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.