Shock!

július 01.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Rise: Divine Aeternum

Az amerikai illetőségű, de egy magyar taggal is büszkélkedő - név szerint István Lendvay, gitár és vokál - Rise friss albuma a death metal keretein belül mozog, friss albumukat a Nephilim vette szárnyai alá. A nyitó, bő 7 perces dal - Resurrection - a szélvészgyors darálástól kezdve a megjegyezhető dallamos részekig mindent tartalmaz, István tipikus death hörgésével kísérve. Nem rossz.

megjelenés:
2001
kiadó:
Nephilim
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 2 Szavazat )

Másodikként már lassultak egy keveset, sőt, akusztikus gitár is hallható a kétlábgép alatt. A 3. dal - Release - egy instrumentális emlékdal, ebből nyit a Divine Eternity - itt jegyzem meg, a számcímeket hátul római számokkal illették, vagy legalábbis olyasmivel, mert így következnek: I., II., III., IIII., V., IV., IIV., IIIV., IIIIV., ez biztos valami alternatív számozás lehet - ami töretlenül folytatja az eddigi lendületet, máris érzem, hogy némely riff a földbe taposott, Jaime Divar dobos kétlábgépezése úthengerként készül leteríteni, mint daráló kitűnően funkcionál. Habár szintetizátor is felbukkan a dalokban, mégsem lágyítja az összképet, sokkal inkább a szőnyeg szerepét tölt be, mint szólisztikusat. Érdekesség az albumon a Hadak ura c. dal - igen, nem tévedés, így magyarul -, mókás egy ilyen akcentusos magyar szöveget hallani, de mindenképpen becsülendő, hogy István nem felejtette el a gyökereit, bár fogalmam sincs mióta élhet kint. Nem is ez a lényeg. Az utolsó akusztikus/szintis lezárás - Towards the shining path - hangulatos befejezést ad a korongnak. A nóták hossza átlag 5-7 perc körül mozog, mégsem érzem úgy, hogy a kevesebb több lenne.

Le nem tagadhatóan amerikai hatású death metal, ilyen hömpölygős, komor érzést keltő dalokat csak odaát tudnak írni, az európai csapatok picit szikárabbak. Nem alapmű lemez, de korrekten megírták, van benne kapaszkodó, a nóták nem mennek el az ember füle mellett, a lendület sem hiányzik, koncerten biztosan jobban élvezném a hangzás miatt, ami sajnos az album gyenge pontja, pedig HSB!! Az arányok nem stimmelnek, a pergő kifejezetten rosszul szól, a gitárok is a háttérben szólnak, egy karakánabb sound jót tett volna a lemeznek.

Death rajongóknak ajánlott darab!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.