Shock!

július 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Grave Pleasures: Plagueboys

gravepleasures_cHat éve, a 2017-es Motherblood óta nem készített új albumot a Grave Pleasures, én meg szinte már meg is feledkeztem Mat McNerney, azaz Kvohst e bandájáról. Ebben az esetben azonban a hosszú szünet szerencsére kifejezetten áldásos hatással volt a zenekarra, a Plagueboys ugyanis csaknem tökéletes stílusgyakorlat a bandától. Ott folytatják, ahol abbahagyták – vagy ahol mindig is tartottak, ez végül is nézőpont kérdése.

A Grave Pleasures sosem árult zsákbamacskát és nem próbálták meg előadni a zenei forradalmárokat: ez itt a klasszikus '80-as évek eleji new wave-es, dark rockos világ autentikus újjáélesztése. Néhány nagyon diszkrét, modernebb megszólalású gépi ritmus, szintis díszítés kivételével gyakorlatilag tokkal-vonóval együtt megjelenhetett volna ez az album is úgy 1983-84 környékén. Lehet, hogy papíron nem tűnik túl kreatívnak felmelegíteni a negyven évvel ezelőtti levest, ám minden hasonló esetben azon múlik a végeredmény sikere, képes-e az adott csapat a hallgatóban valamit megpendítő, őszinte és jó dalokat írni. A Grave Pleasures esetében ez sosem volt kérdés, most pedig főleg nem az: engem a sztori nulladik fejezetének tekinthető Beastmilk-debüt óta nem találtak telibe ennyire.

megjelenés:
2023
kiadó:
Century Media
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 13 Szavazat )

Az efféle muzsikáknál meglehetősen egyszerű dolga van az embernek a párhuzamokkal, itt is mindenkit felsorolhatok a The Cure-tól a Bauhauson, a Joy Divisionon és a Sisters Of Mercyn át egészen a korai The Cultig, mert ez bizony most is mind benne van a dalokban. Utóbbi már csak Kvohst hangja és dallamvilága miatt is megkerülhetetlen, mindjárt a nyitó, címében is beszédes Disintegration Girl is egészen olyan, mintha Ian Astbury énekelne egy '80-as évek elején írt, de valamiért csak most rögzített, kiadatlan Cure-nótát. Gyakorlatilag már itt eldől, bejön-e valakinek ez a műsor vagy sem, de ha mégis hezitálnál, a harmadikként érkező When The Shooting's Done-t azért mindenképp várd ki. Utóbbi valami egészen pofátlanul ragadós tétel, kétlem, hogy 2023-ban lehetséges lenne nála perfektebb, megigézőbb slágertémát írni ebben a stílusban. A refrén már elsőre is megtapad az agyban, és nem nagyon lehet kivakarni onnan... És a felsoroltakon túl még némi korai R.E.M.-et is érzek benne.

Ilyen orbitális és azonnal fogós téma rövid távon nincs több az anyagon, de pár hallgatás után azonban akad, ami felzárkózik mellé. Nálam a Society Of Spectres halálmadár, gruftis diszkórockja a kettes számú favorit ezekkel a habos billentyűs alapokkal, amik érdekes ellenpontot képeznek a banda általános megközelítésével szemben, valahogy mégis tökéletesen passzolnak hozzájuk. De a reménytelenségében is energikus Imminent Collapse vagy a címadó minőségi dallamainak borús melankóliája is messzire repíti az embert.

Nem jelenik meg manapság túl sok ilyen lemez, ennyire erős meg főleg nem. Nálam az év legjobbjai között van a Plagueboys, és hiába az a központi üzenet, hogy „this summer is almost over, but the winter light will last forever, forever", mégis mindig feltölt.

 

Hozzászólások 

 
#4 Dead again 2023-09-18 11:52
Nagyon érdekes, mert a dalok nem valami különlegesek. Viszont van a lemeznek meg a daloknak egy olyan hangulata, hogy az elviszi a hátán az egészet. Nem eredeti, de kurva hangulatos. Jó hallgatni.
Idézet
 
 
#3 I 7God 2023-09-02 00:58
Nagyon hiányzik a Beastmilk. Nem hiszem el, hogy az csak egyszeri zsenialitás volt.
Idézet
 
 
#2 suizidium 2023-08-31 21:46
A Motherblood év lemeze volt. Node ez? A Disintegration Girl jó. Meg a Conspiracy of Love.
A többi szám meg egyszerűen nem elég sűrű ( á la Ford Fairlane)
Idézet
 
 
#1 Gyurus 2023-08-31 09:09
Kiváló album! Először nehezen adta magát, de aztán beérett az egész lemez......a When The Shooting's Done egy alternatív univerzumban biztosan sláger lenne és orrvérzésig játszanák a rádiók. :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.