Shock!

január 29.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Bokassa: Molotov Rocktail

bokassa_cEleinte minden abba az irányba hatott, hogy ne rokonszenvezzek a trondheimi Bokassával. A norvég punk/stoner/hardcore/metál-trió eleinte amolyan hipszter-líblingnek tűnt nekem, és az ilyesmi eleve el szokott riasztani, meg azt sem tartom különösebben menő vagy ironikus/vicces/trendi üzenetnek, ha valaki elmebeteg tömeggyilkosokról nevezi el a zenekarát. Aztán persze egyre több jót olvastam róluk – Lars Ulrich is isteníti őket mások mellett –, így belehallgattam a dalaikba, és meg kellett állapítanom, hogy a csapat tényleg rendben van. Nem ők a legnagyszerűbb dolog a világon a szeletelt kenyér feltalálása óta, de mindenképpen élvezetes, ahogy nyomják.

A fentebb odavetett stílusmeghatározás amúgy nagyjából lefedi a lényeget, a zene mindenképpen punkos alapú a hanyag, koszos tempókkal, fülbe ülő óóóóó-kórusokkal, de jóval füstösebben és fémesebben nyomulnak, mint a hasonszőrű alakulatok többsége. A lemezen intróval együtt harmadikként felcsendülő Pitchforks'r'us például elég jól egybesűrít mindent, amit tudni kell a bandáról, beleértve ebbe a vastagon megdörrenő riffeket, a megadallamos punkrefrént és a tufa, tahó módon groove-os húzást. De jó példa a Bokassa megközelítésére a fúvósokkal is felhizlalt, de gitárilag így is jó masszív Hereticules is. Vagy a rockosabb húzású, a végére meglehetősen elvaduló Low (And Behold). A zene intellektuális töltetéről pedig néha az is beugrik, hogy ha a Therapy? manapság startolna, talán valami ilyesmit tolna, bár náluk azért jóval meghatározóbb volt a noise rockos, avantgarde-os irányultság. De a punkos és fémes elemek aránya terén egyértelmű a rokonság.

megjelenés:
2021
kiadó:
Napalm
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 8 Szavazat )

A Molotov Rocktail persze így sem korunk Troublegumja, vagyis óvakodnék a túlságosan nagy szavaktól: nem érzem klasszikus erejűnek az anyagot, viszont bátran merem ajánlani bárkinek, akinek rokonszenvesen hangzanak az eddig olvasottak. Ha elindítom az olyan nótákat, mint a túlzás nélkül elsőrangú dallamokkal ellátott Burn It All (P.T.S.D.E.a.D.), a fülbe ülő refrénnel operáló Careless (In The Age Of Altruism), netán a füstködben fogant, porszívósan búgó riffeléssel megdörrenő Code Red, én sem nagyon tudok ellenállni a hármasfogatnak, mert van érzés abban, amit csinálnak, ez elvitathatatlan. A Bokassa lemezzáró sorozatának újabb darabja, a csaknem nyolcperces Immortal Space Pirate 3: Too Old For This Shit pedig igazi csemege a maga elszállt, fajsúlyos stoner/doom-jammelésével, kiváló melódiáival. Ezekben a pillanatokban elég nyilvánvaló, hogy Monster Magnetet, Kyusst meg Metallicát is bőven hallgattak a derék norvégok.

Jørn Kaarstad hangja meglehetősen nyers és fésületlen, de jól megy a zene zsigeri lazaságához. A hangzás kellően erőteljes, de nem túl tömény, agyonkompresszált vagy fejfájdító, ez is passzol a stílushoz, mint ahogy a borító is tökéletesen tükrözi az érzésvilágot. Szóval ez egy jó lemez egy jó bandától, egy zsúfolt klubban biztos hatalmas bulit tudnak csapni.

 

Hozzászólások 

 
#5 the raven 2021-10-26 09:08
Idézet - Tulus:
Ilyen hülye zenekarnevet...

Az albumcím sem jobb...
Idézet
 
 
#4 ma 2021-10-21 18:05
Nem rossz. De csak nekem tiszta olyan mint a Suicide Bombers?
Idézet
 
 
#3 Nihil 2021-10-21 17:44
Egy a maga nemében kiválló olasz filmröl kopizták a borítót
https://en.m.wikipedia.org/wiki/1990:_The_Bronx_Warriors
Idézet
 
 
#2 Tulus 2021-10-21 14:57
Ilyen hülye zenekarnevet...
Idézet
 
 
#1 Torzonborz 2021-10-21 06:31
Az igazi norvég metál:
https://youtu.be/DKo9ok2829M

:) :) :) :) :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.