Shock!

július 12.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Powerwolf: Return In Bloodred

Talán nem szép dolog ilyesmit bevallani, de eléggé felszaladt a szemöldököm, amikor megtudtam, hogy egy román frontember vezette német bandával állok szemben. A klisés név és a borzalmas borító szintén nem erősítik a bizalmat a Powerwolf legénységének irányában, mint az sem, hogy a zenekarban két Greywolf művésznevű arc is muzsikál - az ilyesmi már 1985-ben is ciki volt.

megjelenés:
2005
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

Miután ezt így jól elmondtam, muszáj leszögezni, hogy a lemez messze nem olyan rossz, mint amilyenre a fentiekből következtetni lehet. Már az is pozitívum, hogy az arcok nem azt a fajta fémzenét művelik, amivel a Hammerfall áttörése óta Dunát lehet rekeszteni, vagyis nem kétlábdobtaposó, műbőrdzsekis, sikoltós germán metalt nyomnak: itt sokkal erősebb a '80-as évek US power vonalának befolyása, és az okkult, misztikus hangulat miatt helyből adja magát a Mercyful Fate, King Diamond, sőt, néhol '80-as évekbeli Black Sabbath párhuzam is, bár természetesen távolról sem közelítik meg ezen mentoraikat.

A román énekes, Attila Dorn a zenekari biográfia szerint opera tanszakon végzett Bukarestben, és tény, hogy a srác tud bánni a hangjával, még ha az nem is túl karakteres, és ezáltal néhol fel tudják turbózni a kliségyűjteményeket. Nekem valami miatt egyébként nem egyszer a Bonfire-es Claus Lessmann orgánuma ugrott be Attila barátunkról, pedig technikai értelemben véve jobb énekes nála és nem hasonlít rá annyira.

Egyébként meg vastag és teátrális billentyűs aláfestéssel megtámogatott középtempós riffek, baljós dallamok folynak ki a hangfalakból. Nincs itt semmi olyasmi, amit korábban ne hallottunk volna százszor és sokkal érdekesebb formába öntve, de a háttérben végső soron jól elszól a lemez, ha éppen olyanja van az embernek. A Powerwolf szövegeivel sem állítja túl nagy intellektuális kihívás elé a hallgatót: We Came To Take Your Souls, Kiss Of The Cobra King, Demons & Diamonds, Lucifer In Starlight és hasonló dalcímek sorjáznak egymás után.

Igazából ez nem is baj, kellenek ilyen zenekarok is, Németországban legalábbis egészen biztosan. A román metal piac viszonyaival sajnos nem vagyok tisztában, így nem tudom, Attila hazájában ezrével vásárolják-e majd a Powerwolf lemezét, de végülis millió ennél rosszabb album jelent meg az elmúlt években. Igaz, millió jobb is kapható. Szóval aki fanatikusan szereti az okkult hangulatú, sötét, abszolút hagyományőrző old school metalt, és nem kizárólag a csúcskategóriás anyagokra utazik, az bátran próbálkozhat a csapattal, aki meg nem bírja az ilyesmit, azt aligha a Powerwolf fogja meggyőzni a stílus szépségeiről.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.