Shock!

július 06.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Helloween: „Nem lehet mindenkinek megfelelni”

Markus Grosskopf - Helloween7 Sinners címmel pályafutása egyik legerősebb lemezét adta ki nemrég Németország vezető heavy metal csapata, a Helloween. A november végén a Petőfi Csarnokban is felbukkant banda bőgősével, a barna sörét bőszen szorongató Markus Grosskopffal ültünk le egy kis beszélgetésre a buli előtt.

Most fejeztük be a kajálást, nagyon ízlett minden, az itteni szakácsnő igazán remek. Készített nekünk egy speckó Stratovarius-Helloween tortát, amit én csak rock-tortának hívok. Egyébként nem is gondolnák sokan, hogy ezek a dolgok milyen fontosak egy turnén. A finom kaja, a catering, és az, ha van egy ismerős arc a backstage-ben, akivel dumálhatsz.

Legutóbb a Gamma Ray-jel játszottatok Pesten. Milyen volt újra Kai Hansennel muzsikálni?

Szuper. Nagyon családias volt az a turné, én kifejezetten szeretem az ilyesmit.

Ezúttal a Stratovarius a partneretek. Ez sem épp egy gyenge összeállítás.

A Stratós srácok nagyon rendben vannak minden szempontból. Jó zenét játszanak és komoly rajongótáboruk is van. Ideális turnépartnerek. Kb. egy órát zenélnek egyébként, szóval nem egyszerűen egy előzenekarról van szó, inkább speciális vendégeknek nevezném őket. Tegnap amúgy egy fesztiválon játszottunk, többek között Paul Gilberttel és a Pretty Maidsszel, akiket személy szerint nagyon csípek. Jó kis buli volt, de összességében is jól megy a turné.

Úgy hallottam, Bécsben majdnem két órát nyomtatok.

Igen, az egy különleges buli volt, mivel átlagban inkább másfél órás koncertjeink vannak. Tegnap is így volt. Jó későn kerültünk sorra, úgy 23:30 körül kezdtünk, és éjjel egyig muzsikáltunk. A rajongók mondjuk totál kipurcantak addigra, mivel a fesztivál délután kettő körül kezdődött, de nagyon jó érzés volt, hogy a kései időpont ellenére megvártak minket. Markus Grosskopf - Helloween

Tudsz valamit Jörg Michael, a Stratovarius dobosának állapotáról? Hogy van?

Nem sokat tudok róla, de úgy tudom, javul az állapota (azóta hivatalosan is bejelentették, hogy ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, januárban már ismét a dobcucc mögé ülhet a dobos, akinél pajzsmirigy-rákot diagnosztizáltak– a szerk.) Ő persze minél hamarabb szeretne visszatérni, és azt hiszem, erre minden esély meg is van. Erős fickó. Sokkoló volt hallani, hogy mi történt vele, de bízom benne, hogy mikor visszatér, erősebb lesz, mint valaha. Sajnos ez bárkivel megeshet manapság, az én családomnak is vannak tapasztalatai a rákkal kapcsolatosan. Sajnos ez a betegség nem olyan, mint egy megfázás, amit egy hét alatt kiheversz. Gyógyszeres- és sugárkezelésekre van szükség, de bízom Jörg felépülésében.

Beszéljünk az új lemezről, ami a legsötétebb, legbrutálisabb anyagotok a Dark Ride óta.

Miután a legutóbbi anyagunk a speckó válogatáslemezünk volt áthangszerelt, akusztikus dalokkal, úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy valami igazán súlyos muzsikával is előálljunk. Egyszerűen így alakultak a dolgok, nem beszéltük meg a követendő irányt, épp csak mindenkiből jó súlyos témák jöttek elő. Nagyon egyszerűen, könnyen születtek a dalok, nekünk meg nagyon bejött, hogy ilyen természetesen, magától értetődően halad a kreatív munka. Nyilván nem egy tipikus Helloween lemezről van szó, nincs meg a Helloweenre jellemző vidámság ezúttal, de mi nagyon szeretjük a lemezt, pont a természetessége, a görcsmentessége miatt. Nem akartuk az anyagot a megszokott Helloween-irányba erőltetni.

Megmondom őszintén, nekem egyáltalán nem hiányoznak a vicceskedő dalok a lemezről.

Ez egy egész másfajta lemezanyag, ide nem is illenének.

Hogyan osztottátok meg a dalszerzést?Markus Grosskopf - Helloween

Mindenki hozott nótákat, ötleteket, kivéve Danit, a dobost. Vannak dalok Anditől, Weikitől, Sashától és tőlem is.

A lemez hangzása is elég komor.

Igen, ezt is akartuk, ezekhez a dalokhoz pontosan ilyen sound is illik a legjobban.

Jó néhány párhuzam vonható a 7 Sinners és a Dark Ride közé, nem?

Igen, de a Dark Ride inkább egy kitalált, megkonstruált lemez volt, a 7 Sinners sokkal természetesebben, lazábban született. Mielőtt a Dark Ride kijött, összeültünk a menedzsmenttel. Ők dobták be az ötletet, hogy próbáljunk ki valami újat, kicsit távolodjunk el a tipikus Helloween témáktól, szóval azok a dalok nem annyira természetesen jöttek a bandából, mint az újak. A Dark Ride minden eleme ki volt találva: itt erre lenne szükség, amott meg arra. Olyasmi volt, mint egy tudományos kísérlet. Ettől függetlenül persze nagyon szeretem, de az a lemez egész máshogy született, mint a 7 Sinners.

Zeneileg nagyon egységes a 7 Sinners, de beszélhetünk-e egy szövegeket összefogó koncepcióról is?

Nem, ez nem konceptlemez, mint mondjuk a Keeperek vagy a Time of the Oath. Van egy nagyon laza kapcsolat a nóták között, de ez csak egy irány. A 7 egyébként a banda szerencseszáma, ami végigkíséri a pályafutásunkat, és mindig megjelenik a dolgainkban. Talán ez sem véletlen. (nevet)

A neten valahol azt olvastam, hogy a lemezt a Fűrész filmek inspirálták.

A borítónak valóban van némi köze ahhoz a világhoz, illetve az Are You Metal? klip tényleg ezekre a filmekre épül, de ennyi az egész. A szövegeknek semmi közük a filmhez.

A Keeper lemezek már több mint 20 éve jelentek meg. Van olyan nóta, ami már a könyöködön jön ki, de mégis muszáj minden este eljátszani?

Nem, egyáltalán nincs ilyen. Rengeteg dalunk van, és mindig próbálunk különböző témákat összeválogatni, hogy ne legyen unalmas nekünk sem egy buli. A legkedvesebb számom pl. máig az Eagle Fly Free, amit annak ellenére imádok játszani, hogy ezer éve nyomjuk.Markus Grosskopf - Helloween

Van olyan lemez, amiről mai fejjel azt gondolod, hogy nem Helloween néven kellett volna megjelennie?

A Chameleon egy igazán jó kis lemez volt, óriási nótákkal, de abban igazad van, hogy Helloween lemeznek elég furcsa. Nyilván a Helloween elsősorban nem arról szól, hogy meglepje az embereket. Eléggé tudni lehet, mit várnak tőlünk, ugyanakkor mi is szeretünk kísérletezni, különben rém unalmas lenne az élet. Egyébként sem működik sokáig, hogy az ember az elvárásoknak akarjon megfelelni, hogy mindig csak olyan zenét írjon, amilyet várnak tőle. Nem lehet mindenkinek megfelelni. Úgy gondolom, ha attól rettegsz, hogy a közönségnek nem fog tetszeni, amit játszol, ki kéne szállnod a zenebizniszből. Én sosem csinálom össze magam attól, vajon tetszeni fog-e a muzsikám a közönségnek. Amíg nekem bejön, addig rendben van. Hosszú távon csakis úgy működik a zenekarozás, ha azt teszed, ami neked tetszik, ha szívből zenélsz.

Azt hiszem ennek legjobb példája az Unarmed válogatásotok. Milyen reakciók jöttek rá?

Viccesek. (nevet) Sokan gyűlölték, sokan csalódottak voltak miatta. Voltak, akik azt hangoztatták, hogy semmi szükség egy ilyen lemezre, de olyanok is akadtak szerencsére, akiknek bejött. Nyilván mi is megtehettük volna, hogy összeszedünk pár régi nótát, remaszterizáljuk őket, de ez marha unalmas. Mindenki ezt csinálja, mi viszont valami újat akartunk kitalálni, valami meglepőt. Valami ténylegesen új anyagot a Helloweentől, nem csak a régi cuccok újrakevert verzióit.

Kinek az ötlete volt mindez?

A menedzsment dobta fel az ötletet, mi meg egy kis gondolkodás után rá is bólintottunk. Rögtön azt is kitaláltuk, hogy nem csak akusztikus dolgok lesznek a lemezen, hiszen ilyenből is van már épp elég. Ezért is kalandoztunk el más műfajok irányába. Másrészről meg ha az ember 30 éve muzsikál egy adott műfajban, azt hiszem joga van ahhoz is, hogy egyéb dolgokat is kipróbáljon. Nyilván tudtuk, hogy sokan utálni fogjuk, de nem zavartattuk magunkat emiatt.

Miért éreztétek fontosnak anno, hogy legyen egy Keeper III lemez is?

Igazából ez a japán lemezkiadónk ötletéből alakult ki, és kezdetben csak viccnek indult. Weiki egyszer azt mondta nekik, hogy ez a mostani felállás olyan erős, hogy a Keeper harmadik részének megírására is képes lenne. Ezzel csak azt akarta kifejezni, mennyire egységes ez a felállás, és ő mennyire szeret Markus Grosskopf - Helloweenvelünk muzsikálni. Pár héttel később aztán érdeklődték, mi a helyzet ezzel a Keeper három dologgal. Mi mondtuk, ezzel csak a banda erősségét akartuk szemléltetni, csak vicceltünk, de csak nem hagytak minket nyugodni. Beletették a bogarat a fülünkbe.

Mik a 2011-es tervek?

Természetesen belefogunk a dalírásba. Mindig van egy következő Helloween lemez. Megnézzük, mit tudunk előhúzni a fejünkből. A témák ugyanis ott vannak, épp csak meg kell találni a megfelelőeket.

Dani előző bandájáról, a Rawhead Rexxről tudsz valamit?

Az igazat megvallva, sosem hallottam a muzsikájukat, bár sokan dicsérik őket. Az viszont biztos, hogy már feloszlottak.

Mi az élet értelme?

Légy boldog. Találd meg, hogyan lehetsz mindig boldog és kiegyensúlyozott. Az élet értelme persze minden embernek más és más, ráadásul nem is könnyű rálelni, de folyamatosan keresni kell, kutatni kell utána. Néha talán közelebb is vagyunk hozzá, mint gondolnánk, sokszor ugyanis nagyon könnyű boldognak lenni. Pont ezért sokan azt mondják, nem lehet ez a helyes út, ez túl könnyű.

Are You Metal?

Naná! Are You Metal, are you alive? A metal nekem azt jelenti, hogy élek. Utazás, dalszerzés, turnézás, evés-ivás, nekem ezt jelenti a metal. Valami, ami az egész életedet kitölti, nem csak egy elhanyagolható dolog, amit félreteszel, ha épp máshoz van kedved. Néha felébredek az éjszaka közepén arra, hogy eszembe jutott egy ötlet, amit rögzítenem kell, mert másnapra elfelejtem. Szóval ez az életem, úgyhogy azt gondolom, igen, metal vagyok! (nevet)

További fotók:
Helloween

 

Hozzászólások 

 
#1 Equinox 2020-11-28 18:10
Szuper fazon, a legnagyobb kedvenc a bandában, kb
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.