Shock!

július 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ayreon: 01011001 - Live Beneath The Waves

ayreon_cA tavalyi év egyik legkülönlegesebb eseménye volt az Ayreon Live Beneath The Waves címmel adott öt koncertje szeptemberben, Tilburgban, amit ugyan eredetileg csak három alkalmasra terveztek, de végül a hatalmas érdeklődés miatt öt teltházas bulira került sor, 15 ezer ember részvételével. A koncertekre szerencsére mi is eljutottunk, most pedig itt van a kézzel fogható memoár is, amit a tőle megszokott igényességgel rakott össze az Ayreon egyszemélyes agytrösztje, Arjen Lucassen. Arjen mottója ezúttal a „More is more!" volt, és ez a megközelítés természetesen jelen kiadványra is abszolút mértékben igaz, így ha ott voltát valamelyik előadáson, akkor azért, ha meg nem, akkor azért érdemes csekkolnod.

Ha esetleg nem lennél képben, miről is szól ez a cucc, annyit mindenképp érdemes tudnod, hogy Arjen 2008-as lemezét, a 01011001-t állította 2023 szeptemberében színpadra (megtette ezt korábban már a The Human Equationnel és az Into The Electric Castle-lel is), természetesen jó szokásához híven igencsak illusztris szereplőgárdát csatasorba állítva. Az anno a lemezen közreműködő énekesek közül élőben is fellépett Daniel Gildenlöw (Pain Of Salvation), Tom Englund (Evergrey), Jonas Renkse (Katatonia), Wudstik, Liselotte Hegt, Marjan Welman (Autumn), Simone Simons (Epica), Anneke van Giersbergen, Hansi Kürsch (Blind Guardian) és Magali Luyten (Beautiful Sin), akikhez betársult még Damian Wilson (Arena), Brittney Slayes (Unleash The Archers), Marcela Bovio (Stream Of Passion), Irene Jansen, John Jaycee Cuijpers (Supersonic Revolution) és Michael Mills (Toehider) is. Ez a brigád pedig a péntek, szombat és vasárnap esti két és fél órás koncertek mellett letolt egy-egy matinéelőadást is szombaton és vasárnap, de még az így beiktatott extra bulikkal is jócskán voltak, akik kint ragadtak.

megjelenés:
2024
kiadó:
Music Theories / Mascot
Neked hogy tetszik?
( 10 Szavazat )

Ha voltál már valaha Tilburgban akkor, amikor pár napra Ayreon-townná változik, pontosan tudod, hogy ilyenkor minden a koncertekről és a zenéről szól: az álmos holland kisvárost pedig áthatja egy szinte kézzelfogható, végtelenül pozitív hangulat. A tavalyi eseménysorozatra több mint hatvan országból érkeztek rajongók, Arjen pedig a városvezetéssel karöltve mindent megtett, hogy az ide látogatók egy komplett élménycsomaggal legyenek gazdagabbak. Mivel pedig a Live Beneath The Waves a koncert kép- és hanganyaga mellett tartalmaz egy részletes színfalak mögötti videót is, nem csak a zenei előkészületekbe pillanthatunk bele, hanem vannak bejátszások a helyi moziban tartott Ayreon-kvízről, Damian Wilson, Wudstik és Michael Mills ingyenes, akusztikus koncertjeiről, illetve Marcela Bovio városi kempingben adott, szintén ingyenes fellépéséről is. Meg persze megszólal Arjen és a produkció mögött vele karöltve álló másik agytröszt, a billentyűs Joost van den Broek, és a fellépett művészek jelentős része is.

Ayreon-geekeknek, illetve azoknak, akik élőben is tapasztalták mindezt, igazi csemege tehát ez a rész is, a lényeg azonban nyilvánvalóan a legutolsó, vasárnap esti koncerten rögzített, csaknem két és fél órára rúgó, minden igényt kielégítő, élő videóanyag. Az egy dolog, hogy bitangul szól a cucc (Arjen eleve minden kiadványát megcsinálja 5.1-es hangzással is, ami alól természetesen ez sem kivétel), de a vizuális oldalt is remekül összerakták. Számtalan kamera rögzítette az eseményeket a színpadon és a színpad előtt is, a vágások nem kapkodók, és sok koncertfelvétellel ellentétben, itt sikerül mindig azt is mutatni, ami a lényeg. És ugyan azt a hihetetlen hangulatot, ami a koncertteremben uralkodott, nyilvánvalóan lehetetlen műanyag lemezre préselve visszaadni, de azért, amennyit lehet, a Live Beneath The Waves mégis átad a varázslatból. Mivel a bulik tematikusan a 01011001-ra épültek, így a szett nyilván adott volt, de a bő százperces lemezanyag mellett természetesen futotta még egy igen komoly ráadásra is. Bónuszként elhangzott a koncerteken, így a DVD-n is itt van a legutolsó Star One-korong Fate Of Manje, az aktuális Ayreon-cucc Transitusról a This Human Equation és a The Source monolitikus nyitónótája, a 13 perces The Day That The World Breaks Down is. Ennek köszönhetően a játékidő bőven meghaladja a két órát.

Mondanom sem kell, hogy Ayreon-fanoknak kihagyhatatlan ez a koncertvideó, de ha szereted a nagyívű, izgalmasan hangszerelt, a rockoperás sablonokon messze túlmutató, sci-fi tematikájú eposzokat, és még nem ismered Arjen munkásságát, akár kezdheted itt is a barátkozást. Érdemes beszerezni a fullos, ötlemezes mediabook verziót, amelyben helyet kapott a teljes koncertanyag dupla CD-n, dupla DVD-n és Blu-rayen is.

 

Hozzászólások 

 
#1 Closed AI 2024-06-03 06:34
Must have!!!!Már azt hittem, nem is lesz... :P
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.