Shock!

december 10.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Exodus: Blood In, Blood Out

0801exocMinden előzmény nélkül érkezett néhány hónappal ezelőtt a hír, hogy az Exodus megvált Rob Dukestól, és a továbbiakban ismét az a Steve „Zetro" Souza áll majd a fronton, akinek hangja a Bonded By Bloodot leszámítva valamennyi klasszikus Exodus lemezen hallható. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a csapat és Rob teljesen máshogy látták a történteket: míg az énekes szimpla, ráadásul nem túl elegáns kirúgásról beszélt, addig a főnök Gary Holt szerint zenei nézetkülönbségek álltak a háttérben. Akárhogy is történt, az igazságot sosem fogjuk megtudni. Ha tekintetbe vesszük, hogy Robnak ott van saját csapata, a Generation Kill, ráadásul nyilván pontosan tisztában volt azzal, hogy az Exo Gary bandája, nehezen tudom elképzelni, hogy folyamatosan saját ötleteit kívánta volna leerőltetni a nagyvezér torkán... Ugyanakkor persze az is igaz, hogy – az Exodus jelenlegi státuszát, illetve azt az aprócska tényt is figyelembe véve, hogy Gary évek óta a Slayerben penget, nem is beszélve a hírek kiszivárgása óta megismert rajongói véleményekről – Holt aligha kasszírozik óriásit Zetro comebackjével. Szóval az allmighty dollar sem indokolta igazán a visszarendeződést...

megjelenés:
2014
kiadó:
Nuclear Blast
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 55 Szavazat )

A zenekar mindenesetre biztos tudja, mit csinál, bár talán nekik is meglepő lehetett a dolgok alakulása – nekem mindenképpen az volt, hogy a rajongók egy jelentős hányada nem volt elragadtatva Rob kiebrudalásától. Én viszont ellentétes véleményen vagyok. Amellett, hogy nálam mindig is Zetro volt a klasszikus, nagybetűs Exodus-énekes (Paul Baloff 2002-es halála óta pedig egyértelműen ő az), sokkal egyénibb, jobb vokalistának is tartom, mint a kissé egydimenziós Dukes-ot. Mindemellett pedig a Robbal készült utolsó két lemez, a The Atrocity Exhibition: Exhibit A és az Exhibit B: The Human Condition sem nyerte el igazán a tetszésemet – vagyis inkább azt mondom, ha Exodust akarok hallgatni, a legritkább esetben kerülnek elő épp ezek. Helyettük pedig általában épp a Zetro hattyúdalát jelentő, 2004-es Tempo Of The Damnedre esik a választás, így a Blood In, Blood Outtól nemes egyszerűséggel azt vártam, hogy ennek folytatása legyen.

Nem az lett. Gyorsan hozzá is teszem: sajnos. Az irányvonal hasonló, sőt, akár konkrét visszakanyarodásról is beszélhetünk (nézd csak meg az old school borítót), de míg a Tempo egy száz százalékos, zseniális lemez volt, az új cucc egyszerűen csak erős. Ettől függetlenül a párhuzam megállja a helyét, hiszen ezúttal nincsenek nyolc-tízperces dalszörnyetegek, ebből következően pedig direktebb a megközelítés is, aminek kifejezetten örülök. Annak viszont már kevésbé, hogy sajnos kevesebb igazán karakteres, emlékezetes témát sikerült írniuk. Holt és Lee Altus riffelése persze tanítani való, de ha már a gitárosoknál tartunk, amellett sem tudok szó nélkül elmenni, hogy míg korábban a végletekig kidolgozott, míves szólómunka volt az Exodus lemezek egyik vonzereje, úgy a Blood In, Blood Out esetében néha (hangsúlyozom: néha) mintha csak random tekeréseket hallanánk.

Ennyit tehát a negatívumokról, foglalkozzunk inkább azzal, mi a jó a lemezben, mert szerencsére a mérleg nyelve a fentiek ellenére is egyértelműen pozitív irányba billen. Az Andy Sneap-féle hangzás például atom: kissé száraz, azaz ízig-vérig Exodus, de mai formában, és leszakítja az ember arcát. Abszolút előtérben vannak a riffek, de Jack Gibson bőgője is hangsúlyosan és jól hallhatóan gurgulázik, és a dobnak is van elég tere. Nem is érdemes túlcizellálni, pontosan olyan a sound, amilyet egy Exodus-lemezen hallani akarok. Aztán itt vannak a vendégek, akik tényleg hozzátettek valamit az albumhoz. Dan The Automator (egy amerikai producer, lásd Gorillaz, Kasabian és társaik) jegyzi a lemez intróját, ami bár roppant idegesítő, de legalább szokatlan és érdekes. Chuck Billy a Btk-ben bömböl szívet melengetően, és végre Kirk Hammettet is lehet normális minőségű Exodus-felvételen hallani. Jellegzetes soundja azonnal felismerhető a Salt The Woundban, és bár képességei messze elmaradnak Garyéitől, hogy Altusról már ne is beszéljünk, mégis jó, hogy itt van. Ami pedig a legfontosabb, hogy noha Exodus-mércével mérve nem maximális teljesítmény minden szám, néhány pofátlanul erős, arcszaggató darabot azért így is sikerült a korongra préselniük. Ilyen a Collateral Damage, a címadó és a Body Harvest is, amely szimplán a valaha írt egyik legjobb Exo-darab, de a lemez végén is akadnak kifejezetten erős pillanatok, mint a pusztító, a banda történetének legegyszerűbb riffjét is bemutató Numb vagy a Honor Killings. De a meglepően dallamos Zetro-témákat felvonultató, ugyanakkor kicsit furcsa Angel Witch-feldolgozás, az Angel Of Death is ül.

Hogy egy jó kis közhelyet is elpuffogtassak így a végén: a világ thrash-zenekarainak 99 százaléka a két kezét összetenné, ha valaha tudna írni egy ilyen lemezt, Gary Holtéktól azonban kissé kevés a mostani teljesítmény. Valami kiugrót, megfellebezhetetlenül zseniálisat vártam – ezzel szemben a Blood In, Blood Out szimplán csak jó.

 

Hozzászólások 

 
#24 Dead again 2014-12-13 12:20
Idézet:
Vki meg tudja mondani, hogy a Protect Not Dissect c. számban ki énekel Zetro-n kívül?


Anthony 'Rat' Martin
Idézet
 
 
#23 Gábor 2014-12-12 21:16
Vki meg tudja mondani, hogy a Protect Not Dissect c. számban ki énekel Zetro-n kívül?
Idézet
 
 
-2 #22 Gábor 2014-12-12 21:06
Kib...ott jó. Ennyi.
Nekem Rob üvöltözése egyhangúbb volt + túl sok volt a hosszú szám.
8-8,5 pont
Idézet
 
 
+1 #21 nekem8 2014-10-29 19:56
Megvettem a lemezt, holnap [email protected] a lejátszóba, oszt' hadd szóljon. Az előző két lemezük sokkal jobb volt, de azért ez se egy kezdők által összepakolt anyag.
Viszont azt nem tudom, hogy a producer most andy sneap volt, vagy csak maga a banda? Wikipedia szerint az utóbbi igaz, itt a shock-on viszont andy-t írtátok producernek.
Idézet
 
 
+3 #20 kriszremorse 2014-10-22 18:45
Tényleg csak Exodus mércével mérve lett "csak"jó ez az album,a szólók kicsit lehetnének kidolgozottabba k de a riffhegyet megint csaK nem érheti panasz..Chuck Billy viszont vokálozik a Blood in blood out dalban is,elég megnézni az extra Dvd-t,igaz tényleg nem sokat tesz hozzá.érdekes hogy sokan a Body harvest és Honor killings-et emelik ki,pont ez a kettő Altus mű.persze azért Garyt se kell félteni..a Collateral damage akkora old school hogy csak tyuhaj!!!
Idézet
 
 
+9 #19 the raven 2014-10-22 16:24
Kurva jó,és mindezt Holt úr Slayeres teendői mellett kalapálta össze...egyeseknek nem elég 8-10 év sem egy lemezre úgy,hogy igazából semmi dolguk nem lenne...
Idézet
 
 
+7 #18 ROB ROCK 2014-10-22 14:47
Amikor elkezdtem Thrasht hallgatni, a gitárjáték mellett pont az fogott meg az Exodusban (Impact album), mint az Overkillben: totál más az ének mint a többi bandában, jóval karakteresebb. Most is úgy gondolom, Zetroval az igazi a banda lemezen

Rob inkább élőben domborított nagyon, az volt az ő erőssége:)
Idézet
 
 
+10 #17 TomTom86 2014-10-22 09:32
Mondjuk én a Chuck Billy "vendégszereplés ét" totálisan feleslegesnek tartom, az egyik szám végén ráhörög 2őt a mikrofonra és ennyi. Mondjuk egy Kerry King vendégszóló sokkal nagyobbat ütött volna. Azért egy olyan lemez amin szólózik Holt, Kirk és King eléggé nagy thrash történelmi pillanat lett volna :)
Idézet
 
 
#16 Sárvári Gábor 2014-10-20 22:51
Idézet - asdasd:
Idézet - Sárvári Gábor:
Arról hogy az intro szám erősen Korn-os . . . Arról senki?


Semmi kornos nincs az intróban. Az egyetlen izgalmas megmozdulás számomra az egész albumon.


Szerintem erősen hajaz a Korn újabb kori dolgaira. Nekem mindig az ugrik be amikor indul az album.
Idézet
 
 
+5 #15 Dead again 2014-10-20 22:08
Idézet:
Egyébként csak szerintem lett zseniális, 10/10 lemez mindkét Exhibit album? Nekem az A atonális, nyomasztó hangulata és a B habzó szájjal kurvaanyázós feelingje is nagyon bejött.


Nem csak szerinted. Az Exhibit A konkrétan nekem AZ Exodus lemez.
Idézet
 
 
+12 #14 abdul 2014-10-20 19:00
Idézet - torta:
Hát nem tudom, szerintem ehhez a zenéhez Rob Dukes igazi vadparaszt ordítozása jobban passzolt, mint ez a rikács, de zeneileg nagyon ott van. Az intro meg tök jó.

Egyébként csak szerintem lett zseniális, 10/10 lemez mindkét Exhibit album? Nekem az A atonális, nyomasztó hangulata és a B habzó szájjal kurvaanyázós feelingje is nagyon bejött.mindhárom dukes-os lemez 10 pontos, az az ürge egész egyszerűen kettépisálta zetrot mind hangban, mind megjelenésben, ahogy ő ott úgy beleköpködte a mikrofonba, hogy rajta vagyok a feketelistáján, azt kurvára elhittem neki.
Idézet
 
 
+14 #13 abdul 2014-10-20 18:51
azért ahogy a tadam-tadamm butariffből kibontják azt a kitekert-betekert rifforgiát a honor killingben, az eléggé kurvaisten.
Idézet
 
 
+9 #12 torta 2014-10-20 18:36
Hát nem tudom, szerintem ehhez a zenéhez Rob Dukes igazi vadparaszt ordítozása jobban passzolt, mint ez a rikács, de zeneileg nagyon ott van. Az intro meg tök jó.

Egyébként csak szerintem lett zseniális, 10/10 lemez mindkét Exhibit album? Nekem az A atonális, nyomasztó hangulata és a B habzó szájjal kurvaanyázós feelingje is nagyon bejött.
Idézet
 
 
+3 #11 MATEo9 2014-10-20 17:59
Szerintem az album zeneileg 10/10, a vokált meg csak szokni kell.
Majd ha látunk koncertfelvétel eket az új számokról, jobb lesz az összkép, most még néhol egy vinnyogó öregasszonyt társítok az énekhez.
Idézet
 
 
-6 #10 asdasd 2014-10-20 17:20
Idézet - Sárvári Gábor:
Arról hogy az intro szám erősen Korn-os . . . Arról senki?


Semmi kornos nincs az intróban. Az egyetlen izgalmas megmozdulás számomra az egész albumon.
Idézet
 
 
#9 Sárvári Gábor 2014-10-20 16:19
Arról hogy az intro szám erősen Korn-os . . . Arról senki?
Idézet
 
 
+4 #8 Chris92 2014-10-20 14:19
Én is kicsit szkeptikus voltam az előzetes számok kapcsán, aztán mégis csak egy jól megcsinált Exodus albumot kaptam, igaz a Tempo, a Shovel meg az Atrocity B tényleg erősebb volt. A jobb számok az album második felén sorakoznak, Honor Killings, Numb, My Last Nerve de számomra a csúcspont a BTK atomjól eltalált középtempózása volt. Mondjuk Zetro tényleg kicsit vissza foghatta volna magát (mondom ezt úgy, hogy az ővele készült lemezeken nőttem fel).
Idézet
 
 
+8 #7 neal and jack and me 2014-10-20 11:34
"Hello?"
"The monkey department, please."
"Yes, well, what is it?"
"Well, I'm interested in, uh, purchasing some monkeys."
"Yes."
"You I understand have some for sale."
"Yes."
"What types of monkeys do you have?"
"Well, we have the spider monkey, we have the little capuchin monkey, we have the cinnamon ringtail, well what monkey do you want?"
"Well, which are the, uh, most tender?"
"You mean, which make the best pets?"
"No, uh, I'm interested in making, uh, monkey soup."
"A what?"
Idézet
 
 
#6 Fenrir333 2014-10-20 10:54
Sokkal jobb lett mint a két előzetes szám alapján vártam volna, nem érzek rajta erőlködést, öröm zene az egész és éppen ezért Rob nem is illett volna ide, Zetroval jobban illik ide. Ha a Machine Head nem mossa le őket akkor 2014 thrash lemeze. A megszólalás pedig bődületes, nagyon eltaláltak benne mindent.
Idézet
 
 
+4 #5 tripty kohn 2014-10-20 10:33
Nekem tőlük mindig is a Strike of the Beast, és a Toxic Waltz ugrik be, hiszen tizenévesen ezekre ráztuk a haverokkal a serkenő rőzsénket, leugorva az ágyról(stage diving). Ezt a lemezt hallgatva pedig nem lett nosztalgikus hangulatom a régisulis thrash iránt, egyszerűen hozzák a kötelezőt, de semmi kiemelkedő, de még így is kenterbe verik a mai színtér többségét.
Idézet
 
 
+6 #4 TomTom86 2014-10-20 09:40
Az elején közzétett 2 számtól nekem is fenntartásom volt, de az albumot meghallgatva megnyugodtam. Rohadt jó lemez lett! Iszonyat jó instrumentális részek vannak benne.
Szerintem az év thrash lemeze!
Idézet
 
 
+18 #3 bjorn 2014-10-20 08:55
Az Exodusban szamomra mindig az volt a baj, hogy idiota volt az enek. Ott a baromikemeny zenei alap, eszement szolok es jott ra ez a gonosz bohoc hang (kiveve Tempo, ott valahogy sikerult a dolgot moderalni). Ez a dolog Rob Dukes-szal megvaltozott, szamomra ott minden a helyere kerult. Erre kirugjak es visszaveszik Zetrot...
Na ehhez kepeset ez a lemez szerintem zeneileg annyira jo lett hogy a tragya enek sem tudja annyira lerontani. Nem mondom, hogy az ev lemeze, mert nem az, de mindenkepp jobb mint ami a kritikabol lejon. Viszont a pontszammal egyetertek.
Idézet
 
 
+5 #2 Dead again 2014-10-20 07:51
Érdekes, hogy az előzetesen elcsöpögtetett két dal nem igazán fogott meg, viszont az egész egyben hallgatva meg beütött. A Honor killings és a Body harvest dalok a legnagyobbak nálam erről. Viszont sajnos azt kell mondjam, hogy ez tényleg csak egy "jó" lemez, Exodus mércével mérve. Én is kicsit többet vártam.
Nagy, ritka dilemmában is vagyok, hogy megvegyem-e. Ilyen ritkán szokott adódni, mert általában rögtön tudom, hogy áldoznék-e az adott lemezre pénzt, vagy sem. De itt nem tudom eldönteni. Egyik nap ezt akarom, a másik nap meg azt. Legutoljára ilyen dilemmám a tavalyi Hypocrisy-vel volt :D :D (azt megvettem).
Idézet
 
 
+1 #1 Terror tarol 2014-10-20 05:50
Nagyon várós volt ez az album, mert alapvetően sok számot kedvelek az Exodustól, és mind a Zetro éra. Örültem is, hogy visszatért a faszi a bandájába, de a végeredmény elkeserített.
Negatív értékítélet!
Élvezeti értéke.. Szürke" mint a szamár segge!
Untam elejétől a végéig, meghallgattam egyszer...semmi.
Meghallgattam mégegyszer hátha...megin semmi. Bealudni jó rajta, annyira tucat az egész. Tucat thrash, semmi több. A hozzák a kötelezőt és ennyi.
Egy Thorn in my side, egy Within the walls of chaos, egy Forward march- hoz képest /mert én ilyen színtű számokhoz vagyok szokva tőlük/ ez egy szerényke albi nagyon.

Olyan mintha egy hangoskönyvet hallgatnék, amit egy idegbolond felhisztériázik , és közben szól valami nem túl fogós dübörgés. De több és fogósabb refrént vártam volna, fülbemászóbb gitárszólókat satöbbi....

Egyébként a Hatriot albumaihoz inkább köze van ennek mint a régi jobbféle Exodus albumokhoz / Impact is imminent + Tempo of damned/
Bár a két Hatriot album is jobban tetszett ennél.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.