Shock!

április 17.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Amorphis - Budapest, 2016. április 5.

amorphis_k2016_01Ha láttál az utóbbi pár évben egy Amorphis-koncertet, akkor láttad az összeset, tudod mire számíthatsz – kis túlzással mondhatnám ezt is, mivel az Amorphis biztonsági játékot játszik hosszú évek óta mind az élő fellépéseket, mind a lemezes dalokat illetően. A tavalyi Nightwish előtti kis liezonunk után kedvem támadt hosszabban megtekinteni őket, és nem is kellett sokat várni, pár hónap után újra eljöttek hozzánk, immár főzenekarként.

Igazából sokat nem is tudnék hozzátenni ahhoz, amit a decemberi beszámolóban leírtam velük kapcsolatban (kivéve, hogy most nem volt vendég a színpadon), ugyanazt a formulát használják évek óta (bár mintha Esa Holopainen a szokásosnál mozgékonyabb lett volna), és ugyanúgy nem igazán szeretik a sok fényt magukon (sajnos). Aránylag sötétbe burkolózott zenekart láthattunk, és ugyan tényleg olyan az egész, mintha egy rakás bizonytalan középiskolás zenélne (kurvajól egyébként) egy lelkes, magával ragadó frontemberrel, aki nem kommunikál túl sokat a közönséggel, valahogy egy idő után mégis együtt énekled vele az aktuális és régebbi slágereiket.

időpont:
2016. április 5.
helyszín:
Budapest, Barba Negra Music Club
Neked hogy tetszett?
( 15 Szavazat )

Érdekes, hogy egyben sokat hallgatva akár egysíkúnak is lehetne mondani a zenéjüket, szinte panelesen építik fel a dalokat, hasonlóan fülbemászóak a refrének, és ha nem mélyedsz el a munkásságukban, ez az érzés meg is fog maradni. Ha kicsit jobban belemászol a dalaikba, élesen el fog különülni a korai éra és az utóbbi pár évben kiadott lemezek világa, inkább az érzékelhető, hogy az elmúlt jó pár évben lemezen megjelent dalok között nagyobb a hasonlóság (és itt utalnék vissza a pár sorral feljebb említett biztonsági játékra). Ám a hasonlóság ellenére mégis baromira magukkal ragadnak a koncerteken előcitált számok, a refrének kimondottan nagyot ütnek, legyen szó a Sky Is Mine-ról, a Silent Watersől, a House Of Sleepről vagy a kihagyhatatlan, gigasláger Silver Bride-ról. Hozzátenném, borzasztóan boldog vagyok, hogy a tavalyi albumról a kedvencemet (Bad Blood) úgy tűnik, tartósan műsorra tűzik.

amorphis_k2016_02

Nem tudtam nem észrevenni, hogy a My Kantele milyen hihetetlen erővel dörrent meg, igazából meg is lepett, hogy ez az idén húszéves Elegy-lemezes dal mennyire friss, és döbbenetesen erőteljes még mindig. De ha már a nagykorúságot meghaladó számokról esik szó, ugyanerről az albumról a On Rich and Poor is elhangzott aznap, szintén remekül belesimulva a többi szerzemény közé. Igazán előkotorhatnának még pár régebbi számot, a Summer's Endnek vagy az Alone-nak például felettébb tudnék örülni, hogy maradjunk a pozitív szemléletű daloknál. Egyékbént meg legyen bármilyen kiszámítható az Amorphis, valahogy mégis jólesik újra és újra megnézni őket: bevált, biztonságos, tudod, hogy mire számíthatsz és legközelebb is bevállalható, ha pár hónapos szünet után megint felénk járnak.

 

Hozzászólások 

 
-1 #10 Layne 2016-04-14 08:36
A Textures alulértékeltség ét mi sem jelzi jobban, minthogy nem készült róluk kritika. Manapság nagyon kevés zenekar tud lázba hozni, na ők ilyenek.
Idézet
 
 
+1 #9 Valentin Szilvia 2016-04-13 14:50
Idézet - Doktorúr:
Idézet - ave:
Tök jó hogy írtok koncert beszámolókat én szeretem nagyon. De hol van már a DTA beszámoló? :D:D
Telhetetlen vok sry... :D

Megelőztél, én is ezt akartam írni. DTA-beszámolót, most! :)


Hamarosan kint lesz az is, türelem. :)
Idézet
 
 
+2 #8 Doktorúr 2016-04-13 12:43
Idézet - ave:
Tök jó hogy írtok koncert beszámolókat én szeretem nagyon. De hol van már a DTA beszámoló? :D:D
Telhetetlen vok sry... :D

Megelőztél, én is ezt akartam írni. DTA-beszámolót, most! :)
Idézet
 
 
+2 #7 ave 2016-04-13 12:30
Tök jó hogy írtok koncert beszámolókat én szeretem nagyon. De hol van már a DTA beszámoló? :D:D
Telhetetlen vok sry... :D
Idézet
 
 
+1 #6 NOLA 2016-04-13 09:46
Az Amorphis mint mindig, most is nagyon fasza volt.
Lehet siránkozni, hogy milyen dalok maradtak le a listáról, de azért szerintem egész jól ossze volt válogatva a setlist. A Pasi-s korszak dalai tényleg eléggé hanyagolva vannak, a Tuonela-ról már nagyon régen nem játszodtak semmit, a Far From The Sun-ról pedig talán soha...
Reméljuk csinálnak majd egy olyan turnét a jovoben, amikor ez a korszak lesz az elotérbe helyezve..., és én akkor is ott leszek :-)
Idézet
 
 
+1 #5 Condamned 2016-04-11 22:35
Khm. Illetve volt még egy Poem is, akik elég ígéretesnek tűnnek..
Idézet
 
 
#4 mrataxi 2016-04-11 08:19
Az Amorphis számomra is nagyon nagy visszaesés volt a Textures után, de ez gusztus dolga, kinek ez, kinek az. Nekem amúgy a görög banda is bejött, örülök, hogy nem késtem le.
Idézet
 
 
+6 #3 necromedve 2016-04-11 01:48
Kb 8 éve voltam utoljára rendes metal koncerten, 10 éve meg budapestin, de most olyan bivaly lemezt hozott ki az Amo, hogy muszáj volt megnézni őket. Nem csalódtam, nagyon tetszett a buli. Még azt is feledtetni tudták velem, hogy utálom a tömeget. :) Ha a többi koncertjük is ilyen volt eddig, akkor sajnálom, hogy nem korábban kezdtem újra a koncertre járást.

Pedig most már színjózanon néztem végig, meg elvileg a fejem lágya is benőtt időközben. :)

Az egyedüli hiányérzetet nálam is a 3 Pasival készített lemezük teljes kihagyása jelentette, a Tuonela a személyes kedvencem tőlük, bár minden lemez a fejemben van elejétől a végéig. Meg igazán elővehettek volna valamit az első albumról is.

A Textures szerintem nem mosta le őket, max jobban odatették magukat a színpadon. De attól azért több kell a lemosáshoz, pl zene is.... Lemezen se nagyon tudok mit kezdeni velük (folyton jön valami idegesítő énekdallam, inkább kikapcsolom), élőben meg pláne nehéz szerintem levenni a zenéjüket annak, aki nem ismeri betéve a dalaikat. Volt egy kellemes thrashes riffjük, de felidézni már nem tudnám.

A másik előzenekarnak meg örültem, volt mit lekésni.
Idézet
 
 
+7 #2 Bálint Tibor 2016-04-10 18:03
A Textures minden erényének elismerése mellett, igen nagy túlzásnak találom, hogy egy Amorphis-t lemosnának a színpadról...és még rajtuk kívül elég sok olyan zenekar van, akiknek ez soha nem fog összejönni...
Idézet
 
 
-6 #1 Bathory Gabor 2016-04-10 17:09
Volt egy Textures is, hahó! Főleg, hogy lemosták az Amót előbandaként. Na, mindegy.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.