Shock!

március 02.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Voivod: The End Of Dormancy

voivod_c2020A Voivodot nem kell nagyon bemutatni annak, aki erre téved, a kanadai őrültekből álló formációt megszámlálhatatlan éve szeretjük, és mindig gyermekien megbabonázott tekintettel bámultuk őket, ha erre jártak. Idén egy három számot tartalmazó EP-vel jelentkeztek, amely a két évvel ezelőtt megjelent, a mai napig imádnivaló The Wake lemezt öleli körbe egy kicsit, és ad számára egyfajta friss dimenziót, illetve az 1989-es Nothingface alapművet is megidézik egy dallal.

A The Wake lemez egyik ütőkártyáját, a The End Of Dormancyt öltöztették új köntösbe, az eleve hosszú, majd nyolc perces számot bővítették ki hosszban és tartalomban is: nem riffek, hanem fúvós hangszerek indítják, illetve amikor berobban az „eredeti" dal, kiegészítésképp velünk maradnak a harsona, a trombita és a szaxofon is, még experimentálisabbá téve az eredetileg is futurisztikus, különleges hangulatú dalt. Mivel nagy rajongója vagyok az említett hangszereknek, epedezve várnék egy teljes lemeznyi ilyen átdolgozást, akár a klasszikus Voivod-slágerekből, de a teljes The Wake-et is nagyon meghallgatnám így. Tökéletes, tízpontos átirat, izgalmas ízeket kapott a szám.

megjelenés:
2020
kiadó:
Century Media
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 15 Szavazat )

És hogy miért történt mindez? A második tétel megmagyarázza: ez a kilenc percesre hizlalt verzió a 2019-es Montreal Jazz Festivalon hangzott el először ebben a formában, és mivel helyenként hallani azt is, ahogy a közönség hangosan imádja, nyilvánvalóan adta magát a dolog, hogy valamilyen formában ki is kell adni. Ismételni tudom csak magam, hogy mennyire zseniális az egész, és az élő verziónál még jobban átjön az a különleges lüktetés – hívhatod mágiának –, amit valahogy most nagyon elkaptak a kanadai srácok, meg hát az élő verzióban a szaxofonszóló is magasabbra tolja a lécet. A Nothingface-ről leporolt The Unknown Knows sem lett egy szemernyivel sem rosszabb, csak ismételni tudom magam: bárcsak lenne ebből egy teljes lemeznyi verzió!

 

Hozzászólások 

 
#2 Richter László 2020-08-04 13:17
A MetalZeneTörtén elem egyik legszeretnivaló bb zenekara!
Idézet
 
 
#1 Anomander 2020-08-04 06:21
“ bárcsak lenne ebből egy teljes lemeznyi verzió!”: teljesen egyetértek. Én annyira nem vagyok oda a fúvós hangszerekért és szerintem általában kevesen tudják jól beleilleszteni a zúzósabb zenékbe, de a Voivodnak sikerült. Kellő mértékben különc, nagyon tetszik!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.