Shock!

május 24.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

P. Mobil: Farkasok Völgye – Kárpát-medence (újrakiadás)

pmobilfv_cNincs lassítás a P.Mobil háza táján, a teltházas tavaszi sportarénás koncert anyagán már zajlanak az utómunkálatok, ám míg azt kézbe vehetjük, megérkezett a Farkasok völgye újrakiadása is. Ez is maximálisan létjogosult, egyrészt az eredeti verzió már egy ideje nem kapható, azok a szériák már kifutottak, másrészt, ha már alkalom, egy alapos ráncfelvarráson és újrahúzáson is átesett az anyag. Ez tartalom és külcsín tekintetében egyaránt értendő, és persze előbbi tekintetében sem csak annyit tesz, hogy egy kis remasztert kapott az anyag és kész. Elsőre azonban óhatatlan az új borító ülteti le az embert, Havancsák Gyula ugyanis olyan remekművet alkotott ehhez az újbóli megjelenéshez, ami minden tekintetben világszínvonalú.

megjelenés:
2023
kiadó:
GrundRecords
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 32 Szavazat )

Talán nagy szavak, de amikor először láttam, egyenesen a Maiden Powerslave / Somewhere-korszakos Derek Riggs mesterművei jutottak eszembe: a címhez tartalmában is tökéletesen passzoló, gyönyörű festmény, jó pár apróbb, jobban vagy kevésbé elrejtett, nyilvánvalóbb és/vagy kevésbé nyilvánvaló utalással, amit szó szerint élményszámba megy böngészni. Különösképp, hogy a vinyl kiadás ehhez a nagyméretű verziót is kézbe adja. A Mobilnak valahogy soha nem voltak túl jó borítói (jellegtelenek vagy épp nagyon rosszak annál inkább), ez most tényleg maximális. Tartalomhoz a forma! A hab a tortán pedig a kiváló fotók tömkelegével felturbózott booklet.

A vinyl egyébként úgynevezett clear verzióban készült, ez gyakorlatilag egy átlátszó hanglemezt jelent, és letisztult egyszerűségében legalább olyan szemet gyönyörködtető, mint a Kopaszkutya füstös verziója, vagy mondjuk valamelyik splatter kiadvány. Ami a hangzóanyagot illeti, már az eredeti anyag is remekül szólt, de a vájtfülűek még így is tobzódhatnak most, e tekintetben a legnagyobb erény, hogy a hanganyagot a vinyl hanghordozóhoz is optimalizálták, a minőségre mindig is nagyon kényes GrundRecords ezúttal sem hazudtolta meg önnön igényességét.

Az ottani játékidő limitje miatt a bónusz anyagok viszont csak a dupla CD verzión kaptak helyet, de hogy valóban legyen értelme a dolognak, ez sem száz százalékban fedi le az eredeti, 2014-es kiadás plusz tételeit. Egyrészt az akkori bónuszok java időközben megjelent más kiadványok részeként, így ide – ha van is átfedés – inkább a koraszakos demó felvételekre, alternatív dalverziókra esett a fókusz.

Ha újrakiadás, azt bizony így van értelme megvalósítani!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.