Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Carson Coma: IV

carsoncoma_cValószínűnek tartom, hogy – irányultságukból és átlagéletkorukból fakadóan – ez a zenekar nincs túlságosan olvasóink érdeklődésének homlokterében. Ez persze nem baj, ezért álljon előbb itt néhány, a mai zenekészítési és -fogyasztási szokások tükrében kimondottan érdekes előzmény. Azt is feltételezem, hogy a Shockmagazin tábora előtt ez a csapat határozott hátrányból indul. Egyrészt alapból gyanús, ami trendi, amit a fiatalok hallgatnak, sőt, szeretnek, régen úgyis minden jobb volt, ráadásul a rádióban is játsszák a dalaikat – valószínűleg egyre kevésbé, de erről kicsit később –, hülyén öltöznek és viccesen néznek ki, ráadásul mindig jókedvűek. Vastagon Z-generációs mindegyikük, így a zenekar se túl régi, de ami a legsúlyosabb: fennállásuk öt éve alatt négy nagylemezt adtak ki.

megjelenés:
2023
kiadó:
Carson Coma
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 87 Szavazat )

Még durvább: szinte szó szerint négy nagylemezt, ugyanis a második és harmadik album vinylen is megjelent, a mostani pedig szeptemberben érkezik a 300 mm átmérőjű korongon. Oké, ez eddig semmit nem kéne, hogy jelentsen, ha a '60-as, '70-es években írnám ezeket a sorokat, ugyanakkor az ő korosztályuk már régóta arra van (be)áll(ít)va, hogy egy előadó szinte karrierjének új fejezeteként ünnepelje, ha kijön egy új daluk. De hogy albumban, esetleg albumokban gondolkodjanak, az utópia. Namármost a Carson Comát jellemezve egyaránt erősen vissza kell gondolni a '60-as évek popzenéjére, a '70-es évek füstösségére és a '80-as évek könnyed optimizmusára. Sok a zengető, sűrűn felbukkan a villanyorgona, markánsan jelen van a tompított megszólalású, sokszor szivacsozott basszusgitár, vagy épp a finoman majdhogynem gerjedő énekmikrofon. Ez eleve nem közkeletű megközelítés manapság, csakhogy az egész nevetséges természetességgel jön elő a srácokból, mintha ebbe nőttek volna bele, vagy ebben fel. Mindegy is.

Ha ezen felül azt gondolnád, hogy a dalszövegek kivétel nélkül, csupa bugyuta témát ölelnek fel, ostobán megfogalmazva, akkor tévedésban vagy. A tavalyi lemez egyik csúcspontja, a Pók egy nagyon találóan megfogalmazott kiállás az egyéni identitás vállalása mellett, illetve a kirekesztés ellen, legyen az homofóbia, elnyomás vagy akár bullying, de a Peti és én gyerekesnek tűnő sorai is erősen áthallásosak. De ami személyesen megfogott néhány dalban, az a nagyon erősen filmszerű történetmesélés, illetve ezen keresztül létrejövő emlékidézés, ami borzasztó masszív anakronizmusra épül: a szövegekben úgy sorakoznak a Camping bringák, a Jawa Babetták, balatoni naplementék, hogy akkor is beugranak húsz-harmincéves emlékképek, ha nem akarod, és ami ebben az anakronizmus, hogy ezek a tárgyak és fogalmak a maguk hőskorában fizikailag nem érinthették egyikőjüket sem, lévén a legidősebb Kun Bálint is csak most 26 éves, '97-ben pedig már rég letűnt az említett közlekedési eszközök mindennapos használata. De mondhatjuk az Osztálytalálkozót: megvan az, amikor bemégy a volt tantermedbe, ahol már ott vannak a húsz éve nem látott arcok, fazonok, és rácsodálkozol, hogy kik ezek a helyenként meghízott, ritkuló hajú vagy kopasz ürgék, de felidézve a sulis éveket, mennyire jó volt minden, miközben te már túlvagy öt-tíz-húsz kapcsolaton, házasságon és váláson...

Tehát így érkeztünk el 2023-ba, amikor a zenekar iránt érezhetően folyamatosan növekszik az igény. Ez abban a tekintetben veszélyes, hogy az alkotóknak könnyen adhat tippeket a népszerűség, hogy milyen irányba fordítsák szekerüket. Carsonék okosak maradtak. A(z) IV egy vaskosabb, karcosabb, hogy ne mondjam, izmosabb lemez lett. Meghagyták maguknak az első tetszés jogát, nem adtak teret a népszerűség hajkurászásának. Az olyan számok, mint a Nehéz dal, a Nagykabát vagy a Lecsúszásveszély (szevasz, Erdős Péter!) már-már a stoner rock kategóriájába esnek, súlyos, hömpölygő blues-alapokra nehezednek a témáik, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a hatvanasokból átcsúsztunk a hetvenesekbe. Persze vannak eléggé táncolható darabok is, a Dr. Doktor vagy a Pokol képviselik a könnyed dallamokat. Ha valaki most kezdene ismerkedni a csapattal, és pont ezzel az anyaggal, annak tökéletes nyitás a Vigyázz, kész, rajt. Lendületes, retrósan zajos, sok vokállal operál, a széttorzított gitár mellett hangsúlyosan szörcsög az elektromos orgona, Fekete Giorgio és Héra Barna felváltva énekel, ideális kezdőnóta.

És aztán rögtön jön az akár nemzedéki himnusszá is transzformálódni képes Feldobom a követ. Ez eredetileg egy ki- és elvándorlás ihlette tétel, de az utóbbi idők társadalmi feszültsége és vitái erős lenyomatot képeztek a szövegen, annyira, hogy a Carson Comát a politikának is sikerült célkeresztbe vennie. A zenei alap meglehetősen monoton, Jónás Attila ujjai alól ugyanaz a séma búg bő öt percen át (1-3-5-6-3-2-1), de a szövegbeli markáns képek, a fanyar humor és a folyamatosan gyorsuló tempó, az egész dal zaklatottsága – különösen az ominózus, belereszelt rész – hamar emlékezetessé teszi a számot. Ha a bandát eddig netán tinikedvencként könyvelték el, ezzel a darabbal nyugodtan lehámozható róluk ez a jelmez. Mindazonáltal az erre készült klip is egészen pazar, a menő munkáiról ismert Horváth Viktor rendezte, elég különleges körülmények közt, távmunkában Los Angelesből. A sajátosan színezett látvány védjegy, olyasmi, mint Viktor korábbi rendezései a Böiler punkzenekar klipjeinek esetében, és a kapcsolódás, hogy a Feldobom a követ kisfilmjében is szerephez jut a Böiler jellegzetes fizimiskájú énekese, Riger János.

A fajsúlyos tételek közt emlegetett Nagykabát a műmájerséget és az azzal járó képmutatást járja körül. Ez Barni szerzeménye, és kijelenthető, hogy a Carson Coma legvaracskosabb száma. Az ezt megelőző Nehéz dallal rokonságot mutat, csak az hoz némi könnyedséget a bluesos lüktetésével, bár a szöveg hasonló módon dolgozza fel a korrupciót, csalást, lopást, stb-t. Az ősrock jelen van a Szóljatok rám című darabban is. Ez Bálinthoz köthető leginkább, ő énekel, valamint helyet kap benne némi szintiszóló egy kis tréfa kíséretében. Az ilyen billentyűs megnyilvánulásoknak szerintem bővebben is lehetne teret engedni a jövőben, teljesen jól áll az összképnek is. De ha már szólók, akkor azt is meg kell említenem, hogy míg Bóna Zsoma roppant kellemes, szörfösen zengő hangzást és klassz kísérő harmóniákat rak a dalokba, a szólók gyanánt odagyömöszölt masszákat nehezen tudom értelmezni, és simán el tudok képzelni rendes kompozíciókat, „még akkor is, ha nem olyan tiszta a gitárszóló". Gaál Peti is hozott egy saját szerzeményt, a Bankrablás Atival címúűt. Bulis tétel, kicsi boogie, kicsi pop, és eszembe jut róla – fogalmam sincs, hogy emlékszem ilyenekre – egy Blues Magoos nevű formáció a '60-as évek második feléből. Házi feladat: a We Ain't Got Nothin' Yet melyik korabeli slágerre emlékeztet?

Az album hangzása bár nem polírozott, nagyon kellemes, ahol kell, bársonyos, például a Dr. Doktor táncdalos lüktetésénél vagy a Pokol tiszta részeinél, ahol pedig a karcosságon van a hangsúly, ott is hallani minden hangszert, a kongát is. A lemezt egyébként a pusztazámori Öreg Tölgy Kastélyban vették fel, teljesen saját erőből, zenekari munkában. Az album arculata is valós alkotás, a tagok arcát vették le gipszmintára, ez látható a lemezborítón.

A Carson Coma okos zenekar. Megmaradtak ugyanolyan bohémnak, mint ahogy indultak, miközben a zenébe okosan építették bele mindazt, ami személyiségüket formálja, vagy életükre hatással van. Továbbra is maguk kedvére alkotnak, és ez az elégedettség süt a játékukból.

 

Hozzászólások 

 
#20 Jóvanakkó 2023-06-27 13:42
A cikk nem boomer... Ehhh, hagyjuk is ezt... Ezt a bandát sokáig kerültem, mert úgy voltam vele, hogy hallgassák a tinik, meg a kora huszonévesek. Aztán egyre többször jöttek szembe a neten, így aztán kikerülhetetlen né váltak. Röviden: Ez egy jó banda, jó szövegekkel, ha így folytatják, simán generációkon átívelő lesz a munkásságuk, szóval hajrá! Annak külön örülök, hogy a Shock! is foglalkozik velük.
Idézet
 
 
#19 Barcs Bence 2023-06-22 19:50
Idézet - torta:
Idézet - Barcs Bence:
stb stb stb

OK boomer.

Ha szerinted a boomer az eletkorra valo celzas akkor kar volt hozzaszolnod, haha

- az orszag legsikeresebb popzenekarara kb ugy hivatkozni, mint a “new what next”
- arra celozgatni hogy az alul farmer/felul bor olvasotabor ilyesmit igyse hallgat, ez a tinik zeneje
- racsodalkozni a 60-70es evek revivalra, mint uj jelenseg
- racsodalkozni hogy egy zenekar termekeny... mintha a kult black drone zenekarok 2 dal/12 ev tempoja lenne a normalis


Van baj, nem is kevés...
Idézet
 
 
#18 nsz 2023-06-22 19:36
A Boomer, a csodakutya c. sorozatra emlékszik valaki? Boomerek előnyben:)
Idézet
 
 
#17 Bertli Zoli 2023-06-22 18:45
Idézet - torta:
Idézet - Barcs Bence:
stb stb stb

OK boomer.

Ha szerinted a boomer az eletkorra valo celzas akkor kar volt hozzaszolnod, haha

- az orszag legsikeresebb popzenekarara kb ugy hivatkozni, mint a “new what next”
- arra celozgatni hogy az alul farmer/felul bor olvasotabor ilyesmit igyse hallgat, ez a tinik zeneje
- racsodalkozni a 60-70es evek revivalra, mint uj jelenseg
- racsodalkozni hogy egy zenekar termekeny... mintha a kult black drone zenekarok 2 dal/12 ev tempoja lenne a normalis


Tételenként nem akarom boncolni a felvetéseidet, legyen elég annyi, hogy nagyon mellément az értelmezésed, és ettől még nem lesz kevésbé érvényes mindaz, amit a cikkben leírtam. Légyszi, ne vedd támadásnak, nem annak szánom, és alapvetően nem nagyon szoktam reagálni a hozzászólásokra , mert az onlájn (bocs, boomer vagyok, tehát online) karakterkarate nem szokott sehova se vezetni.
És csak egyetlen megállapítást emelek ki: az, hogy zenekarok évente adnak ki teljes albumokat, színvonalasan, önismétlés nélkül, na, az tényleg nem jellemző ma már.
Idézet
 
 
#16 hároméves férfi 2023-06-22 18:43
Inkább neked volt kár hozzászólnod és lesajnáló módon egy félmondatban leboomerezni egy alapvetően nagyon korrekt, tartalmas és jóindulatú cikket egy olyan oldalon, ahol nem az aktuálisan legsikeresebb popcsapatok a fő profil. Azt is megnézném, hogy hol írtak ennél részletesebb recenziót a nemboomer cool médiában a csapat lemezéről.


Idézet - torta:
Idézet - Barcs Bence:
stb stb stb

OK boomer.

Ha szerinted a boomer az eletkorra valo celzas akkor kar volt hozzaszolnod, haha

- az orszag legsikeresebb popzenekarara kb ugy hivatkozni, mint a “new what next”
- arra celozgatni hogy az alul farmer/felul bor olvasotabor ilyesmit igyse hallgat, ez a tinik zeneje
- racsodalkozni a 60-70es evek revivalra, mint uj jelenseg
- racsodalkozni hogy egy zenekar termekeny... mintha a kult black drone zenekarok 2 dal/12 ev tempoja lenne a normalis
Idézet
 
 
#15 Draveczki-Ury Ádám 2023-06-22 18:26
Idézet - torta:
Idézet - Barcs Bence:
stb stb stb

OK boomer.

Ha szerinted a boomer az eletkorra valo celzas akkor kar volt hozzaszolnod, haha

- az orszag legsikeresebb popzenekarara kb ugy hivatkozni, mint a “new what next”
- arra celozgatni hogy az alul farmer/felul bor olvasotabor ilyesmit igyse hallgat, ez a tinik zeneje
- racsodalkozni a 60-70es evek revivalra, mint uj jelenseg
- racsodalkozni hogy egy zenekar termekeny... mintha a kult black drone zenekarok 2 dal/12 ev tempoja lenne a normalis

Ezek közül egyik sem ebben a formában szerepelt a cikkben, szóval a szövegértési és -értelmezési képességről eszerint már tudjuk, hogy bizonyítottan nem "boomerség vagy nem boomerség" kérdése.
Idézet
 
 
#14 torta 2023-06-22 17:34
Idézet - Barcs Bence:
stb stb stb

OK boomer.

Ha szerinted a boomer az eletkorra valo celzas akkor kar volt hozzaszolnod, haha

- az orszag legsikeresebb popzenekarara kb ugy hivatkozni, mint a “new what next”
- arra celozgatni hogy az alul farmer/felul bor olvasotabor ilyesmit igyse hallgat, ez a tinik zeneje
- racsodalkozni a 60-70es evek revivalra, mint uj jelenseg
- racsodalkozni hogy egy zenekar termekeny... mintha a kult black drone zenekarok 2 dal/12 ev tempoja lenne a normalis
Idézet
 
 
#13 Az Északi Szaki 2023-06-22 17:26
Idézet - Barcs Bence:
Idézet - sehol:
Idézet - Az Északi Szaki:
Idézet - Barcs Bence:
Idézet - torta:
Ennyire boomer cikket, edes istenem


Ez a boomerezés miért jó? Ettől többnek érzi magát a mai generáció, vagy mi az értelme?


Mit jelent egyáltalán? Én már az "adnám"-nál lemaradtam...


Valaki biztos jobban eltudja magyarázni de kb "vén szamár". Egyaránt utal egy generációra (akik régebb óta fiatalok mint a mai fiatalok) és arra hogy az illető nem érti a mai világot. Mondjuk azt nem tudom hogy mitől boomer ez a cikk. Lehet, hogy azért mert nem a tiktokon jelent meg.


Én úgy vettem észre, hogy a mai, önerőből részben életképtelen generáció nagyjából azért boomerezi az idősebbeket, hogy magukat ezzel is többnek érezzék. Ez egyszerre szánnivaló és szomorú jelenség.


Ez idevág (remélem, az admin szerint is :) )

Kislányok jönnek be a boltba. 14 év körül vannak. Festett haj, műköröm, műszempilla, minden játszik. Teló a kezükbe, a füles a fülükben. Rágóznak. Válogatnak, közben beszélgetnek.
- Este Pinkbe'?
- Adom.
- Ú, nekem nagyon adja amúgy...
- Nagyon swag, bejövős.
- De ha Marci megint arcoskodni próbál...
- Ne má', offoljuk a gecibe. Nagyon fake a csávó.
- Banoljuk, nem téma. Mindig rajoskodik. Uncsi nagyon.
- Nem baj, mi toljuk a szokott IHB-t és annyi!
- LOL. Ikszdé. Jaja, fain lesz nagyon.
- Előtte valami?
- Majd valami random. Kis pláza, vásika, ez-az. Utána jöhet a mulatási.
- Vágom. Jó lesz! Csóri Móni... Szegény nem tud jönni.
- WTF? Miért nem?
- Apja épp akkor ért haza, amikor ő és Kristi...
- Napasztmek! És rajtakapta őket? Amikor épp gerincre vágták?
- Aham. Nagyon cinkes volt. Apja fosott, hogy Kristi felkoppintja a csajt.
- Csóri! Cinkes szitu. Sajnálom nagyon. Amúgy meg... Túl fikázós a gádzsi, nekem nem adja, ahogy ő tolja.
- Amúgy, ja. Kajak. Vágom amúgy. Gyász a csaj.
- Kajak, amúgy. Én offolnám őt is. Totál amőba. Gréta is jön?
- Yepp! Ő ne jönne?
- Fain. Fullos amúgy a gádzsi. Bazmeg, kinyílt a csöcsfékem!
- Kiégtem! Nem bííírom! Hol?
- Elől.
Idézet
 
 
#12 Barcs Bence 2023-06-22 10:43
Idézet - sehol:
Idézet - Az Északi Szaki:
Idézet - Barcs Bence:
Idézet - torta:
Ennyire boomer cikket, edes istenem


Ez a boomerezés miért jó? Ettől többnek érzi magát a mai generáció, vagy mi az értelme?


Mit jelent egyáltalán? Én már az "adnám"-nál lemaradtam...


Valaki biztos jobban eltudja magyarázni de kb "vén szamár". Egyaránt utal egy generációra (akik régebb óta fiatalok mint a mai fiatalok) és arra hogy az illető nem érti a mai világot. Mondjuk azt nem tudom hogy mitől boomer ez a cikk. Lehet, hogy azért mert nem a tiktokon jelent meg.


Én úgy vettem észre, hogy a mai, önerőből részben életképtelen generáció nagyjából azért boomerezi az idősebbeket, hogy magukat ezzel is többnek érezzék. Ez egyszerre szánnivaló és szomorú jelenség.
Idézet
 
 
#11 Blacker Kislány 14 2023-06-22 09:56
Szerintem tök cuikik a fiúk. A Bőrönd c. daluk elején hallható blastbeat óta szeretem őket.
Idézet
 
 
#10 sehol 2023-06-22 08:47
Idézet - Az Északi Szaki:
Idézet - Barcs Bence:
Idézet - torta:
Ennyire boomer cikket, edes istenem


Ez a boomerezés miért jó? Ettől többnek érzi magát a mai generáció, vagy mi az értelme?


Mit jelent egyáltalán? Én már az "adnám"-nál lemaradtam...


Valaki biztos jobban eltudja magyarázni de kb "vén szamár". Egyaránt utal egy generációra (akik régebb óta fiatalok mint a mai fiatalok) és arra hogy az illető nem érti a mai világot. Mondjuk azt nem tudom hogy mitől boomer ez a cikk. Lehet, hogy azért mert nem a tiktokon jelent meg.
Idézet
 
 
#9 Az Északi Szaki 2023-06-22 08:19
Idézet - Barcs Bence:
Idézet - torta:
Ennyire boomer cikket, edes istenem


Ez a boomerezés miért jó? Ettől többnek érzi magát a mai generáció, vagy mi az értelme?


Mit jelent egyáltalán? Én már az "adnám"-nál lemaradtam...
Idézet
 
 
#8 Barcs Bence 2023-06-21 23:27
Idézet - torta:
Ennyire boomer cikket, edes istenem


Ez a boomerezés miért jó? Ettől többnek érzi magát a mai generáció, vagy mi az értelme?
Idézet
 
 
#7 Thasaidon 2023-06-21 17:49
Picit rosszul esett ez a tulajdonítás a kritika elején, hogy a Shock olvasótábora előtt hátrányból indul a banda meg hogy régenmindenjobb volt, pedig tudom, hogy akinek nem inge, ne vegye magára. Na, mindegy. A Carson Comáról először alaposabban talán a Felütés korábbi albumkritikai adásában hallottam, és őszintén szólva kb. a feléig bírtam (ami egy Felütés-adásnál rendkívüli), annyira érdektelennek találtam. Aztán belenéztem egy koncertfelvétel ükbe, ami, azt hiszem, a Parkban készült, és tetszett a srácok kiállása meg jó volt látni-hallani, mennyire együtt énekel velük a közönség. Akárhogy is, a Carson Coma egész biztos nem az én zeném; nálam a befordultabb, elborultabb, a Shock ingerszintjét többnyire el sem érő (kivétel az új Dodheimsgard, aminek a kritikájáért ezúton is köszi) muzsikák jobban működnek. Ennek ellenére szerintem tök jó, hogy írtatok erről a lemezről, szerintem ez a fajta nyitottság fasza dolog, a Shocktól ráadásul üdvös módon nem is idegen. Egy szó mint száz, ez a zene nem nekem szól, de nehogy már magyarázkodjato k miatta, ha írtok róla. :-)
Idézet
 
 
#6 JamesKent 2023-06-21 17:31
Nagyon utáltam és taszított ez a zenekar de ezzel az albummal hoztak egy új szintet ami szerintem egy nagyon jó irány.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.