Shock!

április 21.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Alice In Chains: Rainier Fog

aliceinchains_rainierfogA grunge egykori nagy hősei közül hozzám mindig az Alice In Chains állt a legközelebb, annak ellenére, hogy egy időben megrögzött soundgardenista voltam, az akkori társaság egyensúlyának megőrzése miatt. Aztán a 'garden elkúszott mellőlem, az AIC-től meg minden lemez favorit – bár tény, hogy ugye nincs belőlük túl sok. És ebből a kevésből is három már „új korszakos". Előre leszögezem, hogy nagyon, sőt, NAGYON szeretem a William DuVall-lal készült albumokat. Jó ideig morzsolgattam magamban, hogy mi az, ami ennyire megfogott 2009-ben a Black Gives Way To Blue-ban, aztán jött a hirtelen megvilágosodás: azon kívül, hogy ízig-vérig Alice In Chains a zene, a hangulata (mondhatnám azt is, hogy kisugárzása, mert pontosan illik ez a jelző is rá) pozitív és életigenlő, a korábbi korszak(nak megfelelő) depresszív atmoszféra helyett. Mondhatnám azt is, hogy ez az AIC v2.0, egy továbbfejlesztett verzió, ami jobban is esik mostanában, mert én sem szeretek már depresszíven merengeni az élet nagy dolgain úgy, mint a '90-es években.

megjelenés:
2018
kiadó:
BMG
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 116 Szavazat )

Lehet, merészség azt kijelenteni, hogy a DuVall-féle lemezek közül ez az új a legtartalmasabb, legjobb, legmélyebb, leginkább magával ragadó – ki-ki ízlése szerint alkalmazza a jelzőket, és biztos, hogy egy év múlva újra meg fogom vizsgálni ezt a kérdést, de jelenleg annyira közel érzem magamhoz ezeket a dalokat, mint mondjuk egy minden idők best of AIC válogatását. Mindenesetre a valóban túlzó jelzőket mellőzve főhajtás illeti Jerry Cantrellt, hogy ilyen mélyre engedett bennünket a saját legbenső intim szférájába – a lelkébe –, amihez elég csak beleolvasni pár dalszövegbe.

Noha ízig-vérig Alice In Chains a zene, néhány „apróságot" tekintve, amelyek a lemez fő csapásvonalát is megadják, azt mondanám, hogy ez összességében több. De minél több? A soknál több? Úgy érzékeltetném, hogy más, rájuk korábban nem jellemző ízeket is megvillantanak, ez pedig magasabbra helyezi ezeket a dalokat. (És megint, minél magasabbra? Mi a magasság mércéje egyáltalán?...) Talán akképp tudnám körülírni, hogy ha egy útvesztőben bolyongsz, és kétfelé ágazik az út, de mindkét út végül a célhoz vezet, csak másképp, nos, ilyen ez a lemez. De ködös körülírások helyett konkrétumokkal alátámasztva azt mondom, hogy a Maybe sokvokálos, minden eddiginél lazább hangulatú pár perce mást mutat – noha a szöveg pont a lazaság ellenkezőjét sugallja, mégis optimistának érzem a végkicsengést, egyfajta vállat megvonós, továbblépős gondolattal pontot téve a végére. A Never Fade már-már hardrockos riffelése, groove-ja és azonnal fülbetapadó refrénje is új vizekre evez, és a Rainier Fog középrészénél a leállós, lebegős részt, majd az abból kivezető, háttérben megbúvó riffet és énekdallamot sem mondanám bevált fogásnak.

William Duvall a So Far Under képében egy teljesen saját szerzeményt is a lemezen tudhat, és ha nem néztem volna utána, nem mondom meg, hogy nem Cantrell-dal, főleg, hogy annyira régies ízű bizonyos pillanataiban, ami még lidércesebbé varázsolja. Persze mindezek mellett klasszikusabb hangulatú számokra is ráakadhattok, mint a Red Giant vagy a nyugtalanító, tüskés jégvermet megidéző Drone, amelyben maga Chris DeGarmo (egykori Queensryche, Seattle...) játszotta fel az akusztikus részeket. Ide sorolnám a líraibb hangulatú Fly-t, meg a lebegős-sejtelmes Deaf Ears Blind Eyes is akadály nélkül hozza a '90-es évek világát, a hullámozva vánszorgó, kellemetlenül sikerült tripet megzenésítő So Far Underrel együtt. A záró, hét perce feletti All I Am pedig a zenekar olyan mérföldköve, amit talán még sosem csináltak, ennyire végtelenül szívbemarkoló módon reménytelen, végtelenbe nyúló dalt talán sosem írtak, főleg tőlük ennyire szokatlan zenei eszköztárral. Egyszerre okoz konstans libabőrt, és végtelenül összetörtnek érzed is majd magad, ha hallgatod. A gitárszólókat külön ki kell emelnem, mindenhol csodálatosak, káprázatos Jerry Cantrell játéka, valahogy most mintha újraértelmezte volna önmagát, és mindent, ami benne, meg az ujjaiban, a szívében rejtőzött. Mindegy, hogy csak pár hangot fog le, vagy egy hosszabb témába bonyolódik bele, minden gitárszóló különálló, tükörfényesre csiszolt gyöngyszem, amely kisimogatja a gyűrődéseket a lelkünkből.

És akkor meg is követem magam rögtön, hogy miért rokonszenves az újkori pozitív Alice In Chains, hiszen a Rainier Fog ugyan nem depresszív, de bizonyos pontjain végtelenül szomorú. És ez ebben a formában mélyebbre mar, mint bármi más. Élőben az életigenlést hozzák, legalábbis amikor koncerten találkoztunk (2009 és 2018), ezt mutatták nekem, és ugyan ez a két alkalom elképesztően kevés, de igyekszem bővíteni a közös randevúkat, addig is innen üzenem egy esetleges legközelebbi találkozás bevezetéséhez: Hello, Jerry!...

 

Hozzászólások 

 
#28 Rocknrollfan05 2020-09-04 14:18
Nagyon jó lemez. Jerry Cantrell játékát imádom, királyak a dalok és a hangulat a régi Aic lemezekhez képest ( főleg dirt) pozitivabb ezért nekem kicsit kellemesebb halgatni.10/10 k*rva jó
Idézet
 
 
#27 dinsdale 2019-12-20 12:31
Amikor először hallottam, elment mellettem. Nem létezik! - mondtam és erőltetni kezdtem, de mindig lepattantam róla. A Deaf Ears...-t leszámítva semmi sem maradt meg a hallgatások után.

Aztán a hét elején a Check my Brain ment a fülembe és előszedtem a 2009-es és a 2013-as lemezt. Napokig csak azok mentek, mert nem volt kedvem mást pörgetni. Na akkor jutott eszembe, hogy tehetnék még egy próbát ezzel. Nos kinyílt az egész. A pályafutás sokadik csúcspontja. Mindezt úgy, hogy védjegyszerű stílus ide-oda, sikerült újraértelmezniü k önmagukat. Részemről semmi bajom nem lett volna, ha nem teszik és mégis. Mindezt 2018-ban. Éljenek, alkossanak sokáig!
Idézet
 
 
#26 pelu 2019-02-20 19:31
Jók ezek az új AiC albumok (főleg a BGWTB), de más esszenciából építkeznek, mint a régiek. Nálam nem érnek fel azokhoz, de elismerem és értékelem őket. Azért tényleg nem semmi a visszatérésük, és hibázni azért nem igazán tudnak, még ha számomra már nem is olyan fogósak. Nekem hiányzik az a dög és karcosság, ami korábban - főleg a Faceliften - jellemezte őket. És Layne pótolhatatlan. A hangja, a szövegei...
Idézet
 
 
#25 kamikaze 2019-02-01 16:14
Idézet - peresztegi istván:
Hát ehhez nagyon meg kell öregedni, hogy ez legyen az év rock-metál lemeze.

Lehet hogy már csak 50 felettiek hallgatnak metált?


Ez nem metal.
Idézet
 
 
#24 peresztegi istván 2019-01-26 13:52
Hát ehhez nagyon meg kell öregedni, hogy ez legyen az év rock-metál lemeze.
Lehet, hogy már csak nyugdíjas rock-újságírók vannak?
Lehet hogy már csak 50 felettiek hallgatnak metált?

Kövéren és kopaszon....
Idézet
 
 
#23 Bólogató kutya 2018-10-20 20:55
Most jutottam hozzá úgy az albumhoz, hogy be is fogadtam.
Hihetetlen, hogy ezek az arcok még mindig micsoda dimenziókba visznek! AlC v2.0 fan vagyok én is, a Rainier Fog szerintem is a legjobb a három közül.
Szilvi szavaihoz semmit nem tudnék hozzátenni, annyira jó a kritikája! Köszönjük!!
Jerry Cantrell önéletrajzát pedig nagyon elolvasnám, ha lenne!De a többi zenész játékában is annyira ott az ÉRZÉS, hogy... abbahagyom, hallgassátok sokat, nagyon megéri!
Idézet
 
 
#22 Venomádi 2018-10-15 16:36
Nekem is ma sikerült lepörgetni, hát féltem itt az előzetes vélemények miatt, de ez egy teljesen jó lemez megint. A Maybe képében meg is van az első kapaszkodóm, mert nagyon jól hozza a kutyás lemezt, meg összességében is az összes lemezük hangulatát, picit több zúzás elfért volna, de nekem ez egy 9-et megér. Idővel talán 10-et, ahogy a többi is.
Idézet
 
 
#21 bogar 2018-09-24 12:23
Most jutottam hozzá a lemezhez. Sajnos nálam nem működik, pedig a koncert alapján nagyon vártam. Lepörög és egyszerűen egy-két foszlányon kívül nem marad meg bennem semmi róla.
Még próbálkozom.
Idézet
 
 
#20 cápaidomár 2018-09-07 21:32
Ahogy telik az idő, én azt vettem észre magamon, hogy egyre kevésbé működik nálam az újkori AIC. A kikerült számokat végigásítoztam, és ugyan a legújabb végighallgatása még várat, magamat ismerve, ha nem tetszik egy pillanatig se erőltetem tovább.
Kedvencek: AIC, Jar Of Flies.
Idézet
 
 
#19 Anomander 2018-09-07 18:21
Idézet - NOLA:
Nekem az album hallgatása kozben az a szó jut mindig az eszembe, hogy "elegáns" ami valami olyasmit jelent itt, hogy letisztult, kimuvelt, kiforrott.


Valami hasonlóra gondolok én is, egyben elég szomorú is a lemez hangulata, de nem olyan mély depressziós mint Layne idejében. Mivel én sem vagyok már 20, ezért jobban is megérint, nagyon tetszik, hosszú távon is sokat fogom hallgatni. Örülök hogy megmaradt az AIC, mostanra már jobban szeretem az újkori lemezeiket.
Duvall meg nagyon passzol a képbe, én is meglepődtem, hogy ő írta a So Far Undert, annyira illik a képbe.
Idézet
 
 
#18 NOLA 2018-09-06 09:39
Nekem az album hallgatása kozben az a szó jut mindig az eszembe, hogy "elegáns" ami valami olyasmit jelent itt, hogy letisztult, kimuvelt, kiforrott.
Szerintem ennél tobbet hulyeség várni az AIC-tol 2018-ban. Megjárták a maguk hegycsúcsait és hullámvolgyeit, most pedig lenyugodtak és Cantrell a zenén keresztul próbálja feldolgozni a lelkét még minig szorító fájdalmakat.
Nálam az újkori érából ez egy szinten van a BGWTB-val.
Mindenkinek baja van a kutyás albummal, pedig nálam az feljebb van a Dinosnál és a Faceliftnél is..., legfelul meg persze az orok klaszikus Dirt és a két EP.
A lényeg a lényeg, hogy még mindig itt vannak ezek a veteránok, és még mindig a legoszintébb, legminoségibb muzsikával ajándékoznak meg minket.
Idézet
 
 
#17 bogar 2018-09-04 22:35
Idézet - abdool:
Idézet - bogar:
Többször és több helyen utaltatok már rá, de én nem tudom, hogy milyen veszteségek érték Jerry-t az utóbbi pár évben?
Köszi a választ!


mondjuk az egykori alice in chains fele már halott. az egykori pályatársak, frontemberek fele halott. akikkel együtt indultál, jártatok egymás bulijaira, stb.


Én is tudom, hogy az egykori AIC fele halott, de az már egy régi úgy. Talán Chris Cornell halála lehet viszonylag friss. Azt gondoltam, hogy valami családi tragédia vagy hasonló lehet a háttérben.
Idézet
 
 
#16 Montsegur 2018-09-04 22:26
Idézet - pvgyla:
Meghallgattam. Mitől jó ez a lemez?

Az ízlésekről fölösleges vitatkozni. Nekem eddig az év lemeze, 10/10, Jerry gitárjátéka 11/10, fantasztikusan hozza a seattle-i hangulatot.
Idézet
 
 
#15 pvgyla 2018-09-04 11:56
Meghallgattam. Mitől jó ez a lemez?
Idézet
 
 
#14 Dobyfly 2018-09-04 11:35
nem vagyok nagy rajongója a Duvall érának hiányzik ebből már szerintem pont a lényeg amitől a klasszikus felállás igazán átütő volt. Hol van itt bárhol is egy Rain when I Die szintű éneklés amitől futkos a hideg az ember hátán. Hol vannak az igazán jó riffek? szerintem ezen az újon a címadó szám az egyetlen ami igazán jól sikerült. Nincs benne eröltettség, jó a groove, jók a vokálok. Meg mondjuk az All I am refrénje az zseniális ez igaz. a Drone még ok.
ja viszont szépen szól az egész full profi természetesen de vmi hiányzik. a 2 énekhang között sincs meg az a varász szinte mintha csak Cantrell énekelne.

A One you Know riffjét meg nem is értem..ez egy jó riff?:(

Mondjuk a dinósról kb semmi nem tetszett a BGWTB-ról meg kb a Check my Brain és a kezdő dal. annyi.

Amúgy jó hogy vannak mert élőben nagy élmény látni Cantrellt és hallani a régi számokat mindkét itthoni bulin ott voltam, de ha lemez akkor marad a DIRT,FACE,TRIPO D, JAR..(nekem ez az aic)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.