Shock!

június 25.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Roger Waters: A Fal

0928rw4Jó ideje várunk Roger Waters jelen koncertfilmjére, hiszen legnagyobb döbbenetemre két év is eltelt már azóta, hogy a Puskás Stadionban – Magyarországon immár másodszor – előttem is megmutatta magát ez a szórakoztatóipari monstrum. A mai napig úgy gondolom, és ez számomra talán mindörökre így is marad, hogy a 2010-13-as arénaturné előadásai méretüknek és az általuk közvetített audiovizuális tartalomnak köszönhetően a rocktörténelem eddigi legnagyobb dobásának számítanak. Mindennek alapját pedig a Pink Floyd 1979-es klasszikusa teremtette meg, ami önmagában is egy kortalan, számtalan szürkeállományba égett slágert felsorakoztató alkotás, nem mellesleg pedig Mr. Waters magnum opusa is, amelyet – a megfelelő technikai lehetőségek megvalósultával – a 21. században is osztatlan sikerre vitt.

Bíztam benne, hogy túlságosan magas labda lenne Waters számára, ha a több tengerentúli fellépést összegyúró, egész estés moziját (amelynek társrendezője és -producere is ő volt) valamiféle direkt aktuálpolitikai üzenetté alakítaná, ahol a mégoly grandiózus kulisszák is megfakulnak a világmegváltó szándék mellett.

gyártási év:
2015
forgalmazza:
Pannonia Entertainment
Roger Waters: The Wall
színes, feliratos, angol koncertfilm

rendező, forgatókönyvíró:
Sean Evans & Roger Waters
operatőr:
Brett Turnbull
producer:
Clare Spencer & Roger Waters
vágó:
Katie Mcquerrey
szereplők:
Roger Waters, Dave Kilminster, Snowy White, G.E. Smith, Jon Carin, Harry Waters, Graham Broad

bemutató: 2015. szeptember 29.


játékidő: 135 perc
 
Neked hogy tetszett?
( 15 Szavazat )

Bíztam benne, de legalább annyira féltem is tőle, hogy a politikai aktivistaként is roppant impulzív zenész a mindenki által jól ismert alapanyagot ilyen módon dolgozza át – szerencsére a félelmem alaptalannak bizonyult. A Fal alapvetően nem akar több lenni egy zseniálisan összerakott dokumentumnál, ami még úgy is szolgál bő két órányi munícióval, hogy a rendelkezésre álló (nem kis mennyiségű) pirotechnika már az első másfél percben ellövi szinte az összes puskaporát.

Egy akkoriban a 70. életévében járó muzsikus, tűrhető mennyiségű szentimentalizmussal, de a nosztalgia avas ízével egyáltalán nem átitatott alkotásáról beszélünk, amiből az is nyilvánvalóvá válik, hogy Waters élete mindig is a Fal üzenetének középpontja körül forgott. Nagyapját és apját is a világháborúkban vesztette el úgy, hogy egyiküket sem ismerhette, hiszen utóbbi halálakor is mindössze öt hónapos volt. A filmben végiglátogatja a sírjukként szolgáló háborús emlékhelyeket, miközben útitársaival rövid anekdoták formájában keresik az élet értelmét egy, az emberi életet megbecsülni képtelen korban. Az innen hiányzó rocksztár-narratíva – ami a Wall koncepciójának másik fontos eleme – magában a koncertben ölt testet, ahol a főhős döbbenetes képek formájában személyesíti meg az említett életforma gigászi méreteit és inherens esendőségét.

0928rw2

A mozi, mint szórakozási színtér fennmaradásához aligha szükséges jobb igazolás Waters filmjénél, amit a térhatású hang és a 4K képi technika (ami a Full HD felbontásnál négyszer részletgazdagabb képet jelent) emel a tökéletességig. Az a fajta történet ez, aminek hiába ismered jó előre a poénjait, és fújod kívülről a sorait, mégis állandó hidegrázással nézel végig. A Wall sokfajta feldolgozása mellé elsősorban technikai téren szolgál a jelen film nem kevés plusszal, de ha a hatalmas méretű díszletek mögé nézünk, itt emberközelből is megszemlélhetők végre azok a zenészek (köztük Roger fia, a Hammond orgonán közreműködő Harry Waters), akik a 2000 négyzetméternyi falfelület árnyékában tették a dolgukat a főszereplő mögött. Azok pedig, akik azt gondolják, hogy David Gilmour hiányában nem lehet teljes ez a kép, azok alighanem becsapják önmagukat, hiszen az a csupán zenéje által megidézett szerzőtárs jelenléte nélkül is kiváltja a megcélzott hatást, és végeredményben csak ez számít.

0928rw3

Miután volt szerencsém élőben e produkcióhoz, és az előzetes sajtóvetítésen módomban állt már megtekinteni a filmet is, a szeptember 29-i világpremier napján első dolgom lesz újra beülni a moziterembe, hogy még annyiszor élhessem át mindezt, ahányszor csak lehetséges. Ennél többet aligha mondhatok arról, hogy mit kell látnod idén ősszel.

 

Hozzászólások 

 
+3 #1 Tommmm 2015-09-29 23:37
Látványos koncertfilm király hanggal és beleszőve egy "nyugdíjas" roadmovie. :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.