Shock!

június 19.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Thy Catafalque, Platon Karataev - Budapest, 2023. május 11.

Ha valaki rápillant a bő lére éppenséggel nem eresztett tavalyi évösszegző listámra, máris lehet róla némi fogalma, hogy mennyire vártam ezt a fellépést. 2022-ben a Thy Catafalque a Fekete Zajon (még nem is ezen a néven) adott koncertjét hozta ki végre hanghordozón is, a Platon Karataev pedig magyarra váltva, a Partért kiáltó lemezzel a zenei térkép legkülönbözőbb szegleteiből érkezők tartós figyelmét irányította magára. A Budapest Park már a bejelentés pillanatában szürreálisan hatott helyszínként, és nyilvánvalóan hatalmas szintugrást jelentett mindkét brigád számára itt headlinerként rajongókat toborozni, illetve a meglévőket egybegyűjteni. Jelentem, az egymást is támogató két banda számára nem lett nagy a Fábián Juli tér sem, legalábbis így érzékeltük a küzdőtéren, vagyis duplán, a bátorságért és az előadásért egyaránt járt a taps.

thy_catafalque_k2023_01

időpont:
2023. május 11.
helyszín:
Budapest, Budapest Park
Neked hogy tetszett?
( 33 Szavazat )

A Platon Karataevet nagyjából éppen egy éve láttam először a Kobuciban, és máig azt tartom számon a leghangulatosabb fellépésükként, a több mint ideális helyszínválasztás és az esti időpont miatt is. Ott is egy nagy kedvencem (az izlandi Árstíðir) mellett kellett bizonyítaniuk, és már ott sem ijedtek meg a feladattól. Mégsem gondolom, hogy a kvartett zenéje minden körülmények között működőképes, és most azt kell mondjam, hogy a Park hatalmas színpadán, gyakorlatilag nappali világosságban, a szemerkélő esőben inkább volt esetünkben ez egy udvariassági találkozó, mint valódi koncertélmény. A srácok nem tűntek éppen elveszettnek (plusz, a Thy Catafalque-kal ellentétben ők már játszottak is itt korábban), de annyira introvertált módon zenélnek és a már emlegetett külső körülmények is annyira „ellenük" hatottak, hogy sajnos nem tudok a várt módon lelkendezni.

platon_karataev_k2023_01

Komoly, egy órán túlra terpeszkedő műsoridőt kaptak ők is, így aztán belefért szinte minden, ami Platon: régi, angol nyelvű dalok, a Partért kiáltó instant slágerei és feldolgozások is (naná, hogy VHK, már csak a családi kötelékek miatt is, plusz Kaláka, hogy a TC-vel is összekapcsolhassuk a sztorit). No meg persze akadt némi ízelítő a most már hamarosan végleges formát öltő negyedik lemezről, amelyre máris nagyon kíváncsi vagyok.

platon_karataev_k2023_02

Volt háttérvetítés is, a hangzás is teljesen okésnak bizonyult, szóval valójában nem számolhatok be semmilyen konkrét hiányérzetről Balla Gergőékkel kapcsolatban. Egyszerűen van az úgy, hogy nem tudunk egymás frekvenciáira hangolódni, úgy egyébként pedig meggyőződésem, hogy nem ez a terep áll igazán jól nekik. A CV-jükben kétségtelenül jól mutat majd ez a koncert, ami pedig élményként most kimaradt, azt elmesélhetik majd egy kisebb klubban, sokkal közelebbről a fülekbe súgva. Én ott leszek akkor is.

platon_karataev_k2023_03

Ha jobban belegondolok, az is igaz, hogy már a Platon fellépése alatt a Thy Catafalque-ra vártam, rengeteget pörögnek nálam mostanában Kátai Tamás lemezei, és a nyáron megjelenő Alföld előzetesként kihozott, vigyorgásra ingerlően kaszabolós tételei is roppantmód megnyertek maguknak. Egy éve volt az első hivatalos TC-koncert, Tamásék azóta viharsebesen váltak komoly tömegeket mozgató élő attrakcióvá. Ez volt a harmadik általam látott fellépésük, a nulladik Mezolittal együtt pedig már a negyedik, az újdonság varázsa elmúlt tehát, de ez egyáltalán nem baj. Hozzászokhattunk, hogy a Thy Catafalque immár koncertezik is, és látva az eddigi fellépéseket, biztos voltam benne, hogy a Parkban újabb szintlépésre készülnek, nem csupán egy lesz ez a buli a sorban. Ahogy legutóbb, úgy most is volt a „nagy" banzáj előtt egy bemelegítő műsor, ezúttal Pozsonyban, és nyilván nem bírtam ki, hogy rá ne nézzek az ottani setlistre, hiszen lehetett sejteni, hogy lényegében ugyanaz kerül elő majd itt is.

thy_catafalque_k2023_02

Jó sok dalban reménykedtem tehát a Geometriáról, ami a Sgùrrel vállvetve személyes favoritom a diszkográfiából, plusz a nemrég újra kiadott Meta és Rengeteg lemezek többszöri felidézésére lehetett számítani. Utóbb persze rájöttem, hogy ez a banda egyszerűen annyira jól van összerakva, hogy mindent élvezetesen tudnak tálalni, és maximum amiatt jutott eszembe később a pozsonyi setlist, hogy tudatosuljon, mennyire kevés dal maradt már csak aznap estére. Nyilván mindenkinél kimarad valami a saját kedvencek közül, de összességében mégis azt lehet mondani, hogy Tamásék igyekeznek az összes jelenlévőt kiszolgálni a dalválasztás terén, beleértve ebbe saját magukat is, hogy mindig bátran mernek variálni. Már a legelső koncert óta vannak a fellépéseknek elmaradhatatlannak hitt tartóoszlopai, aztán azt látjuk, hogy egy-egy alkalommal nyugodtan el lehet hagyni a Fekete mezőket és a Köd utánamot is, nem dől össze a világ. Főleg, ha utóbbi helyén a Kő koppan érkezik, végre hallható csellókísérettel, nagyszerűen nyugtatva le néhány percre a felkorbácsolt kedélyeket.

thy_catafalque_k2023_03

Várható volt, hogy lesz néhány alkalmi vendég a már eleve nyolc főt számláló zenekart „kisegítendő": Bos Mici érkezett a csellójával, Kobza Vajk hozta kobzát (kobozát?), Veres Gábor (WMD) pedig a hangját és a három kilométeres mikrofonzsinórját. Az igen erős kezdésre is sikerült aztán gombot varrnia Gábornak és Bokodi Bálintnak a Néma vermekkel, és a lehető legjobb értelemben vett, szédületes pusztítást vitt végbe az új dallal a csapat.

thy_catafalque_k2023_04

Az óriási hátsó ledfal és a fények is életre keltek a naplementével, és nem marad más megoldás, néha bizony ki kell mondani a legordasabb közhelyeket is: ez bizony Audiovizuális Orgia volt. Nem szálaznám szét a teljes szettet dalonként (bár a Balra a napot még most is alig hiszem el), Tamáséknak sem volt szándékában megszakítani a flow-t, minimális (meghatott) köszönetek hangzottak csak el a műsor közben, és a tízórás függöny miatt így is egy tétellel megrövidült a dolog Pozsonyhoz képest.

thy_catafalque_k2023_05

Összegzésül azt mondhatom, egyszerűen gyönyörű volt, ahogy mindkét brigád megugrotta ezt a nem kis feladatot, és egészen bizonyos, hogy nem most voltak utoljára tanúi ilyen kaliberű sikernek. Szerencsések vagyunk, hogy egyikőjük esetében sem tudhatjuk, mit tartogat még az útjuk, és izgalommal várhatjuk a fejleményeket. Még az sem lehetetlen, hogy 2022 után 2023 is a Thy Catafalque és a Platon Karataev éve lesz számomra.

thy_catafalque_k2023_06

thy_catafalque_k2023_07

thy_catafalque_k2023_08

 

Hozzászólások 

 
#7 Darren 2023-05-22 07:56
Idézet - gergő:
Túl lehet élni a Fekete Mezők hiányát, csak jöjjön helyette a Vashegyek, Malmok Járnak, Oldódó formák, Molekuláris Gépezetek vagy a Vadak :D

Molekuláris Gépezetek - bárcsak... Így azért egy kicsit bugos voltam, egy Kő Koppan nem ért egy Fekete Mezőket, de ha lesz valaha koncert Molekuláris Gépezettel, akkor azt se bánnám, ha a hátralevő időben csak a Fehér Vasárnapot nyomnák 27x.
Idézet
 
 
#6 Az Északi Szaki 2023-05-14 07:39
És koncertfilm lesz-e róla? Láttatok kamerával rohangáló urakat és hölgyeket? :O
Idézet
 
 
#5 gergő 2023-05-13 20:23
Túl lehet élni a Fekete Mezők hiányát, csak jöjjön helyette a Vashegyek, Malmok Járnak, Oldódó formák, Molekuláris Gépezetek vagy a Vadak :D Egyébként kitűnő koncert volt, a vendékzenészek is nagyot játszottak, a vizuál pedig kifejezetten magas minőséget képviselt. Nagyon izgalmas követni, hogy milyen különbségek vannak a koncerten előadók és a dalok studióváltozata i között. Egyetlen észrevétel, hogy Bokodi B-nek vagy a mikrofonja rosszalkodott, vagy néha nem sikerült beleordítani, de pár hang néha lemaradt, ami az élvezhetőségen szerencsére nemigen változtatott.
Idézet
 
 
#4 Anomander 2023-05-13 17:42
Platon szerintem jó volt, nem egy ugrálós zene, de van hangulata. Mondjuk egy kis, félhomályos klubban valószínűleg nagyobb a hatása. De azért cukik voltak, főleg a visszaemlékezés a Tűnő Idő Tárlatra és Kátai Tamással való levelezésre.
TC zseniális volt, nem egyértelmű dalokkal, de tényleg kb mindegy mit játszanak. Az új dalok is nagyon ott vannak, a Veres Gáboros szett szerintem is hatalmasat ütött. Felnőttek a Park méretéhez.
Harmadik TC koncertem volt, pár évvel ezelőtt még elképzelhetetle n volt ilyet leírni, de nagyon örülök ennek. Várom a következő alkalmat!
Idézet
 
 
#3 Bolha 2023-05-13 11:29
Egyszerűen zseniális volt az egész este. Legutolsó akváriumos buli után féltem a hangosítástól, az nagyon rossz volt, ez viszont szinte tökéletes. Főleg annak viszonylatában, hogy előtte nem sokkal voltam Totális Metálon, ami meg ugye...életem legrosszabb koncertélménye volt.

Remélem többé nem mennek vissza Akváriumba, nagyon jól állt nekik a nagyszínpad, nagy fény, nagy hang. Pöpecül sikerült az este. Platonos srácokat csak Dalfutárból ismertem, de őket is követni fogom, megvettek.

El tudnék viselni még pár ilyen koncertet.
Idézet
 
 
#2 Edward_Richtofen 2023-05-13 11:17
A Platon kapcsán hasonló érzéseim voltak, nappali fény mellett nem annyira ült a zenéjük, plusz, szokásos Parkos betegségként nekem kifejezetten halkan szóltak. Kicsit féltem h a TC-nél is para lesz e téren - nem lett, sőt, nem hiszem, hogy hallottam már ennél jobban megszólaló koncertet itt. Abszolút top liga. Tetszett a bevállalós szett is, többször meglepődtem a választásokon, de tényleg az van, h ez a produkció annyira szerethető és profi, h kb mindegy mit játszanak, ütni fog. Várós az új lemez is.
Idézet
 
 
#1 bogar 2023-05-13 07:36
Egyetértek a beszámolóval. A Platonnak valóban nem áll jól egy ekkora színpad.

A Thy Catafalque esetén azt emelném ki pluszban, hogy tökéletesen belakták a színpadot. Olyanok voltak, mint ha a sokszázadik műsorukat játszanák le éppen. Ha nem hallom a szövegeket, akkor simán elhiszem, hogy egy külföldi produkciót látok.

Kátai Tamás pedig (elnézést, de nem tudom másképp írni) egy hihetlenül cuki fazon. Ezerrel zúz a bőgőjén, de látszik rajta, hogy elképesztően zavarban van a konferálásoknál . De érdekes módon ez a hozzáállás számomra sokkal szerethetőbbé teszi a produkciót, mint az utóbbi időben az általam látogatott súlyos zenei koncertek közben elővezetett "Mozdítsátok meg a picsátokat" stílusú megnyilvánuláso k.

Más.Nem szeretem a Budapest Parkot, mert nekem olyan művi az egész és minden kurva drága (pizzaszelet 1300 Ft), de kétségtelen, hogy most a legszínvonalasa bb szabadtéri hely a fővárosban. Nagy pacsi nekik, hogy időnként bevállalnak ilyen koncerteket is, ami nyilván nem kecsegtet bevételi rekorddal!

Még egy dolog! Saccra szerintem voltunk kb. 2500-an. Azt hiszem, hogy ez csattanós válasz azoknak, akik temetik a mai felhozatalt, ugyanis kiderült, hogy a titok "mindösszesen" annyi, hogy jó zenét kell csinálni és azt jól kell előadni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.