Shock!

február 26.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Sear Bliss, Dordeduh - Budapest, 2023. október 28.

searbliss_2Arról nyilván a mi Szilvink is tudna sokat mesélni, hogy valamit évtizedeken keresztül üzemben tartani sokkal keményebb meló, mint az első lépeseket megtenni (pedig már az utóbbi sem egyszerű). Amikor Nagy András és a Sear Bliss 1993-ban nekivágott a világ meghódításának, valószínűleg nem gondolkodott sokat előre, hanem csak engedtek a bennük lakozó közlésvágynak, majd aztán, a sorozatos nehézségek ellenére „egyszerűen" megpróbálták életben tartani a bandát. A harmincadik évforduló kapcsán sem érkezett világ körüli turné és nyolcvanlemezes gyűjteményes antológia, ha úgy tetszik, a zenekar csupán kiugrott erre koncertre a stúdió falai közül, ahol éppen a kilencedik nagylemezükön dolgoznak. És ez így van rendben, a Sear Bliss ma is az állhatatosságban hisz.

Jómagam nem vagyok a banda munkáinak törzsfogyasztója, de nagyjából követtem az évek során a velük kapcsolatos történéseket. Két vállra fektetni ugyan csak az életmű kakukktojásának is tekinthető Eternal Recurrence-szel tudtak (ami, ma már belátható, sokkal jobban feküdt volna sokaknál egy Nagy András-szólólemezként, minthogy az is volt), de ez nagyjából mellékes személyes preferencia, mára nyugodtan kimondható, hogy megkerülhetetlen diszkográfia a Sear Blissé a black metalban. Ha Kovács Attila nemrégiben történt kiválása nem történt volna, azt mondhatnánk, hogy egy évtizede a felállás is újra stabil, bár az átmeneti időszakban kisegítő (?) Kertész Márton (ex-Special Providence, Rivers Ablaze) lendületes munkája jelentősen tompítja a hiányérzetet. Összefoglalva az elmondottakat: ezeket a jeles évfordulókat illik megünnepelni, még ha jellemzően nem is ez a kedvenc közege a zenekarnak, és ha tíz évvel ezelőtt ott voltunk a huszadik szülinapon, naná, hogy a harmincadikra is elmentünk.

időpont:
2023. október 28.
helyszín:
Budapest, Barba Negra Blue Stage
Neked hogy tetszett?
( 16 Szavazat )

Az este vendége a színtér másik veteránja, a temesvári Dordeduh volt, akiknek az öröksége a Negură Bungethez is erőteljesen kötődik, lévén Sol Faur gitáros és Hupogrammos énekes/gitáros onnan váltak ki, hogy a saját zenéjüket csinálhassák. A Sear Blisshez hasonlóan fontolva haladó társaság az övék is, az elmúlt tizennégy év mérlege egy EP és két LP, és bár ebben a viszonylatban a 2021-es Har album nem is jött ki olyan nagyon régen, páran azért nagyon várjuk a friss dalokat. Na, ilyesmiről egyelőre szó sincs, egy kivétellel most is a Harról játszottak, de félre a nyavajgással, bizony nagyon jók azok a dalok, és bár milliószor meghallgattam már, máig nem tudtam rájuk unni. A négyes egyébként tette a dolgát, tökéletesen tisztában voltak vele, hogy ez az este nem elsősorban róluk szól, de azzal is, hogy a SB közönsége örömmel fogadja majd őket, és így is lett. Viszonylag kevés helyen játszanak amúgy, ezért is szerencsés dolog, hogy legalább évente el tudom csípni a zenekart, mióta a 2021-es Fekete Zajon rájuk kattantam (tavaly nyáron Aradon értük utol őket). Több volt ez, mint minőségi bemelegítés.

dordeduh_3

Nem is a Barbában lennénk, ha nem kerülne szóba a hangzás, bár azt gondolom, a kisebbik helyiségben eleve könnyebb élvezhető soundot összebarkácsolni, mint a szomszédos nagy hodályban. Szóval a Dordeduh nem is szólt élvezhetetlenül, bár kifogástalanul sem, különösen Hupogrammos hangja és gitárja bánta ezt, de a belső magnóval könnyen ki lehetett pótolni. A Sear Blissnél főleg a kásás gitárhangzásra lehetett panaszkodni, ha éppen akartunk, de szerintem különösebben nem akartunk, mert a huszadik évfordulós ünnepléshez hasonlóan itt is folyamatosak voltak a színpadi történések. A „bemelegítés" után gyorsan meg is villantottak egy dalt Andrásék a készülő új lemezről, utána pedig jöhetett a múltidézés a korábbi felállások emblematikus figuráival (Csejtey Zoltán, Szücs Gergely, Schönberger Zoltán, Scheer „Max" Viktor, Neubrandt István, Ziskó Olivér – először szép sorban, majd a ráadásra immár mindenki felvonult), és bár a zenekar saját bevallása szerint sem próbálta szanaszét ezt a programot, komolyabb döccenők nélkül futott le a szett, a közönség pedig ünnepelt.

searbliss_1

Tizennyolc dalt hoztak erre az alkalomra, köztük igazi csemegéket is, jól tudván, hogy a többség a The Pagan Winter / Phantoms / The Haunting „szentháromság" dalaira jön igazán izgalomba. Ahogy ilyenkor illik, a sorlemezek mindegyike meg lett azért idézve legalább egy dal erejéig, voltak sztorik, füst és némi piró is, de a lényeg szerintem mégis az, hogy a Sear Bliss harminc év elteltével sem fogyott ki sem a kreatív munícióból, sem a fizikai erőből, lendületből. Egy ideje már nyilván nem álmodnak világmegváltásról, még csak olyan helyek megtöltéséről sem, ami a negyedszázados múltja ellenére a koncertezésbe csak nemrég belekezdő Thy Catafalque-nak máris összejött. De ahogy mondtam, Andrásék nem a szerencsés csillagállásban, hanem a kemény munkában hisznek, és ha csak a Blue Stage előtti teret töltik is meg, az ott az ő közönségük, senki másé. A mostani jókedvvel és önbizalommal nem kizárt, hogy még a negyvenedik szülinapot is megünnepelhetik ugyanitt (vagy máshol), addig is várjuk az új lemezt és a friss híreket!

Fotó: Hompoth Erika

 

Hozzászólások 

 
#1 I 7God 2023-10-31 17:21
Remek este volt, a Dordeduh rettenetesen erős élőben, a Sear Bliss pedig tökéletes történelemórát adott. A borzasztó tavalyi analog-os beszélgetés után (aminek ők inkább áldozatai voltak) jó volt látni őket erejük teljében. Rengeteg régi ismerőssel is találkoztam, nagyon családias buli volt.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.