Shock!

június 07.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Rockmaraton Fesztivál - Dunaújváros, 2016. július 8-17. (1. rész)

0712rm1Felhozatalát tekintve tavaly óriásit lépett előre a Rockmaraton, idén pedig feltételezhetően az lehetett a szervezők elsődleges célja, hogy a jubileumi évet követő 2016-os csomag se jelentsen visszalépést. Bár még igencsak a fesztivál elején járunk, az nyugodtan kijelenthető, hogy a fellépőgárda semmivel sem gyengébb, mint legutóbb. Ráadásul nevéhez híven a Rockmaraton az év leghosszabb fesztiváljává nőtte ki magát, hiszen idén már kilenc estén keresztül válogathatunk a négy színpad kínálatából. Ugyan a sors úgy hozta, hogy minden nap nem tudunk jelen lenni a fesztiválon, de igyekszünk lehetőségeinkhez képest minél részletesebben tudósítani a Szalki-szigetről.

Bár a buli hivatalosan július 8-án, pénteken indult, ez a nap még inkább csak bemelegítő volt, hiszen a négy színpad közül mindössze kettő működött, és külföldi csapatok sem léptek még fel. A szombati programmal aztán alaposan bekezdtek a szervezők, hiszen a headliner At The Gates mellé a thrash-veterán Sodom, illetve az új-vonalas Toxic Holocaust is becsatlakozott, a hazai színtérről pedig két közönség-kedvenc, a Road és a Zorall is ezen a napon lépett fel.

időpont:
2016. július 9.
helyszín:
Dunaújváros
Neked hogy tetszett?
( 9 Szavazat )

Számomra az első koncertet az Ørdøg fellépése jelentette, akik 2014 végén, meglehetősen hirtelen bukkantak fel egy kiváló nagylemezzel. Annak ellenére, hogy akkor kapásból belopták magukat a szívembe, ez volt az első alkalom, hogy élőben láttam őket, ami tulajdonképpen nem is csoda, hiszen ahogy a frontember Vörös András is megjegyezte, finoman szólva sem játszanak sokat. Pedig megtehetnék, mert élőben is király a zenekar, András meg egyike a legkarizmatikusabb frontembereknek itthon. Toltak új nótát is, és elsőre a Mintha címet kapott friss szerzemény kevésbé tűnt nyakatekertnek, de így is nagyon működött. Állítólag nemsokára jön is a kettes anyag, ahogy az itt is gitározó Miki szerint az új Wackor is. Csak győzzük őket kivárni...

0712rm2

A nagyszínpadon hétkor nyitott az amerikai Toxic Holocaust, akiket bár hajlamosak vagyunk a fiatal thrash-bandák közé sorolni, már közel sem nevezhetőek pelyhesállúaknak. 1999-es megalakulásuk óta öt nagylemezen, négy EP-n és számos split cuccon vannak túl ugyanis, és remekül tolják az abszolút régisulisnak nevezhető thrash metalt. Annak ellenére, hogy lemezen meglehetősen egydimenziósnak találtam a zenéjüket, élőben meggyőzően domborítottak, bár sem a tűző napsütés, sem a vékonyka gitársound nem könnyítette meg a dolgukat. Néhány szám után aztán beállt elfogadhatóra a hangzás, de később a Sodom is ugyanazzal a problémával küzdött, mint ők: a hangos ének és a kissé túlvezérelt basszus mögött elég halkan zsizsegett csak a hathúros, így az veszett ki egy kicsit a zenéből, ami a thrash velejét jelenti: az erő. Nem volt különösebben katartikus így a koncert, bár a hármas minden tőlük telhetőt megtett, és a közönség is rögtön vette a lapot. A Rockmaratonnak amúgy is tán a legnagyobb erőssége, hogy még a legkisebb bandák műsorát is lelkes publikum figyeli, a toxikus trió számaival pedig egy nem is olyan kis mag képben is volt. Ez a zene nem feltétlenül való egy fesztivál napsütéses színpadára, de annyira jók így is voltak, hogy legközelebb is gondolkodás nélkül megnézem majd őket.

0712rm3

A Sodom kezdéséig volt még hátra egy óra, így átsétáltam a Rádió Rock színpadra, ahol Köteles Leander és átplasztikázott zenekara, a Leander Kills lépett fel, igen szépszámú publikum előtt. Leanderre sokan ráhúzták már a vizes lepedőt, és manapság is szinte kötelező őt fikázni, de a magam részéről még mindig nem értem, mi ennek az oka. Amellett, hogy profi produkciót nyújtottak, egyértelmű, hogy Leandernek saját, markáns stílusa van, úgy a zenét, mint a dalszövegeket tekintve, egy dalszerző esetében pedig pontosan ez a lényeg. Természetesen a Leander Kills élén sem bújik ki a bőréből, és társai is ugyanúgy kiválóan muzsikálnak, mint tették azt Vörös Attiláék nem is olyan régen. Balladákban pedig különösen erősek, és bár néha kicsit mesterkéltnek éreztem egy-egy mozdulatot vagy gesztust, ettől függetlenül egy kifejezetten jó koncertzenekart láttam.

0712rm4

Bár az At The Gatest is jó ideje szerettem volna már elcsípni élőben, a szombati nap fő vonzerejét számomra a gelsenkircheni bányász-thrash zászlóshajója, a Sodom jelentette. Ugyan a vezető német zenekarok jó része szinte hazajár Magyarországra, Angelripperéket elég ritkán lehet elcsípni itthon, így nem csoda, hogy a közönség nagyon várta őket. Tele is volt minden Sodom-pólókkal, és a moshpit is rögtön indult a nyitó In War And Pieces kezdő hangjaira. Pedig Onkel Tomék ekkor még kifejezetten gyatrán szóltak, a hiba pedig megint csak a gitárnál volt keresendő: Bernemann hangszerét gyakorlatilag kioltotta a hangosan búgó basszusgitár.

Odafent viszont vagy nem volt gond, vagy csak leszarták az öregek, de az biztos, hogy a kissé Lukács Lacira emlékeztető fizimiskájú, lelazult Angelripper vezetésével egy feelinges best ofot kaptunk, természetesen leginkább a Better Off Deadig tartó klasszikus szakasz dalaira koncentrálva, melyek közé csak pár frissebb darab csúszott be. A diszkográfia középső részén elhelyezkedő lemezeket teljesen hanyagolták, ami nem is feltétlenül baj, a többség úgyis a Sodomy And Lustért, a Nuclear Winterért, az Outbreak Of Evilért meg az Agent Orange-ért jött. A magam részéről leginkább a hatalmas circle pitet generáló Surfin' Birddel egybekötött, zseniális The Saw Is The Lawnak és az Onkel Tom régi magyar cimborájának ajánlott Remember The Fallennek örültem. A bő egy órás programba befért még az aktuális single Sacred Warpath, illetve pár meghatározó darab az utolsó lemezekről (Stigmatized, City Of God és M16), majd egy roppant energikus Ausgebombt zárta a műsort. A hetven perc, amit odafönt töltöttek, persze nem sok, és biztos mindenki hosszan tudná még sorolni, mi maradt ki (például a Bombenhagel, hogy csak egyetlen kihagyhatatlan klasszikust említsek), de így is öröm volt látni őket.

0712rm5

Az idei Rockmaraton egyik sajátossága, hogy úgy fonódnak egymás után a koncertek, mint Budán a villamos, ami egyrészről jó, hiszen a négy színpadon maximum két koncert zajlik párhuzamosan. Másrészről viszont, ha ebből a kettőből épp egyik sem kedvedre való, akkor egy-másfél órát dekkolhatsz a nagyszínpad következő fellépőjére várva. Az így nyakukba szakadt időt a fesztivál közönségének nagy része persze heves italozással ütötte el, aminek eredményeként az egy négyzetméterre jutó magzatpózok száma messze meghaladta az országos fesztivál-átlagot. A másik következménye az efféle lebonyolításnak, hogy a napi főattrakció minden este 23.30-kor lép színpadra, azaz fél órával később, mint ahogy mondjuk a Rock In Viennán befejeződtek anno a headliner-bulik. Ez amellett, hogy a zenekarokkal is kibaszás, véleményem szerint marketing szempontból sem jó húzás, mivel hétköznap erősen meggondolja az ember, hogy leugorjon-e egy-egy koncertre, ha annak vége után jó esetben fél kettőkor tud kigurulni a parkolóból, és hazafelé venni az irányt, hogy másnap hatkor kelhessen. Mivel a Road finoman szólva sem kötött le túlságosan, és volt még hátra másfél óra az At The Gatesig, belenéztem a számomra ezidáig totál ismeretlen Petofi műsorába, a látottakat pedig úgy tudnám legegyszerűbben összefoglalni, hogy fiatal kölkök zúznak veszettül a színpadon rövid, sokszor meglehetősen tufa, de hatásos HC-számokat. Összhatásában elég meggyőzőek voltak, de zenéjük még nem nevezhető kiemelkedőnek. Ígéretes zenekar, sok sikert nekik!

0712rm6

Annak ellenére, hogy nem vagyok különösebben rajongója a melodikus death metalnak, az At The Gates olyan banda, akiket látnom kellett élőben. Ikonikus, stílusteremtő, etalon – sokféle jelzővel illették már őket, és mind ül is, a legfontosabb azonban az, hogy koncertzenekarnak sem utolsók. Szépen ott is ragadtam a hetvenperces szett végéig, aminek legfőbb oka a leginkább amerikai kamionosra emlékeztető Tomas Lindberg volt, aki egymaga vitte hátán a produkciót. Míg a többiek a háttérbe húzódva, gyakorlatilag egy helyben állva muzsikálták végig a bulit (teszem hozzá: kiválóan és már-már a tökéletesség határát súroló precizitással), addig Lindberg végig gesztikulált, rohangászott és kezdettől kezében tartotta a közönséget. Meg persze hozta azokat az énektémákat, amik nem kevésbé fontos alkotóelemei az ATG muzsikájának, mint a jellegzetes gitárjáték.

Bár eredetileg másfél órásra hirdették meg a koncertet, végül körülbelül hetven percet nyomtak, nagyjából egyenlő arányban szemezgetve a Slaughter Of The Soulról és a visszatérő At War With Realityről, ezzel pedig majdnem ki is töltötték a teljes műsoridőt. Szerencsére náluk már fikarcnyi gond sem volt a hangzással, iszonyúan hasítottak a gitárok is, én pedig rádöbbentem: be kell gyűjtenem a teljes ATG-diszkográfiát!

(Folytatjuk.)

0712rm7

Fotó: Rockmaraton

 

Hozzászólások 

 
#13 Tigrisszív 2016-07-14 17:54
Idézet - Valentin Szilvia:
Idézet - Tigrisszív:
Idézet - Valentin Szilvia:
Idézet - Tigrisszív:
Bakker! Most, hogy mondod gyanítom, hogy a másfél órásra tervezett Testament is csak 70 perc körül lesz...Pedig csak amiatt megyek holnap, jah, ha már itt tartunk Pomázról megyek Budapesten át kb. 21:30-as indulással, a koncert után rögtön vissza, ha valaki beszállna, jelezze!


Ne aggódj, én is csak a Testament miatt megyek. :)


No! Nem megyünk együtt? :-)


Most kaptam a hírt a helyszíni kollégától, hogy felfüggesztette a koncerteket a katasztrófavéde lem határozatlan időre a vihar miatt. És szakad az eső. Kardomba dőlök. :(


Hogy bejött a "papírforma", egy óra Testament! :-( Kár, hogy tegnap este már nem néztem be ide, felajánlhattam volna a saját kardomat! :-) :-)
Idézet
 
 
+1 #12 Valentin Szilvia 2016-07-13 21:08
Idézet - Tigrisszív:
Idézet - Valentin Szilvia:
Idézet - Tigrisszív:
Bakker! Most, hogy mondod gyanítom, hogy a másfél órásra tervezett Testament is csak 70 perc körül lesz...Pedig csak amiatt megyek holnap, jah, ha már itt tartunk Pomázról megyek Budapesten át kb. 21:30-as indulással, a koncert után rögtön vissza, ha valaki beszállna, jelezze!


Ne aggódj, én is csak a Testament miatt megyek. :)


No! Nem megyünk együtt? :-)


Most kaptam a hírt a helyszíni kollégától, hogy felfüggesztette a koncerteket a katasztrófavéde lem határozatlan időre a vihar miatt. És szakad az eső. Kardomba dőlök. :(
Idézet
 
 
#11 Tigrisszív 2016-07-13 18:33
Idézet - Valentin Szilvia:
Idézet - Tigrisszív:
Bakker! Most, hogy mondod gyanítom, hogy a másfél órásra tervezett Testament is csak 70 perc körül lesz...Pedig csak amiatt megyek holnap, jah, ha már itt tartunk Pomázról megyek Budapesten át kb. 21:30-as indulással, a koncert után rögtön vissza, ha valaki beszállna, jelezze!


Ne aggódj, én is csak a Testament miatt megyek. :)


No! Nem megyünk együtt? :-)
Idézet
 
 
#10 Jézus 2016-07-12 21:07
A Bombenhagelt úgy emlékszem Brassóban játszották nemrég, ide sajnos nem jutottam el, de amin csodálkozom, hogy az egyik személyes kedvencemet, a Napalm in the morningot nem igazán játsszák mostanság, pedig sokak nagy kedvence, és korábban játszották is sűrűn.
Idézet
 
 
+1 #9 Valentin Szilvia 2016-07-12 18:54
Idézet - Tigrisszív:
Bakker! Most, hogy mondod gyanítom, hogy a másfél órásra tervezett Testament is csak 70 perc körül lesz...Pedig csak amiatt megyek holnap, jah, ha már itt tartunk Pomázról megyek Budapesten át kb. 21:30-as indulással, a koncert után rögtön vissza, ha valaki beszállna, jelezze!


Ne aggódj, én is csak a Testament miatt megyek. :)
Idézet
 
 
#8 Tigrisszív 2016-07-12 18:27
Bakker! Most, hogy mondod gyanítom, hogy a másfél órásra tervezett Testament is csak 70 perc körül lesz...Pedig csak amiatt megyek holnap, jah, ha már itt tartunk Pomázról megyek Budapesten át kb. 21:30-as indulással, a koncert után rögtön vissza, ha valaki beszállna, jelezze!
Idézet
 
 
+4 #7 Kiss Gábor (Shock!) 2016-07-12 18:10
Idézet - Kit:
lesz a többi napról is beszámoló?


Lesz, majdnem mindrol.
Idézet
 
 
+1 #6 Kiss Gábor (Shock!) 2016-07-12 18:10
Idézet - EnZsu:
Sodommal kapcsolatos észrevételek:
- a nóta címe City of God, nem Gold
- M16 2001-es (ezen van a Surfin' Bird is), nem nevezném új keletűnek, azóta kiadtak 3 lemezt (hamarosan jön a 4.) meg eltelt 15 év
- kevésbé mérhető: nem Lukács Lacis kinézetű, max a Lukács Laci szeretne olyan lenni, mint Tom (egyébként közös bennük, hogy szeretik a Motörheadet) - Tom 1963-as, László 1968-as.
Nem kötözködésből :D


City of God sima elutes (tudat alatt biztos a Striker zavart be), de koszi a javitast. Az ujkori Sodom-lemezeket meg a Code Redtol szamitom. Oreg vagyok... :)
Idézet
 
 
+1 #5 Kiss Gábor (Shock!) 2016-07-12 18:08
Idézet - Necrofaust:
Egy fesztiválon (ahogy egy klub bulin se) mindegy hogy hol áll az ember, honnan nézi végig a bulit. A Sodomot én a keverőpult mellől néztem és ott végig elképesztően erős volt a sound-juk EGY gitárral is...persze szokták volt mondani, hogy egy gitárt mindig könnyebb hangosítani...erről nem vagyok teljesen meggyőződve. Szóval onnan olyat ütöttek a németek, mint a buszkerék!

Ezzel szemben, ugyanarról a helyről az ATG első 4-5 dala csak a szövegektől volt megkülönbözteth ető, eszméletlenül ocsmányul, egy mocsár legaljáról szóltak Tompáék a bulijuk legelején arról a helyről hallgatva. Aztán nagyjából kialakult valami jobb hangzás, de azt sem nevezném közel se jónak.
Szerencsére a RockMaraton-on évek óta egyre jobban hangosítanak, szemben pl a FEZEN-el, ahol évek óta képtelenek ezt a helyzetet kezelni és olyan zenekarokat kell teljesen vállalhatatlan hangzással végignézni, mint a Testament, Fear Factory és társai...még jó h mindegyiket láttam már elégszer.

Angelrippert és Lukács Lacát összehasonlítan i elég vakmerő újságírói húzás volt, de úgy látszik bejött, mert beszélünk róla...sztem max annyi a közös bennük, amit a kolléga lentebb említett, hogy Motörhead fanok és basszusgitároso k, nem több.

Ez a nap remek volt, találkozunk pénteken Megadeth-en!


Fura, mert az ATG-t bal szelrol neztem, ami nem idealis pozicio, megis atom volt. Sodom alatt viszont kozvetlenul Bernemann elott es valamivel hatrebb, kozepen is csak zsizsegett a gitar
Idézet
 
 
+4 #4 Necrofaust 2016-07-12 15:15
Egy fesztiválon (ahogy egy klub bulin se) mindegy hogy hol áll az ember, honnan nézi végig a bulit. A Sodomot én a keverőpult mellől néztem és ott végig elképesztően erős volt a sound-juk EGY gitárral is...persze szokták volt mondani, hogy egy gitárt mindig könnyebb hangosítani...erről nem vagyok teljesen meggyőződve. Szóval onnan olyat ütöttek a németek, mint a buszkerék!

Ezzel szemben, ugyanarról a helyről az ATG első 4-5 dala csak a szövegektől volt megkülönbözteth ető, eszméletlenül ocsmányul, egy mocsár legaljáról szóltak Tompáék a bulijuk legelején arról a helyről hallgatva. Aztán nagyjából kialakult valami jobb hangzás, de azt sem nevezném közel se jónak.
Szerencsére a RockMaraton-on évek óta egyre jobban hangosítanak, szemben pl a FEZEN-el, ahol évek óta képtelenek ezt a helyzetet kezelni és olyan zenekarokat kell teljesen vállalhatatlan hangzással végignézni, mint a Testament, Fear Factory és társai...még jó h mindegyiket láttam már elégszer.

Angelrippert és Lukács Lacát összehasonlítan i elég vakmerő újságírói húzás volt, de úgy látszik bejött, mert beszélünk róla...sztem max annyi a közös bennük, amit a kolléga lentebb említett, hogy Motörhead fanok és basszusgitároso k, nem több.

Ez a nap remek volt, találkozunk pénteken Megadeth-en!
Idézet
 
 
+1 #3 JigsawJohnny 2016-07-12 14:31
Köszi a beszámolót! Habár a fesztiválozás nem az én világom, mindig jó ilyen zeneileg viszonylag színes rendezvényekről olvasni.

Kár, hogy a Toxic Holocaust nem vállalt be egy klubbulit is, azt eléggé elviseltem volna. :))) Na hátha egyszer!
Idézet
 
 
+6 #2 EnZsu 2016-07-12 12:45
Sodommal kapcsolatos észrevételek:
- a nóta címe City of God, nem Gold
- M16 2001-es (ezen van a Surfin' Bird is), nem nevezném új keletűnek, azóta kiadtak 3 lemezt (hamarosan jön a 4.) meg eltelt 15 év
- kevésbé mérhető: nem Lukács Lacis kinézetű, max a Lukács Laci szeretne olyan lenni, mint Tom (egyébként közös bennük, hogy szeretik a Motörheadet) - Tom 1963-as, László 1968-as.
Nem kötözködésből :D
Idézet
 
 
#1 Kit 2016-07-12 12:19
lesz a többi napról is beszámoló?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.