Shock!

február 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ihsahn, Sólstafir - Nagyszeben, 2016. július 30.

0805ih1Nem vagyok rá büszke, de a tizenegyedik életévébe lépett ARTmania Fesztivál talán idén is kikerült volna a látókörömből, ha a fellépők között – számomra teljesen váratlanul – nem bukkan fel Ihsahn neve. Elnézve a notoddeni maestro nyári programját, hősünk igencsak megválogatja fellépéseinek helyszíneit, és hogy Wacken és a Brutal Assault mellé éppen ez a nagyszebeni összejövetel fért be a programba, az legalábbis fel kell, hogy keltse a figyelmünket. Az erdélyi szászok hajdani „fővárosa" felettébb izgalmas, ráadásul ingyenesen (!) megtekinthető programsorozattal csábította az érdekelteket a város főterére, ahová még a zárónapra is kimondottan jó volt megérkezni.

Az impozáns, lenyűgöző atmoszférájú történelmi helyszínre ilyentájt egy teljes értékű nagyszínpad, illetve közvetlenül mellé egy kisebb fellépő hely települ, ahol már kora délutántól feszített rendben váltják egymást a főszereplők. A tér maga szerencsésen éppen akkora, hogy képes legyen ilyen kaliberű attrakciók befogadására, a sound pedig kellő döggel, értelmezhető hangerőn érvényesülhet, olykor még a távolabbi utcák ablakait is megremegtetve. A közönség természetesen elképesztően vegyes, az ázsiai turistacsoport talán azt sem tudja, hogy hova csöppent, a tizenéves gyerekeket terelgető szülők azonban már célirányosan érkeznek, és ha a sörsátraknál nem is merészkednek közelebb, a rendezvény barátságos atmoszférája őket is maradásra bírja.

időpont:
2016. július 30.
helyszín:
Nagyszeben, ARTMania Fesztivál
Neked hogy tetszett?
( 5 Szavazat )

A magam részéről a programot a kiemelt fellépőkhöz igazítottam, mivel pedig a görög gótok (Fallen Arise) színpadra kerülésének idején még csupán a szállásunkat keressük, az estét a Sólstafir nyitotta a számunkra. A roppant statikus izlandiak egyértelműen megértek erre a kiemelt posztra, és lazán belakták az óriási színpadot, még ha közben úgy is tűnhetett, hogy egy lassított visszajátszást néznénk a koncertjükről. Legutóbbi sorlemezük, az Ótta kritikájában már pedzegettem, hogy mi is a gondom velük kapcsolatban, és most élőben is hasonlóan művinek, megcsináltnak hatott a produkció. Ellenben jelenlétük unikuma, valamint az énekes/gitáros Addi Tryggvason hangja és karizmája a színpad előtt tartott, és különösebben nem is szenvedtem meg a fejleményekkel.

0805sols

Az egymás között gyakorlatilag egyáltalán nem kommunikáló négyek (a Cradle Of Filthben és a My Dying Bride-ban is megfordult, újabban pedig náluk is kisegítő billentyűsüket, Martin Powellt ide nem hozták magukkal) teljesen élvezhető módon hozták az utóbbi lemezeikre jellemző introvertált, méltósággal hömpölygő muzsikát és hangulatot. Mindig akadt látnivaló: Addi a Goddess Of The Ages alatt a közönség soraiba is lelátogatott, odafent szükség szerint még a bendzsó is előkerült, a hangsúly mégis azon a közös utazáson volt, amire a Sólstafir jól érzékelhetően elvitte hallgatóságát.

Nem is nagyon sokára egy újabb nagyszerű frontember, Daniel Gildenlöw vette át a stafétát, amúgy félmeztelenül, rövidnadrágban, imponáló lendülettel. A Pain Of Salvation jelenése mindezzel együtt is megmaradt számomra egyszeri érdekességként, és miután meggyőződtem arról, hogy a banda rég túltette magát a múltbeli egészségügyi problémákon, háttérzeneként hallgattam tovább, ahogy e helyen is vastapsot zsebelnek be.

0805ih4

Ihsahn és alkalmi társulata szintúgy a hangszereik egy részét kényszerűen nélkülözve érkezett meg a keleti végekre, mint honfitársaik, az Enslaved Dunaújvárosba, hogy aztán ugyanúgy a képébe röhögjenek a problémának, ahogy Grutle Kjellsonék tették ugyanezt. Miután a POS önzetlenül biztosította számukra a hibádzó húros hangszereket, a dalokat pedig átszabták ezekre, hiánytalanul megkaphattuk azt az élményt, amit az Emperor hajdani vezéralakja manapság adni képes. Bár úgy tudtam, hogy újabban kialakult egy viszonylag stabil kísérő zenekar a főhős körül, Mr. Tveitan itt mégis a közelmúltat idéző módon, a Leprous tagjaival kiegészülve lépett színpadra (ha az utóbbi soraiból azóta már távozott Tobias Ørnes Andersen dobost is ideszámítjuk). Basszusgitárosról ugyan nem gondoskodtak, de ez a tény (koncepció?) a végeredménybe egyáltalán nem rondított bele.

0805ih3

Ihsahn van annyira ritka vendég a színpadokon, hogy őt okvetlenül az első sorból kell figyelni, és talán éppen ebből adódóan a hangzást nem éreztem annyira meggyőzőnek, mint a megelőző fellépők esetében – különösen az ének tűnt rendkívül halknak. Maga a program nem épült kizárólag az Arktis. koncertfavorit nótáira, de a prímet azért ezek vitték, olyan szürreális betétekkel megtűzdelve, mint például a tavaly októberi bukaresti koncerttűz áldozatainak dedikált Emperor-medley (An Elegy Of Icaros / I Am The Black Wizards / Thus Spake The Nightspirit). Utóbbit konkrétan a mai napig nem dolgoztam fel. Az ARTmania „zárszava" aligha lehetett volna monumentálisabb annál, ahogy Einar Solberg szárnyaló hangjával felvezetve megszólalt az új albumról a Celestial Violence – itt először élőben! Az elsöprő erő kifejezés semmit sem ad vissza abból, amit mindeközben átélhettünk.

Amit pedig ezen a szombat délután Nagyszebentől kaptunk, az a lehető legközelebb áll egy gyönyörű barátság kialakulásának kezdetéhez. A jövő évi ismétléshez a bizalom látatlanban is adott.

0805ih2

Fotó: Miluta Flueras

 

Hozzászólások 

 
#8 Bakk-Dávid László 2016-08-19 08:33
én a POS-ért mentem le eleve. Kár, hogy nem volt a Shock!-ból valaki, aki értékeli megfelelőképpen őket, a tőlük elvárható profizmussal zenéltek (kár, hogy Ragnar gitárja - és később Daniel akusztikus gitárja - technikai problémák miatt az elején nem fungált rendesen), Daniel egyszálmaga elvitte a hátán az egész estét, szerintem :D
Ugyanitt, életemben először találkoztam a Sólstafir zenekar zenéjével, és tökéletesen meggyőztek. Amit nagyon sajnálok, hogy az Ihsahn feléről lemaradtam, mert rengeteget áltunk sorban a POS meet-and-greet miatt. Rossz volt hallgatni kedvenc Emperor-dalaimat a színpad háta mögül, de találkozni Danielékkel számomra megérte még így is :D
Idézet
 
 
+1 #7 Imp 2016-08-09 05:47
Balázst érdemes lenne elküldeni egy ignite+pos koncertre asszem az rekord rövidségű cikk lenne kb 1 mondat a sörsátorok rejtélyes világáról. :D :D
Idézet
 
 
#6 elcsé 2016-08-05 22:31
Talan azert volt ingyenes,mert aznap Bukarestben az Iron Maiden lepett fel,szerintem.

A tavalyi is ingyenes volt, bár annak a 10. jubileum volt az apropója.
Idézet
 
 
-5 #5 Barbar1985 2016-08-05 17:22
Talan azert volt ingyenes,mert aznap Bukarestben az Iron Maiden lepett fel,szerintem.
Idézet
 
 
#4 Koroknai Balázs 2016-08-05 13:05
Idézet - janomano:
kérdem én, hogy mely nóták az említett lemez koncertfavoritj ai?

az összes - ha félreérhető lettem volna.
Idézet
 
 
+1 #3 janomano 2016-08-05 12:32
"Maga a program nem épült kizárólag az Arktis. koncertfavorit nótáira, de a prímet azért ezek vitték, " Ok, de kérdem én, hogy mely nóták az említett lemez koncertfavoritj ai? Miből indul ki a cikk szerzője?
Ez a beszámoló sajnos nem éri el a Shockmagazinon eddig meglévő és elvárható szintet.
Idézet
 
 
+1 #2 Thomas 2016-08-05 11:17
Én ott voltam, és valóban, kifelejteni a POS-t, orbitális hiba. Hatalmas, profi koncertet adtak. Kár, hogy rövidke volt.
Gildenlöw pedig úgy néz ki mint egy rockisten. Mondom férfiként :)
Aki nem hiszi kukkintsa meg :)
https://www.youtube.com/watch?v=AwTFebd4K18
Idézet
 
 
+3 #1 csillus 2016-08-05 10:29
nagy kár, hogy a POS-ról nem írtatok többet!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.