Shock!

július 13.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Exodus, Sodom, Death Angel, Suicidal Angels - Budapest, 2018. december 2.

1211exo2Nem pontosan vagyok képben azzal kapcsolatban, kik, miért és hogyan hozták vissza az ikonikus és emblematikus Headbanger's Ball márkanevet (nincs is különösebb jelentősége), de tény, hogy remekül cseng turnéelnevezésként is, pláne ilyen erős összeállítással. Így bármennyire le is fáradt már az ember lelkileg-szellemileg-fizikailag az egész éves hajtástól meg az évvégi kiégéstől, és nem vágyik már másra, mint hogy étel- és alkoholmérgezésben agonizálva pihenje ki az évet családi-baráti körben, még egy utolsó thrashelés adhat elég lendületet a „békesség-szeretet-ádvent" túléléséhez, mielőtt „kimondják ránk az áment". Mert valljuk be: ha valami ütős csomag volt idén, akkor ez a fenti összeállítás, még akkor is, ha a Death Angel alig egy éve, az Exodus meg egyenesen idén nyáron járt nálunk legutoljára.

Thrash metallal egyszerűen nem lehet mellényúlni se koncertszervezői, sem nézői szempontból: legyen az fesztivál, klubbuli, arénakoncert, tavasz, nyár, ősz és tél, nélkülük nem fújhat itt a szél. Már meg sem említem, hogy megint csak gumithrashert tudtunk delegálni „szerény" személyem révén, igaz, Kiss kolléga igazoltan távol épp Berlinben aprított a Slayer minifesztiválján – nem kicsit pikáns tehát, hogy az ott pengető Gary Holt saját bandájával egyszerre lépett fel. Időben ugyanakkor, térben teljesen máshol.

időpont:
2018. december 2.
helyszín:
Budapest, Barba Negra Music Club
Neked hogy tetszett?
( 17 Szavazat )

Sokszor méltattam már én is a neothrash-hullámot, ami mostanra eljutott a serdülőkorba, ezek a zenekarok sem feltétlenül számítanak tehát már ifjoncnak, ez pedig legtöbbjük koncertteljesítményén is egyre jobban meglátszik. Igaz, ebben a stílusban kezdőként is fontos a lendület, de az évekkel tényleg egyre több a rutin, profibb a hangszerkezelés és természetesebb a színpadi munka; a lemezen nem túl eredeti, de ütős dalok pedig nyilván hatásosak élőben is. A Suicidal Angels például talán kissé túl sokat hallgatta a Reign In Bloodot – de hát ki nem? Mindenesetre kedvenc görögjeink hozták a papírformát, gyalultak ahogy annak rendje és alaposan bemelegítették a csipegetésre vágyó, a főbandák thrashklasszikusaira éhes iszapszeműeket. Jópárszor jártak már Magyarországon, biztos jönnek is még, headliner bulira is szívesen mennék akár egy évben többször is – a The Dead Daisiest például sokallom harmadjára, de ebből a zenéből tényleg sosem elég.

1211da

Többen kevesellték a Death Angel játékidejét már a tavalyi alkalommal is, ez jogos, hiszen tényleg szívesen hallgatná az ember őket hosszabban, és – mivel legendásan zseniális koncertbanda – persze nézné is. Az is igaz viszont, hogy ezek a dupla-tripla turnécsomagok pont attól ütősek, hogy gyors egymásutánban kapunk kisebb adrenalin-dózisokat, szóval az élmény nem csorbult, legfeljebb több dalt hiányolhattunk a már a visszatérés óta is terjedelmes életműből. Valóban, ilyenkor sok banda best of-jellegű fesztiválprogram-műsort nyom, ezt tették a (már rég nem annyira) filippínó thrasherek is, emellett pedig én éreztem rajtuk némi enerváltságot is, amit leginkább annak tudtam be, hogy nagyon a turné elején voltak még, nem melegedett be a tagság. De mindez csak az első kábé tíz percre volt érvényes, utána szakítottak, mint rendesen. Kurva jó banda voltak, vannak, lesznek.

1211sodom1

Az este nagy érdekessége volt számomra a Sodom, mert őket egyrészt kevésbé is ismerem, másrészt még soha nem sikerült koncerten összefutnunk. Magyarországi jól megalapozott népszerűségük ismeretében (a kultikus papucsos pesti koncert ugyebár) kissé amúgy meg is lepett, hogy nem ők headline-oltak, ahogy feltételezésem szerint német nyelvterületen biztosan, merthogy leginkább itt érződött a sold out-közeli feeling. Tetszett a koncert, mert bár a Grosser Dreier közül az ő zenéjük a legtufább, nagyon is profin vezetik elő azt, tekintélyt parancsoló a kiállás (leszámítva, hogy a frissen visszatért „Blackfire, a szőrös fémember″ nem feltétlenül kéne, hogy félmeztelenül álljon ki), és impozáns a látvány. Utóbbit sikerült provokatívra is venni kicsit: a keresztek előtt álló, azokat talán szimbolikusan őrző Sodom-figurák kapcsán nehéz nem aktuálpolitikailag áthallásosnak érezni a dolgot, ami persze tökéletes összhangban van Tom bácsi lemmysen Ruhr-vidéki „nép egyszerű fia" imázsával. És bőven bele is fér, Onkel Tomot nyilván nem lehet a berlini szuper-PC körökbe sorolni (pofán is vágna ezért a söröskupájával), és nem is szofisztikált mondanivalója miatt szeretik a németek (meg mi). Személy szerint továbbra is a Destruction a kedvencem a germán nagyok közül, és maximálisan megérdemeltnek tartom, hogy a Kreator a legsikeresebb, de a Sodom ősprimitív bányászthrasher zúzdái is kedvemre valók, legyen szó a jövőre jubiláló, ezért a műsorban kiemelten szereplő Agent Orange lemezes klasszikusokról vagy a két új dalról, amelyek semennyire sem rontották az összképet, sőt.

1211sodom2

Az Exodus kapcsán szóról szóra elismételhetném az Ádám által írottakat fél évvel ezelőttről, csak a helyszín nevét kéne megváltoztatni. Tény, hogy a Dürerben forróbb hangulatúak voltak a bulik az intimebb, Barbánál jóval kisebb ottani nagyterem miatt, de nagyon jól áll nekik a méretesebb színpad is. Az amerikai thrash jónéhány legokosabb riffjét sikerült anno a H-Teamnek megalkotnia, és amikor Gary Holt egyedül maradt, majd Lee Altus került a képbe, ez mit sem változott. Manapság pedig a jól ismert okok miatt őt magát is helyettesíteni kell, de Kragen Lum is biztos kezekkel hozza amit kell. Lényeg a lényeg, ezek a riffek minden körülmények között működnek és ennek a szintén kissé rövidebbre szabott, többször kihangsúlyozottan old schoolra vett programú estének tényleg külön pikantériát kölcsönzött az a körülmény, hogy a Slayer ugyanabban az időben Berlinben játszott.

1211exo3

Persze kicsit csaltak az old schoollal, mert a vége felé még bejött egy Blacklist is (nekem amúgy a Tempo Of The Damned a magnum opuszuk), igaz, az „új" korszak nyitánya is tizenöt éves, Klasszikushockba kívánkozó anyag már. Sajnálatos, hogy addigra érezhetően megcsappant kissé a nézőszám (teltházasnak lehetett azért nevezni akkor is a rendezvényt), kíváncsi lennék, hogy ez a fáradtságnak tudható be (hiszen akkor már jó három-négy óra thrashelés volt mögöttünk), vagy a sodomiták számára esetleg túl agyas zenének. Én mindenesetre pozitívan fogadtam, hogy több helyünk lett, és hogy ismét egy tartalmas estét tölthettem négy teljesen különböző stílusú, de ízig-vérig thrashbandával. Remélem, a pesti Slayer-bulira is beraknak még pár komolyabb kaliberű partnert, akár az itteniek közül csemegézve.

1211exo1

Fotó: Barba Negra Music Club (Exodus, Sodom) / Polgár Péter (Death Angel)

 

Hozzászólások 

 
#8 Nyerskutya 2019-01-22 00:37
Senkit nem akarok megbántani, de mit keresett itt a Sodom olyan legendák között mint a DA és az Exodus? Nálam vicc kategória, régen is az volt, ma is az. Nem lehetett őket komolyan venni soha. Angelripper... Blackfire... Witchhunter... ezek a nevek... és hát technikailag sincsenek a topon, főleg "ének" terén. A Death Angel 7 számot kapott? Kösz a beszámolót, már nem is bánom, hogy ezt kihagytam.
Idézet
 
 
#7 mamsiplény 2018-12-18 10:46
A DA valóban nagyon rövid volt, viszont belevették a setlistbe az Ultra Violence-t. Sajnos hamar átváltottak a Thrown to the Wolves-ra, de élőben a farkasok is haraptak rendesen.
Aztán a Sodomtól megkaptam mindent! Blasphemer, Agent Orange, Tired and Red és még Remember the Fallen is.
Az Exodus meg tett róla, hogy még fél órával hazaérkezés után is azt füleltem, mi zúg a lakásban.
Nem tudom, ezek után várhatok-e még valamit az élettől... :)
(A zászlókat meg pont leszartam, a mobilok alternatív fényjátékot mutattak, hátrébb ácsorogva meg el is fértem.)
Idézet
 
 
#6 John Milton Jr. 2018-12-14 20:11
Idézet - Józsika:
Tényleg sok paraszt volt, akik furakodtak előre sörrel a kezükben. Nem lesz az embernek kedve elmenni, inkább, akkor otthon fotelből nézik végig. Több lesz...volt a szlovák gagyogás is , mint a magyar. Szerintem kurva égő volt, hogy egy magyar zászló sem volt a helyszínen. feldobtak 2 "rosszat" is. A szervezők ilyenkor hol vannak? Végezetül: ki tudja, hol állt a zenekarok busza, mert én körbe mentem az épülettömbön és sehol nem voltak. Meg ki tudja, hol rejtették, menthették ki őket, mert dedikálni szerettem volna, mint mindig. Most sajnos a szervezők hamar mindekit kizavartak. A Dürer-ben jobban van lehetőség a zenekari tagokkal találkozni.

Mióta új tulajdonosa van a területnek, nem engedik be a turnébuszokat a Barba Negra elé, általában a Track-nél parkolnak, vagy a szállodánál. Ez a hozzáállás előre vetíti a Barba Negra Club jövőjét... Remélem egyszer jön egy tökös turnémenedzser, aki helyreteszi a tulajdonos embereit, amikor baszakodnak vele, hogy nem parkolhatnak bent.
Idézet
 
 
#5 Józsika 2018-12-14 11:11
Tényleg sok paraszt volt, akik furakodtak előre sörrel a kezükben. Nem lesz az embernek kedve elmenni, inkább, akkor otthon fotelből nézik végig. Több lesz...volt a szlovák gagyogás is , mint a magyar. Szerintem kurva égő volt, hogy egy magyar zászló sem volt a helyszínen. feldobtak 2 "rosszat" is. A szervezők ilyenkor hol vannak? Végezetül: ki tudja, hol állt a zenekarok busza, mert én körbe mentem az épülettömbön és sehol nem voltak. Meg ki tudja, hol rejtették, menthették ki őket, mert dedikálni szerettem volna, mint mindig. Most sajnos a szervezők hamar mindekit kizavartak. A Dürer-ben jobban van lehetőség a zenekari tagokkal találkozni.
Idézet
 
 
#4 shownomarcy 2018-12-13 15:52
KUF: jogos. Mondjuk én nem láttam ilyen vészesnek a helyzetet, de lehet csak azért, mert tudtam, mi vár...

Az viszont végképp igaz, hogy nagyon nem szeretek a Barbába teltházra menni. Klotyóra inkább ne akarj eljutni, pulthoz necces odaérni, akármilyen hosszú is (főleg, ha középen nincs nyitva). És az az egyetlen nagy tér van, az embereknek nincs hova oszolni, egyszerűen nincs hely. Max a cigisek mennek fagyoskodni és ennyi.
Idézet
 
 
#3 zoli 2018-12-11 19:14
Idézet - KUF:
A Sodomot mèg a Nèpligetben láttam utoljára, Isten tudja hányève már... Szòval őket vártam a legjobban. Tom nagybácsi megfelelő tagokkal vette körül magát, az új gitáros, ès a kövèr dobos is jòl tolta szerintem. Szegèny Blackfire tufábban teljesített az új srácnál, de tökèletesen illik a Sodomba, èn örültem visszatèrtènek. Kb. ő volt a bandábòl az egyetlen aki èszrevette, hogy a szinpadra felkerült horvát zászlò színei mintha nem egyeznènek a magyar zászlòèval....intèzkedett is sebtiben, a friss zászlòban fellelhető 3 szín így már egyezett. Mutogatta is büszkèn. Kár, hogy Bulgária zászlaja volt...èn jòt derültem az egèszen, a Sodomhoz mèltò incidens volt, főleg ahogy Angelripper arcára volt írva az èrtetlensèg. Játszhattak volna többet is.

Mindegyik zenekar odatette magát, a hangzással sem volt semmi gond szerintem, elől közèpütt, ès a keverő környèkèn sem,ahová kènyszerültem vègül.

Az egyetlen problèma ezúttal is a koncertre látogatòk szokásos rètegèvel, a magukat mindenki "metál tesòjának" tartò, hullarèszeg, büdös, ölelgető,lökdös ődő, letaposò,sörrel leöntő,söröspoh arakat dobálò, másokra tekintettel egyáltalán nem lèvő egyènekkel volt.
Nem vagyok álszent, tinèdzserkènt èn is vergődtem bebaszva az első sorokban, de itt(ès gyakran máshol is) 40 körüli emberekről van szò. Akiknek aztán annyi marad meg az egèsz bulibòl,hogy milyen jòl bebasztak, ès mivel gyakorlatilag semmire sem emlèkeznek a koncertből, a játszott számokat, èlmènyeket majd az ilyen beszámolòkbòl szedik össze. Már ha èrdekli őket egyáltalán. Èn ès a normálisabb többsèg meg közben a hátsò sorokba kènyszerülve távcsövezzük a koncertet, ami azèrt nem az igazi. Egyèbkènt 30 èves fejjel írom mindezt.

Továbbá a k.anyját korunk mobilszopò zombijainak is, akiknek köszönhetően összesen legalább 15 percig èlvezhettem a koncertet az okostelefonjaik kèpernyőin keresztül nèzve. Mert a paraszt komplett számokat vesz fel,gondolom hogy aztán napi 25x megnèzzhesse azt a kiválò minősèget 1 èven keresztül. Ezek ugyancsak szarnak a többi emberre.
Èrdekes mòdon, főleg szintèn az idősebb korosztály kezèben láttam villogni az agyukat helyettesítő kütyüt, csak ők tudják mièrt.

A fentiek miatt a nagyobb tömeget jòsolò düreres bulikra már nem is járok, mert èlvezhetetlen számomra az előadás az ilyen barmok miatt. Èrtem èn,hogy menő a sold out tábla, de az "èlmèny"az "intimitás" ezzel szemben olyan, mintha otthon koncert dvd-t nèznèk, miközben 3-4 izzadságszagú alkesz "metáltesò" pogòzna a kèpernyőm előtt,miközben leöntenek sörrel,letaposn ak ès a hajukkal kiverik a szememet.
Az ilyen mèretű barbás koncertek mèg tűrèshatáron belül vannak ugyan, de nekem(ès szerintem sokaknak) hiányzik legalább egy pecsa mèretű helyszín, az ilyen nèzőszámú bulikra.

Kár ezèrt a rossz szájízèrt, mert nem a zenekarok tehetnek ròla,sőt ők mentettèk meg az estèmet. De az említettek miatt nem ez lesz a legjobb koncertjeim egyike.

Kb. leírtad a lényeget...zászlóbaki, részegek, bunkók, az első sorokban...persze én is ittam pár sört, de amikor dögmelegben, bőrkabátban hullarészeg arcok akarnak kitúrni a helyemről...hát nem is tudom...tényleg ezt még nagyobb helyen jobban lehetett volna élvezni. A zenekarokon nem múlt semmi...Sodom egy hajszállal előzte meg nálam az Exodust, de mindenki f.szán teljesített...
Idézet
 
 
#2 KUF 2018-12-11 13:06
A Sodomot mèg a Nèpligetben láttam utoljára, Isten tudja hányève már... Szòval őket vártam a legjobban. Tom nagybácsi megfelelő tagokkal vette körül magát, az új gitáros, ès a kövèr dobos is jòl tolta szerintem. Szegèny Blackfire tufábban teljesített az új srácnál, de tökèletesen illik a Sodomba, èn örültem visszatèrtènek. Kb. ő volt a bandábòl az egyetlen aki èszrevette, hogy a szinpadra felkerült horvát zászlò színei mintha nem egyeznènek a magyar zászlòèval....intèzkedett is sebtiben, a friss zászlòban fellelhető 3 szín így már egyezett. Mutogatta is büszkèn. Kár, hogy Bulgária zászlaja volt...èn jòt derültem az egèszen, a Sodomhoz mèltò incidens volt, főleg ahogy Angelripper arcára volt írva az èrtetlensèg. Játszhattak volna többet is.

Mindegyik zenekar odatette magát, a hangzással sem volt semmi gond szerintem, elől közèpütt, ès a keverő környèkèn sem,ahová kènyszerültem vègül.

Az egyetlen problèma ezúttal is a koncertre látogatòk szokásos rètegèvel, a magukat mindenki "metál tesòjának" tartò, hullarèszeg, büdös, ölelgető,lökdös ődő, letaposò,sörrel leöntő,söröspoh arakat dobálò, másokra tekintettel egyáltalán nem lèvő egyènekkel volt.
Nem vagyok álszent, tinèdzserkènt èn is vergődtem bebaszva az első sorokban, de itt(ès gyakran máshol is) 40 körüli emberekről van szò. Akiknek aztán annyi marad meg az egèsz bulibòl,hogy milyen jòl bebasztak, ès mivel gyakorlatilag semmire sem emlèkeznek a koncertből, a játszott számokat, èlmènyeket majd az ilyen beszámolòkbòl szedik össze. Már ha èrdekli őket egyáltalán. Èn ès a normálisabb többsèg meg közben a hátsò sorokba kènyszerülve távcsövezzük a koncertet, ami azèrt nem az igazi. Egyèbkènt 30 èves fejjel írom mindezt.

Továbbá a k.anyját korunk mobilszopò zombijainak is, akiknek köszönhetően összesen legalább 15 percig èlvezhettem a koncertet az okostelefonjaik kèpernyőin keresztül nèzve. Mert a paraszt komplett számokat vesz fel,gondolom hogy aztán napi 25x megnèzzhesse azt a kiválò minősèget 1 èven keresztül. Ezek ugyancsak szarnak a többi emberre.
Èrdekes mòdon, főleg szintèn az idősebb korosztály kezèben láttam villogni az agyukat helyettesítő kütyüt, csak ők tudják mièrt.

A fentiek miatt a nagyobb tömeget jòsolò düreres bulikra már nem is járok, mert èlvezhetetlen számomra az előadás az ilyen barmok miatt. Èrtem èn,hogy menő a sold out tábla, de az "èlmèny"az "intimitás" ezzel szemben olyan, mintha otthon koncert dvd-t nèznèk, miközben 3-4 izzadságszagú alkesz "metáltesò" pogòzna a kèpernyőm előtt,miközben leöntenek sörrel,letaposn ak ès a hajukkal kiverik a szememet.
Az ilyen mèretű barbás koncertek mèg tűrèshatáron belül vannak ugyan, de nekem(ès szerintem sokaknak) hiányzik legalább egy pecsa mèretű helyszín, az ilyen nèzőszámú bulikra.

Kár ezèrt a rossz szájízèrt, mert nem a zenekarok tehetnek ròla,sőt ők mentettèk meg az estèmet. De az említettek miatt nem ez lesz a legjobb koncertjeim egyike.
Idézet
 
 
#1 shownomarcy 2018-12-11 11:15
Azért rendesen kijátszották az old school kártyákat... :)
A Death Angel az egyetlen, aki ebbe teljes mértékig nem megy bele. Náluk normál szettben alig van régi szám, úgyhogy már ez is nagy változás volt.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.