Shock!

február 26.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Black-Out, Tulpa - Budapest, 2023. november 18.

Ha nem számítjuk a Lénárd Laci emléke előtt tisztelgő, kétszámos fellépést, több mint öt éve nem volt Black-Out-koncert (Kowával a mikrofon mögött meg hat és fél), így ez a mostani buli akkor is kihagyhatatlan lett volna a zenekar rajongói számára, ha nem a banda megalakulásának 30. születésnapja apropóján szervezték volna. Ahogy azt néhány nappal ezelőtt, az Ezüstkötet kapcsán már felidéztük, a Black-Out a '90-es évek közepén egyike volt a legnépszerűbb hazai előadóknak, és úgy tűnt, hogy erre az estére a régi fanok mind jegyet is váltottak, azaz, ahogy Kalapács Józsi énekelte anno: „Eljöttek mind, akik szerettek."

blackout_1

időpont:
2023. november 18.
helyszín:
Budapest, Barba Negra Red Stage
Neked hogy tetszett?
( 26 Szavazat )

Már 19:20-kor igen népes tömeg, és dugig telt parkoló várta a Stand Your Ground lemez megjelenése óta némiképp felforgatott felállású Tulpa zenekart: néhány héttel ezelőtt ugyanis a debütöt feléneklő Székely Marci helyére az a Galambos Dorina érkezett, akit húsz évvel ezelőtt a Megasztár első évadában ismert meg csaknem a teljes ország, főállásban pedig a dzsesszista Mrs. Columbo zenekarban regnál. És, mint a koncerten kiderült, október óta már a Tulpa frontján is, akikkel ez volt a második éles bevetése. Megasztár ide, színpadi rutin oda, Dorina saját bevallása szerint izgult is rendesen, így talán ennek volt köszönhető, hogy úgy igazán nem tudta elengedni magát a színpadon. Ami viszont fontosabb, hogy a Stand Your Ground dalai tök jól működnek az ő hangjával is, még úgy is, hogy vele a mikrofon mögött egészen más karaktert kapott a Tulpa zenéje. A Down The Road We Go, a Greedy Eyes vagy személyes kedvencem, a Stand Your Ground viszont jó dalok így is úgy is, ez a kooperáció meg határozottan ígéretes, szóval hajrá!

blackout_5

Nem vette félvállról az ünneplést a Black-Out, az tuti: előre bejelentett, két és fél órás monstre program, egyedi, csak erre a koncertre készített merch, háttérvetítés és ezernyi lámpa, azaz tényleg igyekeztek maximálisan odatenni a körítést, hogy ne lehessen ráhúzni a bulira a régi dalok hakniízű felmelegítése címkét. Ráadásul szívet melengető hagyomány, hogy az ilyen eseményekre a Black-Out család valamennyi tagját meghívják, azaz aki valaha is megfordult a zenekarban, az mind fel is lép a szülinapokkor, és természetesen ezen sormintát most sem szakították meg. Az este oroszlánrészét levezénylő Csányi tesók-Kowa-Fehérvári Attila felállás mellett tehát szerepet kapott Andrics Laci, Temesi Berci és Csordás Robi is, ráadásul nem is csak epizodistaként, hiszen mindegyiküknek legalább három dal jutott. És ha ez még mindig nem lett volna elég, csakúgy, mint anno a 20. szülinapkor, most is csatasorba állítottak plusz egy gitárost, aki a dalok vastagabb, teltebb megszólalását volt hivatva szolgálni, teljes sikerrel. Míg 2013-ban Nagy Dávidra hárult ez a nemes feladat, ezúttal egy számomra ismeretlen fiatal srác, Szemenyei Ádám csatlakozott a bandához. Mivel pedig az első két-három dalt leszámítva a hangzás is kifejezetten jó volt (kellett azért kábé tíz perc, mire a gitárokat elővarázsolták a kezdeti masszából), minden adott volt egy valóban felejthetetlen estéhez.

blackout_6

Előzetesen semmit sem árultak el a fiúk a programról, így a magam részéről azt vártam, hogy elnyomják úgy a Fekete-Kék meg az Esőnap kétharmadát, lesz három-négy Ezüstkötet meg V.V.V., a maradék fél órában meg előkapnak még egy-két dalt a többi lemezről is. Ehhez képest kiderült, hogy a koncert koncepciója a „mindenki azt játssza, amit anno lemezen" volt, ami az általam vártakhoz képest természetesen totálisan más setlistet eredményezett. Ahogy említettem, a koncert döntő részét az utolsó, Fehérvári Attila-féle felállás játszotta le, így az első húsz dal közé mindössze egyetlen fért be az első három korongról – az Andrics Laci vendégeskedésével előadott Ma –, a többi mind az Ezüstkötettel kezdődő korszakból származott. Ráadásul ezen belül is meglehetősen egyenlőtlen volt az eloszlás, míg ugyanis az 1997-es klasszikusról mindösszesen a kezdő Zöld keddet követő Álmok, illetve a negyedikként elővezetett Hangok fért be, addig például az utolsó, A szív diktálról négy tétel (Élni vagy félni, Mondj egy imát..., A szív diktál és Itt a földön) is előkerült, természetesen Csordás Robi vendégeskedésével. Három tételt kapott a Szabadlábon és Temesi Berci (Gyönyörű Zombi, Van ilyen és a címadó), a Radioaktívról meg egyenesen öt dal érkezett.

blackout_3

Ezzel persze még semmi gond nem lett volna, hiszen a Black-Outnak véleményem szerint nincs gyenge lemeze, és teszem azt a Tetovált sorszám vagy a Szabadlábon pedig ugyanúgy klasszikussá, illetve közönségkedvenccé érett az évek alatt, ahogy mondjuk az Orosz rulett, de ahogy telt az idő, azért egyre többet gondolkoztam azon, hogy oké-oké, de hogy fognak így beférni a régi alapdalok? Nyilván van egy réteg, akiknek a Radiokatív lemezen hallható Black-Out és az Ami vagy jelenti a zenekart, de azért a rajongók többsége mégis a Fekete-Kék/Esőnap párossal (esetleg kiegészítve ezeket az Ezüstkötettel és talán még a V.V.V.-vel) azonosítja a zenekart. A Black-Out ázsióját, és – itthoni mércével talán használhatom ezt a szót – kultuszát kétségkívül ezek a lemezek alapozták meg, így feltételezhetően nem vagyok egyedül azzal, hogy hanyagolásukat kisebb csalódásként értékeltem. Merthogy kábé a koncert második órájának végéig a fentebb már említett Mát leszámítva egy fia hangot nem játszottak ezekről. A Tetovált sorszám után viszont végre újra csak jött Andrics Laci, és kereken huszadikként a Benned vagyok, majd a két klasszikus korong zanzásított verziója, azaz egy-egy medley mindkét lemezről. A Fekete-Kék összefoglalójába az Árnyak, az Orosz rulett, az Élek még, a Jég, illetve az első kazettaalbumon is szerepelt Zuhanás egy-egy verzéje és refrénje fért bele, az Esőnap-gyorstalpalóba meg a Maradni?, a címadó , a Rabolj ki és a Kert nyúlfarknyi megidézése. És persze a kihagyhatatlan sláger mindkét lemezről elment elejétől a végéig, de a Fekete-Kék és a Spirál eljátszása ellenére is rossz döntésnek éreztem a zenekar legnagyobb klasszikusainak „kötelezők röviden" stílusban való megidézését.

blackout_7

Nem lehet persze mindenkinek a kedvére tenni, de az Orosz rulett vagy a Kert olyannyira meghatározó darabok voltak a Black-Out pályafutásában, hogy minimum ezek megérdemelték volna, hogy teljes egészében eljátsszák őket, azt meg nem is értem, hogyan maradhatott ki egy születésnapi bulin a Lepketánc, az Óz és a csodák temploma meg a Néma ajkak. Elnézve a közönség átlagéletkorát, a többség vélhetően nem a Radioaktívval érkezett, így talán jobb döntés lett volna, ha inkább az utolsó két anyagot tömörítik, és a régi cuccokra koncentrálnak rá kicsit jobban. Mindezt alátámasztja az is, hogy bár folyamatosan tapsolt és énekelt mindenki, igazi bemozdulás a színpad előtt csak a legvégén alakult ki. Nyilván ettől még remek hangulatú és igen alapos koncertet kaptunk, aminek családias jellegét a szülinapi tortázás meg az össznépileg előadott Spirál is egyértelműen mutatta, de sokat hozzátett a belépéseket kifejezetten sokszor elizguló, és ilyenkor Szabiról puskázó Kowa is, meg az, hogy itt tényleg láthatóan jóban van mindenki mindenkivel. Ráadásul piszok sok munkát tehettek a buliba, zeneileg ugyanis kifogástalan volt a produkció, és Kowa is simán hozta a megszokott dallamokat és a régi minőséget.

Sőt, az eredeti tervek szerint záró, ismét csak Fehérvári Attilával eltolt Legyen után még egy spontán Ne hidd el is érkezett, bónuszként, és ha már azt éneklik benne, hogy „ne hidd el, nincs is vég", Kowa gyorsan be is lengette, hogy találkozunk még velük, tíz év múlva. Vagy öt. Vagy egy. Szóval ki tudja, talán tényleg lesz újra csak még egyszer Black-Out, és lehet, hogy nem is olyan sokára. Mert ha szerintem most egy kicsit el is csúsztak az arányok, bármikor szívesen megnézném őket újra, az meg a közönség számát és reakcióit tekintve is egyértelmű, hogy komoly igény van a zenekarra.

blackout_2

Fotó: Barba Negra

 

Hozzászólások 

 
#10 ace 2023-11-24 14:19
Ez azért elég sok zenekar használja, azok is akik benne vannak.
Kowa meg akkor is bőven hajlamos volt téveszteni, amikor még ő is benne volt.

Idézet - balcso:
Én egy fényképen úgy láttam hogy kowának súgógépről mentek a szövegek, ami persze teljesen érthető hiszen évek óta nincs már benne ebben az egészben csak nagyon ritkán nagyon keveset.
Idézet
 
 
#9 NOLA 2023-11-24 13:25
Sajnos mindegyik jubileumi koncerten ugyanaz volt/van..., minden fasza, oromunnep az egész este, csak valahogy Kowalsky egy "kicsit" nincs jelen.
Nehéz ezt megértenem, mivel annyiszor hangoztatja meg a dalszovegeiben le is írja, hogy mennyire fontos egymás tisztelete és a JELEN 100%-os meg/át élése.
Erre pont O az, aki annyi tiszteletet nem ad meg a zenésztársainak és a rajongóknak, hogy maximálisan felkészul arra az otévenkénti egy koncertre.
Nem akarom én "bántani" a Kowát, de mindig elszomorít, hogy mennyire szarik bele az egészbe. Tisztán érezni/látni, hogy a háta kozepére sem kívánja ezeket a "találkozókat". Valószínu, Szabiék "kérésére" egyszer megjelenik a fopróbán, aztán letudja a koncertet, oszt húz a levesbe...
A 20-as jubileumon tortént konkrétan velem, hogy buli után Szabi, Zoli és Ati kijottek dedikálni-dumálgatni a rajongókhoz. Megkértem Szabit, hogy vigye már be aláírni a CD-jeimet a Kowának is..., k.b. 10 perc után visszajott azzal, hogy sajnos a Kowa már hazament... :-O Azt hiszem ez elég sokat elárult már akkor is a csávó hozzá állásáról.
Egyébként tényleg nem szeretnék negatív lenni, de nagyon szomorú, hogy mindenki (zenekar tagjai+stáb, kozonség) annyira tiszta szívvel várja és próbálja átélni ezeket a bulikat, és pont a "frontember" az, akinek meg láthatóan szart sem jelent az egész..., na mindegy, tobbet nem panaszkodom :-)
Idézet
 
 
#8 balcso 2023-11-23 09:31
Én egy fényképen úgy láttam hogy kowának súgógépről mentek a szövegek, ami persze teljesen érthető hiszen évek óta nincs már benne ebben az egészben csak nagyon ritkán nagyon keveset.
Idézet
 
 
#7 bogar 2023-11-21 22:40
Nagyon sokat gondolkodtam, hogy elmenjek, vagy sem. Végül kihagytam, de a beszámolót és a kommenteket olvasva nincs bennem hiányérzet.
A korai Black-Out idején Kowa eléggé belemászott a cuccozásba, ami elég sok szöveget is ihletett anno. Gondolom, hogy a jelenlegi szalonrocker és spirituális úton járó guru énje nem szívesen vállalja fel a korai dalokat.
Idézet
 
 
#6 ma 2023-11-21 19:15
Teljesen egyetértek a kritika Black-outra vonatkozó részével. Nekem is csalódás volt a setlist. Én a VVV-ig hallgattam őket. De most nincs mese jóra kell hallgatni a Szabadlábont és a Radioactive-ot is. Azt azonban azóta se tudom felfogni, hogy az Árnyakat, hogy hagyhatták abba a felénél (se).
Idézet
 
 
#5 ember 2023-11-21 12:49
Baromi jó koncert volt, bár azért voltak benne érdekességek. Én Kowánál a hibákat nem elizgulásnak nevezném, nekem inkább úgy tűnt, hogy vagy nem volt elég idő próbálni, vagy nem tudom, de sokszor gőze nem volt róla, hogy mi következik. Volt egy furcsa, percekig tartó álldogálás, amikor Kowa eltűnt, és a zenészek se tudták, hogy mi van vele, az kicsit kiábrándító volt, meg nem is túl profi... ÉN úgy vettem észre, hogy ezek eléggé zavarták Csányi Szabit, de persze ez csak spekuláció, az alapján, ami kb. a 4. sorból látszott. A VIP felőli részen a hangzás rendben volt, 2 dal után kikupálták. Ja, és nekem bejött a vetítés is, jól összerakták a vizuált. Összességében nagyon megérte elmenni, örülök hogy nem hagytam ki.
Nekem az előzenekar is tetszett (jól is szóltak ott ahol én voltam), Galambos Dorinának nagyon jó hangja van, de remélem idővel a zenekar is belátja, hogy tilos rábízni a felkonfokat! Egyszerűen akkora a kontraszt a vérprofi dalok, hangszeres és színpadi munka és a Dorina-féle csajszikás-nyávogós agymenések között, hogy lehúzza a produkciót teljesen. Pedig nem ma kezdte, de egyszerűen nem mindenki alkalmas frontemberkedés re...
Idézet
 
 
#4 Ric$ 2023-11-20 12:04
Idézet - Narada42:
A koncerttel párhuzamosan időugrásokat hajtott végre az agyam, és egyszerre voltam jelen az összes 2000-es évekbeli Wigwamos koncerten... meg a Sörkerteseken, meg a ZP-seken… („eljön minden régi hely”). Az egész mottója valahogy az volt, hogy

Eljön minden régi hely
Néhány eltűnt ismerős
Ki tavadban elmerült

Semmi hiányérzetem nincs, hogy bármi nem fért bele, amit imádok*, iszonyú sok munka volt ebben a koncertben, lehetetlen összerakni az objektív teljes képet.

Egyetlen vágyam van: ha lenne még ilyen (Legyen!!!), nagyon jó lenne, ha mondjuk tavaszra – nyárra lenne inkább időzítve (Van még egy nyár! - ájjájjá!!... basszus, MINDENRŐL szövegek jutnak eszembe most). Elképesztően osztálytalálkoz ó-jellegű élmény volt, egy minimum másfél órás dumálás – afterparti szerintem nagyon-nagyon beleférne, mint közönségigény. Amilyen egymásnyakábabo rulásokat láttam… (meg nekem is volt jópár)

Nagyon szép volt.


(*azért ha olvassa ezt bárki a következő setlisthez ötletet merítve, itt az én LécciLécciListá m :))) : több Ezüstkötet, mint elsőalbumom-örökszerelem: VÍZ, Barát, Ha Vége, meg még mondjuk Maya – ami szerintem nem volt, nekem nem rémlik –, MÁSIK OLDAL, meg teljes Esőnap, megmegmeg Tejfehér Csend meg És mégis forog… és az a jó, hogy legalább tízen tudnánk írni egy 120%-osan csodás B-O setlistet minimális átfedésekkel)

VALAHOL ITT KELL LENNIE A PARTNAK!!


(@admins: jól látom, hogy automatikusan töröltök, ha valaki hozzászólást szerkeszt? Ritkán kommentelek, ha van nálatok ilyen szokás – ha így van, tök érthető, tudom, miért lehet rá szükség – , erősítsétek meg, és figyelek legközelebb :)


Maya valóban nem volt végül, de a setlist első verziójában szerepelt, csak a Ma és a Ne hidd el "kiszorította" végül... :D
Én nagyon élveztem a setlistet így, pedig több hatalmas kedvencem kimaradt, de nagyon jó volt kb. 2002 óta először ismét élőben hallani a Van ilyen-t!
Idézet
 
 
#3 Narada42 2023-11-20 11:21
A koncerttel párhuzamosan időugrásokat hajtott végre az agyam, és egyszerre voltam jelen az összes 2000-es évekbeli Wigwamos koncerten... meg a Sörkerteseken, meg a ZP-seken… („eljön minden régi hely”). Az egész mottója valahogy az volt, hogy

Eljön minden régi hely
Néhány eltűnt ismerős
Ki tavadban elmerült

Semmi hiányérzetem nincs, hogy bármi nem fért bele, amit imádok*, iszonyú sok munka volt ebben a koncertben, lehetetlen összerakni az objektív teljes képet.

Egyetlen vágyam van: ha lenne még ilyen (Legyen!!!), nagyon jó lenne, ha mondjuk tavaszra – nyárra lenne inkább időzítve (Van még egy nyár! - ájjájjá!!... basszus, MINDENRŐL szövegek jutnak eszembe most). Elképesztően osztálytalálkoz ó-jellegű élmény volt, egy minimum másfél órás dumálás – afterparti szerintem nagyon-nagyon beleférne, mint közönségigény. Amilyen egymásnyakábabo rulásokat láttam… (meg nekem is volt jópár)

Nagyon szép volt.


(*azért ha olvassa ezt bárki a következő setlisthez ötletet merítve, itt az én LécciLécciListá m :))) : több Ezüstkötet, mint elsőalbumom-örökszerelem: VÍZ, Barát, Ha Vége, meg még mondjuk Maya – ami szerintem nem volt, nekem nem rémlik –, MÁSIK OLDAL, meg teljes Esőnap, megmegmeg Tejfehér Csend meg És mégis forog… és az a jó, hogy legalább tízen tudnánk írni egy 120%-osan csodás B-O setlistet minimális átfedésekkel)

VALAHOL ITT KELL LENNIE A PARTNAK!!


(@admins: jól látom, hogy automatikusan töröltök, ha valaki hozzászólást szerkeszt? Ritkán kommentelek, ha van nálatok ilyen szokás – ha így van, tök érthető, tudom, miért lehet rá szükség – , erősítsétek meg, és figyelek legközelebb :)
Idézet
 
 
#2 Narada42 2023-11-20 10:51
A koncerttel párhuzamosan időugrásokat hajtott végre az agyam, és egyszerre voltam jelen az összes 2000-es évekbeli Wigwamos koncerten... meg a Sörkerteseken, meg a ZP-seken… („eljön minden régi hely”). Az egész mottója valahogy az volt, hogy
Eljön minden régi hely
Néhány eltűnt ismerős
Ki tavadban elmerült
Semmi hiányérzetem nincs, hogy bármi nem fért bele, amit imádok*, iszonyú sok munka volt ebben a koncertben, lehetetlen összerakni az objektív teljes képet.
Egyetlen vágyam van: ha lenne még ilyen (Legyen!!!), nagyon jó lenne, ha mondjuk tavaszra – nyárra lenne inkább időzítve (Van még egy nyár! - ájjájjá!!... basszus, MINDENRŐL szövegek jutnak eszembe most). Elképesztően osztálytalálkoz ó-jellegű élmény volt, egy minimum másfél órás dumálás – afterparti szerintem nagyon-nagyon beleférne, mint közönségigény. Amilyen egymásnyakábabo rulásokat láttam… (meg nekem is volt jópár)
Nagyon szép volt.


(*azért ha olvassa ezt bárki a következő setlisthez ötletet merítve, itt az én LécciLécciListá m :))) : több Ezüstkötet, mint elsőalbumom-örökszerelmem: VÍZ, Barát, Ha Vége, meg még mondjuk Maya – ami szerintem nem volt, nekem nem rémlik –, MÁSIK OLDAL, meg teljes Esőnap, megmegmeg Tejfehér Csend meg És mégis forog… és az a jó, hogy legalább tízen tudnánk írni egy 120%-osan csodás B-O setlistet minimális átfedésekkel)


VALAHOL ITT KELL LENNIE A PARTNAK!!
Idézet
 
 
#1 coligny 2023-11-20 08:54
Én kifejezetten élveztem a setlistet, persze én a V.V.V.-vel ismertem meg a zenekart '99-ben. Viszont nekem sok volt ez a 2,5 óra, nézni-állni is fárasztó volt. De összességében nagy élmény volt, mennék gyakrabban.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.