Shock!

április 13.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Akela - Budapest, 2015. október 31.

1102akela1Visszatekintve úgy tűnik, magyar metalklasszikusok hetet tartottam, hiszen hét nap alatt megjártam a PeCsa zárófesztet, egy 41 főnél alacsonyabb nézőszámú, de Gidóék által fesztelen hangulatban végigörömzenélt Fáraó-klubbulit (erről megemlékezni sajnos nem volt-lesz kapacitásom), és minderre az Akela negyedszázados jubileuma tette fel – na, nem feltétlenül a koronát, mert esetükben ez elég hülyén veszi ki magát, tekintve, hogy farkasgúnyában szokták kezdeni a bulikat. Ugyanakkor más odaillő fejfedő nem ugrik be, mert a két és fél órás monstre esemény után két nappal sem tudok mást mondani, mint ami az első gondolatom volt a végén: valahogy így kell évfordulót ünnepelni.

A jubileum kapcsán nyilván érdemes kicsit kielemezni a zenekar első huszonöt évét. Akárhogy is gondolkodom, nem tudok nagyon más bandát mondani, amely ennyire jól kiaknázta volna a farkasos tematikában rejlő lehetőségeket (a nálunk is népszerű Powerwolf is késett hozzájuk képest jó tizenöt évet), sőt, igazából ha általánosságban vesszük az arculattervezést, mindenképpen csillagos ötöst érdemel a koncepció. Mindezt pedig úgy, hogy feltételezésem szerint Főnök valószínűleg sose forgatott marketing szakkönyveket, és nem foglalkozott brandinggel (plane, hogy a kifejezés talán még nem is létezett itthon), hanem ösztönösen fogott a márka felépítéséhez.

időpont:
2015. október 31.
helyszín:
Budapest, Club 202
Neked hogy tetszett?
( 13 Szavazat )
Persze amennyit '80-as évek-beli tevékenységéről hallottam (alternatív művészkörökben nyüzsgés, szervezés-zenekarmenedzselés satöbbi), annak alapján nem meglepő, hogy kreativitását jó helyen, jó időben a metal irányába elmozdítva sikerült valami – mint az később kiderült – popkulturálisan jelentőset összehozni ebben a kis magyar (rock)zenei valóságban.

1102akela2

Nyilván kellett ehhez a 90-es évek elejének kannásboros szubkulturája is, mint akkoriban jelentős felvevő piac, amelynek tagjait sikerrel szólította meg az Akela, hiszen Főnök nagyon jól ráérzett az „egyszeri rocker" gondolat- és érzésvilágára, amellett, hogy sikerült néhány egyéb témát is baromi jól elcsípnie és közben még fejlődött is fűzfapoétaként. De ha a legsikeresebb időszakot végignézzük, emellett nagyon profin és bevállalósan is menedzselték a csapatot, tökmindegy hogy éppen ki által: jómagam emlékszem még szombat délelőtti (!) kereskedelmi rádiós (!) nagyinterjúra (ekkoriban például Benkő László nyúlt a zenekar hóna alá), és persze az ősemberes klipet is orrba-szájba nyomták a metal műfaj sötét középkorának titulált '90-esekben. A nagycirkuszos buli pedig vitán felül zseniális ötlet volt 1992-ben, még a problémás megvalósítás ellenére is. Ezen még nem vehettem részt, de a '94-es, az Eötvös-család cirkuszsátrában megtartott Farkasfarsangon már igen, és azóta sem hallottam hasonlóról (ha valaki igen, jelezze kommentben). A legendás hammeres interjúk pedig már csak a habot jelentették a tortán – ha sosem találkoztam volna Főnökkel, még az is felmerülne bennem, hogy mindez póz volt, mint a Manowarnál a nagy metal testvériség, de nem. Mondjuk ha Joey DeMaio csak fele annyira venné kevésbé komolyan magukat, mint ahogy az Akela tette-teszi, vélhetőleg vele is sokkal többen szimpatizálnának.

1102akela3

De akárhogy is, ha mai szemmel nézzük, az egók és a szétcsúszottság teljesen logikusan vezetett feloszláshoz amellett, hogy tényleg elfáradt a dolog – zeneileg is. Nem lehet véletlen, hogy amikor újra lett Akela, Főnök inkább ifjú titánokkal vette-veszi körbe magát, és mindenféle külső nyomás nélkül, véresen komoly hobbiként viszi tovább a történetet. Érdeklődés mai is van irántuk, hiszen napjainkban már minden régebbi, ismert banda többgenerációs bázissal bír, az örökké aktuális kor- és kórképet felvázoló gondolatok ma is eljutnak a nagyrészt érzelmi alapon zenét hallgató többséghez. Aki pedig úgymond kinőtte a „rockerséget", és nem azonosul már a Döntsd el szövegével (mert hogy már negatív kontextusban szól róluk pár sor), prémium kategóriás nosztalgiát kaphat, és akár meg is figyelheti, honnan hova tart az Akela zenei fejlődése. Mert a kissé valóban avíttas ős-klasszikusok mellett még mindig ütősek a Farkastörvényekkel induló thrashesebb második korszak témái, a vadiúj nótákban pedig ismét tetten érhető némi groove-os modern íz, mint arra már korábban is volt példa a '90-esek közepétől. Természetesen az albumbemutatóként is meghirdetett eseményről csak maga az album hiányzott.

1102akela5

A konkrét buliról írni ugyanakkor nem könnyű, mert tényleg folyamatosan zajlottak az események, jöttek-mentek a vendégek: kapásból az első négy-öt nótás blokk után megkaptunk egy Smici – Nagyfi tesók – Kökény atya erősítést a Rockernek születtemhez (előtte és utána is el-, illetve visszahúzták a függönyt), de itt volt Szíjjártó Szupermen is, sőt, Pavelka Gyuszi is eljött két nótára Kökény mellé, így a klasszikus felállás háromötöde ismét egy színpadon állt sok-sok év után. A szintén beharangozott Szaszára is kíváncsi lettem volna, de gondolom, igazoltan volt távol, a basszerek frontját pedig egy-egy nóta erejéig Németh Lojzi és Göbl Gábor is erősítette. Szóval nagy volt az általános színpadi fluktuáció, de ez egyáltalán nem akasztotta meg a buli lendületét. Amikor először az órámra néztem, már százhúsz percnél jártunk, és fel se tűnt, amikor pedig a Közeleg végén a pár perc múlva érkező éjszakai miatt távoztunk (és gondolom, a Megkísértelek volt csak hátra), már olyan százhatvan perce ment a koncert. De hogyan is lehetne unatkozni akkor, amikor az intró egy Doktor Bubó partyjelenet, amihez a Korda-féle Lady Karnevált keverik zenének? A vetítések amúgy teljesen rendben voltak, a farkasjelmezek is, a gitárcserés jövésmenések ellenére is baromi jól szólt a cucc (megdörrent tehát a cájg), és ugyan setlistet sajnos még nem találtam sehol, de lényegében mindent elnyomtak, amit kellett, hiányérzete senkinek nem lehetett. A Csak a farkasok vadásznak nyitásnak például kimondottan örültem, és bár ahogy említettem, hevimetálos" klasszikusaikért nem vagyok különösebben oda, jó volt hallani a Nem hiszeket is.

1102akela6

De alapvetően az Akela repertoárja szerencsére nem oszlik kötelező" és futottak még" csoportokra, lényegében bármikor bármelyik nótájukat elnyomhatják vagy kihagyhatják, így még ha rendszeresen jár is az ember a bulikra, akkor sem fog rájuk unni. És nem lesz ez másképp a következő huszonöt évben sem, amihez sok sikert, kitartás, optimizmust kíván a teljes Shock! stáb Pókmennek, Piócamennek, Novembernek és Kártmennek is Főnök(men) mellett. Akela nélkül tényleg szegényebb lenne a hazai színtér.

Fotó: Akela

 

Hozzászólások 

 
+1 #15 RobertThorn 2015-11-04 20:10
Idézet - abdul:
az akelában az a legjobb, hogy nem is akar okosnak, műveltnek, nagy megfejtőnek tűnni, szemben számos pályatársával, aztán a sok - nyilván direkt - gagyi duma mellett azért van pár zseniális is a főnök-szövegek között (menekülés pl.).

valamint

https://coub.com/view/73rmpElnézést kérek, tudom, kissé offtopik. De ha te az vagy akinek gondollak, akkor neked tudnod kell, hogy mi a Merkava 2 legfontosabb tulajdonsága.. ;D
Idézet
 
 
-5 #14 Megmondóember 2015-11-03 23:32
Idézet - Yoe:
AkelA rulZ!! :D Nincsenek a rajongók között puha@pöcsok, mint Megmondóember! :D


Bunkófiú, nekem az a hobbim, h akela koncertekre járok, és zakelás taknyokat csicskítok be. Valamelyik alkalommal szerintem téged is porig aláztalak! :D
Idézet
 
 
+11 #13 Yoe 2015-11-03 04:15
AkelA rulZ!! :D Nincsenek a rajongók között puha@pöcsok, mint Megmondóember! :D
Idézet
 
 
-13 #12 Megmondóember 2015-11-03 01:28
Szánalmas az akela, a magyar metal világ szégyene, a rajongók meg kb.: tahók gyülekezete.
Idézet
 
 
+5 #11 torta 2015-11-02 19:48
Na neee. Szülinapi bulinak, a zenekar önünneplésének marha jó volt, én is kurva jól szórakoztam, de azért voltak érdekes pillanatai a koncertnek, amik, hááát....

- "Lemezbemutatás" lemez nélkül, a koncert elején a két új dalt a jónép nem nagyon tudta hová tenni (már akinek nem volt már tökmindegy, mert gyááááakelaaaöü )

- A Rockernek Születtemnél az átszerelősdi eléggé leültette a bulit, előtte/utána volt összesen vagy negyed óra tökölés, ráadásul elég bizarr ötlet volt a Főnöktől, hogy a koncert negyede után a ráadásblokkot is lezavarta :)

- A fél zenekar úgy be volt baszva, mint az ökör (jó, ez nem lenne újság, de most még jobban), a Farkasok vagyunknál vagy a Mestervizsgánál konkrétan fél versszakokon át drukkolni kellett, hogy kitaláljanak az erdőből.

- Smicinek + Göblnek tökre örültem, de hogy miért pont a Moby Dick Hobo-feldolgozását játszották, pláne Főnök nélkül... háát, szerintem baromi bizarr számválasztás volt.

De még egyszer mondom, mindezektől függetlenül egyben, egy koncertként baromi szórakoztató volt az egész, tipikusan Akelás volt, hogy semmi nem jött igazán össze :D. A régi gitárosokkal lenyomott blokk kurva jó volt, és az új lemezt is fix, hogy bezsákoltam volna, ha kijön. (Ja, és furamód pont az Apartheid annyira egyben volt, hogy csak álltam és néztem, hogy mi van!)

Na, lehet dánvótolni.
Idézet
 
 
+2 #10 abdul 2015-11-02 19:11
az akelában az a legjobb, hogy nem is akar okosnak, műveltnek, nagy megfejtőnek tűnni, szemben számos pályatársával, aztán a sok - nyilván direkt - gagyi duma mellett azért van pár zseniális is a főnök-szövegek között (menekülés pl.).

valamint

https://coub.com/view/73rmp
Idézet
 
 
+1 #9 kaffer 2015-11-02 18:11
Idézet - Dead again:
" Akela nélkül tényleg szegényebb lenne a hazai színtér. "

Végre valaki leírta / kimondta itt. Mindig is alulértékelt zenekarnak tartottam őket. A Farkastörvények album például simán klasszikus.

Amúgy hogyhogy nem volt új album, arról lehet tudni valamit, hogy miért?


Gondolom még nem lett teljesen kész..
Idézet
 
 
+4 #8 Venomádi 2015-11-02 18:05
Idézet - Palinkas Vince:
Idézet - Venomádi:
Nem pejoratív kérdés akar lenni, de Lojzi hogy-hogy ott kötött ki?


Régi ismeretség: nála is stúdióztak már és Főnök írt szövegeket a Bikininek, úgy rémlik mintha az Emerton-díjat is ezért kapta volna :)


Ja igen, sejtettem, hogy ez lehet, köszi, mivel zenei ízlésük nem igazán fedi le egymást.
Idézet
 
 
+7 #7 Tulus 2015-11-02 16:26
Nagyon szeretem az Akela 90-es évekbeli lemezeit, sőt, még a Forradalom is tetszik, de a 2006 utáni lemezeket már nem követem.

Az Akela legalább akkora klasszikus a magyar Metal történelemben, mint a Pokolgép, vagy a Moby Dick. \m/
Idézet
 
 
+5 #6 FarkasFarkas 2015-11-02 15:59
Nekem azért hiányzott a Kő, az Ember Embernek Farkasa, és lehet, hogy a memóriám rossz, de mintha a Szökj meg sem lett volna, de lehet, hogy ebben tévedek. Ettől függetlenül nagyon rendben volt a buli és sokan voltak, ennek nagyon örültem!
Idézet
 
 
+14 #5 Dead again 2015-11-02 15:51
" Akela nélkül tényleg szegényebb lenne a hazai színtér. "

Végre valaki leírta / kimondta itt. Mindig is alulértékelt zenekarnak tartottam őket. A Farkastörvények album például simán klasszikus.

Amúgy hogyhogy nem volt új album, arról lehet tudni valamit, hogy miért?
Idézet
 
 
+10 #4 Palinkas Vince 2015-11-02 15:48
Idézet - Venomádi:
Nem pejoratív kérdés akar lenni, de Lojzi hogy-hogy ott kötött ki?


Régi ismeretség: nála is stúdióztak már és Főnök írt szövegeket a Bikininek, úgy rémlik mintha az Emerton-díjat is ezért kapta volna :)
Idézet
 
 
+4 #3 Venomádi 2015-11-02 15:37
Nem pejoratív kérdés akar lenni, de Lojzi hogy-hogy ott kötött ki?
Idézet
 
 
+6 #2 kaffer 2015-11-02 14:51
Tökéletes hangosítás, remek hangulat.
Zeneileg is nagyon rendben van most az Akela, tényleg csak az új lemez hiányzott !
Ezt mondjuk elcseszték, mert biztos hogy szépen fogyott volna.
Idézet
 
 
+8 #1 Den 2015-11-02 14:48
Na igen, a kibaszott Akela!,a zenéjük az neméppen szép lelkeknek lett kitalálva:) volt már pár tagcseréjük,de a hozzáállásuk nemsokat változott az évek során,érdemes megnézni a régebbi interjúikat,min t ezt itt: https://www.youtube.com/watch?v=TKoVN5A6wB0

szerintem ez mindent elmond az Akeláról:)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.