Shock!

december 11.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Voivod: pszichedelikus sci-fi készül Kanadában

Voivod - Michel LangevinA kanadai Voivod a világon egyre fogyatkozó biztos pontok egyike. Nemcsak azért, mert kizárt dolog, hogy rossz hangulatú koncertet adjanak, hanem azért is, mert hiába kult arcok, legendák, megmaradtak hétköznapi, közvetlen srácoknak. Michel „Away” Langevin például egészen biztosan a világ egyik legszerényebb zenésze, aki 2011-ben is pontosan ugyanolyan előzékenységgel keresett nekünk egy csendes zugot, ahol végtelen türelemmel válaszolgatott a kérdéseinkre, mint 2000-ben az első interjúnk alkalmával, vagy két évvel ezelőtt. A májusi koncertjük előtt beszélgettünk Away-jel.

Mikor legutóbb a Downnal itt játszottatok, még arról volt szó, hogy az lesz a csapat utolsó turnéja. Örülök, hogy meggondoltátok magatokat.

Abban az időben nem igazán tudtuk, hová is tartunk, a bulikon viszont olyan jól éreztük magunkat, hogy a folytatás mellett döntöttünk. Egy koncertlemezünk is kijött arról a turnéról Warriors of Ice címmel, és dolgozunk az új anyagon is, szóval egy ideig még biztos nem állunk le.

Mit kell tudnunk a Warriors of Ice-ról?

A 2009-es turné montreali koncertjét rögzítettük a lemezhez, tehát egyetlen fellépés anyagát tartalmazza, és egyáltalán nem alkalmaztunk rajta utómunkákat. Azt akartuk, hogy csak az legyen rajta hallható, amit játszottunk és természetesen szóljon az egész, ami azt hiszem sikerült is.

Ez az első hivatalos élő anyagotok Snake-kel. Miért vártatok ennyi ideig?

Egyszerűen csak így alakultak a dolgok. Mikor 2002 környékén újjáalakultunk Jasonnel (Jason „Jasonic” Newsted – ex-Metallica basszer – KG.) eleinte csak stúdióanyagokban gondolkodtunk, de később azért elég sok turnénk is volt, és az Ozzfest egyik állomását fel is vettük azzal a szándékkal, hogy kiadjuk. Aztán Piggy betegsége és halála (Denis „Piggy” D’Amour 2005-ben halt meg gyomorrákban – KG.) felborította minden tervünket; 2003 és 2008 között nem is tudtunk turnézni.

Mit lehet tudni a készülő stúdiólemezről?

Van egy csokorra való nótánk, amik közül négy már nagyjából késznek is tekinthető, további 4-5 nótán pedig folyamatosan dolgozunk. Ma este játsszuk is az egyiket, amely a leginkább késznek tekinthető. Májusban fejezzük be a turnét, aztán játsszunk a Maryland fesztiválon, utána pedig rengeteg időnk lesz, hogy az új anyagon dolgozzunk. Reményeim szerint az ősszel már stúdiózni fogunk.

Miféle anyagra számíthatunk?Voivod - Michel Langevin

Nem lesz annyira punk/metal, mint az utolsó három Voivod anyag, sokkal inkább egy progresszív/pszichedelikus anyag készül most a műhelyünkben. A pszichedelia persze mindig is megmaradt a zenénkben, de a progos dolgokat már egy jó ideje hanyagoljuk, úgyhogy most visszatérünk a kicsit komplexebb témákhoz. Azt hiszem, ez annak is köszönhető, hogy mindannyian Montrealban lakunk, így többet tudunk próbálni, aminek köszönhetően a komplexebb témák is sokkal természetesebben jönnek belőlünk. Jansonnal ez kevésbé működött, mivel ő a nyugati parton lakott, mi meg a keletin, úgyhogy kénytelenek voltunk mp3-akat küldözgetni egymásnak, ezért a dalok is sokkal egyszerűbbek voltak. Ezzel szemben az új anyagot leginkább a Dimension Hatrösshöz tudnám hasonlítani, némi Outer Limits hatással.

Milyen volt Chewyval írni a dalokat?

Szerencsére nagyon természetesen, könnyedén történt minden. A dalok nagy részét Chewy és Blacky hozza, és én mondom neked, ők az igen komplikált témákat szeretik. (nevet)

Hogy találtatok rá anno Chewyra?

Blackyvel ezer éves cimborák, és jó néhány projectben játszottak is együtt. Snake-kel még élőben is láttuk őket valamikor. Miután befejeztük a Katorz lemezt, Snake-kel elhatároztuk, hogy tartunk pár év szünetet. Még abban sem voltunk biztosak, hogy egyáltalán be akarjuk fejezni az Infini anyagot. Piggy halála és a Katorz munkálatai annyira felkavartak mindannyiunkat, hogy nem akartunk semmivel sem foglalkozni, aminek köze van a Voivodhoz. Végül 2008-ban éreztük úgy, hogy muszáj visszatérnünk. Jason viszont akkoriban gyógyulgatott a hátproblémáiból, így csak a lemezanyag feljátszását vállalta, de élőben nem tudott velünk játszani. Mivel az volt a cél, hogy koncertezzünk is, megkérdeztem Jasontől, nem bánná-e, ha felhívnám Blackyt? Nagyszerű ötletnek tartotta mindezt, én pedig tudtam, hogy Blacky együtt projektezget Chewyval, aki bizonyos fokig Piggy tanítványának is tekinthető. Persze nem Piggy tanította gitározni, de talán az egyik legnagyobb hatása és fő mentora volt. Szóval felhívtuk Blackyt és Chewyt, akiket nagyon érdekelt az ötlet, így aztán elkezdtünk élőben játszani, főleg európai fesztiválokon. Nyitottunk Ozzynak és a Judas Priestnek is, és ez annyira felvillanyozott minket Snake-kel, hogy elhatároztuk, befejezzük az Infinit. Így aztán a turné közben stúdióztunk is, Jason a saját műhelyében San Franciscóban, Snake és én pedig Montrealban. Így tehát miközben 2009-ben turnéztunk az első hat lemez anyagával, volt egy 1.2-es felállás is Jasonnel, amelyik a lemezanyagon dolgozott, és ez a mai napig is összezavar pár embert. A 2009-es és a 2010-es évünk is koncertezéssel telt el, turnéztunk Japánban is, idén pedig eldöntöttük, hogy írunk egy új lemezt, ami remélhetőleg jövőre ki is jön.

Nem furcsa a Piggy halála után megjelent Katorz és az Infini lemezek dalait élőben játszani?

Dehogynem. Eredetileg nem is terveztünk elővenni ezekről semmit élőben, ahogy az Eric Forrest-féle felállással készült anyagokról sem. Mivel azonban 2009-ben kijött az Infini, elkezdtük róla játszani a Global Warningot és a Treasure Chase-t. Nyilván ez promóciós okokból fontos volt, de ezen a turnén is már csak a Global Warning van műsoron, ha vége ennek a körnek, onnantól kezdve pedig már nem is fogunk semmit játszani ezekről az anyagokról. Voivod - Michel Langevin

Miután Piggy elment, azt mondtad egy interjúban, hogy maradt rengeteg akusztikus anyag is, amiket szintén terveztek megjelentetni, azóta viszont nem lehet hallani erről a dologról semmit.

Volt kb. 20 nóta, amik 1-2 perces akusztikus cuccok voltak, elég rossz minőségben. Ezek egy része a Katorzon került felhasználásra egyfajta átkötésként. Később aztán találtam még két szólóanyagot, amin Piggy dolgozott, és ezeken is van egy rakat akusztikus téma. 2004-2005 környékén dolgozott ezeken, kidolgozta az énektémákat és a dobgépes alapokat is, illetve feljátszotta az összes basszus- és gitárrészt, totál profin. Szóval ezekkel az anyagokkal elég könnyű dolgunk lenne, hiszen nekem csak újra kéne játszanom a dobtémákat igazi dobokkal, Snake-nek is meg van írva minden, ráadásul meghagyhatnánk Piggy hangját is a vokálokban. Blacky elég jó szakember, szóval producerelhetné is az anyagokat. Erősen gondolkodunk is azon, hogy megjelentessük ezeket, aztán majd meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok. Az viszont biztos, hogy nem Voivod név alatt jönne ki, mert bár Piggy jellegzetes játéka miatt eléggé voivodos az anyag, zeneileg mégis egészen más. Piggy hatásait nagyon érezni a dalokban – a kedvenc gitárosai Jimmy Page, David Gilmour, Robert Fripp, Alex Lifeson és a toolos fickó voltak, akinek most nem jut szembe az neve. (nevet) Szóval ott a voivodos íz, a zene mégis egészen más.

Az új lemez dalaiban használtok fel még valamit Piggy örökségéből?

Nem, mindent, ami megmaradt tőle, megjelent a Katorzon és az Infinin.

Néhány évvel ezelőtt egy könyv is megjelent, amiben a rajzaidat tetted közzé. Mit kell tudnunk erről?

Igen, ez volt a Worlds Away. Egy 3000 példányban megjelent keménykötéses könyv, kb. 7-800 rajzommal, ami 2009-ben jelent meg. A Voivod sztori rajzai és egyéb grafikáim, illetve azok története található meg benne, és Matin Popoff írta, aki már egy rakat egyéb metal témájú könyvet is kiadott. A voivodbook.com oldalon lehet amúgy megrendelni, és magam is meglepődtem, mennyire keresik az emberek, hiszen már több, mint a példányok fele elkelt.

Ha csak egy Voivod számot választhatnál, ami személy szerint a legfontosabb Neked, melyik lenne az?

Huhh, ez nehéz kérdés. (hosszan gondolkodik) Minden évben történik valami, amiről egyik vagy másik dalunk ugrik be… Most az egyik legfontosabb dolog a világban a japán reaktorprobléma, szóval talán most az Overreactiont mondanám, mint legfontosabb és legaktuálisabb nótánkat. A jövő hónapra persze minden megváltozhat, és egy totál másik dalt választanék, de most épp az Overreaction ugrik be. Az emberek sokszor mondják amúgy nekünk, hogy előre láttuk az ilyen problémákat, de ez nem igaz. A Voivod-sztori főként sci-fi könyvekre és újságokra épül, és ezek írói azok, akik megjósolták az eseményeket, nem mi.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.