Shock!

február 08.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Spiritual Beggars: stoner oldalhajtás

Spiritual BeggarsMichael Amottot a death metal rajongók a Carcassból és az Arch Enemyből már jól ismerhetik, azt viszont nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy az utóbbi mellett mást is csinál. Legutóbb júliusban jött a hír, hogy a Spiritual Beggars-szel újra stúdióba vonul. Azóta több dátum is napvilágot látott az album megjelenéséről, ami végre április 10-én került boltokba. Miről másról, mint erről kérdeztük a sokoldalú gitárost.  

Mit tudnál mondani az áprilisban megjelent nagylemezetekről?

Ez a harmadik teljes albumunk - mivel az elsőt nemigen szoktuk annak nevezni rövidsége miatt - két éve, amit tavaly vettük fel és kevertük. 12 szám lesz rajta, a címe Ad Astra és nagyon büszkék vagyunk rá, mert eddig ez talán a legjobban sikerült anyagunk. És annak is nagyon örülünk, hogy végre kijön.

Eddig is 2 évente adtátok ki a lemezeket, most is tartjátok ehhez magatokat...

Csak akkor írunk számokat mikor késztetést érzünk rá, mikor valami inspirál minket. Szeretnénk, ha minden a legjobb lenne a zenénkben, mivel ezt a fajta zenét nem lehet erőltetni.

Ha jól tudom bővült a zenekar egy taggal az előző album óta…

Igen a billentyűs Per Wibaerijjel, aki már turnézott velünk az előző albummal és most erre be is vettük a csapatba.

Most mesélj nekünk egy kicsit a zenekar terveiről és az Arch Enemyről!

Az Arch Enemyt természetesen folytatom, ahogy eddig is tettem. Mind a két zenekart nagyon élvezem, mivel így a zene több dimenziójával megismerkedhetem. De most a Spiritual Beggarsre koncentráltam egy ideig. A többiek is, amikor nem vagyunk együtt más helyeken zenélnek, koncerteznek stb. mivel mind aktívak akarunk maradni. Most, hogy megint összejöttünk az album felvételére és a koncertekre mindannyian nagyon izgatottak vagyunk. Május közepén kezdünk turnézni, ami egy klubturné lesz és utána irány a fesztiválok, mint pl. a Dynamo, a Rock im Park, és a Rock am Ring stb. Aztán a Metal 2000 turnén az Iron Maidennel is játszunk kb. 10 állomáson. Remélem a klubturnén Magyarországra is eljutunk. Fontosnak tartom, hogy az albumot népszerűsítsük sok koncerttel és pont ezt fogjuk most csinálni.

Azt olvastam valahol az előző album kapcsán, hogy nem szívesen hagyod otthon a családod, amikor turnéztok. A kislányod most négy éves. Ennyi turné láttán, felvetődik bennem a kérdés: Csak nem megváltozott a hozzáállásod a dologhoz?

Most hogy egyedül nevelem a lányom így egyszerűbb a dolog. De a zene egyébként sem olyan, mint egy munka, ahol az ember alig találkozik a gyerekével. Tulajdonképpen, amikor nem zenélek; az egész időmet a lányomnak szentelem. Egy nap a színpadon zúzok, másnap este meg mesélek a lányomnak lefekvéskor. Igazán érdekes életem van. (nevet)

Nem tudtam, hogy egyedül neveled a lányod. Csak nem elváltál?

Ja, elege lett a nejemnek abból, hogy folyton turnézom. (nevet) De ez nagyszerű, mivel így sokkal több időm jut a zenélésre. Sokkal aktívabb vagyok, mint valaha is voltam. Szerintem mindenki eldöntheti, hogy vagy vállalja, hogy mindent belead, és a maximumot nyújtja vagy otthon ül a barátok és a család közt és csak zenélget, meg néha kiad egy albumot. Én az elsőnél maradtam és ez nem tetszett neki.

Hogy működik nálad ez a "két zenekar dolog"?

Most, hogy mindkét zenekarnak profi menedzsmentje van egész egyszerű összeegyeztetni a dolgokat. Minden szinte napirend szerint működik. Az Arch Enemy a folytatása annak, amit a Carcass-szal csináltam. A testvéremmel elég jól kijövünk és a két gitáros téma is - főleg kihívásilag - nagyon bejön. A Spiritual Beggars azért jelent kihívást, mert egy teljesen új stílusban alkothatok. Nagyon jól érzem magam a srácokkal, jól kijövök velük is, a zene meg csak jön belőlünk. Mind a két zenekar ad valamit, amitől boldog lehetek.

Hogy van az, hogy a lemezeitek Japánban kiadott változatai mindig tartalmaznak bónusznótákat?

Ez nem igazán rajtunk múlik. Mi bemegyünk a stúdióba, felvesszük a számokat és sorrendben rakjuk őket a lemezre. Ezek után - ha átadjuk a lemezkiadónak - már olyan, mintha nem is a mi lemezünk lenne. Átalakul egy áruvá és, mint bármilyen más üzletben; a világ más részein azt az árut másképp tudják eladni. Ez a dolog üzleti része, amivel a kiadó foglalkozik. Én a kreatív részét intézem a dolognak, mert ezt élvezem, az unalmas rész a kiadó dolga. Én már megszoktam, hogy néha nem azt csinálják amit várnék, mert ha nem marad az ember elég lelkes és hagyja, hogy ilyesmi elkedvetlenítse akkor annak régen rossz.

Hogy lehet, hogy a Monster Magnet és más hozzátok hasonló zenekarok sokkal ismertebbek mint esetleg ti vagytok… Titeket nem érdekel a hírnév?

De, azért mi is szeretnénk minél több emberhez eljutni, de ez az első olyan lemezünk, aminél a kiadó is kicsit jobban fog nyomni minket. Nemrég készült el az első klip az Angel of Betrayalre, és maxit is ki fogunk adni nemsokára. Nem lehet tudni mi lesz. Mi csak ülünk és a kiadó ötleteit jóváhagyjuk (vagy nem), de igazából nem akarunk mást, csak élőben játszani.

Nagyon sok olyan zenekar van mostanában - ha nem is túl ismertek - akik a Spiritual Beggars-szel egyetemben a 70-es évek Sabbath-os metalját játsszák. Mi az oka ennek szerinted?

Ez a fajta zene olyan valóságos, olyan, amit igazán nem lehet hamisítani. Nincsenek előre felvett samplerek, ha felmegy az ember a színpadra, tényleg el kell játszania a zenét, amit megírt. Ez az szerintem, amit érdekesnek találhatnak benne.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.