Shock!

június 08.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

H-Blockx: a sikert kergetve

H-blockxA Sziget egyik legtragikusabb és sokaknak legnagyobb csalódást okozó koncertje a magáról elég régen nem hallató H-Blockx koncertje volt. A zenekarból tavaly meglepve mindenkit, kilépett Dave, így Henningre maradt az ordítozás, éneklés és rapelés feladata. Idén a lemezfelvételt megszakítva jöttek el a Szigetre játszani, ahová magukkal hoztak 2 német rapper srácot, akik Henninget voltak hivatottak kisegíteni nagy magányában a színpadon. A zenekar elképzeléseiről, kilátásairól Henninggel sikerült a koncert előtt és után is beszélgetnem.

Hogy áll az új album?

Most is épp elvileg stúdióban vagyunk vele. Az elmúlt 2 évet szinte teljesen ott töltöttük. Jó pár problémát kellett ez alatt megoldanunk, ami a menedzsmenttel, a kiadóval volt többnyire összefüggésben. A BMG-től átmentünk a GUN Records-hoz. Ez az a kiadó, ahol a Guano Apes és a HIM is van jelenleg. Kézbevettük a saját dolgainkat. Ügynökséget váltottunk, szóval volt elég sok dolog, amit el kellett mostanában intéznünk. Ezért is tart ilyen sokáig az új album elkészítése. A felvételeket idén kezdtük el és reméljük, hogy jövő év elejére már kijöhet az új anyag.

Mivel kerestétek a kenyereteket, ez alatt a hosszú kényszerpihenő alatt?

Végül is elég lemezt eladtunk ahhoz, hogy megéljünk belőle, az elmúlt néhány évben. 1999-ben volt egy óriási turné, a Vans Warped Tour, amin részt vettünk az USA-ban. Aztán a Biohazarddal játszottunk. Összesen kb. 120 koncertet adtunk a tengerentúlon, szóval elég elfoglaltak voltunk.

Nem nehéz az ilyen hosszú idő alatt összegyűlt ötletekből kiválasztani, hogy melyik kerüljön fel az új albumra?

Nem igazán. Sőt én inkább örülök neki, hogy rengeteg időnk volt gondolkodni. Általában egy album megjelenése után rögtön kopogtat a kiadó, hogy jó lenne pár új számot felmutatni. Mi viszont nagyon is meg akartuk gondolni, mi kerüljön fel az új albumra, és hogy milyen is legyen az új album egyáltalán. Ezt lehetővé tette az, hogy kiadót váltottunk. Az 1994-es Time To Move album óriási sikere után, mindig is arra törekedtünk, hogy nehogy kommerszé váljon a zenénk. Ez nem használt a zenénknek és a zenekarnak sem. Most volt időnk elgondolkodni, hogy eddig mit és, hogy tettünk. Végre azt akarjuk tenni, amit tényleg akarunk, de ehhez idő kellett, hogy kitaláljuk mi is az valójában. Az elmúlt évek sikertelensége miatt nagy szükségünk volt erre. Nem eladni akarjuk jól a lemezeket, hanem megtenni. És pont ez az, amit teszünk, és jövőre jön a nagy meglepetés.

Szeretnétek azért sikeresek lenni?

Persze. A siker mindannak az alapja, amit teszünk. Azért tesszük az egészet. Ha nem lennénk sikeresek, nem tehetnénk azt, amit mi akarunk. Ezért nagyon is reméljük, hogy sikeres lesz a lemez. De ezért nem adunk fel mindent. Előbbre való számunkra a zene, mint művészet a sikernél, mint eredmény. Egyébként nincs igazán már mit bizonyítanunk senkinek sem. Mindent elértünk, amit el akartunk érni. Több, mint 30 országban turnéztunk világszerte, több, mint 800 koncertünk volt, most készítjük az 5. lemezünket. Most már csak a zene számít és, az hogy olyan legyen, amilyennek mi szeretnénk.

Akkor most már nem nehezedik rátok semmilyen nyomás?

Pontosan. Eddig pont ez volt a baj. A kiadó, az ügynökségünk, saját magunk is folyamatos nyomás alatt tartott minket. Rettenetes volt. Arra is gondoltunk, hogy feloszlunk miután Dave kiszállt a zenekarból, de a 2 berlini srácnak köszönhetően ez nem történt meg.

Hogy-hogy Dave kiszállt a zenekarból?

Együtt húztuk le az elmúlt 11 évet, ami alatt a legjobb barátok lettünk. De mint minden kapcsolatnak, akár barátság, akár párkapcsolatról legyen szó, megvannak a maga buktatói. Szerintem csak akkor utálhatsz valakit igazán, ha tiszta szívedből szereted is. Dave úgy érezte mást akar csinálni a zenekaron kívül, már nem érezte magáénak ezt az egészet. Ezért, hagyta itt a zenekart. Még mindig jóban vagyunk, még mindig bulizunk együtt sokat, de már nem tartozik a zenekarhoz.

A két srác, aki most itt van veled, ők kik?

Egy berlini rap zenekarból vannak, a Das Departmentből. Ők segítenek nekem szövegeket írni, a tömeget cukkolni koncerteken. Ők végül is az új albumon az ének producerei.

Hogy kezdtetek hozzá az új albumhoz?

Valami olyasmi módszerrel, amit akkor is használtunk, mielőtt még egyáltalán meglett volna az első lemezre a szerződésünk. Az elmúlt 11 év tapasztalatát levonva, megpróbáljuk a legjobb ötletekből, a legtökéletesebb számokat megírni. Ehhez van segítségünk, 2 berlini rapper srác személyében. Rap, grunge/rock, pop és romantikus elemek lesznek az új számokban.

Milyen az új kiadótok?

Az egyetlen olyan kiadó, ahol el tudom képzelni, hogy a zenénk otthonra találjon. Az emberek azért dolgoznak a GUN Records-nál szívvel-lélekkel, mert szeretik azokat a zenekarokat, amiket kiadnak és nem a pénz miatt.

Ezek után következett a koncert, ami előtt a dobos tisztázatlan körülmények között annyira tönkrevágta a bal kezét, hogy 3-4 szám után le kellett menni a színpadról, hogy bekössék a kezét. Miután visszajött személyesen kért elnézést és levonult a színpadról. Ezek után Henning megpróbálta a nem éppen elégedett értetlenkedő tömeggel megértetni, hogy a dobosuk keze tropára ment és nem fog tudni tovább játszani. Valahogy végül is nagy nehezen sikerült kicsalogatni a dobost néhány szám erejéig, de az arcát elnézve nem sok öröme volt a koncertben. A koncert után Henning elmondta, hogy a dobosukat kórházba szállították, és eléggé el volt keseredve. Nem csak azért, mert a srác megsérült, hanem azért is, mert ez komolyan hátráltatja a stúdiózást. Reméljük azóta már rendbejött a dobos keze és jövő év elején minden rajongó örülhet az H-Blockx 5. lemezének.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.