Shock!

október 21.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Exodus: nem nosztalgiáznak

ExodusFebruárban fog megjelenni az Exodus új anyaga, a Tempo of the Damned. Ennek kapcsán hívott fel a legendás H-Team egyik tagja Gary Holt. A technika ördöge ugyan kicsit kifogott rajtam, de nagyon jó fej volt az öreg, és így minden probléma ellenére egy kellemes beszélgetés kerekedett ki végül.

Először is engedd meg, hogy elmondjam, nagyon örülök, hogy beszélhetek veled, mert régóta nagy Exodus rajongó vagyok. Még Brno-ba is kiutaztam, hogy elcsípjelek titeket a színpadon.

Köszönöm, nyert ügyed van nálam!

Nemrég fejeztétek be az Európa-turnét. Gondolom jó volt újra járni a nagyvilágot?

Nagyon jól éreztük magunkat, jó volt újra úton lenni. Nagyon jó bulikat adtunk, Németország például zseniális volt, de a cseh koncert is szuper volt. Ráadásul remek zenekarokkal játszottunk együtt, igazi barátokkal, egy igazi jó hangulatú turné volt. Gondoltunk arra, hogy az új lemez utánra csúsztassuk a fellépéseket, de végül nem lehetett elhalasztani a túrát, olyan sok zenekar gyűlt már össze. Így utólag abszolút nem bánom…

Az Agent Steel miért került ki a turnéról?

Az volt a baj, hogy már rögtön a turné elején problémák merültek fel. Kezdett fogyni a pénz, és ennek Agent Steelék estek áldozatul. Ahogy csökkent a büdzsé, le kellett faragni a bandákat… Nagyon sajnálom, mert tényleg egy nagyon jó zenekar, jóban is vagyunk… Mindegy, egyébként ezért nem akartam 9 bandával turnézni.

Ez volt az oka, hogy a Carnal Forge is kimaradt végül?

Nem, ott valami más volt a gond, azt hiszem nem akarta az ügynökségük, hogy végig játsszanak a turnén, vagy valami hasonló, végül ezért kerültek ki. Kár, mert nagyon akartam, hogy ők is velünk jöjjenek.

Én is nagyon sajnáltam, mert szerintem a kortárs thrash legjobbjai. De azért sikeres volt a turné?

Persze, csak mondom, az volt a baj, hogy kicsit sokan voltunk, de egyébként mindenhol nagyon jó volt a fogadtatás.

Ha jól emlékszem, majdnem az egész első lemezt eljátszottátok, és csak 4 vagy 5 szám volt, amit már eredetileg is Zetroval rögzítettetek.

Azért nem játszottuk el az egész Bondedet, de tény hogy sokat nyomtunk róla…. Most jön ki az új lemezünk, a Tempo of the Damned és ez egy ilyen bemelegítő, promóciós körút volt. Itt egy igazi régi best of programot akartunk nyomni, a közönség meg a Bondedet szereti legjobban, meg ugye Paul halála miatt is… Tehát ezért volt olyan sok erről a lemezről. De Zetronak nincs ezzel semmi gondja, hiszen évekig énekelte ezeket a számokat, nagyon szereti őket ő is. Meg ugye most jön majd ki a lemez, aminek a turnéján nagyrészt már azok a dalok lesznek, amiket eredetileg is vele csináltunk.

Az Impact of Imminentet és a Force of Habitet teljesen hanyagoltátok.

Megmondom őszintén, ennek az volt az oka, hogy nem volt időnk megtanulni őket. Jack (Jack Gibson basszer - K.G.) és Tom (Tom Hunting dobos - K.G.) még sosem játszották ezeket a dalokat. Jacknek meg ugye a teljes repertoár új volt… Tehát le kellett ülni, hallgatni a lemezeket, tanulni, próbálni. Úgy döntöttünk, hogy időrendi sorrendben haladunk, és ezekre már nem jutott idő. Ráadásul elég szűkös volt a keret, mert közben ugye a lemezzel is foglalkozni kellett.

Talán majd legközelebb… Kicsit meglepődtem, hogy mennyi fiatal srác volt a bulitokon. Én egy igazi, 30 fölötti old-school közönségre számítottam.Exodus

Igen, ennek mi is nagyon örülünk, nem akarok csak a saját korosztályomnak játszani! (nevet) Hála istennek a fiatalok is megértik a zenénket, sokukat megtalálja és teljesen megőrülnek tőle.

Amerikai turnét is csináltatok?

Nem, talán később. 1997 óta nem volt amerikai turnénk, tehát itt lenne már az ideje, de Európában valahogy jobban szeretnek minket az emberek, tehát ide jövünk többször. Persze azért jó lenne már otthon is turnézni!

Van valami különösen jó sztorid a turnéról?

Nem tudok neked semmi különöset mondani. Azt hiszem ez egy kissé unalmas turné volt. (nevet) Már mindannyian családosak vagyunk, nem azok a party animalok, mint a 80-as években. Ha akkor kérdezted volna ezt, biztos sokáig sztorizgattam volna, de most tényleg nem tudok a kívülállóknak izgalmas történetekkel szolgálni.

Meg tudtok egyébként élni a zenélésből?

Nem vagyunk gazdagok, de azért a számláinkat ki tudjuk fizetni. Azzal nem vádolhat meg minket senki, hogy a pénzért tértünk volna vissza…

Már mindannyian családosak vagytok. Ők mennyire tolerálják a hosszú távolléteket?

Nézd, nekem ez az életem, és ezt szerencsére ők is megértik. Meg telefonon keresztül is nagyon szeretnek. Persze ettől azért sok dolog nehezebb, de mikor az ember hazaér a turnéról a szeretteihez, az egy nagyszerű érzés. Tudják, hogy én ettől vagyok teljes ember, ettől vagyok boldog és teljes mértékben támogatnak.

Egyszer a Sum41-nak nyitottatok. Mesélj erről valamit! Elég furcsa egy párosítás...

Kiderült, hogy nagy rajongók és ők hívtak meg minket, hogy lépjünk fel. Kicsit meglepő volt, de a közönségnek nagyon bejöttünk, pedig azt hittük mindenkit sokkolni fogunk, tudod, túl erőszakosak, vadak leszünk nekik, de nem… teljesen megőrültek. Meg az sem volt utolsó, hogy a nézőtér tele volt 16 éves csajokkal, akik valami iszonyat jól néztek ki! Komolyan! Bármerre néztem, mindenhol jó nők, ami azért - valljuk be - nem megszokott egy thrash koncerten.

Akkor netán egy közös turné Sumékkal?

Na, az azért már egy kicsit sok lenne!

Akkor beszéljünk egy kicsit az új lemezről! Épp tegnap kaptam meg és nagyon tetszik!

Köszönöm! Az volt a célunk hogy egy méregerős lemezt írjunk, hogy senki ne mondhassa, hogy csak egy kis nosztalgiára tértünk vissza. Azt hiszem ez sikerült is, a Tempo of the Damned talán a legjobb lemez amit valaha csináltunk.

Nekem is nagyon tetszik, mert benne van a klasszikus Exodus-íz, de mégis valahogy mai az egész. Kicsit furcsa volt először, hogy Zetro néha brutálisabban énekel, mint korábban. Például a War is my Shepherdben vagy a Forward March-ban van, hogy szinte hörög. Ez kinek az ötlete volt?

Ránk mindig jellemző volt, hogy valamit azért alakítgatunk, ennek a következménye az is, hogy Zetro néha bedurvít. Egyébként ez közös ötlet volt, Andy Sneappel együtt találtuk ki. Az embert folyamatosan érik hatások, mindig változik, mi is szeretünk kicsit új dolgokat kipróbálni, persze csak addig, amíg a végeredmény azért félreérthetetlenül Exodus marad.

Kedvenc dalok a lemezről?

Talán az a kettő, amelyiket Brnoban is játszottuk a War is My Sheppard, meg a Scar Spangled Banner, de mindegyiket szeretem… az én gyerekeim. Nagy kedvenc még a Blacklist is.

Azt én is nagyon szeretem, a War mellett a kedvencem a lemezről. Remélem, játsszátok majd!

Könnyen meglehet…Exodus

Egyébként milyen zenéket hallgatsz? Csak metalt vagy néha azért egy kicsit más is jöhet?

Sok klasszikus zenét is hallgatok a régi nagyok mellet, meg black metalt. Mikor olyan kedvem van, funkys dolgok is bekerülnek.

Kedvenc lemezek, bandák?

Például a legutóbbi Gorgoroth nagyon jó lett, vagy a Hypocrisy is nagy kedvencem, ők sosem okoznak csalódást.

Igen, én is láttam őket a Bang Your Headen és nagyon jók voltak. (Na, itt kicsit füllentettem, mert nem nagyon szeretem a Hypo-t! :-)) Melyik volt az eddigi legjobb Exodus koncert?

Valószínűleg az 1997-es Dynamo Festival, ahol kb. 80.000 rajongónak játszottunk. Az lehetett a legnagyobb pillanatok egyike az Exodus történetében. Bármerre néztem, mindenhol emberek... Csodálatos volt.

És a legrosszabb?

Valamelyik korai koncertünk, tudod, mikor túl részeg voltam.

Megmondom őszintén, hogy én is egy kicsit másnapos vagyok, mert tegnap volt az egyik barátom édesanyjának esküvője.

Akkor tudod miről beszélek. (nevet)

És mik a következő lépések? Turné? Nyári fesztiválok?

Egyelőre annyit tudok, hogy biztosan játszunk a Sweden Rocks fesztiválon, de konkrétumok még nincsenek. Természetesen nagyon várjuk a fellépéseket, vagy előtte, vagy utána, de lesz turné is. De mondom, semmi mást nem tudok, tehát ne is kérdezd hogy mikor, hol, kivel stb.

Voltál már Magyarországon?

Nem.

Csak azért, mert van két nagy nyári fesztiválunk is, a Summer Rocks és a Sziget.

Ja, hallottam már a Sziget fesztiválról, játszottak már ott nagyon jó bandák, szerintem nekünk is sikerünk lenne. Jó lenne hozzátok is eljutni idén.

Ha csinálhatnál egy álom zenekart, kik lennének benne?

Természetesen én gitároznék (mindjárt gondoltam - K.G.), Dave Lombardo lenne a dobos, James Hetfield énekelne…

(Itt nem bírtam megállni, hogy ne szakítsam félbe. :)) James Hetfield? A mostani vagy a nyolcvanas évekbeli Hetfield?

Tökmindegy. Szerintem még mindig az egyik legtökösebb csóka… tehát, ja és akkor basszusgitár… hmm… talán… igen, Cliff Burton lenne a basszer. Holnap el is kezdem kirugdosni az embereket az Exodus-ból! (nevet) Egyébként ha a Slayert, az Anthraxet és az Exodus-t összegyúrnánk, akkor kapnánk meg a világ leggyilkosabb bandáját!

Kicsit más téma: Tudsz valamit James Murphyről?

Én nem ismerem annyira, de úgy hallottam, egyre jobb az állapota. Azt mondták, gyorsan javul.

És akkor az utolsó kérdés… kicsit hülye kérdés, de gyűjtjük rá a válaszokat… tehát: Meg tudnád mondani, mi az élet értelme?

Érezd jól magad, amikor csak tudod.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.