Shock!

június 18.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Dio Disciples: „Erős kéz kell ahhoz, hogy mindez működjön”

1222diodis4Augusztusban végre Magyarországra is eljutott a Wendy Dio által grundolt, úgymond hivatalos Ronnie James Dio-emlékformáció, a Dio Disciples, amelynek felállásában olyan zenészek játszanak a DIO egykori felállásaiból, mint Craig Goldy gitáros vagy Simon Wright dobos, a mikrofont pedig Tim „Ripper" Owens és Oni Logan ragadta magához. A székesfehérvári FEZEN-en adott buli előtt Björn Englen basszerrel sikerült leülnünk egy rövid csevejre, akinek szintén komoly pedigréje van, hiszen Uli Roth, Tony MacAlpine vagy Yngwie Malmsteen csapatában egyaránt játszott már.

Jártál már valaha Magyarországon?

Jártam már egyszer Budapesten, ezen a környéken, ebben a városban azonban még sosem voltam. Tony MacAlpine-nal egy egész méretes helyen játszottunk pár éve. Majdnem akkora volt, mint egy színház, ami nem is rossz egy instrumentális bandától. (nevet)

Hogy van Tony, tudsz róla valamit?

Sokkal jobban, kösz a kérdést. Szerencsére javul az állapota.

Hogy kerültél a Dio Disciplesba?

Craig és én már huszonhárom éve ismerjük egymást. Mindig is segített nekem, és folyamatosan kapcsolatban voltunk egymással. Volt Ripperrel is egy közös csapatom, de onnan kiléptem. Egyszer aztán írtam, neki egy sms-t, hogy ha legközelebb felém jár, igyunk meg egy sört. Erre azt válaszolta, hogy másnap pont itt lesz, mert a Dio Disciplesszal próbál. Lehívott a stúdióba, ahol persze ott volt Craig is. Valaki aztán bedobta, hogy miért nem sörözünk Wendy Diónál inkább? Így is lett, ekkor ismertem meg Oni Logant is, meg persze Wendyt. Később, amikor bőgőst kerestek, Craig hívott fel, a többi pedig már történelem.

Mindig is nagy Dio-rajongó voltál?

Abszolút, de sajnos csak egyszer, futólag találkoztam vele. Wendyvel viszont ez volt az első alkalom. Ismertem egyébként Scottot, a billentyűst is, valamikor régen egy rövid ideig játszottunk ugyanis együtt, és Simon Wrighttal is dumáltam már korábban, szóval érintőlegesen azért majdnem mindenkit ismertem már korábbról.

Wendy elég kemény nő hírében áll...

Nem tudom, az viszont biztos, hogy nagyon kedves és barátságos volt. Viszont egy menedzsernek muszáj néha keménynek lennie. Úgy gondolom, hogy Wendy nagyon sok remek dolgot tesz, például a Dio rákellenes alapítvánnyal. Ahhoz viszont, hogy mindez működjön, erős kéz kell.

1222diodis2

Gondolom, hallottad, hogy Yngwie Malmsteen játszik ma este utánatok.

Igen, össze is futottunk már.

Öt évig bőgőztél nála, miért lett vége a dolognak?

Szervezési problémák miatt. Lekötöttünk egy turnét Tony MacAlpine-nal, ami rögtön azután kezdődött, hogy a Malmsteen-kör eredetileg véget ért volna. Yngwie-nek azonban valamiért el kellett tolnia pár nappal az utolsó két orosz dátumot, így viszont a két turné átfedésbe került. Nekem pedig döntenem kellett, hogy lenyomom az utolsó két bulit Yngwie-vel vagy inkább a teljes hónapos körutat választom Tonyval. Nagyon sajnáltam a dolgot, mert szerettem Yngwie-vel játszani. Személy szerint sosem volt vele semmilyen problémám, bár nyilván nem volt boldog, mikor közöltem, hogy kiszállok. Csak jó emlékeim vannak ezekről az évekről.

Akkor esetleg be is ugrasz hozzá a ma esti bulin?

Nem. Nézd, én a Dio Disciples miatt vagyok itt. Egyébként sem hiszem, hogy Yngwie megkérne a vendégeskedésre.

Hogyan ismerted meg anno?

Két évvel azelőtt találkoztunk, hogy beszálltam hozzá. Játszottunk vagy fél számot együtt egy beálláson, nem is tudom, hogy hol. Két évvel később aztán, mikor bőgősre volt szüksége, emlékezett rám. Megkérte a dobosát, hogy csörögjön rám, és hívjon el a NAMM showra, hogy lépjek fel velük. Körülbelül egyórás programot toltunk, közös próba nélkül, úgyhogy tulajdonképpen ez volt a meghallgatásom! (nevet) Maga a terem, ahol felléptünk, nem volt nagy, talán párszáz ember fért be, kint viszont kivetítőkön ezrek néztek minket. Elég fura egy meghallgatás volt, de tettem, amit kellett. Nem volt más választásom! (nevet) Igazából úgyis minden a felkészülésen múlik. Ha jól megtanulod és begyakorlod a dalokat, akkor erre a tudásra bátran támaszkodhatsz. Minél jobban a kezedben vannak a nóták, annál kevésbé leszel ideges.

Tényleg fel lehet készülni egy bulira zenekar nélkül, otthon, totál egyedül?

Igen. Persze fontosak a próbák, de a lényeg úgyis az, hogy elvégezted-e a házi feladatodat? Tudod-e a dalokat, vagy nem? A próba nem azért van, hogy ott tanuld meg a témákat. Az arra van, hogy együtt eljátsszátok őket. 90 százalékban az otthoni felkészülés számít, a próba ennek a folyamatnak a lezárása, amikor átbeszélitek a setlistet, összecsiszoljátok a számokat. Yngwievel később sem próbáltunk el minden számot, amik a koncerteken elhangzottak. Volt, amit a próbákon sosem játszottunk, mert úgy éreztük, nem kell. Aztán olyan is előfordult, hogy ha valamit már nagyon régóta nem játszottunk, akkor mondjuk egyszer átnéztük próbán és ennyi.

1222diodis3

Hogy áll össze, hogy mit játszotok a Dio Disciplesszal?

Craig és Simon rakja össze általában a dallistát. Nyilván cél, hogy lefedjük a legnagyobb klasszikusokat, ahogy az is, hogy hűek maradjunk Dio szellemiségéhez, a brandhez. De az is fontos, hogy néhány csemegét is előszedjünk a különböző korszakokból. Nem szeretnénk, ha a közönség számára unalmassá válna a program.

Van esetleg más futó projekted is a Dio Disciples mellett?

Úgy néz ki, hogy a közeljövőben Tonyval lesz pár koncertem, és a sajt bandámmal, a Soul Signnal is újra dolgozunk, tartottunk ugyanis korábban egy kisebb szünetet. Aztán tervezem egy szólólemez megjelentetését is, ami természetesen kifejezetten basszusgitár-központú lesz. Bár előbb-utóbb szeretnék énekelni is, ennek még nincs itt az ideje, úgyhogy instrumentális albumban gondolkodom.

Mesélj kicsit a saját zenekarodról! Mit kell tudnunk a Soul Signról?

Kicsit ilyen „modern dolgok keverednek a klasszikus rockkal" zene.

(Craig Goldy a háttérből: Meg tele van egy csomó király riffel!)

Mik a terveitek a Dio Disciplesszal? Lesz esetleg koncert CD vagy DVD?

Nem, ilyesmiről nincs szó, de Craig irányításával elkezdtünk számokat írni, szóval előbb-utóbb meg fog jelenni egy nagylemez is, tele saját dalokkal. Már alig várom!

Ha csak egy dalt választhatnál a karrieredből, ami személyes okokból a legfontosabb számodra, melyik lenne az?

Talán a Far Beyond The Sun, ha csak egyet választhatok. Ez volt az első, amit együtt játszottunk Yngwie-vel, és már gyerekként is nagyon szerettem, meg is tanultam anno. Ez a dal számomra mindig visszahozza azokat a régi emlékeket. Ha még egyet mondhatnék, az meg a Holy Diver, gyakorlatilag ugyanazért. De nagyon nehéz választani.

Mi az élet értelme?

Légy boldog! Ne aggódj, ne stresszelj! És légy pozitív, ez nagyon fontos. Úgy hiszem, ha pozitívan gondolkodik az ember, akkor végül egy csomó jó dolog fog történni vele. Persze nem könnyű így élni, de becsülettel próbálkozom.

1222diodis

 

Hozzászólások 

 
-2 #2 Tónyó 2016-12-26 20:58
Kik ezek?
Idézet
 
 
+5 #1 kaffer 2016-12-25 16:55
Egy fél évig érlelődött ? :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.