Shock!

július 05.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Moby Dick: 25 éves jubileum

Etalon! Nagyjából így lehetne tömören és velősen jellemezni ezt az egyszerre cd és dvd kiadványt, mely a Moby Dick 25 éves pályafutásának minden igényt kielégítő, rendkívül színvonalasan összeállított summázata.

megjelenés:
2007
kiadó:
Hammer
Neked hogy tetszik?
( 5 Szavazat )

Három részre lehet osztani a dvd anyagát; az első a tavalyi, 25 éves jubileumi koncert nagy részét tartalmazza; 26 dal került fel rá – a cd-n ezek közül 22 szerepel - mely emlékezetem szerint a Pecsában elhangzottaknak körülbelül 85 százalékát teszi ki. Két dal ugrik be, melyek nem szerepelnek ehelyütt, az egyik – érthető okokból – a Kalapács Józsival eljátszott Pokolgép klasszikus, a Jel; a másik pedig a Nem vagyok idegen. Persze lehet, hogy egy-kettő lemaradt még, rég volt a buli ugyebár...

A koncertanyaggal kapcsolatosan viszont így sem lehet hiányérzete senkinek, sem a dalok számát tekintve, sem pedig a megvalósításba nem lehet belekötni. Ehhez társul még a monumentális, rámpás színpad és a csapat által külön erre a bulira bérelt extra fénycucc. Ilyen profi színpadot ritkán látni itthon, a fények meg tényleg minden igényt kielégítenek. A képanyag is kiváló, az öt kamerával rögzített felvételek izgalmasak, változatosak, ráadásul még jócskán meg is effektezték alkalmanként, illetve utólag bevágott képek is segítenek még izgalmasabbá tenni a képi világot.

Maga a koncert anyaga felöleli a zenekar teljes pályafutását, a legkorábbi nótáktól egészen az utolsó, Se nap, se hold lemezig - csak a mostohagyermek Tisztítótűz dalai maradtak ki. Mindehhez segítséget nyújt számos sztárvendég, Ganxsta Zolee-tól, Kalapácson és Rudán Joe-n át, egészen Hoboig, akik lelkesedésükkel csak még feljebb tüzelik a buli hangulatát – egyébként meg a dvd-ről megint csak kiderül, hogy Földes Laci a legnagyobb arc mindközül - Hobo for prezident!

A dvd második része a Moby Dick történetének összes videoklipjét tartalmazza, szám szerint 16-ot (bár én az Ámen hardcore verzióját nem leltem a sorban)! Köztük akadnak egészen kiválóak is (Na, mi van?, Ámen vagy épp Babilon), de a kultikusan vicceseket, mint például az Ugass kutya vagy a Zokog a lelkem is nagy örömmel néztem végig, nem kevéssé nosztalgiázva!

A legtöbb esetben vért izzadva összeállított, semmi érdekeset sem tartalmazó extra materiál itt szintén kitűnő. Hihetetlenül súlyos az 1993-as, első erdélyi turnéról összeállított dokumentáció, de a 2002-es, visszatérő – szintén Erdélyben rögzített – turnéfilmecske is szuper. Ezen kívül megtalálható még a Spáh ikrek vezette Ámen forgatásának werkfilmje, valamint egy rövid backstage jelenet a jubileumi koncert öltözőjéből, főszerepben némi Jägerrel, na meg Pusztai Zoli észosztásával; így mindent összevetve az extrák is kitesznek vagy másfél órát.

A Moby Dickre mindig is jellemző volt egyfajta, nagyon magas szintű igényesség, hiszen ők aztán tényleg odafigyeltek arra, hogy amit kiadnak a kezeik közül, az megfelelő szintű legyen. Erre a kiadványra mindez hatványozottan igaz, kiváló anyag.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.