Shock!

február 26.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Soulfly: Totem

soulfly_cA nagy covid-válság pár éve nem csak a turnékat gyötörte meg, de felszínre hozott, kiélesített egyéb lappangó, kintről nem látható feszültségeket is. Erre jó példa a Soulfy háza táján lezajlott csörte a megkerülhetetlennek látszó Marc Rizzo és a Cavalera-tengely közt. A meg nem becsültség érzete és az anyagi jellegű nézeteltérések a gitáros távozásával végződtek, ami közel húsz év után elég markáns változás. Kíváncsi is voltam, mit lépnek, mert az nem volt kétséges, hogy a gépezet megy tovább, csak hát az ember már-már hajlamos volt úgy érezni, Rizzo nem csak erős pillér, de lételem is a csapat számára. Mindazonáltal a Cavalera klánt nem vágta földhöz az aggodalom, a nagy kérdés meg nyilván az maradt, be tudják-e tölteni az általa hagyott űrt.

Ha nagyon pimasz akarnék lenni, azt is mondhatnám, meglepő, hogy nem egy újabb Cavalera gyereket vettek be a gitárosi posztra (van olyan is a háznál ugye), mert hát félig-meddig így is családi vállalkozás már ez a brand, tök logikus lett volna, és ahogy Zyon elbír Igor nagybátyja Sepu-témáival, simán lehet, hogy Richie is helytállna. De végül a stúdióban külsős ember lett a megfejtés a producer Arthur Rizk személyében, aki gitárosként az Eternal Championból és a Sumerlandsől ismerős.

megjelenés:
2022
kiadó:
Nuclear Blast
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 36 Szavazat )

Rizzo érkezése anno, bár az Ill Niño által inkább a nu metalos vonalról származott, a korai Soulfly törzsies vonalát valahogy a metálosabb irányba tolta, olyan thrash-vonalon feszülő albumokkal, mint a Dark Ages (talán a legerősebbjük a mai napig) vagy a Conquer, esetleg a már nem annyira kiművelt, ám még kevésbé finomkodós Enslaved. Egy időben persze ő sem tudta megmenteni a bandát a túltermelési válságtól, volt egy pont, nevezetesen a Savages megjelenése táján, amikor tényleg azt éreztem, Max bátyó túlvállalja magát: annyiféle oldalági porjektre lőtt el relatív rövid időszak alatt puskaport, hogy kifulladtni látszott a kreatív energia. Magamnak rögtön ellentmondva azért megjegyzem, azt a lemezt is bírom alapvetően, és szívesen is hallgatom, ha valami nyersebb, öntönszerűbb csapkodásra vágyom a Cavalera Co. irányából. De azért ami tény, az tény. Aztán újra visszaerősödni látszott minden, a Cavalera Conspiracy is letette a full thrash Psychosist, ami szó szerint visszaadta a hitemet Max kapcsán, Soulfly fronton a 2018-as Ritual pedig, Rizzóval vagy nélküle, de szegről-végről megalapozta a Totemet is. A Ritual elve kellemes „váltás" volt, lecsontozott, szilárd death/thrash-dalokkal, lecsupaszított megközelítéssel.

A Totem most ez a riffközpontú, súlyosabb, a nyers erőre inkább építő vonalat viszi tovább. A Superstition dühös, robbanásszerű vehemenciája szinte hagyományos albumnyitás náluk. Az Ancestor is hasonlóképp egy Slayer/Sepultura-szerelemgyerek leképezése, és ha már ezen a mezsgyén szemezgetünk, a Scouring The Vile is kiemelhető slayeres ízű témáival, megoldásaival. Ebben az Obituary John Tardyjának jellegzetes, azonnal felismerhető ugatós-hörgése is színesít a dalban, ami újfent a death metalos hangulatot erősíti. Mindezzel együtt az album (főleg a második fele) azért ennél vegyesebb képet mutat. A Rot In Pain nyitása azokkal a tördelt témákkal és elhúzott gitárokkal erősen Morbid Angel-ízűek, de ez nem ül át a dalra aztán, utóbb simán átfordulnak pőrébb csapkodásba, mindazonáltal ez is szélsőségesebb darab.

A Filth Upon Filth annyiban különleges, hogy szinte a gitárszólóval indít, ami nem épp papírforma itt, de összességében biztonsági komfortzóna, maximum a „galoppozós" alaplüktetés kiemelhető. A The Damage Done vontatottabb, üvöltözős refrénnel, és pár emlékezetes szólót is felmutat, különösen az utolsót, amely a dal vége ellenére még egy újabb riffet is útnak indít lezárásként. Az albumot záró Spiral Animal meg kábé az előtte lévő hagyományosan elszállós Soulfly-dalsorozat aktuális fejezetéből nő ki, és noha van benne néhány vaskosabb riff, közel kilencperces hossza nem indokolt, egyetlen igazán emlékezetes pontja talán a tiszta énekes rész a dal végén. Ez a másik, ahol akadnak vendéghangok, az egyik Hornsman Coyote, aki egy szerb reggae/rock előadó (szerencsére nyomokban sem tolja el valami közegidegen világzenés irányba a dalt), és mivel félig-meddig mégis family biz ez az egész, Richie Cavalera is színesít, a dal elején hallgató babahangok meg Leya Cavalerának köszönhetőek.

A megjelenés óta volt már egy kis idő emésztgetni az anyagot, és találkoztam olyan véleménnyel, miszerint összességében nem ér fel a Ritualhoz, én azonban alulbecsülni sem szeretném. Nálam valahol egy szinten mozognak, összességében egy kifejezetten kellemes, élvezhető album a Totem. Van élet Rizzo után is.

 

Hozzászólások 

 
#4 Asd 2022-09-10 19:27
Nagyon jól sikerült ez a lemez, meglepően jó! Az utolsó dal ha ne lenne rajta, még jobb lenne az összkép...de így is király!
Idézet
 
 
#3 Chris92 2022-09-01 09:49
Engem lepett meg a legjobban, hogy egész hallgatható lett ez az album Rizzo nélkül is, mondjuk ebbe szerintem már belejátszik hogy Max bácsi nem akar éves szinten nyolc albumot kitermelni, rá tudott feküdni egy kicsit a pandémia alatt, gyors, céltudatos és nincs túlhúzva (40 perc, amiből 10-et az utolsó szám foglal el). Nálam inkább 7/10, de szolid.
Idézet
 
 
#2 TBD 2022-09-01 07:52
Leya meg majd 16 év múlva fog hörögni a nagybátyái meg a nagypapi közös zenekarában.
Idézet
 
 
#1 Szikula Gellért 2022-09-01 05:14
Szerintem egy jól sikerült anyag lett, bár az utolsó két számmal nem tudok mit kezdeni. Hallatszanak az albumon máshonnan jött hatások, de ez nem zavaró. Szerintem van olyan jó mint a Ritual. Nálam egy 8/10 pontot ér.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.