Shock!

május 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pink Floyd: The Endless River

0923floyd„The grass was greener / The light was brighter / The taste was sweeter / The nights of wonder / With friends surrounded / The dawn mist glowing / The water flowing / The endless river" – ezek a sorok zárták le a Pink Floyd történetét az utolsó (?) album utolsó nótájának lecsengésekor, ez volt az út vége, ahogy nem is olyan régen még elfogadnunk illett. A 'Floyd majdani, lehetséges feltámasztásáról természetesen soha nem szűnt meg a tábor elméleteket gyártani, és ebben Richard Wright 2008-as elvesztése sem jelentett számukra logikai akadályt. Tudvalevő, hogy a kulcs e tekintetben (is) David Gilmour gitáros/énekes/dalszerző kezében van, aki az évek során statisztává szelídült Nick Mason dobossal összefogva vagy akár önállóan is szinte bármikor képes lehet beindítani a húsz esztendeje alvó gépezetet. Amikor tehát júliusban (Gilmour feleségének tweetjében) felröppent a szó egy vadonatúj lemezről, úgy voltunk vele, mint a végleges visszavonulással kapcsolatos híresztelésekkel: próbáltuk elképzelni, hogy mi lesz, ha valóban igaznak bizonyul.

megjelenés:
2014
kiadó:
Parlophone / Columbia
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 100 Szavazat )

Aztán persze a rendre szivárgó, konkrét információk nyomán fokozatosan konyulni kezdett a markunkban a mákos kifli: amit most kiadtak, valójában nem más, mint posztumusz tisztelgés a hányatott sorsú billentyűs sokoldalúsága előtt, a The Division Bell felvételi sessionjének „forgácsa", rendezői változata a húsz éve rögzített improvizációknak (és nem ritkán csupán stílusgyakorlatoknak). A tizennyolc (!) részre bontott, hallgatók elé bocsátott anyag nagy része instrumentális, csupán egyetlen dalhoz, a záró és előzetesen már hozzáférhetővé tett Louder Than Wordshöz született dalszöveg. Némi homlokráncolással még el is tudnám fogadni a fentieket, ha a szomorú igazság nem az lenne, hogy csupán ez az utóbbi tétel (amúgy Gilmour/Samson-szerzemény, bár Wright is hallható benne) került kidolgozásra a korábban felskiccelt, tonnányi témavázlatból. A többi? Ötletelgetések, zenészi víziók, mentés másként, csupa bónuszdiszkre való holmi. Egy olyan zenekartól, amely még a The Wall mindent maga alá gyűrő koncepciójának kifejtésekor sem feledkezett el arról, hogy a daloknál nincs fontosabb. Simán elképzelem tehát, ahogy Roger Waters hangosan felröhög az Endless River hallatán. Tiszteletadás ide vagy oda.

A Division Bellhez készített első felvételek kapcsán nyilatkozta Gilmour, hogy kínjukban még azt is szalagra rögzítették, amikor Wright csak találomra futtatta az ujját a billentyűkön, aztán a megtartásra érdemes részek köré felépítették a zenét. Nos, itt az egész lemeznek effajta hangulata van. A fanatikus rajongó persze itt is találni fog szerethető részleteket szép számmal, hiszen imádott zenészeiről van szó, de a kezdeti eufória csillapodásával a fanatikusok is jó eséllyel becsapva érzik majd magukat – a pénzükért és a jóhiszeműségükért cserébe ugyanis alig kapnak bármi kézzelfoghatót. Még abban sem vagyok biztos, hogy maga Wright jó szívvel járult volna hozzá e próbálkozásai mindegyikének világra kerüléséhez. El sem tudom képzelni, miféle kiadói logika győzhette meg Gilmourt a kiadvány szükségességéről, és ekként nem érdekel, mekkora stáb hány munkaórát áldozott arra, hogy ez a furcsa egyveleg naprakész módon piacképessé tehető legyen, mert az anyag stúdióalbumként való prezentálásának indokolatlansága egyszerűen felülír bennem minden jóindulatot. Az „új" dalról, a Louder Than Wordsről is gyanítható, hogy csupán afféle „kárpótlásként" került az album végére, és azon túl, hogy kellemes kis nóta, a korábbi sorlemezekről – szigorúan minőségi alapon – bizonyára kiszorult volna.

A konklúzió szimpla és kegyetlen: az Endless Rivernek nincs keresnivalója a Pink Floyd sorlemezek között. A legszomorúbb az egészben, hogy a zenekar a Division Bell megjelenésének jubileumi évében éppen annak a lehetőségét vetette el ezzel a nehezen értelmezhető, kísérleti anyaggal, hogy az életművet teljes egészében, komplett egészként emelhessük piedesztálra. Ha tehát ünnepelni akarunk (márpedig akarunk), akkor a leghelyesebben úgy járhatunk el, ha ahogy érkezett, úgy el is felejtjük ezt a hagymázas 53 percet. A továbbiakat pedig az idő majd úgyis eldönti.

 

Hozzászólások 

 
-6 #49 DRAZSEN 2014-11-28 14:37
Floyd fanatikusoknak ajánlanék egy zseniális brigádot.
COSMOS
Oké klón,de valami hihetetlen mennyire tökéletesen hozzák a Gilmour időszakos Pink Floydot.Hibátlan albumaik vannak,iszonyat jó dalokkal.. Aki gondolja nézzen utánuk,svájci csapat.
Idézet
 
 
-4 #48 DRAZSEN 2014-11-22 21:28
Idézet - Evo.169:
Idézet - DRAZSEN:
Wright szegény már nem is él,és éppen ettől sokkal grandiózusabb a játéka.

a holtak már csak ilyen fura szerzetek ;]


Szőrszállhasoga tás ! Azért gondolom érthető volt mit szerettem volna ezzel a mondattal sugallni? Mindösszesen annyit,hogy fura így hallgatni. A "Show must go on"-al is így vagyok,Freddy fura is szerzet
Idézet
 
 
-3 #47 Evo.169 2014-11-22 09:01
Idézet - DRAZSEN:
Wright szegény már nem is él,és éppen ettől sokkal grandiózusabb a játéka.

a holtak már csak ilyen fura szerzetek ;]
Idézet
 
 
+2 #46 DRAZSEN 2014-11-22 00:59
Csodálatos album! A zseniális kifejezés ide kevés.
Messzi távolba kalauzolja a hallgatót egy bársonyszőnyege n.Filmzene,minden kinek a saját filmje pereghet le ha kinyitja a lelkét,és figyelmesen hallgatja az öregeket. Nyílván ezt aligha értheti egy mai kor fiatalja(Bár biztosan vannak kivételek). Mélyen sajnálatos ez a kritika,de örömmel olvasom,hogy sokan vélekednek hozzám hasonlóan. Ez nem 10-es hanem 100 pontos anyag.A fanyalgóknak pedíg annyit,hogy 70 éves emberekről beszélünk,ráadá sul Wright szegény már nem is él,és éppen ettől sokkal grandiózusabb a játéka.
Idézet
 
 
+1 #45 slipo 2014-11-13 07:16
Idézet:
Ajánlom figyelmedbe a hadrock.hu-t. Ha a shock hoz hasonló színvonalra vágysz. És olvasd el a passziós oldaladon hogy minősítik ezt a nagyszerü lemezt.


Köszönöm szépen, megnézem mindenképpen! Egyébként pont ugyan így minősítik a Passzión sajnos, mint itt, épp tegnap olvastam.
Idézet
 
 
-5 #44 saszi 2014-11-13 00:30
Idézet - slipo:
Idézet - saszi:
Idézet - slipo:
Idézet - saszi:
Idézet - slipo:
Idézet - messire:
[quote name="James Smith"]
Nem tudom, hogy mi van a Shockmagazinnal de ez meg a Cavalera album kapcsán olyan "kritikák" születtek mintha a passzióról jött emberkék írták volna ezeket.


Hé, azért ennyire ne sértsünk meg senkit, hogy a passziós szinthez hasonlítjuk.... Mondom ezt úgy, hogy nálam a Cavalera és a Ziltoid itt olvasott ismertetője elég rendesen kiverte a biztit.Én mind a két oldalt évek óta kedvelem, olvasom, mind a kettő, a Passzió és Shockmagazin is színvonalas szerintem, nem értem, hogy mire ró az effajta sértegetés, tudsz jobbat? Nem hiszem...

Passziónak egy szerencséje, hogy nem lehet a cikkekhez hozzászólni. Olyan lekezelően, sértő módon írni zenekarokról, sokszor nagyszerű lemezekről én még nem láttam senkit. Mintha egy tízéves kisrác így akarná felhívni magára a figyelmet. De ahhoz már gyáva, hogy engedélyezze a hozzászólásokat . Minden objektivitást mellőz az az oldal, elkerülni messziről. Csak ezt tudom ajánlani.


Ezek után nem baj, hogy nem engedélyezik a hozzászólásokat :)[/quote
Szerintem te magad vagy pjuam, kúlönben nem védenéd anyatigrisként. De attól még tény marad, hogy semmi hozzáértés, rakás rosszindulatból és elfogultságból áll a legtöbb kritikája. Százszor is válaszolhatsz , ez a véleményem. Egy primitív tulok, aki az mögé bújva, hogy senki nem válaszolhat, gondolja azt írhat le, amit akar


Elfogadom a véleményed, nincs ezzel baj, trollkodni szabad, ahol van lehetőség a hozzászólásra, látom, működik is.

Shockmagazin és Passzio, csak így tovább!

Ajánlom figyelmedbe a hadrock.hu-t. Ha a shock hoz hasonló színvonalra vágysz. És olvasd el a passziós oldaladon hogy minősítik ezt a nagyszerü lemezt.
Idézet
 
 
+4 #43 nekem8 2014-11-12 20:13
Idézet - slipo:
Idézet - nekem8:
Újrahallgattam a division bellt. Ez a mostani még jobb lemez attól is. Tudom, hogy fura, főleg, hogy ezen dalok nagy része akkoriban íródott, csak nem került a lemezre. De mégis: vagy azért tartom jobbnak, mert 90%-ban instrumentális, vagy mert ötletesebb, kidolgozottabb. Valószínűleg mindkettő igaz.
Számomra a nagy kérdés az, hogy ha megveszik majd néhányan, mondjuk elegendően ahhoz, hogy megérte kiadni, akkor lesz-e valamiféle új lépése Gilmour-nak. Szerintem abból a 20 órányi anyagból lehetne még valamit kihozni, de lehet, hogy csak ennyit lehetett. De, hogy én megveszem amint lesz egy kis pénzecském, az hótziher :))


Jó felvetés! Biztos vagyok benne, hogy maradt még értékelhető dolog, és remélem, hogy megérte kiadni, és így lesz ez a megmaradt szerzeményekkel is!

Jelentem megvettem a lemezt. 5000ft. Nagyon jól esett a hozzászólásod. Az igazi rock kedvelők közül néhányan, mint pl én, mesterműnek tartják ezt a lemezt, és megveszik eredetibe is. A deluxe változat 2000forinttal volt drágább, az egy fél hajszálnyival jobb, de maga a normál lemez is, így is, a 18 szám egy kerek és maximálisan konzekvens egészt alkot. Persze tetszenek a korábbi Floyd lemezek is, de ez most valami olyasmi lett, ami már elsőre úgy ragadott meg, ahogy tette ezt anno a the wall, vagy a wish, vagy a dark side. Egyetlen hiba sincs a lemezen. Na nem akarom tovább ragozni, aki teheti, go a lemezboltba(aho l még van ilyen) és vegye meg, ha a pénztárcája megengedi. :)
Idézet
 
 
-3 #42 slipo 2014-11-12 19:37
Az ízlésed dícséretes, ami a lemezt illeti, így nagy a bizodalmam ;)
Idézet
 
 
-9 #41 slipo 2014-11-12 19:26
Idézet - James Smith:
A passziót azt az ilyen slipofélék szintjéhez igazítják.

De az albumot már 3X végighallgattam és nagyon bejön.


Egyszer te is felnőssz majd...
Idézet
 
 
-7 #40 James Smith 2014-11-12 18:23
A passziót azt az ilyen slipofélék szintjéhez igazítják.

De az albumot már 3X végighallgattam és nagyon bejön.
Idézet
 
 
#39 slipo 2014-11-12 15:55
Idézet - Adam:
@Slipo:Gilmour azt nyilatkozta, hogy ennyi anyag volt használható, kiszemeztek mindent amit lehetett és amúgy is a hideg rázza még egy Pink Floyd lemez gondolatától is.
Viszont jön az önálló lemeze előreláthatólag jövőre.
Amúgy biztos sokat eladtak belőle, az Amazonon megdöntötte az előrendelési rekordot.
Én magam a Pink Floyd shopból rendeltem T-shirttel könyvvel meg minden vacakkal együtt (sok-sok pénz volt, de hát....),.
Sajnos még két hétig nem vagyok otthon pedig már meghozta a posta... :( Alig várom a kicsomagolást!


Köszi az infót, akkor várok az önálló lemezre:)
Idézet
 
 
+2 #38 Adam 2014-11-12 15:44
@Slipo:Gilmour azt nyilatkozta, hogy ennyi anyag volt használható, kiszemeztek mindent amit lehetett és amúgy is a hideg rázza még egy Pink Floyd lemez gondolatától is.
Viszont jön az önálló lemeze előreláthatólag jövőre.
Amúgy biztos sokat eladtak belőle, az Amazonon megdöntötte az előrendelési rekordot.
Én magam a Pink Floyd shopból rendeltem T-shirttel könyvvel meg minden vacakkal együtt (sok-sok pénz volt, de hát....),.
Sajnos még két hétig nem vagyok otthon pedig már meghozta a posta... :( Alig várom a kicsomagolást!
Idézet
 
 
-2 #37 slipo 2014-11-12 15:37
Idézet - nekem8:
Újrahallgattam a division bellt. Ez a mostani még jobb lemez attól is. Tudom, hogy fura, főleg, hogy ezen dalok nagy része akkoriban íródott, csak nem került a lemezre. De mégis: vagy azért tartom jobbnak, mert 90%-ban instrumentális, vagy mert ötletesebb, kidolgozottabb. Valószínűleg mindkettő igaz.
Számomra a nagy kérdés az, hogy ha megveszik majd néhányan, mondjuk elegendően ahhoz, hogy megérte kiadni, akkor lesz-e valamiféle új lépése Gilmour-nak. Szerintem abból a 20 órányi anyagból lehetne még valamit kihozni, de lehet, hogy csak ennyit lehetett. De, hogy én megveszem amint lesz egy kis pénzecském, az hótziher :))


Jó felvetés! Biztos vagyok benne, hogy maradt még értékelhető dolog, és remélem, hogy megérte kiadni, és így lesz ez a megmaradt szerzeményekkel is!
Idézet
 
 
#36 nekem8 2014-11-12 15:17
Újrahallgattam a division bellt. Ez a mostani még jobb lemez attól is. Tudom, hogy fura, főleg, hogy ezen dalok nagy része akkoriban íródott, csak nem került a lemezre. De mégis: vagy azért tartom jobbnak, mert 90%-ban instrumentális, vagy mert ötletesebb, kidolgozottabb. Valószínűleg mindkettő igaz.
Számomra a nagy kérdés az, hogy ha megveszik majd néhányan, mondjuk elegendően ahhoz, hogy megérte kiadni, akkor lesz-e valamiféle új lépése Gilmour-nak. Szerintem abból a 20 órányi anyagból lehetne még valamit kihozni, de lehet, hogy csak ennyit lehetett. De, hogy én megveszem amint lesz egy kis pénzecském, az hótziher :))
Idézet
 
 
-1 #35 slipo 2014-11-12 14:07
Idézet - saszi:
Idézet - slipo:
Idézet - saszi:
Idézet - slipo:
Idézet - messire:
[quote name="James Smith"]
Nem tudom, hogy mi van a Shockmagazinnal de ez meg a Cavalera album kapcsán olyan "kritikák" születtek mintha a passzióról jött emberkék írták volna ezeket.


Hé, azért ennyire ne sértsünk meg senkit, hogy a passziós szinthez hasonlítjuk.... Mondom ezt úgy, hogy nálam a Cavalera és a Ziltoid itt olvasott ismertetője elég rendesen kiverte a biztit.Én mind a két oldalt évek óta kedvelem, olvasom, mind a kettő, a Passzió és Shockmagazin is színvonalas szerintem, nem értem, hogy mire ró az effajta sértegetés, tudsz jobbat? Nem hiszem...

Passziónak egy szerencséje, hogy nem lehet a cikkekhez hozzászólni. Olyan lekezelően, sértő módon írni zenekarokról, sokszor nagyszerű lemezekről én még nem láttam senkit. Mintha egy tízéves kisrác így akarná felhívni magára a figyelmet. De ahhoz már gyáva, hogy engedélyezze a hozzászólásokat . Minden objektivitást mellőz az az oldal, elkerülni messziről. Csak ezt tudom ajánlani.


Ezek után nem baj, hogy nem engedélyezik a hozzászólásokat :)[/quote
Szerintem te magad vagy pjuam, kúlönben nem védenéd anyatigrisként. De attól még tény marad, hogy semmi hozzáértés, rakás rosszindulatból és elfogultságból áll a legtöbb kritikája. Százszor is válaszolhatsz , ez a véleményem. Egy primitív tulok, aki az mögé bújva, hogy senki nem válaszolhat, gondolja azt írhat le, amit akar


Elfogadom a véleményed, nincs ezzel baj, trollkodni szabad, ahol van lehetőség a hozzászólásra, látom, működik is.

Shockmagazin és Passzio, csak így tovább!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.