Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Moby Dick: Terápia

mobydick_cIdeje volt már, hogy jöjjön az új Moby Dick-lemez, hiszen az ország elsőszámú thrash metal monolitja 2014-ben jelentkezett utoljára friss dalokkal. Az öt év után idén végre megjelent Terápiával viszont bőséges termést arathatnak a rajongók, hiszen a korong tizennégy nótát rejt, amennyi a 2003-as Golgotát leszámítva soha, egyetlen stúdióanyagukon sem volt még hallható.

Nagyjából 2005-ig bezárólag minden Moby Dick-cucc meglehetősen markáns, a megelőző kiadványoktól eltérő arculattal bírt. A Se Nap, se Holddal aztán rátaláltak egy olyan hangzásra, amely nagyjából megmaradt a soron következő két lemezen is, és gyakorlatilag a Terápiát is meghatározza. Azzal a különbséggel, hogy úgy érzem, most valahogy sokkal több a kis finomság, izgalmas apróság, amikre még sokadik hallgatás után is fel-fel kapom a fejem. Néhol az egészen korai, old school dolgok jutnak eszembe, máshol meg mondjuk az Indul a boksz hangulata ugrik be, így hiába került fel kifejezetten sok dal ezúttal a korongra, mégis az utolsó pillanatokig találni olyasmit, ami fenntartja a hallgató érdeklődését. A teljesség igénye nélkül ilyen mondjuk a Golgotát idéző Minden egy, a Moby Dick-mércével mérve szokatlanul dallamos refrént hozó Meghalni se érsz rá vagy a hipnotikus Alkonyzóna.

megjelenés:
2019
kiadó:
Hammer Records
pontszám:
8,5 /10

Szerinted hány pont?
( 68 Szavazat )

A Moby Dick most sem lépett ki saját zenei univerzumából, viszont a Terápia ismét csak olyan megbízható, minőségi anyag lett, amely néhány kifejezetten meglepő pillanatot is rejteget. Érdekes, hogy nekem a direktebb, borítékolhatóan közönségkedvenc dalok (Valóság, Okos világ, Terápia stb.) helyett sokkal jobban bejönnek ezúttal a nem annyira tipikus témák. A már említett Alkonyzóna mellett ilyen a lemez legjobb refrénjét felvonultató Küldhetnél egy jelet, a balladisztikus Egyedül vagy az utolsó Zárszó is. Míg az egyenes vonalú zúzdák a lemez elején kaptak helyet, a vége felé ezek a más karakterű dalok vannak túlsúlyban, azaz érdekes módon pont a „B oldal" az izgalmasabb. A lényeg azonban annyi, hogy aki nem maradt le 1992-ben a Körhintánál, az vagy így vagy úgy, de bőven fog találni kedvére való pillanatokat a Terápián. A soproni csapat stílusában a zene mellett igencsak meghatározóak Pusztai Zoli sajátos stílusú szövegei is. Ezek között ugyan most egy-két gyengébb is akad, összességében azonban meggyőződésem, hogy Zoli nélkül közel sem lenne ilyen hatásos a csapat zenéje. Ezek a néha kicsit elborult, máskor pedig kifejezetten naturális, sötét és kiábrándult sorok tökéletesen passzolnak a zenei oldalhoz, erősítve egyben a dalok hangulatát. Nem tipikus és nem is azonnal ható Moby Dick-cucc ez, de egy hónap intenzív hallgatás után azt kell mondjam: nekem a Golgota óta nem jött be tőlük ennyire semmi.

Érdemes a bónusz DVD-vel felturbózott verziót begyűjteni, hiszen egyrészt az azóta a Wellhellóba távozott Budai Béla búcsúja ez a koncertfelvétel, másrészt pedig a huszonegy élő tétel között olyan ínyencségek is találhatóak, mint a Nagy Feróval és fiával, Hunorral a dobok mögött előadott Motorizált nemzedék, a Rudán Joe és Kalapács Józsi által énekelt Legyél jó vagy a Mentes Norbi szólólemezéről előkapott, vendégekkel telezsúfolt A Rock N' Roll örök.

 

Hozzászólások 

 
#11 Venomádi 2019-05-31 17:01
Idézet - ThrashDeb:
Kedves Shock! Ha esetleg készül majd interjú a zenekarral a lemez kapcsán, kérdezzétek már meg, hogy mit szólnak a sok negatív kritikához a szöveggel kapcsolatban. Nagyon érdekelne. Köszi.


Nem vagyok a Shock!, de ezt szólják hozzá:
"A Terápia album az eladások és visszajelzések alapján nagy siker, köszönjük mindenkinek aki megvette az albumot és köszönet a rengeteg pozitív visszajelzésért !"
Idézet
 
 
#10 ThrashDeb 2019-05-31 04:48
Kedves Shock! Ha esetleg készül majd interjú a zenekarral a lemez kapcsán, kérdezzétek már meg, hogy mit szólnak a sok negatív kritikához a szöveggel kapcsolatban. Nagyon érdekelne. Köszi.
Idézet
 
 
#9 R 2019-05-30 11:21
Szövegileg értékelhetetlen
Idézet
 
 
#8 miso 2019-05-30 07:47
Én már az előző 2 albumon is éreztem hogy eléggé elfogyott a kraft a csapatból.
Szövegileg meg tényleg ultragáz, hihetetlenül fárasztó, és nagyon tré:(
Az első 5 lemez alap, illetve a visszatérő lemez is, a többit biztosan nem fogom hallgatni.

Amúgy respect hogy még mindig tolják, csak ebben a dömpingben ilyen lemezek már nem állnak meg.
Idézet
 
 
#7 ThrashDeb 2019-05-29 16:25
Idézet - Dead again:
Nézem mindenhol a reakciókat, és el vagyok képedve. Mintha nem is ugyanazt a lemez hallgattuk volna. Számomra szörnyen nagy csalódás ez a lemez. Ez a lemez egész egyszerűen . . . buta. Olyan megoldások, meg szövegfordulato k vannak, hogy kapargatom a falat.


Én sem értem ezt. Sokszor már nekem volt kínos, amit hallok. Azene még csak-csak, bár nem estem hanyatt tőle, de a szöveg az tényleg gáz. Az okos világ mindennek az alja... Kellene már egy új szövegíró.
Idézet
 
 
#6 Nmre69 2019-05-29 15:07
Omen mellett ez a klasszis metal zene!
Ne fikázzuk!
Idézet
 
 
#5 Lantis 74 2019-05-29 10:21
Maradok a banda régi lemezeinél. Az az igazság hogy, más szavakkal, de ezt már hallottuk... Sok újdonságot nem találtam az új albumon.
Idézet
 
 
#4 Gál József kutyája 2019-05-29 06:50
Nagyon kínos, közhelyes, fentről nézős, mégis buta, kocsmafilozófus , pársoros maradék-szövegek, vértelen zene, ezerszer hallott vokál, csilivili, gyermeteg borító. Népszerű magyarmetál.
Idézet
 
 
#3 Venomádi 2019-05-29 00:04
Nekem is bejön, Körhinta-Fejfa-Box korszak szinte minden dalban, csak ez a teljesen natúr hangzás ne húzná le a lemez(eike)t mindig. Mit művelne már egy odabaszósabb gitár?
Idézet
 
 
#2 Dead again 2019-05-28 21:30
Nézem mindenhol a reakciókat, és el vagyok képedve. Mintha nem is ugyanazt a lemez hallgattuk volna. Számomra szörnyen nagy csalódás ez a lemez. Ez a lemez egész egyszerűen . . . buta. Olyan megoldások, meg szövegfordulato k vannak, hogy kapargatom a falat.
Idézet
 
 
#1 Paul Kersey 2019-05-28 15:45
A megjelenés óta párszor meghallgattam, nekem is bejön a lemez. Viszont újságárusnál többet nem biztos, hogy veszek cd-t (Hw Special), mert sajnos olyat fogtam ki, aminek hibás a borítója, pedig baromi jól néz ki.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.