Shock!

május 12.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Kurt Cobain: Montage Of Heck – The Home Recordings

kurtcobain_cKurt Cobain már több mint két évtizede halott, a Nirvana életműről pedig a létező összes bőrt lehúztak az elmúlt években. Azonban úgy tűnik, még mindig van mit előhúzni a tarsolyból. Az persze már más lapra tartozik, hogy az adott produktumot érdemes-e piacra dobni, hozzáad-e valamit a '90-es évek talán legmeghatározóbb rockzenekarának életművéhez, vagy sem. A válasz a Montage Of Heck esetében pedig egyszerű: nem! Azt már firtatni sem akarom, hogy Kurt Cobain korai, vélhetően sok esetben saját szórakoztatására felvett szobai felvételeit vajon mennyire elegáns pénzért árulni...

Sokszor leírtam már, hogy tinédzserkorom legfontosabb zenekara volt a Nirvana, épp ezért az ehhez hasonló válogatásoknak, gyűjteményes anyagoknak egyértelműen én vagyok a célközönsége. A Montage Of Heck azonban még számomra is hallgathatatlan. Ha teszem azt, egy Kurt emlékére létrehozott oldalon ingyen letölthetővé tették volna ezt a deluxe verzióban harmincegy tracket tartalmazó cuccot, egy szavam sem lenne, sőt, szép gesztusnak tartanám. Kőkemény forintokért árulni azonban akkora pofátlanság, ami miatt valószínűleg Kurt lenne a legjobban kiakadva. A Montage Of Hecken ugyanis semmi más nem hallható, mint döntően akusztikus gitárral elővezetett, alkalomszerű, sok esetben full hamis prüntyögés, semmivel sem kidolgozottabb énekkel kísérve, ami hol cincogásként, hol dörmögésként, hol totál hamisan, elvétve pedig egész élvezhetően szólal meg.

megjelenés:
2015
kiadó:
Universal
pontszám:
0 /10

Szerinted hány pont?
( 33 Szavazat )

Bár a dallista szerint több későbbi Nirvana-szám korai verziója is hallható a korongon, ezeknek túl sok közük nincs ahhoz, ahogy teszem azt a Been A Sont megszerettük. Élvezhetőnek talán még a Clean Up Before She Comest, a Sappy és a Frances Farmer korai verzióját, illetve az And I Love Hert mondanám, a spoken word Aberdeen pedig kétségkívül érdekes, hiszen Kurt ebben saját szavaival mesél teljesen elbaszott fiatalságáról. Ezzel azonban ki is fújt a sor.

Őszintén szólva fogalmam sincs, milyen lehet a Kurtről szóló dokumentumfilm, amelynek soundtrackje volt ez az anyag, de hogy önálló hanghordozóként teljesen abszurd ilyesmit kiadni, az biztos. Egyszer bírtam végigrágni magam rajta. Maradandó élmény volt, az biztos.

 

Hozzászólások 

 
+2 #9 Zsolti 2018-05-17 12:35
Két év távlatából úgy gondolom, ha Kurt élne és ő adta volna ki ezt a lemezt, az maga volna az ultimate punk gesztus, de így posztumusz, a beleegyezése nélkül készült kiadványként nem más, mint hullarablás. :-/
Idézet
 
 
+4 #8 cápaidomár 2016-03-17 00:45
Nálam előbb-utóbb úgyis bekerül a gyűjteménybe. A filmek viszont... hát, nem biztos, hogy tényleg látni akarom őket, szóval nem tudom... Rajongónak tatom magam, rajtuk (is) nőttem fel, de mindig volt egy határ, amit nem léptem át. Igazából nekem nehéz ezzel az egésszel mit kezdeni. Annak viszont örülök, hogy egyre több tizenéves kölköt látok nirvanás cuccokban, ez jó. Örömmel tud eltölteni. Szóval, ha másért nem is, ezek a filmek vagy mik arra jók, hogy öregbítsék a Mester hírnevét. Anno a Naplók kiadatása is egy erkölcsileg erősen kérdőjelezhető döntés volt a "tisztelt" özvegy részéről, ám számomra egy igazi kincs. Ott találkoztam először William S. Burroughs nevével, és évekkel később aztán el is olvastam a Meztelen ebédet. Azóta már van egy közös kedvencünk is. Ezek pedig olyan dolgok, amik mindig egy kicsit közelebb hozzák a bálványt, és máris sokkal emberibb. És ez tök jó szerintem.
Idézet
 
 
+8 #7 Zsolti 2016-03-16 18:51
Kevés nálam nagyobb Nirvana-rajongó van, de ez az album méltatlan a névhez és a célközönséghez is. Nem is vettem meg.
Idézet
 
 
+5 #6 Habbal 2016-03-16 17:14
Szerintem a dokumentum film rendben volt. Végre nem misztifikálták túl Kurt személyiségét, és kevésbé látszik szimpatikus figurának.
Ez a lemez meg abszolút nem érdekel, gondolom Courtney-nek nincs elég pénze...
Idézet
 
 
+14 #5 xyxy 2016-03-16 14:07
Egy Bleach klasszikushock?
Idézet
 
 
+7 #4 bjorn 2016-03-16 12:54
Szerintem a Montage Of Heck film rossz. Semmivel nem jobb mint egy hosszabb VH1 Rockumentary adas. A gyerekkorat leiro/elmeselo reszek a legjobbak es a sajat kameras felvetelek a legfarasztobbak es legunalmasabbak .
Amugy szerettem a Nirvanat a maga idejeben de a halala utani hypeot nem birtam elviselni. Epp manapsag kezdtem el ujra elvezni amit csinaltak, annyira agyamra ment felhajtas akkoriban.
Idézet
 
 
+8 #3 Codename333 2016-03-16 10:53
a film nem lett rossz.Bár sztem sok újat nem tud meg belőle az ember.Legalábbis egy igazi Nirvana rajongónak semmi újat nem fog mondani én szerintem.Ami igzaán jó h a Cobain családból végre többen is megszólaltak.Viszont a Soaked in bleach című film már érdekesebb lett sztem.Abban inkább a halálának körülménye játsza főszerepet.Sztem ezaz a téma vele kapcoslatban amivel végre foglalakozni kellett hisz sokan nem hisznek benne h ő lőtte szét a saját fejét.Ha már választnai kell akkor inkább a soaked in bleachet nézzze meg mindenki.
Idézet
 
 
+8 #2 Dead again 2016-03-16 10:24
A film elvont és érdekes lett, egy teljesen új aspektusból mutatja be Kurt-ot. Ez a soundtrack csak lágyan fűzi át a filmet, így külön hallgatva, egyben tényleg kicsit erős, de vannak rajta cuccok, amik tetszenek. Sajnáltam, hogy az átdolgozásokat nem adták ki (az All apologies billentytűs változata például, ami ebben a köntösben egy teljesen új hangulatot kapott). Az ugyanakkor nekem is eszembe jutott, hogy mennyire tetszene ez Kurt-nek, hogy mindenét kiadják.
A film címe meg egy Kurt által összeállított kazettából származik, amin mindenféle hangok, zörejek, effektek, zenék voltak összemixelve Kurt által. Így kicsit elő is vezeti a cím, hogy a lemezen lesz minden, zagyvaságtól kezdve borult dallamokig minden.
Idézet
 
 
+30 #1 keviny 2016-03-16 10:08
Csakazértis megyek vele egy Kurt. :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.