Shock!

január 21.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Enslaved: RIITIIR

Tetszik vagy sem, egy tucat, korántsem jelzésértékű sorlemezzel a háta mögött a norvég Enslaved is egyike immár az extrém metal élő klasszikusainak – ami egyfelől egy jól hangzó frázis, másrészt beszédesebb bármilyen dicsérő szónál velük kapcsolatban. A bergeni kvartett által megalkotott és tökélyre vitt, komplex rendszer ugyanis mára képessé vált ugyanarra, amire kizárólag a legnagyobbak: hatásaikból egy csak rájuk jellemző, saját világot teremtettek, és mindezt mesterhez méltó kidolgozottsággal interpretálják. Ugyanígy helytálló lehet az a bennem minden friss albumuknál megtelepedő gondolat is, hogy ez a zenekar sosem fogja elkészíteni a Tökéletes Lemezt. Az utóbbi kiadványaik hallatán azt gyanítottam, ehhez az Isa/Ruun párosnál közelebb talán sosem jutnak – de most itt a RIITIIR, amely egyszerre cáfol és erősít meg minden hozzájuk kapcsolódó vélekedést.

megjelenés:
2012
kiadó:
Nuclear Blast
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 28 Szavazat )

Az igazán nagyok ligájának zömével szemben az Enslaved zenészei nem születtek zseninek, az ő titkuk az elhivatottságban és a következetességben rejlik, megtoldva mindezt azzal a szinte megfoghatatlan, körülírhatatlan északi gondolkodásmóddal és fantáziával, amely vezérfonalként viszi végig a hallgatót az életművükön. Páros év lévén, mondhatni menetrendszerűen érkezett az új lemez, de hogy a brigádnak bőven van mostanság mondanivalója, az is jelzi, hogy 2011-ben két EP-vel (The Sleeping Gods és Thorn címmel) is megkínálták közönségüket – márpedig efféle mutatvánnyal a kultikus, a vérrokon Emperorral közös spliten megjelent Hordanes Land óta nem jelentkeztek. A csapat felállása 2004 óta változatlan, mégis most érzem első ízben, hogy a puzzle darabkái a tökéletes helyükön vannak: az alapító Grutle Kjellson/Ivar Bjørnson páros mellé a leginkább hard rockban utazó Audrey Horne-ból ismert Arve Isdal szólógitáros és Herbrand Larsen billentyűs/énekes is teljes mellszélességgel felsorakozott. A Red Harvestből igazolt Cato Bekkevold is évtizede itt püföli már a dobokat, az Enslaved egészének pedig immár mindannyian esszenciális részét képezik.

Bár a dalszerzői magot itt megingathatatlanul Grutle és Ivar alkotja, különösen a tiszta vokálért felelős Herbrand szerepét nem lehet eléggé kiemelni a jelenkori Enslavedben. Hangja nem mondható sem különösebben képzettnek, sem extravagánsan markánsnak (ami nyilván Grutle ráspolyos károgására ugyanígy igaz), és mégis – talán éppen ezért is – azt a természetességet erősíti, ahogy a zenekarból ezek a nagyszerű témák, minden görcs nélkül előgördülnek. A RIITIIR nyolc grandiózus, epikus tételt tartalmaz, bő órányi terjedelemben, és bizony, mind részenként, mind egészében végletekig kiérlelt, villogásmentesen áll-leejtő produkcióról beszélünk. Alámerülve felfedezhetjük a legkülönbözőbb műfajok hatásait a '70-es évek krautrockjától kezdve a Bathoryig, a progresszív metal klasszikusaitól a hamisítatlan, skandináv black metalig, mindezeket azonban saját rendszerében tökéletesen megemésztve és saját képére formálva. Mert mégha az Enslaved ma is úgy szól, ahogy csak az Enslaved tud és tudott, a korai évek viking harciassága ma már inkább csupán a mentalitásban érhető utol. Annak átlátásához pedig, hogy ez a mentalitás mennyi apró finomságot és intelligenciát rejt, érdemes figyelmesen tanulmányozni – a banda Facebook oldalán is elérhető – jegyzeteket az album dalairól.

Elképesztően nehéz közhelyek nélkül érzékeltetni a lényeget a jó norvégok jelen teljesítményének fényében, és én nem is akarok sokkal többet hozzátenni az elmondottakhoz annál, hogy fülig érő szájjal jelenhetem ki: az extrém metal műfaj egy újabb megkerülhetetlen alapvetést pöfögött ki a rendszeréből. A RIITIIR iskolát teremt, hiányt pótol – de mindenekfelett: ott ragad meg, ahol arra a legjobban vágysz.

 

Hozzászólások 

 
+6 #3 Freki 2013-02-13 23:42
Ezt meg nézzük élőben.Óriási hangulata van a lemeznek.Elő kell venni a korai Enslaved anyagokat is.
Idézet
 
 
+7 #2 wovbagger 2012-10-10 13:18
nekem az Isa óta tetszenek, minden újabb lemezükkel egyre jobban. így a RITIIR maximálisan beütött.
Idézet
 
 
+12 #1 Equinox 2012-10-08 17:54
Nagyon egyéni és érdekes banda, minden lemezüket nem ismerem, de amit igen, azt nagyon szeretem. Látom, az év egyik csúcsteljesítmé nyével van dolgunk megint.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.