Shock!

március 03.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Anthrax: For All Kings

1118anthraxA For All Kings megjelenése előtt olyasfajta szituációba került az Anthrax, mint amilyenben anno az Alice In Chains is volt. Ahogy Jerry Cantrellék is borzasztó kényes helyzetben jöttek ki egy kiváló, a rajongók és a szakma által is elismert lemezzel, a Black Gives Way To Blue-val, úgy az Anthrax belladonnás comebackje is minden várakozást felülmúlóan jól sikerült 2011-ben. És ahogy anno a The Devil Put Dinosaurs Here sem volt képes überelni a Black Gives Wayt, úgy várható volt, hogy bármennyire is felkötik a gatyájukat Scott Ianék, a máris klasszikussá érett Worship Musickal feltett lécet baromi nehéz lesz megugraniuk. Bár a papírforma bejött, azaz a For All Kings elmarad elődjétől, a két lemez közti különbség tényleg csupán néhány paraszthajszálnyi, szóval csalódást biztos nem fognak okozni vele.

megjelenés:
2016
kiadó:
Megaforce / Nuclear Blast
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 90 Szavazat )

Miután legutóbb sikeresen újradefiniálták önmagukat, ezúttal jó érzékkel nem eszközöltek komoly változtatásokat, azaz a For All Kings egyenesen következik a Worship Musicból. A számok karaktere, a hangzás és a dalközpontú megközelítés egyértelműen hajaz a 2011-es nagylemezre, ami miatt érdekes módon számomra a mostani Anthrax sokkal inkább emlékeztet a John Bush által fémjelzett érára, leginkább pedig a Sound Of White Noise-ra, semmint a klasszikus korszak alapvetéseire. A zenekar ugyanis egyértelműen a dallamokat helyezi középpontba, és bár jó riffekben továbbra sincs hiány, a régi lemezekre oly jellemző mosholások immár igencsak ritkán bukkannak fel. És bármennyire is imádom a régi cuccaikat (az Among The Living örök Top 10-es nálam), semmi bajom az irányváltással, mivel a témák remekül működnek, ez a világ remekül áll nekik, nem utolsósorban pedig az utóbbi években élete legnagyobb formáját nyújtó Joey Belladonnának is sokkal több tér jut ezáltal.

Mindez nyilván nem azt jelenti, hogy a For All Kingsen csakis Black Lodge- és Only-típusú szuperdallamos tételek hallhatóak, hiszen már a korong hangulatát tökéletesen megalapozó intróval berobbanó You Gotta Believe is vérbeli Anthrax-himnusz elsőrangú riffeléssel, Charlie Benante védjegyzett dobolásával. Más kérdés, hogy egy kifejezetten jó, dallamos, de visszafojtottan feszült rész is került bele, amitől csak még jobban süt az egész. Összességében már ez az egy dal tökéletes keresztmetszetet ad a 2016-os Anthraxről, hiszen csakúgy, mint társai, ez a tétel is hibátlanul idézi meg a Worship Music legjobb pillanatait. A Monster In The End egyértelműen Belladonnára épít, de kifejezetten érdekes gitározás hallható benne, a címadó pedig sikeresen ötvözi a thrashes riffelést a fogós dallamokkal. A legjobb azonban egyértelműen a lendületes, de mégis szuper-ragadós Breathing Lightning, amelyhez fogható slágert az Only óta nem írtak. Nem tipikus Anthrax-téma, de egyszerűen hatalmas, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy kis szerencsével még rádiós játékidőt is kapjanak vele a tengerentúlon. Az már régóta köztudott, hogy Belladonna hatalmas Journey-rajongó, eddig a pillanatig azonban ez az Anthrax zenéjében nem volt tetten érhető. Elsőre lehet, hogy fura ezt olvasni, de a Breathing Lightningban hallható vokálizálás az egyik legjobb dolog a csapat történetében, nem mellesleg pedig Joey jutalomjátéka.

A kifejezetten thrashes témákat is felsorakoztató dalok egyike a Suzerain, de ebben is akad egy csomó minden a szaggatott riffelésen kívül is, ahogy gyakorlatilag egyetlen olyan vegytiszta thrash-tétel sincs az anyagon, mint mondjuk a Caught In A Mosh volt anno. Talán még a felvezetőként jó előre kihozott Evil Twin áll a legközelebb a régi dolgokhoz, számomra azonban pont ez az egyenesebb vonalú dal működik a legkevésbé, a soron következő, nyolcperces Blood Eagle Wings például sokkal izmosabb minden szempontból. A dalcsokor minőségét pedig az jelzi leginkább, hogy ugyan a lemez hossza csak néhány másodperccel marad el az egy órától, végig le tudja kötni a figyelmemet, azaz a For All Kings egy pillanatra sem válik unalmassá. Az utolsó harmadot egyértelműen a thrashes témák dominálják, és mind a Defend/Avenge, mind pedig az All Of Them Thieves üti az Evil Twint, a záró Zero Tolerance-ről már nem is beszélve.

Persze, ha a Slayer a mérce, akkor a For All Kings már nem biztos, hogy a thrash metal kategóriába sorolandó, de kit érdekel az ilyesmi, ha egész egyszerűen izgalmas, fogós és jó. Bár az etalon Worship Musictól valóban elmarad valamelyest, kétség sem férhet hozzá, hogy 2016 egyik legerősebb lemeze.

 

Hozzászólások 

 
#40 Equinox 2023-03-23 21:21
Meglep, hogy a FIght 'Em 'Til You Can'tet még senki nem mondta a legnagyobb slágerek közül az előzőről. Messze az a legnagyobb sláger, a szó sláger értelmében. Nem kell mindenkinek kedvence legyen, de az egy Anthrax sláger.

Ez meg megjelenése óta nagy kedvenc, de azért elmarad a karrierösszegző elődjétől, ha nem is sokkal.

(AiC fronton meg nem tudom, hogy lehet szinte egyenlő meg "sokkal jobb" a meglehetősen lapos dinó a zseniális Black Gives Wayjel, de hát ez van, a vélemények különbözhetnek)
Idézet
 
 
+5 #39 notreadam 2016-08-18 18:50
Szerintem teljesen rendben van ez a lemez,nem érzem gyengébbnek a Worship-nél.
Idézet
 
 
+4 #38 Igor Igorovics 2016-03-08 18:54
Fasza lett az új lemez! Eddig királyul alakulnak a dolgok. Jó volt az új Slayer meg a Megadeth is, és remélhetőleg fasza lesz az új Testament meg a Death Angel is. Talán kijön idén az új Metallica is...
Idézet
 
 
+5 #37 drummerOliver 2016-03-07 23:55
Szerintem is simán van olyan jó, mint a Worship Music. Hangzás szintén kiváló. Gratuláció Scottéknak, megint megcsinálták!
10/10, nem kérdés! :)
Idézet
 
 
+16 #36 Valentin Szilvia 2016-03-03 19:54
Idézet - Ave:
Érdekelt volna itt is egyéb stábtag véleménye is, pl Szilvi és Ádám Anthrax rajongók, Nektek is tetszik gondolom :)


Nekem is nagyon tetszik. Nem is értem a fanyalgást, a Worship egyenes folytatása hangulatban. A gitárszólókra már elsőre felfigyeltem, jót tett nekik az új gitáros. Joey meg tök jókat énekel továbbra is, és ugyanúgy megvannak a Scott Ian-féle jellegzetes riffek. A difi talán annyi lehet, hogy nincs rajta olyan nagyon elsőre ható dal, mint a Crawling, vagy az In The End, de ha megfigyelitek, a refrénekben főleg, de úgy egészében megvan a dalokban az a csak rájuk jellemző, nagyon pozitív, életigenlő energiával dolgozó hangulat. Náluk még az is felemelő, ami eleve kicsit szomorkásabb lenne. Több idő kell a lemeznek bele kell mélyedni, ez nem egy gyorséttermi szendvics. ;)
Idézet
 
 
-1 #35 Codename333 2016-03-03 19:23
én kicsit csalódtam ebben a lemezben.A Worship jó volt és sokat is hallgattam.Nagyon bejött.A For all kings viszont sajnos nem igazán bökte át az ingerküszöböm. :/ Többször is meghallgattam mióta kijött de nekem itt-ott unalmas volt és jellegtelen.Nálam 6/10
Idézet
 
 
-7 #34 Venomádi 2016-03-03 12:29
Idézet - bogar:
Egyszer szívesen elolvasnék egy esszét "Hogyan hatnak a Shock-on kapott értékelések a személyiségfejl ődésre, avagy a negatív értékelés tekinthető-e a személyiségzava r gyökér-okának" címmel!

Nem ..rva mindegy, hogy ki mire milyen értékelést kap? Ettől nem olcsóbb/drágább a sör! :-)


Attól, hogy esetleg felveszem - bár nem ettől rosszak a napjaim, megjegyzem -, attól valóban nem változik a sör ára. De ennyi logikával akkor az se kurva mindegy, hogy kinek mennyire sértő a hozzászólása? Teljesen funkciótlan, és a reprezentatív értéke sem ér sokat, mert húsz minusszal sem moderálnak. Éppen emiatt nagyon ritkán szavazok kommentre, és ahelyett hogy más ilyen faszságokkal megoldja az aznapi reakcióját valamire, nyugodtan tudna érdemben is reagálni. Ha ez nincs, akkor meg megoldja azzal, hogy hülyékkel nem vitatkozok. De végeredményben igazad van, kurvára mindegy az egész, és le is szarom.
Idézet
 
 
+7 #33 bogar 2016-03-03 11:53
Egyszer szívesen elolvasnék egy esszét "Hogyan hatnak a Shock-on kapott értékelések a személyiségfejl ődésre, avagy a negatív értékelés tekinthető-e a személyiségzava r gyökér-okának" címmel!

Nem ..rva mindegy, hogy ki mire milyen értékelést kap? Ettől nem olcsóbb/drágább a sör! :-)
Idézet
 
 
-2 #32 Venomádi 2016-03-03 11:42
Idézet - vova666:
Idézet - Tulus:
Nem rossz lemez, de a Worship Music fényévekkel jobb.

10/8

Ezt a véleményt miért kellett ennyire lehúzni? Volt ebben valami sértő?


Főleg az enyém miért az. Már az is gáz ha dícséred a bandát. Ilyen sötétek járnak ide olvasni.
Idézet
 
 
+1 #31 vova666 2016-03-02 22:12
Idézet - Tulus:
Nem rossz lemez, de a Worship Music fényévekkel jobb.

10/8

Ezt a véleményt miért kellett ennyire lehúzni? Volt ebben valami sértő?
Idézet
 
 
+9 #30 Draveczki-Ury Ádám 2016-03-02 20:55
Idézet - Ave:
Érdekelt volna itt is egyéb stábtag véleménye is, pl Szilvi és Ádám Anthrax rajongók, Nektek is tetszik gondolom :)

Nekem abszolút!
Idézet
 
 
+6 #29 Ave 2016-03-02 20:24
Érdekelt volna itt is egyéb stábtag véleménye is, pl Szilvi és Ádám Anthrax rajongók, Nektek is tetszik gondolom :)
Idézet
 
 
-3 #28 Venomádi 2016-03-02 08:33
Az előző lemezes Crawl szerintem megeszi a Breathinget. Ha már arról beszélünk, hogy nincs az Only óta igazi slágerük. De már rögtön a Stompon is ott volt a Riding Shotgun, voltak azóta iszonyat nagy nóták.
Idézet
 
 
-2 #27 cápaidomár 2016-03-01 22:10
Idézet - bjorn:
Idézet - abdul:
nálam a devil put dinosaurs here úgy elveri a black gives way to blue-t, hogy öröm nézni.

ezt az anthraxet meg vigyorogva hallgatom a kocsiban, mostanában máshol nincs rá idő :D


Szerintem is jobb a Dinosaurs. Hosszabb tavon tobbet ad mint a Black gives way to Blue.


Egyetértek, noha egyenlőre még nem hallgattam meg elégszer, szóval javítanám magam: érzésem szerint hosszútávon jobb lesz az.
Idézet
 
 
+1 #26 Levus 2016-03-01 13:14
Idézet - valarmorgulisz:
Szörnyeteg egy lemez. Nem túloztak. Tényleg harapósabb, de méltó folytatása a Worshipnek (Amit egyébként egy szőke p*na hajszálnyival erősebbnek érzek, de csak azért, mert az All for többet merít a számomra kevésbé kedvelt State érából).

A Blood Eagle Wings mekkora dal te jóisten...Ha a Worship nálam 9,5 volt, akkor ez 8,5 körül.

Mégis milyen kiégésről beszélnek ezek a mai 2-3 lemezes matyi brigádok? Ezek az 50en egynéhány éves arcok most is olyan brutálisan jók, hogy az már arcpirító. Slayer, Megadeth, Annihilator, Anthrax pipa.

Metallica ?
Testament?


Nyugodtan húzd hozzá a Saxon -t is, nagyot alkottak !
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.