Shock!

május 20.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Agent Steel: No Other Godz Before Me

agentsteel_cNem is tudom, létezik-e olyan csapat, amely méltóbb lenne a kultikus jelzőre, mint a floridai Agent Steel. Bár a hőskorban mindössze négy évig léteztek, az 1985-ben megjelent Skeptics Apocalypse, illetve az ezt követő, '87-es Unstoppable Force a speed metal megkerülhetetlen sarokkövei: olyan hivatkozási alapok, amelyek a mai napig viszonyítási pontnak számítanak a jelenleg az undergroundon belül is totál undergroundnak számító műfajban. Az 1988-as feloszlást követően volt aztán egy másodvirágzása a csapatnak, amikor Juan Garcia és Bernie Versailles mellé az első két lemezt feléneklő John Cyriis helyén Bruce Hall sorakozott fel, majd 2011-ben ismét bedobták a törölközőt. Ez tehát a harmadik inkarnáció, egyben az egyetlen, amelyben a banda lelkének és motorjának számító Garcia / Versailles duó egyik fele sem található meg.

megjelenés:
2021
kiadó:
Dissonance Productions
pontszám:
6 /10

Szerinted hány pont?
( 26 Szavazat )

Itt van viszont három évtized után újra Cyriis, aki ugyan 2010-11-ben egyszer már visszatért a banda élére, ám abból a kooperációból viszont csupán egy kézzelfogható eredmény született: az Agent Steel ismételt földbe állása. A köztudottan ufómániás, kissé kattant Cyriis nem lehet épp könnyű figura, hiszen hiába fordult meg több zenekarban is az elmúlt évtizedekben, egyetlen nagylemezt sem sikerült összehoznia ezekkel a formációkkal: egyedüli hivatalos kiadványa egy Max Havlokként felénekelt maxi volt a Stellar Seed frontembereként, még 2002-ben. Most viszont visszatért 40 percnyi muzsikával, ami tényleg olyan, mintha nemhogy harmincnégy év, de néhány hónapnál több sem telt volna el az Unstoppable Force óta. A No Other Godz Before Me tehát egy full régisulis anyag, amelyet nosztalgiától bepárásodott szemmel fog hallgatni minden metálos, aki anno együtt várta az idegenek eljövetelét a metszően magas hangon vokalizáló Johnnal.

Hatalmas közhely, de Cyriis hangja is tipikusan a „szereted vagy gyűlölöd″ kategóriába tartozott anno, és ez most is így van, tekintve, hogy hősünk extrém torka bizony szemernyit sem kopott az évek során. A bökkenő az új anyaggal pedig éppen ez: mivel John ezt a lemezt jobbára teljesen ismeretlen, tapasztalatot csak sokadvonalas bandákban gyűjtött arcokkal hozta össze, nem volt senki, aki kvázi producerként alakítani tudta volna a vokálokat, és így persze a végeredményt is. Ráadásul nem a túléneklés az egyetlen gond az albummal: sokadik hallgatás után egyértelműen leszögezhető, hogy nosztalgia ide, kuriózumjelleg oda, a No Other Godz Before Me-ről borzasztóan hiányoznak a Body Count újkori tündökléséből oroszlánrészt vállaló Juan Garcia, illetve a többek között a Fates Warninggal, az Engine-nel és a Redemptionnel is magas minőséget alkotó Bernie Versailles dalszerzői kvalitásai. Bár a Crypts Of Galactic Damnation, a The Incident vagy a címadó alapvetően okés, ezeket sem lehet egy lapon említeni a korábbi Agent Steel-szerzeményekkel. A gitárok persze veszettül zúznak, Cyriis sikolt, ahogy a csövön kifér, emlékezetes megoldás mégis alig bukkan fel. John az új fiúkkal egyszerűen képtelen volt tehát igazán jó dalokat írni, és – ahogy fentebb már említettem – emellett már-már az élvezhetetlenség határát súrolóan túl is sikította a lemezanyagot.

Kár érte, mert manapság az ilyesfajta zene tényleg abszolút kuriózum (talán csak az Evil Invaders mozog hasonló pályán), ráadásul az Agent Steel neve mindig is garancia volt a minőségre, legyen szó akár a klasszikus lemezekről, akár a Bruce Hall-lal készült anyagokról. A No Other Godz Before Me-vel viszont megszakadt a jó széria, és ugyan nem mondom, hogy nincsenek meg ennek is a maga értékei, de ha igazán őszinte akarok lenni, kiugró dalok híján nálam bizony csak a nosztalgia viszi el.

 

Hozzászólások 

 
#7 Chris92 2021-04-16 13:00
Konkrétan annyira underground lett ez a visszatérés, hogy csak innen a Shock-ból tudtam meg, hogy van új Agent Steel. Amúgy nem lett rossz, gyors, harapós, néha fogós, Cyriis hangjával sincsenek nagy gondok, de tényleg érződik a veterán Versailles-Garcia páros hiánya. Egy hét pontot azért megért, nemcsak a nosztalgia miatt.
Idézet
 
 
#6 Tulus 2021-04-14 19:34
Szerintem nyolc pontot simán megér ez a lemez, mert jó lett.
Idézet
 
 
#5 DéeL 2021-04-14 17:15
Mint ős rajongó egyben a kedvenc zenekarom, az Unstoppable Force pedig minden idők legjobb alkotása nálam, nem csalódtam az anyagban. A fogós témák, dalok nekem is hiányoznak, de alapvetően oké a végeredmény. Annyit tennék hozzá, hogy a Skeptics Apocalypse nem '84-es, hanem '85-ös, míg a zenekar Los Angelesi, csak később költöztek Floridába, pont Cyriis ufó kattanása miatt.
Idézet
 
 
#4 Scarecrow 2021-04-14 15:28
Nekem bejön a lemez, Cyriis hangja meg már ufo szintű néhol. :)
Idézet
 
 
#3 Gábor 2021-04-14 09:48
Szerintem simán 7-8 pontot megér.
Idézet
 
 
#2 homme 2021-04-14 08:58
Ez a borító pusztítóan szar.
Idézet
 
 
#1 szpeter03 2021-04-14 08:27
Én azt nem értem, hogy a borítón miért egy szemüveg nélkül nézve este szembe jövő kamion látható, valami jó kis ufós kép helyett. Mondjuk sokkal jobban el tudnám képzelni szecessziós jelleggel megfestve a "Nandu kocsonyalények ünnepélyesen köszöntik Pataki Attilát"
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.