Shock!

október 02.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Action: Hannibal

action_cEgész egyszerűen nem tudom nem szeretni az új Action-lemezt! Persze nem mintha előre elterveztem volna bármi ilyesmit, de mégis muszáj leírnom: bár akad pár apróság, amibe beleköthetnék, mégsem teszem meg. A Hannibal ugyanis pontosan olyan lett, amilyennek az Actiont 2015-ben hallani szeretném: zúzós, húzós, hímsoviniszta, pofátlan és laza, azaz maximálisan szórakoztató. És amit legutóbb a Pokolból anyagnál hiányoltam, abban most fikarcnyi hiba sincs, nevezetesen a Hannibal tényleg maximálisan eksönös lett. Ez akkor is igaz, ha a nyitó Legális maffia vagy később a Baljós árnyak kicsit más zeneileg, mint amit a hőskorban megszokhattunk, de a karakteres, sokat próbált, azonban még mindig fiatalnak számító hazai arcokból Szasza körül formát öltött zenekar nyilvánvalóan teljesen másfajta hatásokkal rendelkezik, mint a két évtizeddel ezelőtti felállás, ez pedig hallatszik is.

megjelenés:
2015
kiadó:
Hammer
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 45 Szavazat )

Annak ellenére azonban, hogy az első track zeneileg más, hangulatát, szellemiségét tekintve mégis igazi Action. Azt pedig, hogy Szaszáék továbbra is csak félig veszik komolyan saját magukat, a dalban hallható „madafaka" bekiabálások, illetve a „kurvák vére patakokban folyjon" sor világosan mutatja. Nincs szó tehát kőkeménynek tűnni akaró, megmondóember attitűdről: az Action ma már legalább olyan szinten örömzene, mint komoly zenekarosdi. A címadó riffelése később ébreszt már némi nosztalgiát is, hozza ugyanis a régi dolgok hangulatát, csakúgy, ahogy Szasza reppelése is, ennek ellenére valamiért mégis ez a dal talált el legkevésbé. A Tüntetés már csak azért is külön szót érdemel, mert ez az első, amiben végre ismét hallhatóak azok a Cypress Hillt idéző háttérvokálok, amelyek a halhatatlan harmadik anyagon bukkantak fel először. A Budapest Eagles a fővárosi zöld-fehér amerikaifoci-csapat neve, a negyedik tétel pedig az ő bevonulózenéjük, ami olyannyira jól sikerült, hogy még akkor is az egyik legnagyobb kedvencem a lemezről, ha szívemben a fehér mellett a zölddel egy kifejezetten ellentétes szín szerepel.

A Lesben áll slide-gitárral és szájharmonikával operáló, igazi Action-laza, igen komolyan könnyfakasztó nosztalgia-faktorral, egyszerűen imádnivaló. Vilkó és Szabó Tamás remek dolgokat játszik benne, de az egész lemezre igaz, hogy nagyon feelinges dolgokat pakoltak fel rá, ráadásul a gitársound is erős lett. Az Ez nem az az alkonyat szólós indítása a régi idők Biohazard-szellemben született daltípusát hozza vissza, és bár Evan Seinfeldék hatása ebben több mint egyértelmű, mégsem tudok haragudni, ez a nóta is atom ugyanis. A Baljós árnyak egy lassabb, zúzós darab jó kis csordavokálokkal, totál működőképesen, a harmincperces lemezt pedig az Action 5ös fogat zárja. Utóbbit Takács „Kanóc" Roland basszusozta fel, és olyasféle poén, mint anno a Piszkos 12 volt, igaz, sokkal kevésbé nyomdafestéket nem tűrő szöveggel.

Azt már a Szűzoltók című Ganxsta-feldolgozás kapcsán is remélni lehetett, hogy a Sex Action után Szasza az Actionnel is visszakanyarodik az első lemezek világához, részemről pedig nagyon örülök neki, hogy végül pontosan így is történt. Ráadásul, míg az előző korongon akadt egy-két töltelék is, a Hannibal esetében ilyesmiről szó sincs: ez egy rövid, tömör, velős, kiváló Action-esszencia. Nem átverés!

 

Hozzászólások 

 
#9 Venter 2015-05-12 19:45
CSAK A LILÁK!!!!
Idézet
 
 
-5 #8 Tököli 2015-05-12 15:09
Hajrá Szasza
Hajrá Fradi
Idézet
 
 
+1 #7 Svet 2015-05-12 09:37
Maga a lemez szerintem nem lett annyira ütős, de alapjában véve rendben van. Viszont nekem főként Vilkó gitározása tetszik rajta! Vilkó abszolút az egyik legalulértékelt ebb magyar gitáros szerintem, pedig eszméletlen jó a fickó! A Hollywood Rose saját dalaiban szerettem meg, de itt ezen a lemezen is maximálisan jól játszik!
Idézet
 
 
+5 #6 Faszdagadagatyámban 2015-05-11 19:45
IAIAIAOOOOOOOOO O FASZOPO UJPEST!!!!!
Idézet
 
 
+5 #5 nausea 2015-05-11 16:29
"...tele van a tököm, hogy még mindig a tegnapi LUV-NYÁT LÖKÖÖÖÖÖÖÖÖM"
Idézet
 
 
+1 #4 Tulus 2015-05-11 14:12
Jó lemez lett, megérdemli a 9 pontot.

A napnál is világosabb, hogy nem fognak egy újabb Sexact!on kaliberű lemezt írni a srácok, viszont amit csinálnak, azt jól csinálják.
Idézet
 
 
+4 #3 NOLA 2015-05-11 13:44
Jól sikerult az album, az biztos, csak nekem ugyanúgy mint az elozonél is, olyan az érzésem, mintha egy félig elkészult anyag lenne.
Én sem szeretem a túl hosszú cuccokat, de 8 dal, 32 percben, ...akárhogy is nézzuk, ez egy hosszabb EP-nek felel meg.
Idézet
 
 
+4 #2 Draveczki-Ury Ádám 2015-05-11 10:52
A történelmi hűség kedvéért: a Lenn a térenben már megjelent az elkövető, igaz, nem háttérvokállal.
Idézet
 
 
+10 #1 nausea 2015-05-11 10:36
"Azok a Cypress Hillt idéző háttérvokálok, amelyek a halhatatlan harmadik anyagon bukkantak fel először."

"Takaroooooooooo oodj!"
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.