Shock!

február 26.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Warrel Dane - Budapest, 2016. szeptember 15.

Warrel DaneA rockzene és az egész ehhez kapcsolódó zenei színtér öregszik, melyet mi sem példáz jobban, minthogy egyre-másra indulnak tematikus turnéra zenekarok, hogy egyben eljátsszák valamelyik klasszikus lemezüket (Emlékeztek, hogy a Slayer a Szigeten a Reign In Bloodot tolta? Igaz, ők még a divathullám előtt kezdték, de talán az előfutárai voltak ennek a hullámnak.) Új, friss dolgot, főleg olyasmit, ami felrázza az állóvizet, szinte már lehetetlen kitalálni a műfajban, ezért mindenki marad a biztonságos tíz-húszéves, vagy még régebbi lemezek felelevenítésénél, amivel tulajdonképpen a rajongók is rendkívül jól járnak, hiszen ki ne szeretné hallani teljes egészében valamelyik régi (betéve tudott) kedvencét a szokásos turnésetlist helyett? Warrel Dane sem először indult ilyen tematikus turnéra, igaz, korábban Brazília egy részét járta végig 2015-ben, illetve megfordult Görögországban néhány helyen, meg Tel-Avivban is. Idén szerencsére a turné Európa más részeire is átkerült, aminek sok egykori Nevermore-rajongó méltán örülhetett, még akkor is, ha az elfogultságot félretéve: ez így már azért mégsem az igazi.

időpont:
2016. szeptember 15.
helyszín:
Budapest, Dürer Kert
Neked hogy tetszett?
( 30 Szavazat )

Ha figyelemmel követted Warrel Dane munkásságát, feltűnhetett, hogy egy ideje a Sanctuary mellett brazil srácokkal zenél együtt – a YouTube-on és a közösségi oldalakon is lecsekkolható mindez. Az évek alatt bebizonyosodott, hogy ez a zenekar életképesebbé vált néhány hakni-jellegű fellépésnél, hiszen viccből nem ugrik át földrészeket senki egy közepes méretű turné erejéig. Persze nyilvánvalóan anyagi okok is közrejátszanak abban, hogy miért éppen Brazíliából toborzott Warrel maga mellé tartósan zenészeket, azt meg csak remélni mertem, hogy nem lesz kínos a fellépésük – mert azért valljuk be, a Nevermore klasszis zenészekből állt, Jeff Loomisból pedig csak egy van, és pont. Bevallom, nem vártam túl sokat tőlük, sőt, igazából némelyest rettegtem is, hogy vállalhatatlanul rosszul alakul az egész. Szerencsére nem így lett, de persze azért kezeljük a helyükön a dolgokat.

Warrel Dane

A két előzenekart nem láttam, mivel egy régi baráttal beszélgettem (Erdélyi Petiék érzésem szerint elnézik ezt nekem, a görög zenekar véleménye meg nem túlzottan érdekel, annak fényében főleg nem, amit a koncert után a bárpultnál művelt az egyik nemannyiraokos tagjuk), így a főzenekar kezdésére sétáltam a Dürer nagytermébe. Sosem csíptem igazán a Dürert, nem szól igazán jól (ez most is beigazolódott), a fényekről (illetve azok hiányáról) meg hosszan tudnék mesélni, de hagyjuk is, a lényeg, hogy egyben hallhattuk a kultikus és mára már klasszikus (tizenhat éves ez is!) Dead Heart In A Dead World lemezt.

Warrel Dane

Nehéz elfogultság nélkül beszélni ezekről a dalokról, nyilvánvalóan minden jelenlévőnek rengeteg kellemes emléke kapcsolódik számos tételhez, az meg csak hab volt a tortán, hogy a Believe In Nothing-féle ritkábban játszott slágerek (tudtad, hogy jelentős részét Warrel írta, például a jellegzetes szólót is ő találta ki?) mellett olyan, talán élőben sosem játszott dalok is megszólalhattak, mint például trükkös gitártémával domborító Insignificant, ami azon kívül, hogy az egyik személyes kedvencem, kimondottan drámai erejűvé vált aznap este. És talán tényleg azért, mert nem játszották agyon korábban. Warrel annak ellenére, hogy egyre riasztóbb módon vékony, még mindig nem evilági figura, tényleg beleadott mindent, ugyanolyan mániákusan járkált körbe a színpadon, mint régesrégen, megvolt a mikrofonállvány mellé a levegőbe felrúgás a megfelelő helyen, láthatóan még mindig a színpad az ő igazi terepe. Tény, hogy a hangja nem volt olyan formában, mint a tavalyi Sanctuary-koncerten, a magasakat rendre elcsalta, mélyebbre transzponált sokmindent, de hát öregszik ő is, egy „mindennap valahol játszunk"-jellegű turné többet kivesz már az emberből az „ő korában", ezt el kell fogadni. Nem mondom, hogy olykor nem villant be az az E-klubos koncertjük, amikor először láttam őket, a mai napig pontosan fel tudom idézni az akkori fortyogó hangulatot, ami a színpadon és a nézőtéren érezhető volt. Sosem lesz már hasonló sem, ezzel együtt kell élnünk, és hozzuk ki abból a maximumot, amit most kapunk.

warrel_dane_k2016_04

Mindezek ellenére, ha be-becsuktad a szemed, akár még vissza is repülhettél az időben jó pár évet, a brazil srácok megtették a tőlük telhetőt, a bassszusgitáros Fabio Carito például messziről, hunyorogva akár még a fiatal Jim Sheppard is lehetne: ugyanúgy földig hajolva játszik olykor, és rohangál, mint Jim fénykorában. A két gitáros, Johnny Morales és Thiago Oliveira is ügyesek, de... de azért sokszor megküzdöttek egy-egy szólóval, és volt pár olyan emblematikus futam, ami valahogy teljesen máshogy sikerült, mint kellett volna. A dobos srác, Marcus Dotta is rendben volt, de baromira látszott rajta a full feszült koncentrálás, szóval messze nem olyan laza és látványos, mint Van Williams. Ha mindenáron fogást szeretnék találni rajtuk, a fentebb felsoroltak akármelyikét említhetém, de hozzáteszem: én SOKKAL rosszabbra számítottam, és végeredményben kellemesen csalódtam a zenekarban.

Warrel Dane

A teljes Dead Heart után egy rövidebb záró blokk következett, amolyan bővített ráadásként, a az ős-káoszt tökéletes formába öntő Enemies Of Realityvel, a szólóalbumos Brother átformált koncertverziójával, egy új, a második szólólemezre íródott szerzeménnyel, amely az As Fast As The Others címet kapta, és ahol felsejlett bennem az a gondolat, hogy rettenetesen nehéz lesz Peter Wichers és Matt Wicklund cipőjébe lépni. A Praises To The War Machine-ről elhangzott még a When We Pray (egyébként az a lemez a mai napig tízpontos számomra, abszolút kiállta az idő próbáját, bármelyik szerzeményt meghallgatnám róla élőben), majd a megunhatatlan Bornnal zártak, az utolsó igazán kiváló Nevermore-lemezről. Aztán volt közös fotó a közönséggel, ami manapság kihagyhatatlannak tűnik a zenekaroknál, majd a végén egy sor az Augustból külön (köszönöm innen is).

warrel_dane_k2016_06

Úgy gondolom, kár a kákán csomót keresni, örüljünk, hogy láthattuk őket, aztán ha esetleg a kettes szólólemezzel újra erre jönnek, azon is ott leszünk. (A kommentszekció fel nem tett kérdésére máris válaszolva: Vörös Attila a színpad széléről nézte végig a koncertet, begipszelt kézzel. Ha nem történt volna vele egy kis sportbaleset, egy-két dal erejéig talán ő is beszáll, és a helyükre kerültek volna azok a gitárszólók is.)

 

Hozzászólások 

 
+2 #35 janomano 2016-09-24 00:39
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - janomano:
Hogyan maradhatott ki a Politics lemez a Klasszik rovatbol? (Plane hogy a Rage for Order is kimaradt) :)

A Politics október végén, november elején esedékes, lesz is róla cikk. Rage For Order meg majd előbb-utóbb, minden tényleg nem fér bele.

Nagyszerü, köszi a valaszt.
Idézet
 
 
+5 #34 Draveczki-Ury Ádám 2016-09-23 13:30
Idézet - janomano:
Hogyan maradhatott ki a Politics lemez a Klasszik rovatbol? (Plane hogy a Rage for Order is kimaradt) :)

A Politics október végén, november elején esedékes, lesz is róla cikk. Rage For Order meg majd előbb-utóbb, minden tényleg nem fér bele.
Idézet
 
 
+4 #33 janomano 2016-09-23 13:25
Köszi az irast, ezen a koncerten nem voltam jelen, es igy legalabb kepben vagyok, hogy az emberünk epp hol tart... Nem tul rozsas a helyzet. Remelem azert öszekapja magat es lesz köv. Sanctuary is. Plusz kitart az esetleges jövöbeli Nevermore reunionig. A vegere kerdeznek is : Hogyan maradhatott ki a Politics lemez a Klasszik rovatbol? (Plane hogy a Rage for Order is kimaradt) :)
Idézet
 
 
-5 #32 Starbust 2016-09-23 10:34
Összeillenek Warrellel!
Idézet
 
 
+10 #31 mánta 2016-09-23 07:57
[quote name="Pasolini"]

Jó hát ő mindannyiunk elérhetetlen álomnője, sokan csak azért járnak ide, hátha elnyerik a tetszését egy frappáns megjegyzéssel, és viszonyzásul kapnak tőle egy kedves bókot vagy smileyt .Ej be szép is utána a világ: a pázsit zöldebb mint valaha , a felhők vidáman integetnek, s a nap is mosolyog rád !
Idézet
 
 
+16 #30 Pasolini 2016-09-22 17:03
Ja, nem rossz csaj a fekete hajú. De én akkor is a főnökasszonyba, Valentin Szilviába vagyok szerelmes. :D
Idézet
 
 
+13 #29 mánta 2016-09-22 14:41
Milyen szép az a fekete hajú lány az első sorban.És nő létére szereti a prog/power metalt?? Ez egy csoda.
Idézet
 
 
+3 #28 Zoli 2016-09-22 13:03
Idézet - Corenail:
Idézet - Zoli:
Idézet - Corenail:
Mit vinnyog itt mindenki, jobb lenne, ha zsíros, pocakos lenne, mint a korabeli kelet-európai férfiak?

Jobb lenne, mert a pocakból még lehet fogyni. Pl. a Sacred Reich tagok kib.ottul elhíztak, de legalább turnéznak, jól vannak, zúznak.


ÉS ki mondta neked, hogy Warrel Dane nincs JÓL? A háj gusztustalan és egészségtelen! A Sacred Reich ocsmányul néz ki!

Én nem mondtam, hogy sacred reich-ék jól néznek ki. Két véglet ez amiről beszélünk. Őszintén remélem hogy WD jól van, csak nem ez látszik néhány videon.
Idézet
 
 
+5 #27 Teszter 2016-09-22 11:41
el kell keserítselek titeket, a srac 1-2 even belul nagy valoszinuseggel elpatkol.

nem elemeznem a stilusjegyeket, inkabb ket video:

0:50-nel nezzetek
https://www.youtube.com/watch?v=P71OmJnMpvU

az elejen
https://www.youtube.com/watch?v=A1DXo9vZpQ8

ez kb ez az allapot, mikor a majad mar felig kesz van, kozel a cirrozis.

vegezetul radics a halala elott 1 hónappal (a video kozepetol):
https://www.youtube.com/watch?v=kj6XDjxrvI4

nem magyarazom tovabb.
Idézet
 
 
+2 #26 Non-Existence 2016-09-22 09:44
Idézet - Corenail:
Idézet - Zoli:
Idézet - Corenail:
Mit vinnyog itt mindenki, jobb lenne, ha zsíros, pocakos lenne, mint a korabeli kelet-európai férfiak?

Jobb lenne, mert a pocakból még lehet fogyni. Pl. a Sacred Reich tagok kib.ottul elhíztak, de legalább turnéznak, jól vannak, zúznak.


ÉS ki mondta neked, hogy Warrel Dane nincs JÓL? A háj gusztustalan és egészségtelen! A Sacred Reich ocsmányul néz ki!


Nőj fel....és mielőtt azt mondanád, hogy savanyú a szőlő..nem vagyok hájas.
Idézet
 
 
-2 #25 Karvalyorr 2016-09-22 08:50
Idézet - Verebélyi Gábor:
Kedves Szilvi!Olvasván soraidat,eloszl athatnád a mardosó kételyt aggodó hazánkfiaiban,m iszerint Hőn Szeretett Bálványunk végzetesen az alkohol rabjává vált...Ami még nyomdafestéket, Uran bocsá' monitort megtűrő információmorzs a,és amely megszellőztetés ével még nem hozzuk kellemetlen helyzetbe Kompániátokat....Köszönet!


Gábor!! Találd már meg végre a lelki békédet!!
Idézet
 
 
+10 #24 Narada 2016-09-22 08:18
Személyes jellegű észrevétel a kritikához meg az interjúhoz, és mindez úgy, hogy nem voltam a koncerten, és a Nevermoret az Obsidian óta nem követem sajnos.

Azért folyton beugrik minden megmozdulásáról ennek az embernek az az ominózus shock-kérdezz-felelek, hogy "Mi az élet értelme?" "Semmi."

Warrel kemény arc, ahogy én látom (Szilvi javíts ki, ha bármi más benyomásaid lettek Róla az évek során), kb. az a gondja, hogy túl intelligens meg elvont-kifacsart gondolkodású, és RENGETEG benne a düh. Igen, még most is, hiába mondja az ellenkezőjét - az életet, mint olyat nem szereti. A világot. Az ilyennel meg kurva nehéz együtt élni. És akkor jobb híján zenébe préseli. Szétment a Nevermore. Hárít minden kérdést a részletekről. Fortyog belül a pali, közben meg öregszik is, meg igenis nincs jól (kép alapján, mondom, nem voltam ott)...

Hát basszus, ne kérjük már számon rajta, hogy iszik/ivott, inkább szurkoljunk, hogy egy darabban maradjon még sokáig, és ne cincálja szét magát!

Ha nem volt füle-farka annak, amit leírtam, bocs. Valamit írnom kellett már egy olyan emberről, akinek imádtam a hangját meg a szövegeit és úgy énekelte meg a Káoszt TÖK HITELESEN, hogy közben nem akartam belegondolni, milyen lehet a fejében. Ez még a Nevermore éra volt, én csak az Enemies környékén kapcsolódtam be és 2-3 év volt az aktív Nevermore-ozásom. De akkor nagyon. És a Pecsás Godless-koncert életem egyik legjobbja volt. Meg a MetalManiás (vagy mi... Pecsa, Therion is volt meg Anathema...) is ütött (bár rövid volt).

Uff.
Idézet
 
 
+4 #23 Verebélyi Gábor 2016-09-21 22:18
Kedves Szilvi!Olvasván soraidat,eloszl athatnád a mardosó kételyt aggodó hazánkfiaiban,m iszerint Hőn Szeretett Bálványunk végzetesen az alkohol rabjává vált...Ami még nyomdafestéket, Uran bocsá' monitort megtűrő információmorzs a,és amely megszellőztetés ével még nem hozzuk kellemetlen helyzetbe Kompániátokat....Köszönet!
Idézet
 
 
+1 #22 Corenail 2016-09-21 21:02
Idézet - Zoli:
Idézet - Corenail:
Mit vinnyog itt mindenki, jobb lenne, ha zsíros, pocakos lenne, mint a korabeli kelet-európai férfiak?

Jobb lenne, mert a pocakból még lehet fogyni. Pl. a Sacred Reich tagok kib.ottul elhíztak, de legalább turnéznak, jól vannak, zúznak.


ÉS ki mondta neked, hogy Warrel Dane nincs JÓL? A háj gusztustalan és egészségtelen! A Sacred Reich ocsmányul néz ki!
Idézet
 
 
+2 #21 Zoli 2016-09-21 21:00
Idézet - Corenail:
Mit vinnyog itt mindenki, jobb lenne, ha zsíros, pocakos lenne, mint a korabeli kelet-európai férfiak?

Jobb lenne, mert a pocakból még lehet fogyni. Pl. a Sacred Reich tagok kib.ottul elhíztak, de legalább turnéznak, jól vannak, zúznak.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.